[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Daca se nasc discutii inseamna doua lucruri: place si a starnit interes, mai ai un pic de lucru
Pentru acvariul tau un filtru decent ar fi TETRA Tec EX 400. Am instalat la un coleg din firma acum cateva luni o astfel de jucarica si mi-a placut cum functioneaza. Ar trebui sa cumperi un alt mediu de filtrare pentru ca ce are este egal cu zero...
Ai PM
Foarte promitator. Daca bantui mai de mult pe aici cunosti deviza de inceput: rabdare, rabdare, rabdare
Fa un efort financiar (dar este pe termen lung) si achizitioneaza un filtru extern - nu vei regreta.
koala wrote: - credeti ca ar fi o idee buna sa pun niste piatra de lava inauntru?... pe post de Matrix?

Eu am vreo 5l de piatra de lava dar este fractiune mica pentru substrat. Parerea mea este ca materialul este super si pentru filtrare biologica - este foarte poros. L-am luat de la un tip Adrian Jivulescu (am datele de contact). Pot sa-ti aduc maine o mostra si daca vi pe la mine la firma vezi cum arata. Daca iti place ce am al tau sa fie, daca vrei o fractie mai mare vorbesti cu tipul.
Eu tocmai am fost in Grecia 5 zile (sa studiez apa sarata la ea acasa si cand colo jumate de timp am studiat apa de ploaie si Mythos - berea locala ) si am pus dozele de micro/macro pentru o saptamana, am incarcat hranitorul automat si l-am fixat pe doua transe duble dar reduse de granule. Cand m-am intors totul era in regula (in afara de o tentativa de GSA care a apartut din cauza ca a scazut cantitatea de fosfati).
Eu am facut o constructie pe teava de PVC de 20mm cu by-pass si 3 robineti si am reglat debitul prin filtru astfel incat sa dizolve tot si merg cam tot pe la 10 bule/sec - am controller si am setat numarul de bule astfel incat schimbarea sa se faca cat mai rar. Dupa ce am introdus instalatia de PVC mi-a crescut si mie debitul. Furtunele Eheim au prostul obicei de a se strangula si debitul scade foarte mult.
adiradu wrote:...Dupa ce sumpul era gata lipit, bagat pe locul lui sub acvariu si plin cu apa ma apuc de schimbul la picatura. Si din vorba in vorba cu Dragos apare dilema: pe unde scoatem apa, ca pe la Bean Animal e cam complicat sa dam ce trebuie in sump si in retea surplusul. Asa ca pe mine ma apuca nebunia: gata, eu ma apuc sa gauresc spatele la sump, sa fac iesire pentru overflow. Aveam la dispozitie cam 30-40 cm, cei de deasupra pana la bazin, iar gaura trebuia data pe peretele din spate. Si binenteles ca n-am mai facut asa ceva pana acum. M-am dus in seara aia la Hornbach sa caut o carota diamantata d=35 mm pe care am gasit-o. Chestia cealalta de langa e un suport cu ventuza care te ajuta sa tii masina de gaurit perpendicular pe sticla, buna scula:

Si normal ca in noaptea aia m-am apucat de scrijelit sticla.

Am o veste buna pentru cei care au ezitat din diferite motive sa-si gaureasca peretii acvariului: operatiunea e cat se poate de simpla iar, daca se respecta anumite reguli, riscul de a se intampla evenimente nedorite e cat se poate de mic. Am facut pana acum doar gauri in lemn si va spun sincer, a face o gaura de 35 mm in sticla mi s-a parut cel putin la fel de simplu ca a gauri o placa de PAL la aceeasi dimensiune.

Cum am facut:
- pentru a putea controla turatia am folosit o masina de gaurit manuala, cu acumulator (asta si din considerente de siguranta, dat fiind faptul ca locul in care lucram era relativ umed)
- pe spatele sticlei, in zona in care am gaurit am lipit o bucata de autocolant, cu scopul sa tina pe pozitie bucata de sticla rezultata dupa gaurire si sa nu lase eventuala "mizerie" rezultata sa cada in spatele sumpului
- in permanenta, in locul unde taiam sticla am avut un flux de apa constant, care sa ajute la racirea zonei si sa indeparteze pulberea de sticla ce se forma
- in interiorul carotei diamantate am introdus inainte de inceperea operatiunii un mic burete imbibat in apa, cu acelasi rol de racire.
- am preferat sa folosesc o scula de ghidare din plastic, prinsa in ventuze pe sticla (sursa tot Hornbach) ca sa fiu sigur ca voi tine masina de gaurit perfect perpendiculara pe locul ce-l gauream

Intreaga operatiune, cu tot cu pregatire, a durat aproximativ 10 minute si a fost, dupa cum va spuneam, extrem de simpla.

Aveti mai jos "filmul" actiunii:

Un fleac!

