De o zi tot caut ce si cum cu orataniile astea, tot nu mi-e clar. Hydra nu este pt. ca la hydra trunchiul este foarte gros comparativ cu cilii cu care se hraneste, iar la mine e pe dos. Trunchiul e foarte subtire, cilii fiind mult mai lungi si asezati in forma de potcoava de cal.
Cilii aceia cu care se hraneste se numesc "lophophorate" (si am cautat multe poze, insa n-am gasit ceva care sa semene cu ale mele. Ma rog, poate inca nu s-au dezvoltat complet dar totusi se reproduc, in cateva zile au acoperit toate geamurile acvariului).
Bon, insa tot citind, am aflat: Cuprul le vine de hac (precum si un alt sfat, si anume sa scot pestii, sa 'incing apa' la 45 de grade vreo 15 minute, si apoi sa schimb jumatate de apa la temperatura normala). Cica ar dispare.
Oricum nu incerc inca faza cu incinsul, pomacea si ceilalti melcisori care ii am [Physa marmorata] vad ca se plimba insistent pe sticla, asa ca ... am aruncat o moneda de 5 bani (otel imbracat in cupru) aseara in acvariu, si azi de dimineata parca arata mai 'sterse' cumva.
Mda, parca seamana cumva pana la urma;
Hydra asta are trunchiul mai lung decat 'bratele', pe cand la mine pare pe dos, trunchiul mai scurt si cilii aia ceva mai mari. Dar sunt si unele care seamana.
Si la tine erau asa dese dese ? (adica la mine sunt cam la 5mm una de cealalata.
Hydra aceea pare destul de mare (sau poate ale mele sunt foarte mici inca). Insa nu pare ca ar creste atat de dese pe cat sunt astea de pe geamul meu.
Am facut 1 poza, si am pus poza, precum si o parte din ea, nezoom-ata si neredimensionata. In cel mai mare cerc rosu din poza de jos se vede si punctuletul alb unde este lipit(a) de geam. Acolo sta fixat(a), restul cililor miscandu-se in apa in functie de curent. Acum au cam 1mm lungime de la baza pana in varf.
O vedere de ansamblu a geamului (sunt punctele acelea albe de pe geam)
O parte din fotografia intreaga, la rezolutia aparatului (fara zoom):
Un raspuns profesionist Nu i-am starpit pe astia trei (si postul tau cred ca i-a salvat ) ci pe primul doar, cand nu stiam ce e cu el.
Oricum, n-am facut-o ca protest ca n-ar fi buni melcii, ci dintr-un egoism din asta de genul: daca nu io i-am pus acolo, n-au ce cauta.
Aseara privind acvariul am avut sentimentul ca sticla este murdara - o gramada de punctulete de culoarea albicioasa, niste pete mici mici, ca si cum infinitezimale picaturi de apa s-ar fi uscat, si ar fi ramas ceva uscat in urma lor.
Uitandu-ma mai de aproape, sunt niste cili albiciosi (subtiri subtiri, si cu totii au sub 0.5mm), care au un trunchi comun fixat cu un punctulet mic alb de geamul acvariului.
Bon, azi de dimineata - spre nedumerirea mea de non alcoolic, am mai vazut inca trei! Mi se parea ca vad triplu si nu pricepeam cum poate un minimelc sa se deplaseze asa repede pe unde il vedeam io
Am reusit sa fac o poza la unul din ei. Din pacate 5mpx cu focus manual si tot nu sunt suficiente detalii (cred ca mi-ar trebui un 10-12mpx ca sa se vada bine puiutii, nu?)
Bun, intrebarea este - ce specie de melci este - aveti idee ?
Vedere de ansablu:
Centrul imaginii, decupat din original si nemicsorat:
Gobidae, eu am incercat, atunci cand am horatat sa ma apuc de acvaristica, sa citesc cat mai mult. Am inceput aici pe forum, si incet incet am lecturat destul (pt nivelul meu adica, poate f. putin comparativ cu cat stiu cei avansati) si pe site-uri din straintate, etc. M-am documentat despre alge, boli, concentratiile de NO3-, NO2-, fosfati, etc.. [chiar daca nu am testere profesionale, ci banalele 'strips'].
Concluzia tuturor este 1cm de peste la 1L de apa. Deci daca ai 10 pesti de 2cm fiecare, ar trebui 20L de apa (in medie). Unii zic 10L pe peste (media lungimii pesilor este 7-12 cm), altii zic 1 gallon (3.8L) la 1inch (2.5cm) de peste. Dar tot pe acolo.
