dan.pavelescu wrote:Doctore, cu cateva posturi/pagini in urma ziceai ca faci o tiganie. Pana la urma, o sa iasa state of the art
Dane, luminile pe care le am acum pot fi scapate in apa fara sa se strice. Cand o sa pot replica acest aspect in proiectul meu, voi fi de acord cu tine.
Am incercat sa ma inspir din designul de la lampile comerciale, dar e ceva care lipseste: placutele integrate cu leduri pe ele. Ele te ajuta sa izolezi locul unde ai componentele electrice cu garnituri comprimate pentru etanseitate. Si scapi de pus lentilele individual.
Deocamdata sper ca am obtinut macar lumina pe care o dau lampile LED comerciale.
Acesta e un proiect pe care imi fac mana, urmatorul va fi ceva care sa foloseasca din plin capabilitatile controllerului, probabil cu module multiple, posibilitate de schimbat LDDurile foarte usor (aici am folosit LDD-HW, dar am vazut potentialul placutelor pentru LDD cu/fara SCW).
De indata ce termin proiectul acesta, mai fac unul si pentru cutia mai mica, la care voi folosi din ledurile ramase.
Si ma gandesc ca am inceput proiectul ca sa arat avantajele controllerului TC420, la un pret derizoriu, dar am sfarsit gandindu-ma ca pentru un proiect serios ar trebui sa folosesc un StormX.
Si mi-a venit si ventilatorul pentru acest proiect. N-am luat mai mare, ca nu mai incapea in cutie. Singura alternativa ar fi sa gasesc unul mai gros, in caz ca nu reusesc sa racesc luminile indeajuns cu acesta. Voi merge cu LDDurile cele mai mari la care am o temperatura de maxim 85°C la 100%. Si il voi tine mai jos din dimmare.
Cand l-am cumparat stiam dimensiunile, dar nu mi-am dat seama ca e atat de MIC.
Cutia e de aluminiu extrudat. Gaura e pe o fata mare a cutiei, nu pe laterale. Vreau sa fac o gaura curata, nu tiganeala. Sper sa nu stric cutia. Carota e pentru dat gauri in metal.
La legarea ledurilor am avut o schita cu toate legaturile, dar si sase schite cu fiecare sir individual. Am urmat sirul cand am lipit. Si am pregatit fir cu fir pe masura ce inaintam in proiect.
Norocosule.
Ai o (Helio)fungia fralinae, in stadiul atasat, de anthocauli.
Fragul tau de GSP a fost crescut pe un schelet mort de Heliofungia. Aceasta are insa puterea sa pastreze tesut visbil dupa moarte din care cresc acesti anthocauli.
Cand sunt suficienti de mari, se desprind singuri de pe scheletul mama si isi continua dezvoltarea ca adulti liberi, pe substrat.
Pastreaza scheletul mama, va continua sa produca anthocauli.
Heliofungia este un plate coral, un LPS. Are nevoie de lumina mediu-inalt (fotosintetic), beneficiaza de pe urma hranirilor de 2-3 ori pe saptamana, practic mananca orice.
Tine nitratii si fosfatii redusi, de asemenea Ca / Mg / Alk in oarametri optimi, altfel moare. Si daca ai noroc produce pui.
Desi nu am terminat, acum pot spune ca se poate, dar e mult de munca, activitate migaloasa si repetitiva, care necesita timp (n-am dormit deloc azi noapte, vreo doua ore noaptea dinainte). Nu prea poti grabi lucrurile daca vrei sa si arate bine.
Gandind in perspectiva, cu toate materialele la indemana, 2-3 zile de concediu ar fi suficiente pentru facut o lumina pentru un acvariu mare de 400-500L. Si poate ca pretul de £800 + pentru o alternativa comerciala ar justifica degetele belite si noptile nedormite. Nu sunt sigur. Daca insa n-ai banii astia, pe varianta asta iesi cam la o treime din pret, daca nu te zgarcesti la leduri si iei unele de calitate (ale mele au placuta de cupru majoritatea).
Liv wrote:La 65W ar trebui sa topeasca fludorul fara nici o problema si de 3mm.
E ala reglabil?
Nu, cel electronic nu a venit.
Problema e cu varful ascutit de la ciocan. Cu fludorul mare, se topea, dar nu venea pe varful ciocanului. Am dat cu pila si i-am facut o suprafata plata in varf, dar cu fludorul mic merge de parca a fost proiectat pentru el.
koala wrote:Eu spun ca ai facut ceva lumina acolo... asa, ochiometric, mi se pare foarte bine.
Da, si mie mi se pare multumitor rezultatul.
Chiar ma gandesc daca mai pun LDD-1000H, mi se pare faina temperatura culorii cu toate culorile la 700mA. La 100% sunt putin peste 100W de lumina LED.
Estimez ca ridicata la 1m, cu lentilele de 90°, acopera lejer un acvariu 120×60×60 cm.
Acum ce-a mai ramas:
- sa pilesc radiatorul ca sa culiseze usor in cutie (munca de sisif)
- sa dau gaura de 140mm pentru ventilator, care implica:
- sa iau o bormasina adevarata, in care sa incapa carota de 140mm
- sa ajunga ventilatorul de 140mm
- sa ma lamuresc cum aranjez elegant LDDurile in cutie (cred ca voi organiza firele cu superglue pentru fixare pe radiator si cu banda izolatoare electrica pentru grupare)
- sa fac loc in lentilele colmatoare pentru firele electrice (au o fusta care vine fix pana la marginea placutei stea, trebuie sa fac doua gauri la fiecare pentru firul de +/-.
- sa tai la dimensiune si sa perforez perfect masca de acrylat opac pentru lentilele colmatoare
- sa tai la dimensiune geamul de acrylat transparent si sa-l fixez impermeabil la cutie
Sper ca se observa cum am aranjat firele pentru a avea doar sapte fire intre cutia cu leduri si ventilator (un fir pentru plus, unul pentru Ch1, unul pentru Dim1, unul pentru Ch2, unul pentru Dim2 si unul pentru minus ventilator - merge la Ch5, renunt la PWM, va merge in 100%). Voi lega cate trei LDD-H la un canal.
Legat de lipituile facute pe placutele led deja lipite pe radiator, nu au fost probleme.
Am gasit extrem de folositoare folosirea unui fludor 60:40 cu 2.5% pasta decapanta cu diametru mai mic, de 1 mm. Si a unei pensete.
Pana acum folosisem un fludor cu diametru de 2 mm cu care se lucra greoi (probabil prea mare pentru ciocanul meu de lipit).
Ciocanul de lipit are 65W.
Am terminat lipiturile, am pus temporar LDD-600H pe canalul rosu, LDD-700H pe restul canalelor de culoare, am pus lentile de 90* si am facut un filmulet. Radiatorul se incalzeste pe la 65'C fara ventilator. Lumina data (cu lentilele puse de forma) este impresionanta. Senzorul telefonului spunea "very high la distanta de 2m, 1m si sunlight de la 50 cm" la o temperatura a luminii de 7000-9000K.
Exista si notiunea de refugiu gravitational, unde nivelul apei in refugiu este deasupra nivelului din display.
In cazul tau, ori faci un refugiu legat direct la sump (pompa care impinge apa din sump in refugiu, cu retur pasiv in sump), ori pui pompa de retur sa care apa in refugiu si de acolo vine apa pasiv inapoi in display.
Refugiul e o binecuvantare daca ai un mandarin in acvariu.
Parerea mea e ca e mai bine sa folosesti leduri de putere mare la curenti mici. Un Cree XP-L de 10W (max3000mA) va da la 1500mA mai multa lumina decat un Cree XT-E de 5W (max 1500mA). Daca le tii in 700mA, tot la Cree XP-L va fi emisia mai mare de lumina, plus avantajul ca se incalzeste mai putin.
Apoi, am observat ca Vf la ledurile Cree e mai mic decat la alte leduri, deci poti pune mai multe leduri pe sir (la Cree ai Vf la intensitate maxima pe la 3-3.3V, la Semileds 3.3-3.5-3.8; cand sursa are 24V, alimentezi 7 Cree si doar 5-6 Semileds). Cu alte leduri, Vf e si mai prost.
Din ce am citit si vazut, preferintele mele la leduri ar fi:
- Cree XP-E < XP-E2 < XT-E < XP-G2 < XT-E;
- Osram Oslon SSL;
- Philips Rebel ES;
- Semileds (cele de 1000mA).
dan.pavelescu wrote:Oare daca dadeai gauri in radiator si treceai firele pe dedesubt?
Mda, m-am gandit la asta. Dar daca fac asta risc sa bag apa la leduri, pe la ventilator. Si majoritatea placutelor stea sunt din cupru.
Am cate un cm pe laterale, probabil ca e suficient spatiu de manevra, mai ales ca am si banda izolatoare cu care sa le organizez.
Problema e ca vreau sa pun si LDDurile in cutie, pe care va trebui sa le am pe partea "uda", cu ventilatorul. E posibil sa mai adaug acolo doua fasii de 1 cm de radiator (pentru racirea LDDurilor).
Voi incerca sa ung toate conexiunile electrice cu ceva izolator, gen sacaz, Vaseline, ceara, etc. Trebuie sa fie usor de indepartat / curatat.
Testele din poze le-am facut cu LDD-700H pentru albe, albastre si violet si cu LDD-600H pentru rosii si UV. La 100% sunt atat de puternice, incat mi-a trecut prin minte ca e prea multa lumina, indiferent de acvariu. In conditiile in care albele merg pana in 3000mA, royal blue pana in 1500mA, blue la 1000 mA, violet/uv la 1000mA si rosii la 700mA.
Mai trebuie sa fac niste teste sa vad ce raport de intensitate intre culori vreau si sa pun LDDurile potrivite (banuiesc ca am prea multa lumina alba). Ulterior pot sa mai fac reglaje si din controller.