Pentru ca este Sticky si va deveni model pentru altii vin cu niste completari. Pentru cei care mai vor sa faca operatia de gaurire la un acvariu lipit, recomand sa puna pe spatele sticlei, in afara de un autocolant, o bucata de sticla de 6mm sau mai groase care poate fi fixata cu menghine de mana. Mai ales fara dispozitiv de ghidare, scula diamantata va strapunge sticla mai intai intr-un loc si daca nu are in continuare material din care sa "muste" toata forta de impingere se va muta pe zona ramasa de taiat care este foarte subtire si va sparge muchiile. Daca are material plin in care sa intre in continuare si sa se sprijine, muchia gaurii va fi fara ciupituri sau sparturi.
Gaurirea sticlei necesita masini de gaurit de turatie mare si fara joc in mandrina. Si la gaurirea sticlei inainte de lipire recomand o sticla pusa sub, caz in care poate fi mai subtire deoarece operatia se face pe un suport plan.
Filmuletul cu montajul backgroundului este SUPER. Realizarea este pe masura
Humbert wrote:...
sub asteptari staurogynele

Isi dau drumul mai greu pana nu isi dezvolta bine sistemul radicular. Eu la un setup am asteptat vreo 3 luni pana si-a dat drumul, dupa care a inceput expansiunea...
Humbert wrote:...
si caut o solutie de dizolvat CO2 ca atomizorul asta imi umple acvariul de bule fine si e stresant

Metoda filtrului de apa extern de 10" pus pe refularea unei canistre mi se pare cea mai de succes metoda.
Bine ai venit.
Trece-ti in profil locatia - vei vedea ca pentru donatii sau ajutor chiar conteza si mai ales pentru tine
Ehhee. Cum s-a schimbat atmosfera prin acvariu. Degaja sanatate si natural...
Acum ca ai vazut ce plante merg la tine in bazin si cum evolueaza (cum cresc si cum se intind pe verticala-orizontala) ar trebui sa incepi sa le grupezi si sa le mai si tunzi (in general este bine ca odata sa fie doar 1-2 specii sa ajunga aproape sau la luciul apei, restul la o palma - eviti efectul de zid)
Frumos lucrat, frumos si ingrijit aranjat.
Canturile gaurilor de ventilatoare trebuiesc protejate de umezeala.Cea mai simpla solutie este sa le ungi cu silicon. Pui un cordon si cu degetul il intinzi pe toata suprafata si un pic si peste margini pe suprafata protejata de melamina. La fel poti proteja si imbinarile placilor de PAL, pe interior - daca nu ai cantuit peste tot placile. Daca nu protejezi bine PAL-ul prin cantuire cu ABS umiditatea il va umfla, mai ales la capac.
Succes cu acest setup.
IwaGumiGUY wrote:Salut dragilor, puteti sa imi dati un sfat in legatura cu acest droser electric pe care l-am gasit intr-un magazin de
la mine de pe strada : Horoz HL 386 Type 2x36w. Ce reprezinta acel 386? Ma gandesc ca nu influenteaza
temperatura tubului de neon , corect? E indicat ptr tuburi T5 ptr ca nu se specifica ?
Si spuneti-mi daca sunt indicate si usor de gasit aceste tuburi de 36w ptr ca m-am ars odata cu unul de 21w , am
stat 2 saptamani dupa el

Dragule... singurele tuburi de 36W sunt de tip T8 si sunt foarte commune/uzuale.

P.S. Eu nu cred in numerologie si sunt convins ca numarul 386 nu influenteaza temperatura, dar este doar parerea mea personala
Super tare fotografia cu schita sump-ului pe monitorul de pe perete si pe laptop...
Ne cam fierbi... dar focul arde frumos pana acum
Aqualink wrote:microbul asta nu se poate trata

Aici te contrazic. Se poate trata... cu apa... cu cat mai multa apa

Aqualink wrote:In curand o sa incarc si niste poze.

De data asta iti dau dreptate
Asteptam si iti spunem bine ai venit!
Intaresc ce a spus Dragos: nu schimba nimic daca nu ai probleme.
Despre fosfati in plus discutam cand o sa-ti apara GSA, ceea ce bineinteles ca nu va dorim
Codoiul nu este mare. La peste 55-70ppm sa incepi sa te ingrijorezi, dar la KH-ul tau asta inseamna acid pur Asa ai apa la retea sau folosesti osmoza (poate ai spus dar nu mai stiu).
Daca iti apar puncticele verzi pe peretii acvariului (GSA) mareste ratia de fosfati cate 0.2ppm pana nu mai apar (cureti geamurile zilnic).
Algele apar din dezechilibre. La ce ai tu acolo Fe 0.5 este super OK (nu ne-ai dat cat ai fosfatii...).
Si ppm==mg/l la orice nu numai de NO3
Bine ai venit!
Mai povestete-ne cum faci ciclarea iar niste poze ajuta.
pui otet pe el si daca face reactie este marmura...
Pentru plante trebuie sa asiguri o grosime a substratului plecand de la 4cm in fata la minim 7cm in spate. Volumul de substrat il calculezi la o grosime medie e substratului de 5-6cm.
Userului nelutu_vi i s-a ridicat sanctiunea.

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: