[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122

Our recommended Blue LED! "Blue" is a true blue - a different colour to "Royal Blue", which has more of a violet/purple tone to it than "Blue". This wavelength is very useful for both growth and colouration, and is less sharp than the Royal Blue. An essential part to any full-spectrum light fixture.

Our XP-E2 Blue M3 LED is currently the most powerful and efficient LED available that provides this Blue colour. The XP-E2 is the second generation of CREE's XP-E line and as such is more powerful and efficient than the first generation XP-E. Oh and of course, mounted on our highest quality stars, makes it even more efficient, maintaining the highest levels of light output, as well as prolonging it's life. Run it on our copper stars and don't think twice about pushing it to 1A!

Comes pre-mounted on the highest quality aluminium 20mm star-shaped heatsink, with large gold-plated solder pads. Copper heatsinks are also available as an option for increased thermal dissipation, ideal for when driving these LEDs at higher currents.

Specifications:

Colour/Bin: Blue M3 (465-485nm, 45.7lm @ 350mA, 25C)

Max. Forward Current (DC): 1000mA (that's 1A)

Dominant Wavelength: 465-485nm

Forward Voltage (DC) (@ 350mA): Typical: ~3.1V
Forward Voltage (DC) (@ 1000mA): Typical: ~3.4V

Luminous flux (@ 350mA, 25C): 45.7lm
Luminous flux (@ 700mA, 25C): ~82.3lm
Luminous flux (@ 1000mA, 25C): ~107.5lm

Optic Viewing Angle: 135°
Manufacturer's part number: XPEBBL-L1-0000-00301
O sa-mi fac curaj sa desfac iar lumina de la Fluval si o sa-i trag cateva poze de interior.

Poze cu cablul multicore (am 3m).

Bune observatii. Eu imi bazez speculatiile pe faptul ca a mers la cutia mica (unde radiatorul culiseaza, dar exista transfer de caldura si la cutie), firele cu radiator si LEDuri au incaput in 4 cm inaltime (aici am 5 cm). De ce cred ca e posibil sa o scot la capat cu incalzirea? Pentru ca la luminile mici am o cutie micuta cu 12 LED Cree de 3W, un radiator infim si un ventilator mic de turatie mica (pentru evitarea zgomotului), iar temperatura cutiei nu trece de 45° cu toate LED la 100%.

In cutia mare pot pune un ventilator mai mare (100 sau 120 cm).

Am zis 50 de LED pentru ca atatea incap una langa alta pe suprafata respectiva fara sa se incalece (au placuta de 20 mm).

Nu planuiesc sa pun lumina aceasta pe niciun acvariu, voi incerca sa vad daca se poate face, daca nu, trec iar la masuta de design. Ideea e sa testez si daca nu merge, ori optimizez cumva racirea, ori scad numarul de LEDuri.

Ideea e ca tovarasii nostri prieteni chinezi pot produce orice cutie cu orice specificatii, dar dupa cum vedeti, inca nu am idee clara ce sa cer. Daca apuc sa testez, vad ca pot folosi controllerul cu 12 canale etc, fac si o dihanie mare. Dar nu vreau sa cheltui in acest stadiu mai mult decat e nevoie (testez la scala mica ).

Apoi, ma gandesc sa vad cat de mult pot sa compactez partea cu LEDuri, fire etc, ca sa pun radiatorul cu cea mai mare dimensiune care inca incape in cutie.

Mai pun o poza cu capacul ca sa se vada ca nu mananca in grosime din spatiul util din cutie.
koala wrote:Apreciez mocheta!

Mocheta iti apreciaza aprecierea. O sa fac un topic separat despre mocheta, dezvalui aici in premiera ca e de la Ikea. Restul detaliilor, pe viitor ;)

Lucian wrote:Frumosss. Dupa ce am citit de doua ori explicatiile am inteles conceptul
Sa vedem daca am inteles bine:
In canelurile interioare ale cutiei va intra un radiator pe care se vor pune led-urile. Partea lisa a radiatorului pe care se pun led-urile va fi spre capacul culisant, iar partea cu arpioare spre ventilatorul pe care il fixezi de fundul cutiei. Aerul suflat de ventilator va iesi prin lateral.
Nu inteleg unde vine placa de acryl... peste calacul culisant si "gaurit in dreptul led-urilor" sau sub. Cum ai pus acum capacul culisant pe ultima canelura pare ca placa de acryl se pune la interior, dar e numai o parere...
Pentru cablurile care alimenteaza vezi ca se gasesc presetupe speciale in magazinele de electrice - etanseaza si arata bine. Le cumperi pentru dimensiunea/diametrul cablurilor.

De unde ai luat cutia? Ce dimensiuni are?
daca poti sa faci si o prindere mecanica a radiatorului la cutie si mai dai cu o pasta termoconductoare, poate contribui si ea (cutia ) la disiparea caldurii

Pentru acest proiect, nu mi-am propus inovatie, ci imitatie.
Cutia cumparata e o versiune mai mare a cutiei pentru lumina pe care am cumparat-o pentru Fluval Edge.

Daca radiatorul culiseaza pe canturi, ofera deja un bun transfer de caldura cutiei.

Legat de geam, la lumina mea a inlocuit total capacul culisant, dar ma gandeam ca ar arata mai bine daca pastrez capacul, fac gauri in capac care sa permita iesirea luminii de la LEDuri la unghi de 120°. Ramane problema prevenirii accesului apei la LED, ca atare tot e nevoie de un paravan transparent. Pe acesta il voi aplica pe capacul culisant si il voi izola cu silicon.

Acum ca am cutia, stiu ca voi putea aplica o retea de maxim 50 de LEDuri in cinci siruri de zece LEDuri.

Acum ma gandeam ca pot merge fie pe o mixtura 50:50 albe:albastre, alternate, fie pe 30 albastre la 20 albe insirate pe siruri de 10 in culori alternante.

Acum totalul LEDurilor ar ajunge la 150W, voi incerca sa folosesc doar LEDuri CREE de 3W, la 0.6-0.7A. Ramane intrebarea: in serie / paralel, cum le distribui pe canale, ma bazez pe controllerele chinezesti / caut ceva alternativ (eventual desfac un controller TMC sa ma lamuresc cum merge) etc.
Din cate vad, am nevoie de:
- modificari la cutie: taiat cercuri in capacul culisant corespunzator pozitiei LEDurilor, taiat o gaura pentru intake ventilator pe partea opusa, perforatii in capacele laterale, o gaura pentru cablul care leaga luminile la controller;
- un radiator care sa culiseze perfect in canturile de pe laterale
- un geam subtire / acrylat transparent subtire care sa culiseze perfect langa capac (pentru a proteja LEDurile de stropire cu apa) - probabil il voi sigila cu silicon de capacul culisant
- un ventilator silentios (sau doua).
Azi au sosit cablul multicore (pentru legat canalele de LEDuri la canalele controllerului) si cutia de aluminiu.

Shubi wrote: smilie

+1
koala wrote:
Poze cu pestii am pus acu' 2 pagini... sunt tot asa.

In ultimele doua pagini ai poze cu cratite si cocoane cu nurii la vedere. Parerea mea.

LE. Si poze cu pisici.
Mie nu mi-au sarit niciodata, dar am auzit multe cazuri de clowni care sar. Eu am avut doar opt clowni, doi mi-au murit de velvet, restul sunt sanatosi si grasi.
Ai adaugat tu placa alba de pe parchet?

Legat de greutate, e posibil ca doar sticla fata sa fie de 15 mm, cu spatele si lateralele de 12 mm?
Citeam un PDF cu specificatiile la un LED CREE si acolo zicea ceva de cum vin impachetate, si ca daca le scoti de pe banda lor si nu le lipesti imediat, umiditatea le poate schimba spectrul, motiv pentru care trebuie cooked. Si iti da temperatura pentru cooking si perioada.

Banuiesc ca LEDurile lipite pe stelute de aluminiu nu au nevoie de asta.
http://charterhouse-aquatics.com/shop/aquatics/aquarium-foods/cichlid-diets

Sa-mi zici daca nu gasesti.

Eu ma gandeam ca o sa pui poze cu pestii, nu cu niste lemne.
Hikari face pellete pentru ciclide.
Eu n-am avut peste sa refuze pelletele Hikari, miros asa de fain ca-mi vine si mie sa le gust.

Legat de filmuletul de mai sus, sa stii ca m-am chinuit sa filmez special pentru tine ciclidele de Indian si Pacific. Aveau si niste ciclide americane, doi oscari, dar erau varianta rosu maroniu si n-am crezut c-or sa te impresioneze.

Ceva poze, filme nu pui?
Fratilor, acum am inceput si eu sa ma simt batran si obosit.

Ce-i drept, am fisele tehnice la LEDurile cumparate, dar pot garanta autenticitatea doar la LEDurile CREE cumparate de la LED Bloke UK, cele luate din Hong Kong pot fi orice.
Acum asta sa fie risipa mea, m-oi lamuri cand am produsele in mana. Oricum, acum am mai inteles cate ceva, cred ca stiu mai multe decat cand am inceput.

Poate sa ma lamureasca cineva care e faza cu gatitul LEDurilor? Pur si simplu le pun in cuptor la 80°C pentru 24 de ore, sau imi scapa mie ceva?

Am gasit topicul lui Lucian despre LEDuri, de asta zic ca ma simt batran si obosit.
Dilema mea este: dau £800 pe Maxspect R420r de 120 cm cand imi iau acvariul de 150 cm si depind de o garantie daca imi crapa (ca sigur nu-mi permit sa cumpar redundanta la pretul asta) sau imi fac singur luminile si ies mai ieftin, dar pot si sa le repar pe loc daca se arde / strica ceva la ele?

Mancarimea de a imi baga nasul provine de la un eveniment partial nefericit. Cand mi-am luat lumina de mai sus pentru Fluval Edge, mi-am facut singur programul de iluminare, doar nu era sa ma multumesc cu cel pe care l-a avut utilizatorul anterior.
Atunci am observat ca nu mai merge ventilatorul, ca atare am comandat cateva ventilatoare similare ca dimensiuni, specificatii, turatie etc.
Cand mi-au venit, am desfacut lampa si am incercat si alte ventilatoare, care de asemenea n-au mers. Pana mi-a picat fisa ca ventilatorul e si el legat pe un canal. De cum am pus 100% pe canalul trei, a inceput sa mearga.
Cu aceasta ocazie am constatat cat de simplu e construita lampa: o cutie de aluminiu extrudat, cu capace prinse in patru suruburi pe laterale si un capac culisabil pe fata mare. In locul lui era pusa o placa transparenta de acrylat. Fata mare opusa era gaurita pentru ventilator (care baga aer in cutie), iar capacele laterale erau gaurite pentru scos aerul. Iar LEDurile erau legate in serie in zigzag, cu un sir de albastre si un sir de albe, puse pe fata plata a unui radiator care culisa pe sinele interioare ale cutiei. Astfel, ledurile disipa caldura in radiator, dar si in carcasa de aluminiu a cutiei, iar ventilatorul impinge aer rece de deasupra acvariului de-a lungul aripioarelor perpendiculare ale radiatorului. Omul a facut inclusiv picioruse de sprijinit pe marginile acvariului prinzand saibe si distantiere de plastic pe suruburile de la fetele laterale ale cutiei.
Acest design asigura acces usor in cutie, o racire eficienta cu un ventilator mic la turatii mici (nu se aude), previne intrarea de apa la partea electrica si costul este mult sub cel al unei lumini LED speciale pentru acvariu fara pretentii, precum cele de la TMC, fiind insa net superioara (racire activa vs pasiva, putere / intensitate luminoasa mai mare pe o suprafata mai mica, usor de reparat, poti upgrada usor etc.).

Probabil ca este un shortcut si se abate de la caile riguroase ale electronicii, dar coralii mei au polipi noi de la saptamana la saptamana, iar algele nu cresc direct pe piatra, unde e PARul cel mai mare, deci si spectrul trebuie sa fie adecvat. Si ce e cel mai important, pot regla raportul intre canale pentru a da o temperatura cum imi place mie. Iar ledurile foarte apropiate dau o mixare buna a luminii, nu am spoturi albe si spoturi albastre.
Iar temperatura cutiei variaza intre 30 si 45 °C in functie de intensitate. Probabil ca la o cutie mai mare se poate pune un ventilator mai mare, eventual se poate tine ventilatorul la rotatii mai mici cand luminile sunt slabe si mai mari cand e intensitatea mai mare.

Daca dau in bara, in cel mai rau caz ard LEDuri, controller, fire. Sau sigurantele de la prize. Nu cred ca o sa ma electrocutez si nici nu cred ca o sa reusesc sa dau foc la casa.
Ieri am fost la Windsor, am facut un filmulet pentru Koala cu idei de intregit livestock-ul in acest acvariu:

DanX wrote: Am inteles idea si am vazut si pozele de prezentare, ca este folosit in special, cu precadere, de preferat, mai mult la... cannabis sau alte plante terestre sau extraT.
Eu intrebam, ceream un sfat, o opinie, o parere, altui coleg acvarist, despre eficacitatea acestor tipuri de LED-uri in..... Acvaristica. Adica acvarii plantate, adica minunatii de genul asta..
Deci, daca cineva a folosit, a experimentat, a indraznit sa incerce IN ACVARISTICA acest tip de LED-uri, as ramane recunoscator pt feed-back.

Probabil ca arata groaznic. Cine vrea un plantat rosu cu albastru?

La marine se folosesc in sump la crescut alge. Cam atat.
ElSpa wrote:am citit de cateva ori sa procesez tot .

1. ce as putea lua din comert sa fac sistem de drenaj ?
2. pompele de recirculare....nu le pot folosi pe cele care le are acum acvariul ? are cate una in fiecare capat, destul de puternice, ma gandeam sa le scot filtrele si sa montez un sistem de plumbing la iesirea lor cu cateva duze ?
3. e super idee cu AWC...pot conecta sistemul de osmoza direct la el ?

1. 1000 de solutii. In principiu, o gaura in sticla sub linia apei, bulkhead cu un sistem de protectie in acvariu, o teava si o valva cu bila afara din acvariu, plus un furtun.
2. Sistemele de closed loop folosesc pompe de circulatie, nu pompe de valuri. In principiu ai doua gauri in sticla, sub linia apei, la care se ataseaza intake si out de la pompa cu tevi. Pompa trage apa din acvariu si apoi o intoarce in alt loc in acvariu, generand flow. E un sistem folosit mai mult la americani si mai rar in Europa.
3. Cred ca vasul AWC se foloseste si la mixarea apei de osmoza cu sare, folosind pompa incorporata si punand furtunele corespunzator.

Am sperat ca o sa te descurajezi si o sa faci cum te-a sfatuit Koala, dar daca ai energie suficienta si entuziasm, sunt curios ce iese si concluzia ta la un an de zile. Eu tot nu sunt convins ca merita efortul (acvariile sarate arata mai bine daca au profunzime), cele in perete trec de obicei prin perete (se vad din ambele camere care au peretele cu acvariul comun), cu un sump dedesubt (perete fals, acvariul pus pe o structura de caramizi care ofera rezistenta necesara, etx.), la subsol sau intr-o camera alaturata (fish room).
Pentru sfaturi avizate legat de LEDuri de crescut plante, intra pe forumurile consumatorilor de canabis. Vei fi placut impresionat de bogatia de informatii pe care le vei gasi.

Eu din cate stiu, diferite plante au nevoie de diferite lungimi de unda din spectru. Si stiu asta dintr-un documentar unde cresteau unii legume in hale in rafturi etajate, cu lumina de led, fara pic de lumina solara. Inteleg ca in UK mancam salata care n-a vazut vreodata lumina Soarelui. Si ziceau ca la diferite plante folosesc combinatii diferite LED rosu : LED albastru, acestea fiind principalele culori care dau radiatie utila (PAR). Inteleg ca verdele este nefolosit de plante, restul culorilor fiind in principiu combinatie a celor trei de mai sus.
Lucian, multumesc ca ti-ai batut capul cu mine.

Controllerul are cinci canale, fiecare e dimmabil separat de la 0-100%. Fiecare canal suporta maxim 4A. Eu am sase LEDuri albe in serie pe canalul 1, sase LEDuri albastre in serie pe canalul 2 si un ventilator de calculator de 5V pe canalul 3.

Aceasta lumina e custom ca sa incapa in spatiul restrans de deasupra acvariului.

Pe celelalte acvarii am lumini TMC AquaRay care au LEDuri pe care CREE le face exclusiv pentru ei, special pentru acvariile marine. La ele am vazut ca daca se duce un LED, restul merg, deci sunt puse in paralel, nu seriate. La aceste lumini sursa scoate 0.7A. Luminile au cinci ani garantie.

Am verificat la TMC AquaRay Ultra 600 Marine White si cele cinci LEDuri albe dau la 100% fix 5800K.

LE: adaug in apararea mea ca electricitatea nu era in fizica pentru admitere la Medicina. Ca atare, pot sa-ti zic folosind un singur deget si cu ochii inchisi daca prostata are dimensiuni si consistenta normala, dar ma poticnesc la chestii elementare de electricitate Acum incerc sa imi reamintesc cate ceva (P=UxI, R=U/I etc.), din pacate dupa douazeci de ani sap dupa ceva ce nu mai e ingropat acolo de multisor.

Ideea e ca daca iti chinui creierul si inveti lucruri noi, mai intarzii putin debutul dementei.
adiradu wrote:Acelasi controller aici, la pret ceva mai mic:

http://www.aliexpress.com/item/NEW-Programmable-led-time-controller-5-channel-20A-DC12-24V-pc-computer-interface-controller-TC420-free/1102567416.html

Ramane intrebarea cate leduri de 3W poate sa duca fiecare canal si cat de fiabil e controlerul asta.

Eu am vrut sa semnalez ca exista un controller ieftin care se poate folosi pentru a produce lumini pentru un acvariu pico / nano marin. Fiecare il cumpara daca ii face trebuinta si la pretul care-i convine.

Acum la mine lumina care merge pe TC420 are doua siruri de sase LED fiecare, legate in serie cu o rezistenta. Canalul are max 4A (deci 0.66 mA de LED?), LEDurile sunt CREE de 3W, 700mA, iar sursa e de 12V/6A. Cred ca TC420 foloseste PWM. Legat de fiabilitate, a mers doi ani la cumparatorul initial si acum la mine din Decembrie 2015. Deci eu zic ca daca bate cinci ani e ok. Si nu vad de ce nu ar face-o. Postez aici daca moare prematur.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: