[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: alexiumihai
Forum Index » Profile for alexiumihai » Messages posted by alexiumihai

O mica ajustare a desenului, in partea de sus nu trebuie teava ci cot si robinet, pt ajustarea debitului (ori ca il pui la intrare, ori ca il pui la iesite este tot una (are acelasi rol)).
koala - eu acolo ma gandeam sa pui toate acareturile (matrix pt inceput, pe vitor reactoare) iar bazinul din dreapta impartiti pe din doua: 20cmx40cm numai pt recirculare, 20cm x 40cm x 60cm (LxlxH) asta din urma cu un volum de 48L pt autocompletare.

Daca vrei vb si cu lucian si facem sumpul, la cat de profii ne-a iesit lipitura la bazinul lui (cu geamuri de 50KG) la un sump pt tine e joaca de copii.
Salutare,

Footprint cum a zis si Lucian are 30x13 (se mareste de la 13 la 16cm la capac), inaltimea a iesit de 45cm (cu tot cu robinet).
Asta (are tubul de 10cm) care l-am facut, are un volum maxim de biopeleti de 1,5-2l, momentan cu 500ml am acoperit cotul de jos.
Baieti au si tub de 15cm pt un volum mai mare de biopeleti.
Salutare,

koala - da comanda la baieti , si se face, dabia am prins experienta

Mai nasol a fost cu fitingurile, am modificat comanda de cateva ori pt ca ce vroiam initial nu erau pe stoc. O intreaga aventura, reproiectare.

L-am montat in bazinul din mijloc, pompa e atat de puternica incat imi trage apa din bazinul de jos, 50cm diferenta intre bazine.
Salut,

Apa nu trebuie sa o bag eu in el, se ocupa pompa de recirculare, ea face si aspiratia de apa noua in functie de debitul de la iesire.
Am pus un Eiheim 3000, este cam puternic pt reactor, l-am luat pe asta sa il am de backup pentru recirculare.
Momentan robinetul este deschis la maxim, si NO3 (15) multi in bazin (majoritatea coralilor sunt soft), pe masura ce incepe sa faca treaba o sa mai inchid robinetul.

Multumesc.
Salutare,

Un mic update,

O alta creatie DIY - recirculating biopellet reactor
image

image

Aseata l-am instalat, sa vad cum isi face treaba.
Cred ca are o capacitate mazima de 1,5-2L biopellete. Cu 500ml am acoperit cotul de jos.
In principiu inaltimea (coloana de apa) este data in prima camera de skimmer, daca skimmer-ul este hang-on atunci nu te mai intereseaza (poti face o inaltime mai mare) (oricum trebuie sa aiba si el o coloana de apa specificata de producator). Restul camerelor cu 1-2 cm mai mica decat prima camera, respectiv cea de a doua. Cu alte cuvinte (coloana de apa): prima camera 25-30, cea de-a doua 23-28, si ultima 20-26 cm
Peste aceste dimensiuni mai iei o marja de 10cm pt apa care este in circuit, si care la un moment de power-off va trebui sa ajunga in sump. (aici trebuie calculate volumele bazinelor (toate))
- in bazinul de display, unde va fi nivelul apei in timpul functionarii si cat va scadea in momentul de power-off - rezulta volumul de apa care este in circuit (+ ce mai e pe tevi).
- pt celelalte bazine, cat este volumul ramas (pana cand da pe afara).

Volumul de apa din circuit trebuie sa fie mai mic decat cel ramas in sump. (plus o marja de siguranta)
Salutare,

Cred ca cea mai simpla, si neinvaziva (alte operatiuni ce trebuiesc facute bazinului de display, lipit, taiat, gaurit) este modelul HOB.

Cat despre bazinul de autocompletare, cum am desenat in schita, un bazin de 40x20 x 60h cred ca este arhisuficient pt autocompletare.
Partea din mijloc, avand l-20cm il rezervi pt matrix si reactoare, destul loc sa le cuprinda pe toate.
Bazinele pot fi facute separat si lipite in stand intre ele, fara gauri sau alte flanse.
Salut,

Aia a fost o schita asa din avion.
Binenteles ca mai trebuie puse si alte elemente pe acea schita, si date cotele unde vrei sa fie apa.
Una din chestii sunt "buble trap" - si cred ca iti va trebui una in bazinul din mijloc fix la intrarea apei din primul bazin. O poti face putin mai mare, pt ca am vaga impresie ca acolo se va acumula si ceva detritus, cel care va scapa skimmarului din prima camera, mai mare pt o mai buna curatire (sa nu te chinui cu furtunul printre doi pereti foarte apropiati).
- ca volume vor fi cam asa
- primul - ai spus 40x40 cu 30h (coloana de apa)
- mijloc - 70(80) x 20 cu 28(coloana de apa)
- partea dreapta vor fi 2 bazine: 20 x 40 cu 25 (coloana de apa) si 20 x 40 inaltimea cat de mare (asta e la autocompletare)

Inaltimile la bazinele interconectate trebuie sa fie mai mari astfel sa cuprinda volumul de apa ce va veni de sus in cazul in care se ia curentul.
Salut,

Uite la ce ma gandesc eu:
image

In partea din stanga sa stea skimmer-ul, daca mai are loc si ceva reactoare pe langa el.
Bazinul din mijloc sa fie pentru matrix-ul care este acum in canistra (daca vei face 2 sump-uri, nu va mai fi loc de canistra)
In dreapta recircularea si bazinul pt autocompletare.

Pt dimensiuni: toate inaltimile sa fie de 35cm.
- coloana de apa in camera skimmerului -intre 25 cm 30cm - cam atat este necesar cam la toate skimmerele comerciale.
- coloana in bazinul din mijloc - mai mica decat cea din camera skimmerului, la fel si la recirculare.
Salut,

Robinetul este de la romstal: http://www.romstal.ro/robinet-irigatii-plastic-port-furntun-fe-p24863
- nu e cine stie ce - dar isi face treaba
Desi este de 16mm la iesirea din tubul transparent am decat 3/8" (initial comandasem cu filet 1/2 - sa fie gaura mai mare, din mai mare faci mai mic (cu robinet), din mai mic nu faci mai mare - dar nu a avut pe stoc, m-au sunat si pana la urma m-am ales cu asta, cu filet de 3/8)

Oricum - ce am observat acum - mi se ridica capacul de la atat aer, iesirea pe furtun nu e destul de mare incat sa preia tot aerul - o sa gasesc o solutie si la asta - mai dau o gaura cu furtun care sa se duca in acelasi bidon de decantare.
Salutare,

Un update.

Am facut ceva modificari la skimmer.
- L-am redus la 1 injector.
- Am refacut corpul injectorului folosint tub transparent si fitinguri PVC, mult mai facil de umblat la el.
- Cu reducerea la 1 injector am modificat si camera unde cadea apa din corpul injectorului - in vechiul design acea camera ramanea umpluta cu aer.
- Am marit si debitul de aer, folosind un robinet mai mare.
- Cu noile modificari am redus si debitul la pompa la jumatate - aproximativ 6000L

- partea proasta e ca nu mai e asa estetic, asa e cand faci modificari, cand nu iti iese din prima, ajustezi pe parcurs, ajustarea implica taiat (cu fierastraul, dremer, smirghel), nu mai iese ca taiarea cu CNC-ul - asta e - functionarea lui este mai importanta.

- noile ajustari au imbunatatit functionalitatea lui.
- spuma acum incepe sa se formeze pe la jumatatea tubului de 15, inainte trebuia sa ridic nivelul pana aproape de unde incepea tubul de 10.

Urmeaza pozele:
Noul corp al injectorului
image

image

image

image

image

image

Urmeaza partea cu corpul injectorului.

Sa o luam de sus in jos.

- racord olandez de 32
image

- reductie de la 50 la 32 - la aceasta reductie trebuie indepartata "buza" - ca sa treaca teava prin ea.
image

- racord olandez de 50 - si aici trebuie putin indepartata "buza" - trebuie sa treaca injectorul usor prin interiorul lui.

image

- tub transparent 50 - de tub am lipit "ceva" de bransare (nu stiu termenul) - pentru robinetul de aer
image

- injectorul poate fi infipt direct in teava PVC 32 PN10, intra fest.
image

- celalalt capat al injectorului se potriveste intr-o reductie 50-40, mai trebuie pusa o garnitura in capul lui sa etanseze mai bine.

image
image

- urmeaza mufa LI-LI 50

image

- am continuat cu teava 40 pana in corpul skimmerului.
- reductia de 50-40 am taiat-o, cam 1cm - partea mica am pus-o la injector, restul la teava de 40.

Sper ca nu v-am plictisit cu lectura.

Multumesc.
Salutare,

Si o poza dupa 24h de la instalare.

image

De acum in colo urmeaza partea de monitorizare si fine tuning.
Sunt fericit ca dupa 1 zi scoate ceva mizerie, adica incepe sa isi faca treaba.
Dupa atata timp pierdut la proiectarea lui si banii investiti, sa nu fi mers, eram tare dezamagit.
Salut,

Daca faci un calcul totalul este de $156.36= $110.00(pompa)+$46.36(transport)
Salutare,

https://www.fish-street.com/jebao_dc_water_return_pump?category_id=126
Salutare,

Pentru noul skimmer am fost nevoit sa caut o pompa destul de maricica ca debit, si tocmai ce am gasit pompa "perfecta" (raport pret/L - foarte bun), plus ca este o pompa DC-24V.

image

Pompa vine cu un controller, de unde poti seta debitul, mai mic sau mai mare.
Ce imi place la ea:
- foarte mica ca dimensiune 18 x 9 x11.5cm - comparativ cu ce poate sa scoata
- silentioasa
- daca vrei poti sa o racordezi direct la teava PVC, filetul de IN/OUT este de 1 1/2.
- cand te joci cu controllerul, de la treapta 4-5-6, are un zgomot placut - parca ar decola un superjet.

Eu am luat varianta de 12000L, dar mai are si o surioara mai mica de 6000L.

Sper ca nu voi avea probleme cu ea.
Te astept.
Poate pana atunci face si "break in".
Si un filmulet cu el in actiune

Salutare,

Un upgrade - de la NAC3.5 Cone la DIY Beckett Skimmer.

image

image

image

Acum sa il vedem in actiune.
Momentan folosesc decat 1 injector. Alimentat de o pompa DC Jebao de 12000L.
Pana facem rost de robinet, o sa folosesc T-ul, vad cum se comporta.

Astept parerile voastre.
Se poate inchide.

Multumesc.

Forum Index » Profile for alexiumihai » Messages posted by alexiumihai
Go to: