Message |
|
@porcu:
Da, cu o duritate apropiata de 0 poti sa scazi ph-ul cum spui tu! Dar e periculos din f multe puncte de vedere sa tin duritatea la acele valori! Pt siguranta o ridic la 4-5. In aceste conditii si utilizand turba de la Sera nu pot sa o scad cu mai mult de o unitate orice i-as face.
Personal nu sunt adeptul acetsei metode decat pt perioade limitate si in scopuri bine definite (reproductie). Altfel vad mai multe dezavantaje:
- masurare permaneta ph si duritate.
- variatii
- inlocuire turba lunar aproape; asta implica desfacerea frecventa a filtrului, balta prin casa, etc; costuri, etc
Daca fac un calcul, in special pt un bazin de volum mai mare in care doresc sa mentin acesti parametri la valori scazute, ies mai bine cu o instalatie de osmoza! Si evit si surprizele celor de la regia de apa...
Este adevarat ca poate pare mai scumpa o instalatie, dar cred ca este necesara. La inceput incercam cu totii sa gasim solutii ieftine, dar in timp, de cele mai multe ori s-au dovedit ineficiente sau greoaie.
La o apa data greu ii modifici parametri fara oamoza.
|
 |
|
@porcu:
Scaderea ph-ului cu turba nu este influentata de valorile duritatii apei?!
Adica la valori mari ale duritatii turba scade nesemnificativ ph-ul!
Chiar si la valori mici ale duritatii si la o cantitate suficienta de turba, greu scade ph-ul cu mai mult de 1 o unitate?!
P.S.
Folosesc turba in apa de osmoza in cazul n care scot pui de discusi sau de apistograme. Nu am reusit sa il cobor cu mai mult de o unitate orice i-am facut! Si pe termen limitat!
In cazul in care a fost nevoie sa reduc ph-ul f mult, pt unele tratamente, singura metoda a fost cea cu acizi anorganici tari!
|
 |
|
NU! Daca bagi o bomba cu CO2 o sa faci si mai mult rau! Ca ph-ul sa fie variabil si modificabil cu ajutorul CO2 este nevoie ca duritatea sa fie una scazuta! Sub 5-4! Altfel, duritatea mare prin compusii care o determina o sa acctioneze ca un sistem tampon, iar tu vei avea acelasi ph doar cu mult mai mult CO2 in acvariu!
Si daca ai avea acea duritate mica oricum e foarte complicat si periculos sa scazi ph-ul cu ajutorul CO2 fara a avea un sistem de monitorizaea a acestui PH...! Adica o instalatie mai complicata...!
Daca valorile care le ai tu sunt reale, singura solutie (mai la indemana) este sa folosesti o parte apa de osmoza!
Ce valori are apa ta de la retea?! Cu aceleasi teste!
|
 |
|
pai rau nu se intampla nimic daca le-ai schimbat din apa! din contra!
nu le mai da sa manace! poate reusesti performanta pe care a reusit-o magarul tiganului: sa moara al naibii tocmai cand se invvatase sa stea nemancat...!
|
 |
|
Nu te apuca sa alergi pestii prin acvariu si sa le torni toate substantele in cap! Daca vezi ca sunt spre bine doar cu schimbare de apa, schimba apa in fiecare zi pana se cicleaza si acvariul tau!
P.S.
In gluma...! Bine ca nu ai bagat materialul filtrant in masina de spalat! Am intalnit caz!
|
 |
|
Poti te rog sa imi pui deoparte pompa si ce mai tine de ea?
Putem sa gasim o solutie pt Bucuresti?!
|
 |
|
Schimba cat de multa apa vei putea, minim 30%! Apoi scrie pe forum, daca poti, raspunsurile la intrebarile de mai sus!
|
 |
|
omega-man wrote:Din cate stiu acizii sulfuric si fosforic sunt acizi ANORGANICI tari....
Cei mai tari acizi ORGANICI sunt acidul formic si acetic (pe care noi il utilizam in solutie de aproximativ 9% ca otet)
Scuze de off-topic
Scuze, am scris gresit! Anorganici tari!
|
 |
|
Solutiile ph- scad foarte putin valoarea acestuia!
La ce valori ale duritatii ai...nici turba nu o sa faca mare lucru!
Varianta care ti-ar ramane ar fi aceea de a folosi apa de osmoza!
Mai este una, dar daca te hotarasti sa o folosesti, ai mare grija la tot ce faci si la tot ce monitorizezi! Basca la manuire...! Acizi organici tari (sulfuric, fosforic...)! Totusi, daca nu ai mai incercat vreodata...nu te apuca!
|
 |
|
Declorinarea este evident recomandata! Dar pana in anumite limite schimbarea nu trebuie sa reprezinte un mare stres!
In rest ai dreptate in mare parte! Ideea era sa nu se exgereze si dintr-un hobby sa devina un stres!
P.S.
Si da, experinta este definitorie!
|
 |
|
La o adancime care sa permita intrarea radacinilor in sol iar imita dintre radacina si tulpina sa fie la nivelul acelui...sol...!
Cred ca vei gasi o multime de pesti de vanzare la preturi ok pe forumuri.
Vezi doar cum ii asociezi!
|
 |
|
Concluziile ar fi dupa cum urmeaza:
- teoria spune ca este foarte indicat ca apa sa fie lasata la declorinat macar 24 de ore inainte sa fie pusa in acvariu
Dar practica ce spune?!
- eu cred ca in cazul unui acvariu in perioada de ciclare, lucrul acesta este cu atat mai important
Clorul din apa de retea distruge bacteriile?
- se poate si altfel? probabil, dar merita riscul?
Cat timp nu este abuz sau exagerare riscurile nu cresc!
- da, sunt riscuri, se pot intampla tot felul de nebunii
Corect!
Nu ne referim a 10 L ap ci la 1/3 din apa in general! Si cred ca discuti are rostul de a lamuri niste mituri! Si de face diferenta intre o apa nociva datorita unei mici cantitati de clor si o apa nociva plina cu alte substante.
DA, un filtru este f util! Dar pica varianta carbunelui activ, valabila doar in situatia in care apa curge f incet!
Crescatoria nu este un exemplu nepotrivit! Din contra, acolo pierderile sunt mult mai mari in cazul unei erori!
Perfect adevarat ca apa trebuie lasata 12-24 ore la declorinat in cazul in care umplu un acvariu!
|
 |
|
Eu credeam ca ideea este cei care doresc sa se apuce de acvaristica sa nu intampine dificultati majore in ceea ce priveste mentinerea conditiilor necesare. Ma gandeam ca este mai ok sa ii ajutam sa inteleaga ca acvaristica nu este asa de grea precum pare si ca unele lucruri sunt mai simple in realitate!
Ca este o adevarata invazie informationala in domeniu este un lucru real! Dar mai mult de 50% din materiale si carti sunt aberante!
De aceea cred ca este greu cuiva care se afla la inceput de drum sa faca o selectie, iar informatiile pe care le primeste pe un forum, bazate pe experienta userului care le scrie, sunt mai mult decat benefice!
Pot sa accept si este real socul termic, dar la o dierenta mare de temp si de multe ori in cazul speciilor sensibile! Socul termic clasic se produce cand mut pestele dintr-o apa f calda intr-una f rece sau invers. Mai putin cand pun apa peste el! Chiar cateva minute fiindu-i suficiente sa se adapteze!
Daca cineva vrea, pot face un filmulet cu felul in care schimb apa la pui.
Ai vazut vreodata o crescatorie? Crezi ca cineva sta acolo si depoziteaza apa ca sa o aduca la temp acvariilor? Ce faci cand ai mai multe specii de pesti care au nevoie de temp diferite? Faci la fiecare cate un bazin...?!
