ciprian wrote:UV-ul, dupa paretea mea nu are ce cauta....Exceptie fac bazinele de carantina.. .Acolo e "must have"......
Nu stiu, Ciprian.
Adica, eu vad dupa atatia pesti si doua epidemii rapide bazinul de carantina cam asa:
- un spatiu atat de restrans incat balanta intre apararea pestelui si patogen este rasturnata in favoarea patogenului, cu manifestarea rapida a simptomelor bolii, acolo unde exista un patogen obligatoriu care sa o produca.
Astfel, apuci in cele sase saptamani sa vezi daca ai ich, intrucat pestele e inchis in volum mic cu parazitii care produc o superinfectie in timp foarte scurt.
Daca pui UV, cam bate scopul, intrucat mai reduci din populatia liber cutrieratoare de parazit si poti avea un episod subclinic.
Legat de utilitatea sa, poate ca ii gasesc utilitatea in acele episoade de bloom bacterian care asfixiaza totul prin folosirea oxigenului din apa. Poate il poti folosi la iesirea din biopellet reactor sa omori tot ce iese ca sa fie mai usor skimmabil.
Legat de utilitatea in lupta contra ICH, ajuta putin, dar sigur nu sterilizeaza acvariul de paraziti.
Ca efecte adverse: denatureaza tot felul de substante, omoara bacterii bune, distruge fito si zooplancton, inca o pompa in plus pe lunile de vara etc.
Pot face trei afirmatii despre acvariile de carantina:
- toata lumea e de acord ca e musai sa ai unul
- nimeni nu are unul
- nimeni nu ar sti ce implica un acvariu de carantina nici daca l-ar avea.
Dupa cum am mai spus in trecut, sa faci reefing fara acvariu de carantina e precum sexul de ocazie fara prezervativ.