| Message |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Grasule, multa sanatate si putere! Ai grija de fizicul matale, odihneste-te si pastileaza-te pana te faci bine.
Daca doresti redeschiderea topicului, da-mi un mesaj.
|
 |
|
|
|
Te rog sa-ti mai grupezi mesajele, nu le mai posta unul dupa altul. Ai si functia de edit in caz ca vrei sa mai adaugi ceva la ce ai scris in postul anterior.
|
 |
|
|
|
Pe vremuri am plantat HC (hemianthus callitrichoides) pe roca vulcanica, desi foarte multi mi-au spus ca nu se poate, ca trebuie sol fertil, etc.
A iesit o minunatie, apoi am inceput sa "insamantez" alte roci cu hc ca sa dau si la altii.
In principiu, cel mai mult te ajuta experimentele personale.
|
 |
|
|
De cand ma stiu fac schimbul cu apa de la robinet. Cand aveam acvariul de 600 litri schimbam cate 200-250 de litri si nu era nici o problema.
Si asa fac multi acvaristi. Treaba cu tinutul apei in bidon 24 de ore merge cand ai un acvariul de 20-30 litri. Daca nu uit, dupa schimbul de apa adaug JBL Biotopol sau Dennerle Bacto Elixier FB7.
Pe vremuri nu aveam, dar acum am filtru (momentan doar acasa, o sa pun si la cabinet) si furtun dedicat pentru autocompletare si umplere.
https://wts-online.ro/produs/sistem-filtrare-apa-trio-matriks/
edit: nu, filtrele nu sunt afectate. E schimb de apa, nu spalat de materiale filtrante.
|
 |
|
|
Am auzit si eu pe la coltul blocului ca unor acvaristi li s-a indicat ca si presul de la intrare e un loc
|
 |
|
|
Aideplm.. tu mai ai loc sa locuiesti acolo?
|
 |
|
|
|
Nu conteaza ce filtru ai, ii poti pune o plasa sau un burete de protectie pe sorb.
Trebuie sa te orientezi la creveti cu mare atentie. Iti recomand Neocaridina, nu Caridina, pentru ca sunt mai easy.
Ai avea de ales intre RCS/ bloody mary/red sakura sau Blue dream, sau Yellow/Yellow fire, Orange.
Daca doresti ceva mai special din familia Caridina atunci e mai complicat. Ai nevoie de sol special, ai nevoie de apa de osmoza si minerale, ai nevoie de un acvarii cu apa in anumiti parametri si cu stabilitate.
Alinut iti poate spune mult mai multe despre creveti, ca e maestru in domeniu.
|
 |
|
|
Frumos, bre!
Cioata aia verde de salcie, pe langa faptul ca impiedica formarea apei verzi, mai are si alte beneficii?
|
 |
|
|
|
Da, teoretic asa trebuie sa mearga, doar ca s-ar putea sa se incinga prea tare.
Eu cand nu aveam ph controller, puneam valva pe o priza programabila. Mergea o ora, pauza jumatate de ora, iar functiona o ora, iar pauza si tot asa.
|
 |
|
|
|
Toate se incalzesc, depinde si cat o folosesti. N-am mai auzit de radiator pe electrovalva, dar pentru linistea ta ii poti pune.
Cat timp functioneaza pe zi, ai ph controller?
|
 |
|
|
|
E bine sa ii prinzi pe unde are lemnul crapaturi, sa isi poata ancora radacinile. Nu trebuie legati cu sarma de balot, cu un pic de ata de papiota e suficient, sau o picatura de super glue gel.
|
 |
|
|
dandumitru wrote:daca o taiati constant va ramane mica
Stiam eu ca nu trebuia sa ma tund asa de des
|
 |
|
|
|
Pana se colmateaza, scoate spraybar-ul si lasa doar cotul.
|
 |
|
|
|
Sau il poti lasa asa cum e, ca dupa ce se colmateaza un pic filtrul se rezolva de la sine
|
 |
|
|
|
Poti tine linistit 20-25 tetra x-ray si 10-15 corydoras. Ambele specii se simt bine in card.
Referitor la rcs si tetra, vezi sa fie mari crevetii, daca bagi puiet poti sa-ti iei adio (x-ray tetra se hraneste cu nevertebrate in natura)
Si la corydoras atentie, desi toata lumea spune ca sunt pesti easy, nu prea sunt. Sunt chiar mai sensibili decat alti pesti, asa ca atentie la parametri apei.
|
 |
|
|
|
E normal, in timpul procesului de ciclare, se va limpezi de la sine la un moment dat.
Pentru plante, apa oxigenata cu concentratie 3%, pui 3 ml la 3 litri de apa si tii plantele scufundate pret de 5 minute, apoi le speli bine la robinet.
Nu exagera cu apa oxigenata si nici cu timpul de scufundare, ca risti sa le topesti.
|
 |
|
|
Nu ai nevoie decat de rabdare. Mazga dispare de la sine dar dureaza mult, dispare repede daca o sa adaugi ceva melci sau un ancistrus.
Testele rapide cu betisor au acuratete foarte mica, sunt mai mult orientative. Testele cu reactivi sunt mult mai precise.
Daca vrei sa schimbi filtrul cu ceva mai mare si mai bun, iti recomand Seachem Tidal: https://www.seachem.com/tidal-filters.php
Sau o varianta mai mare a lui Eheim Liberty.
|
 |
|
|
|
Pentru plante ai nevoie de acel triunghi: lumina-fertilizare-co2
6 ore pe zi de lumina din start e un pic cam mult. Incepi cu 4-5 ore si cresti progresiv cu 30 minute pe saptamana, pana ajungi la 8 ore pe zi. Daca plantele sunt plantate recent, incepi cu o doza redusa de fertilizanti, cam 50% din doza recomandata.
Plantele easy de tip balarii la inceput ajuta sa nu apara algele (algele consuma aceleasi lucruri ca si plantele, daca ai plante multe care consuma, algele nu au ce sa manance).
|
 |
|
|
|
Sunt destul de pacatoase, am avut si eu. Solutia a fost indepartarea manuala cu penseta/periuta de dinti, apoi am scos tot din acvariu si le-am spalat cu atentie la chiuveta.
|
 |
|
|