Grisul NU este oricum prezent in apa! Daca se face un tratament termic corect, pe o perioada ok, cu schimb de apa si far a mai introduce ,,noutati,, in acvariu, grisul nu ma este.
Vorbesti de intoxicare cu clor la un schimb de apa de la retea! De unde stii ca este vorba de clor? Ai idee cat trebuie sa fie concentratia clorului incat la un schimb partial de apa sa omoare pestii? Daca ai pune-o in cana te-ar ustura ochii! Este vorba de clor sau de alti compusi introdusi in apa din diverse motive, compusi care nu se evapora oricum nici dupa 24 de zile?!
Si DA, in Obor inlocuirea apei cu apa proaspata in cazul pestilor vanduti chiar schimb de apa este!
|
 |
|
Unde se gasesc neoane t 5 de pana la 24 W cu lumina calda si rece, stie cineva?
Multumesc!
|
 |
|
Schimband o cantitate de apa de pana la 25 % cu apa de la retea nu se intampla absolut nimic! vezi cat este dilutia clorului in aceasta situatie! E f mare. Cu lopata daca pune cineva cloramina si tot nu ajunge sa faca vreun rau! Cunosti vreun caz in care s-a intamplat asta si au murit pestii din cauza clorului...?!
Legat de temperatura! Pestii suporta fara probleme o variatie de 1-2 grade. Mai mult nu este la volumul de apa schimbat!
Eu scot apa la discusi vrecvent, pana la 40-50% si inlocuiesc cu apa de retea fara sa o incalzesc! Temp scade cu 3-4 grade, dar nu se intampla nimic! De multi ani!
,,Grisul,, nu apare de la soc termic ci se datoreaza parazitului care eventual se gaseste in apa! Ca se dezvolta exponential la tem scazute este altceva! Dar la fel de exponential moare la temp ridicate!
In obor schimba apa cu apa din bidon adusa de acasa! Ia baga 3 scalari, 5 gurami, ceva corydoras, vreo 4 paradis intr-o sticla de 2-3 litri de apa si apoi vezi cat supravietuiesc fara schimb de apa!
|
 |
|
Pana ce NO2 se mentine constant cu valori foarte apropiate de 0.
Obiectivul tau este sa ai acest NO2 si compusii azotului in general cu valori cat mai mici. Pana ce filtrul ,,invata,, sa faca treaba asta, il suplinesti tu.
Poate dura o luna si ceva si cu siguranta mai mult de 2 saptamani!
P.S.
Daca se fac aceste schimburi zilnice de apa, chiar daca este un acvariu neciclat, nu exista nicun pericol pentru pesti!
Este foarte important ca un acvariu sa fie ciclat! Dar am ajuns sa facem un adevarat mit din aceasta ciclare.
In piata la obor cand stau cate 50 de pesti in 5 L de apa cicleaza pe sub masa?! Eventual schimba acasa apa!
|
 |
|
shimba 10-15 % din apa in fiecare zi cu apa de la retea! nu te mai chinui sa o lasi la declorinat pt ca nu are sens! este suficient de mica acea cantitate incat sa fie vreo problema cu clorul.
Ciclarea se va realiza de la sine, fara nicio problema! Grija ta este ca pt o perioada sa schimbi zilnic din apa!
Bafta!
P.S.
Nu iti facesingur viata grea! Unele lucruri siunt mai simple decat par. Cand ai timp, mai citeste pe forum!
|
 |
|
Daca este curata apa nu va fi nicio problema!
|
 |
|
il poate afecta, rana fiind poarta de intrare a germenilor in organism. mentine apa curata si urmareste-l! daca are o stare de sanatate buna, va trece fara probleme peste eveniment in cateva zile.
mai ai varianta unguentelor dar daca pestele se comporta ok, il stresezi inutil
|
 |
|
mixtura o faci la blender pana devine o pasta!
|
 |
|