Dupa ce citesti normele astea peste tot.. adica PESTE TOT, nu cred ca e site de acvaristica unde sa se spuna altceva, atunci cand tu vii entuziasmat si povestesti cum tii 25 de pestiuti (care ar avea nevoie de un acvariu de 5 ori mai mare) in 20L, cu apa nedeclorificata (eu folosesc Tetra AquaSafe pt. declorificare), si fara filtru... concluzia celor care stiu cat de cat este ca iti cam bati joc de pesti, si si de membri;
Iar atitudinea de 'ha, daca mananca si innoata, totul e perfect' suna puternic lautareasca.. fata de oamenii care se informeaza foarte mult ca sa inteleaga cat de mult se poate.
Si cam de aceea e atitudinea ostila din partea membrilor, precum si trimiteri catre topicuri de incepatori.
Sper sa ii (ne) intelegi. Eu nu caut sa ma cert cu nimeni, dar cu cat aflu mai multe, imi dau seama ca totusi m-am grabit sa iau un acvariu de 54L in care intentionez sa tin vreo 10 pesti (care ar creste la vreo 3-4cm fiecare).
Si na , intelegi tu.
Se pare ca e o confuzie intre doua specii de melci (ce pot fi galbeni amandoi) si carora toti le spun pomacea:
Pomacea canaliculata
Pomacea bridgesii
La canaliculata spirala este aplatizata aproape, pe cand la bridgesii spirala este foarte bine definita in exteriorul cochiliei.
Bridgesii nu mananca frunze decat daca este infometat rau de tot (preferand oricand mancarea de peste sau flake food), pe cand canaliculata mananca plante in nestire si nu e recomandat deloc [eventual doar in acvariile neplantate].
Eu am bridgesii si confirm ca nu mananca plante (se plimba pe Anubias insa) si i-am vazut chinuindu-se si pe ludwigia repens dar rar. E placut cand se plimba, Anubiasul avand frunze late, se mai depune mizerie pe ele, si dupa ce da o raita melcu, frunza e bec. Nici ancistrusul nu face treaba asa buna
Mda, sunt destul de lenesi melcii daca au mancare deja. Adica daca le dau pastila din aceea 'de fund' se duc calare pe ea, o 'imbratiseaza' cu piciorul si mananca de sparg. Dupa o vreme o lasa, si o zi intreaga abia daca se mai misca. Se retrage sub o frunza, sau unde e curentul mai slab, si zace acolo. Nema plimbari nema nimic.
Daca se termina pastila, si dau flake food (dupa care nu sunt innebuniti), alearga de nebuni pe toate geamurile.
Mie imi sunt suficienti doi, dar nu stiu sa ii recunosc daca sunt mascul/femeie. Am citit la applesnail.com, da' tot nu ma prind (cica doar statistic se dovedeste ca femela e mai altfel decat masculul). Oricum, nu vreau multi, 2 imi ajung f. bine.
Ieri am observat crizat cum se misca ceva pe o frunza.
La o analiza mai detaliata, era un puiut de melc, cam negru, dar totusi... ciudat! Melcii mei sunt 2 pomacea (nematurizati sexual) si care fac pui albi cica!
Booon, acvariu este de curand facut (ca si plantele cumparate, sa zicem ca au 8-9 zile).
E posibil ca puiul acela de melc sa fi fost pe vreo planta si sa fi supravietuit ? Plantele au stat in clor diluat, 1 minut, pana cand le-am clatit bine apoi si le-am bagat in acvariu.
Acuma daca nici clorul, nici spalatura intensa nu curata plantele de vietuitoarele astea ce sa mai faci ?
A, super, nu stiam ca pot s-o replantez si pe asta.
Misto ideea sa se faca frumoasa sus si pac, scapam de rebuturi.
Nu mai tin minte daca am cumparat-o ca red sau nu. Cred ca am zis in magazin ca vreau o 'red ludwigia' cum mi s-a recomandat aici pe forum, si mi-a spus ca au ludwigia si mi-au dat planta asta. Se intampla la Moghioros.
Nestiind diferenta... asta e - acum am cautat si eu pe net si am vazut.
Sper sa fie buna si asta.
Ok, dupa ce m-am tot uitat pe net, am ajuns la concluzia ca s-ar putea ca o alga sa faca probleme cu red ludwigia care o am:
Uitati cum arata partea superioara a plantei:
Si partea inferioara e toata vraiste (frunzele mor, sunt maronii, nici macar ancistrusul nu se mai joaca cu ele):
De asemenea, am sesizat ca la toate red ludwigia care le am (4 fire in total), cam la fel de rau arata partea inferioara. Frunzele se rup pana la urma, unele se gauresc incet incet. Doar partea superioara a plantei se dezvolta frumos.
E o alga cumva ?
Substratul e 'nou nout' (Sera floredept, vechime cam 8 zile).
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by viulian
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor