liv1305 wrote:
Si o intrebare: de timp folosesti modelul cu 5 canale? Era nou cind l-ai luat?
Am luat lumina pentru Edge second hand, cred ca avea deja cel putin doi ani de folosinta. La mine e de un an, o folosesc din decembrie, la sub 50% din intensitate pe albastre si la sub 35% pe albe.
Nu intentionez sa pun ledurile la intensitatea mexima de 1.5A, tintesc la o valoare intre 0.350mA si 700 mA. Asta mi-ar permite sa grupez serii de leduri in paralel fara a risca arderea seriei paralele daca se arde un led in cealalta serie.
Ma gandeam sa pun LDDuri de 700 sau 1000 mA pentru a regula curentul care ajunge la leduri (care va fi de 350mA sau 500mA in configuratia prezentata). La caderea unei serii, cealalta serie paralela va prelua 700 sau 1000mA unde ledurile suporta max 1500 mA.
Si a treia intrebare: facand abstractie de chestiile inseriate, ce intensitate trece prin fiecare LED.
Daca totul este gandit cum trebuie, ar trebui sa treaca maxim cat suporta ledul (1000mA sau 350mA)(pt ca sunt inseriate)(iar curentul este pe intreaga serie).
Sper ca informatiile sa te lamureasca.
Nu m-am exprimat eu bine, sunt doua serii de trei LEDuri in paralel pe fiecare canal (doua canale).
liv1305 wrote:Te rog frumos sa nu te grabesti.
Aveam impresia ca ai mai multe cunostiinte de electronica dupa cumparaturile care le-ai facut.
E o doar observatie - nu o critica.
O sa completez mesajul in 2-3 ore cind am timp.
Ai dreptate, electronica nu e hobbyul meu. Stiu sa folosesc un ciocan de lipit si am o ideea despre ce inseamna in serie / paralel de la fizica. Si am norocul ca pot sa-mi cumpar jucarii ca sa ma joc cu ele.
Multumesc tuturor pentru sfaturi. Le astept pe cele ce vor veni.
Azi mi-am facut curaj si am dat jos / desfacut lumina de pe Fluval Edge ca sa inteleg mai bine cum a fost realizat proiectul initial.
Din ce am inteles eu, sursa cu output 12V si 0-6A da curent controllerului TC420. TC420 suporta DC 12-24V. Banuiesc ca in cazul meu da 12V pe fiecare canal. Fiecare canal are incarcare maxima de 4A (x5 canale, 20A).
LEDurile par sa fie CREE XPE (3.5V @1000mA; 3.05V albele, 3.1 albastrele @350mA). Am sase LED albe pe CH1 grupate cate trei in serie, unite in paralel, la fel cu cele albastre pe CH2, desi la acestea pe fiecare serie mai e legat ceva (pare un circuit cu un capacitor si o bobina). Ventilatorul de 12V 0.13A e legat pe CH3 in serie cu o ?rezistenta.
Prima intrebare e: daca sursa da maxim 6A, eu am output la controller pe fiecare canal 1.2A, sau primesc maximul de 4A pe fiecare canal?
A doua intrebare: ce sunt chestiile legate in serie cu cate trei LED albastre si ce e chestia legata in serie cu ventilatorul? Sunt niste versiuni antice de LDD?
Si a treia intrebare: facand abstractie de chestiile inseriate, ce intensitate trece prin fiecare LED.
Mentionez ca nu ma supar daca mi se zice ca sunt ignorant si intreb chestii stupide, pentru ca este adevarul.
Mai pun niste poze cu LEDurile. Imi par atat de faine, ca nu-mi vine sa ma apuc sa le lipesc. Sper ca macar sa mearga
Legenda:
- primul set sunt LEDuri de 3W chinezesti, 10 rosii, 2 UV;
- al doilea set sunt Philips LUXEON 3W Rebel ES Royal Blue RB 455nm;
- al treilea sunt LEDuri CREE; la cele de la LEDBloke stiu si BINul, celelalte sunt CREE din Hong Kong.
liv1305 wrote:Daca intentionezi sa introduci toate LED-urile de mai sus in cutia care ai prezentat-o mai devreme cred ca se vor supraincalzi - foarte repede.
Nu cred ca incap toate LEDurile nici daca incerc sa acopar toate suprafetele cutiei.
Din calculele mele, densitatea maxima fizic posibila e de 50 LED.
Daca la inceput a fost doar un exercitiu de curiozitate, acum am si o utilitate pentru acest "proiect". Un RSM130 in care vreau sa pot tine orice coral, indiferent de inaltimea in acvariu.
Datele sunt: display 60x40x50(h) cm, cutie pentru doua tuburi T5 de 55W: la partea superioara 50x10 cm, la geamul de acryl 50x14 cm, cu o inaltime de 10 cm, spatiu pentru trei ventilatoare Red Sea Max pe fiecare latura.
darthradu wrote:2c
Nu am citit atent insa am observat :
Ledurile sunt prea apropiate pentru radiatorul respectiv . Ori lasi un spatiu de un led intre ele ori nu le folosesti la maxim.
Eu am in jur de 80 leduri de 3w puse cu un spatiu de 1 led inter ele. Lumina o tin sub 50% pe 48 leduri ca e prea multa .
Pe de alta parte , daca le tin in 100% pe toate se incinge destul de tare radiatorul (mult mai mare ca al tau ).
Multam de sfaturi. Cred ca am fost prea entuziast si am comandat de toate si in cantitati mari "ca sa fie".
Scopul principal a fost sa reproduc lumina de la Edge23 la o scala mai mare.
Lista LEDurilor disponibile:
- 3W Deep Red 650-660nm LED - 20mm Star Board, 90lm, Plant Glow Light x10
- 3W 395nm - 400nm UVA UV Ultra Violet LED - 3.4-3.8v , 9 Lumen 20mm Star Board x2
- Philips LUXEON 3W Rebel ES Royal Blue RB 455nm LED 20mm Star Grow light DIY x20
- Cree XLamp XT-E XTE Royal Blue 450 - 460nm LED on 20mm Star Broad Aquarium Grow x10
- 10W 5W 3W CREE XP-L XPL Cool White (V6 1B) LED (on 20mm copper star heatsink) x5
- 5W 3W CREE XT-E XTE Royal Blue LED (P03) (on 20mm star heatsink) x10
- 3W CREE XPE-2 XPE2 XP-E XPE Blue M3 LED (on 20mm star heatsink) x10
- 5W 3W CREE XT-E XTE Cool White 7000K LED (S2 1A) (on 20mm star heatsink) x10
Cred ca am primit cam tot ce am comandat (mai putin cinci LEDuri din China, de la care mi-am cam luat orice gand - 3W Star High Power Royal Blue 455nm LED w/ 700mA Regulated Driver 2x 7135 Driver).
Imi mai lipsesc niste surse (inca nu m-am hotarat ce fac, asa ca nu am stiut de ce sursa am nevoie) si pasta adeziva termoconductoare.