[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: VaiSiAmar
Forum Index » Profile for VaiSiAmar » Messages posted by VaiSiAmar
Message
Felicitari pentru decizii. Pana la urma e o chestie personala alegerea componentelor. Nu sunt de acord cu ideea ca tot ce e chinezesc e prost asa ca n-am de gand sa platesc bani grei pe ceva ce nu face. Dar repet, e o decizie pe care mi-o asum, la fel ca si cu balasturile chinezesti fata de cele nemtesti. Asteptam sa ne tii la curent cu niste poze. Daca o faci cu cap, robinetul poate fi util, de asta trebuie sa treci prin filtrul gandirii tale tot ce vezi pe net si sa adaptezi la nevoile proprii.

Asteptam poze
Parerea mea e ca instalatia de acolo e un fel de bomba cu drojdie in varianta mult mai scumpa si pentru oameni mai comozi. singurul care merita niste bani de acolo e difuzorul, in rest cam toate se pot inlocui foarte simplu cu ceva mai ieftin.
In primul rand ma bucur ca am vazut scoicile acelea langa acvariu si nu in el, sper sa nu fie si in apa vreunele sfaturile mele:
-ti-ar prinde bine un capac + sistem de iluminare sau daca vrei sa il lasi open top, macar o lampa atarnata deasupra sau prinsa pe margini si toarna ceva mai multa apa in acvariu
- apa mi se pare cam laptoasa, dar e normal sa fie asa acvariul nefiind ciclat. Ai pus ceva tratamente de vreun fel in apa?
- iti trebuie un incalzitor cu termostat (sa zic de 50W) si un termometru - orienteaza-te spre cele care se baga in acvariu si nu cele ce se lipesc pe sticla
- ia in calcul lipirea unui fundal pe fata dinspre perete, ai sa vezi ca efectul optic e uluitor. depinde de gusturi,poate fi negru, albastru, cu model subacvatic, model copac etc. autocolantul este o varianta comoda si relativ ieftina.
- incearca sa nu opresti filtrul care si-asa pare cam micut pentru volumul tau de apa.
- nu-mi dau seama de granulatia pietrisului dar ceva plante easy ar trebui sa mearga la tine in bazin - daca faci cumva sa le asiguri lumina de la un neon (neoanele pentru acvarii au un spectru anume, nu sunt ca cele pentru bucatarie, gasesti destule topicuri despre iluminare) altfel iti vor muri pe rand si cele pe care le ai deja
- pestii sunt cam mari si or sa se faca si mai si, poate te razgandesti in privinta lor si ii schimbi cu niste plante sau cu alti pestisori mai mici

deocamdata atat, daca imi mai amintesc ceva iti spun in PM . Daca mai ai intrebari si te pot ajuta o sa o fac cu placere, aici sau prin PM

Ape limpezi
Buna si bine ai venit. Daca acvariul era nou si ai adaugat din prima zi pestii, ai inceput putin cu stangul dar ai nimerit foarte bine, inca e timp sa te informezi si sa indrepti lucrurile. Deschide la coltul incepatorului un topic nou si zi-ne acolo: ce firma e acvariul, ce pietris ai pus, ce filtru ai si ce incalzitor.
Cum imi place mie sa zic: pe forumul asta e ca in Playboy - fara poze n-are niciun farmec.
Ape limpezi!
La dimensiunile date de tine, volumul acvariului e de fix 25 L brut. Dupa ce ai mai dislocat cu substrat, ajungi la vreo 22 litri net, sa zic. Ceea ce e cam putin pentru un minim de neoni (6) si un betta. poate te mai gandesti totusi in privinta locatarilor.
Nici eu nu cred ca piatra aia spaghetti ar fi calcaroasa, dar tu fa-i totusi testul sa dormi linistit. Sugestia mea ar fi fost sa lasi doar Manado, fara pietrisul ala care intra prin el si cealalta sa plantezi intens, de la distanta asa arata bine acvariul, mie imi place. Totusi daca eram in locul tau incercam un stil iwugami acolo sa iasa o bijuterie si sa ma invidieze lumea
ne intalnim undeva la jumatatea drumului. prea mare complicatia cu posta, mai ales ca tu vii aproape zilnic prin Berceni -din cate am inteles eu.
DA! bomba cu CO2 e o idee pe care toata lumea o va incuraja. E usor de confectionat, ieftina, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Nu stiu sa iti spun din experienta nimic despre acel difuzor, stiu din auzite faptul ca e bun.
Furtun rezistent la coroziune? nu stiu daca merita. eu am dat 4 lei pe 3m de furtun normal si nu as investi intr-un furtun special, daca ma tine 3 luni tot e convenabil -deci din partea mea, pas.
Valva antiretur JBL.Cele chinezesti fac acelasi lucru, doar ca una costa 2 lei fa tu socotelile. Daca stii unde sa o plasezi pe instalatie, n-ai treaba cu ea nici macar daca iti sare cumva de pe furtun - ceea ce nu cred ca o sa se intample.
Ai uitat sa zici de un robinet si ceva pe post de numarator de bule.
Si dupa ce o sa ai lumina buna si CO2,o sa vezi ca incep sa miste plantele tot mai mult, o sa vrei si fertilizanti ca sa completezi "triunghiul succesului" si atunci ai intrat deja in clubul crescatorilor de plante si mai putin de pesti

PS: faci foarte bine ca maschezi filtrul cu plante, pana la urma pe cine intereseaza cum iese apa dintr-o teava?
Eu abia acum raspund ca am fost la intalnire cu alti 2 colegi acvaristi, dar nu de aici de pe forum. Raspund posturilor tale in ordine:
Mopanul asa se face cand se uda, dar iti garantez ca negrul acela o sa dea un plus de naturalete si devine un obstacol in acvariu pe care pestii tai sa il ocoleasca iar tu sa te bucuri privindu-i. Cauta pe google cum se trateaza buturugile inainte de introducerea lor in acvariu, pe scurt: se fierb de cateva ori cu sare, apoi fara, apoi se baga in acvariu. Daca in viitor ai sa bagi neoni sau pesti care prefera apa cu tanin si pH cat mai mic, nu insista cu fiertul, substanta maronie tocmai asta este iar pestii tai or sa fie mai fericiti. Apa se limpezeste in scurt timp oricum.
Atata timp cat ai cum sa fixezi lampa aia deasupra acvariului e ok sistemul de iluminare. Daca tubul despre care imi spuneai acolo este de fapt Osram 965 e cu atat mai bine, acela este un neon bun pentru care merita diferenta de 8 lei - totusi cati Watti are?
Pentru ciclare ai intr-adevar nevoie de toate utilajele pornite, inclusiv lumina care va sta un anumit numar de ore pornita - nu pot sa iti zic exact care pana nu iti iei un neon si pana nu imi arati cate plante ai si cum sunt asezate
Nu iti trebuie prea multa experienta in acvaristica sa te prinzi ca filtrul ala intern n-o sa prea faca fata, uita-te la el cum arata acolo, mic si stingher
M-am uitat pe poze, e ok pentru inceput. Tot eu am zis ca o sa iti apara bulele pentru ca eu am 30zile de la ciclare deci vorbesc din istoria recenta. Sunt peste tot, inclusiv pe filtru si incalzitor si orice din interior.
Ma bucur ca mi-ai ascultat sfatul cu incalzitorul, n-o sa regreti
Granulatia este buna daca este asa cum ai zis tu 1-3mm.

Observatii: Cand o sa ai plante suficiente n-o sa mai aiba rost piatra de aer (zisa si bolborositorul) - mai ales pentru faptul ca o sa iti scoata CO2-ul din apa, chiar si cel produs de pesti prin respiratie (care este util plantelor pt crestere) Daca iti permite cablul poti pune mai in colt incalzitorul si ceva mai jos. Filtrul sa stea la o inaltime astfel incat sa valureasca putin luciul apei pentru a favoriza schimbul de gaze de la suprafata. Pana nu il schimbi cu ceva mai serios, ai grija sa nu suprapopulezi acvariul. Cauta un fundal frumos pentru acvariul tau, cu cat ai mai multe chestii in el, cu atat o sa te chinui mai tare sa il lipesti in viitor.


Sunt in continuare deschis intrebarilor, am invatat si eu multe de cand m-am apucat si pana acum, pasionat sa fi ca se lipeste de tine informatia
Felicitari pentru start. Ai pornit pe un drum lung dar plin de recompense. Inarmeaza-te cu rabdare si ceva banuti, acvaristica e destul de costisitoare adunand cap la cap tot ce investesti.
Nu am vazut detalii despre buturuga, de unde ai facut rost de ea si din ce copac provine? Ar fi pacat sa ai un lemn frumos si sa nu il folosesti.
Pietrisul sper ca are 1-3mm, ca daca sunt cm e cam mare si o sa iti dea batai de cap. N-am studiat fiecare planta in parte din cele pe care le-ai comandat tu, dar stiu ca cel putin ceratopteris cornuta are nevoie de iluminare buna. Nu prea exista cai de improvitatie in materie de lumina; cea mai buna metoda diy este cea cu balast electronic, socluri si neon - toate asamblate de tine. Aceasta este metoda cea mai economica si eficienta in materie de iluminare pentru un acvariu plantat. Iti trebuie o lumina cu spectrul potrivit, nu un bec economic de luminat camera de zi, sau veioza.

Totusi daca nu ai pus niciun substrat fertil, nu cred ca e cazul sa iti faci planuri de un bazin foarte plantat, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare nici legat de iluminare. Dar macar un neon Osram 865 sau ceva de genul tot iti trebuie, orice ai face.
Mai citeste despre plantele pe care le-ai comandat (ideal era sa citesti inainte sa le comanzi ) si cauta sa le oferi conditii cat mai bune. Eventual cand le pui in substrat sa bagi langa ele si ceva 7 balls taiate. Dar mai discutam pana luni cand iti ajung.
pretul se reduce cu 10%
Vand lampa scoasa din capac Eheim MP de 54L (60x30x30) 1x15W pentru neoane T8 438mm. Functioneaza perfect, am scos-o astazi pentru ca am trecut la doua neoane T8 de 438mm (multumita colegului meserias ddmicky).
Lampa vine cu soclurile ei hidroizolante si daca doreste cumparatorul, vechiul neon cu care a venit ea, un Daylight 765 cam uzat.

Pretul este de 35 lei.
image
Mai multe imagini aici: http://img709.imageshack.us/g/p1020040e.jpg/
Detalii si negocieri pe PM
2 incalzitoare inseamna mai putin spatiu locativ pt pesti, era mai bun unul si cu putere mai mare. Acum daca ai apucat sa iei Tetratec-ul asta e, dar pe viitor recomandat e sa folosesti un filtru care o sa iti asigure si oxigenarea apei -prin valurirea ei la suprafata, dar mai ales o sa iti asigure curatarea si sa fie casa pentru bacteriile folositoare/indispensabile.
Prima oara apa o vei lasa la declorinat direct in bazin, o torni acolo de la chiuveta, apoi o sa ti se umple bazinul de bule mici (ala e clorul care devine gazos) care dispar de la sine in 3 zile. Indicat ar fi sa te feresti de chimicale cat mai mult pentru ca va fi foarte greu de echilibrat acvariul in timp, iar noi vrem sa fie totul cat mai natural.
Te rog din tot sufletul sa nu sari peste ciclare si sa lasi tot angrenajul sa functioneze minim 2 saptamani pana cand introduci primii pesti (de regula sanitari pentru ca sunt rezistenti).
Pentru viitor o sa iti trebuiasca niste galeti in care sa lasi apa la declorinat -un volum egal cu 15-20% din volumul net al acvariului tau - adica apa pe care ai pus-o efectiv nu volumul calculat ,pentru ca elementele de decor, substratul (apropo pui si substrat fertilizant?vrei acvariu plantat?) si hardware-ul o sa iti disloce niste litri.
Concret o sa ajungi din 94.5L brut la 78L net, iar calculele la fertilizanti, numarul de pesti si altele se va face in functie de aceasta valoare neta.
Scuze pt lungimea postului, daca mai ai intrebari raspund cu placere.
Ape limpezi si nu te grabi!
ceea ce cauti tu se gaseste aici: http://marbotrade.bizoo.ro/vanzare/211944/Neon-L-15W-865--T8-soclu-G13---Osram. Daca vrei sa iti bricolezi capacul si sa gazduiesti mai multe plante cred ca o combinatie buna ar fi doua neoane de 15W unul Osram Fluora unul Osram 865.
Despre ciclare nu mai zic nimic, incalzitorul e cam maricel dar e ok. pe mine m-ar interesa ce substrat ai (pietris de cati milimetri, poate si ceva substrat fertil sub?), in caz ca scrie pe aici scuze, am citit topicul pe diagonala
Ape limpezi!
Salut, in principiu fertilizarea de tip micro si macro, precum si carbonul, nu poate fi inlocuita. Degeaba le faci radacinile doldora de substrat fertil, aquabasis 7balls si altele de genul, cand multe dintre ele se hranesc direct din masa apei.
Din pacate va trebui sa te limitezi permanent la plante easy, si asta o stii si tu tinand cont ca nici lumina nu te ajuta.
Mie mi-au zis mai multi colegi experimentati sa nu ma sperii de alge, atata timp cat extinderea si gradul de ocupare al lor pe plante este in limita bunului simt si nu deranjeaza estetic, ele pot exista, de asemenea ele exista si in mediul natural al pestilor.
Solutia cea mai comoda(dar costisitoare si nu atat de eficienta) pentru o fertilizare de baza ar fi ferropol + ferropol 24 (despre care am auzit ca e mai mult numele de el) combinat cu easy carbo.
Dar eu sa fiu in locul tau as merge pe micro si macro homemade (stii tu de la cine) alaturi de o bomba CO2 (stai ceva mai mult prima oara sa o confectionezi apoi 4-5 sapt nu te doare capul); apoi trebuie sa faci ceva si cu lumina dar deja devine un subiect mai delicat si totul depinde de tine.
ehh stii cum e vorba aia: asa a vazut artistul lucrarea fiecare si-a amenajat ce i-a placut sa vada in propriul bazin.
M-am gandit ca mi-ar trebui un substrat mai inchis, dar deocamdata nu vreau sa umblu, poate o prima solutie ar fi sa scot din el o parte si sa pun deasupra vreo 1-2 cm de manado sau un pietris inchis - dar asta dupa ce modific iluminarea +1 neon - care e pe primul plan.
Cateva poze la 23 de zile de la startul ciclarii:
image
printr-o intamplare fericita am ajuns sa cumpar intai vedetele bazinului, ramirezii - m-am indragostit pe loc de ei: personalitate complexa, frumos colorati...te cuceresc instant
image
Superstarul care, desi timid in relatiile cu ceilalti locatari, pozeaza cu placere oricand:
image
Zambaret
image
Si perechea sa, care e mult mai relaxata si cam sefa acvariului:
image
Hai ca incerc tot eu, pana mai apare cineva.
Ma bucur ca ai scapat de pietrisul albastru. Incearca niste Cabomba, Elodeea Densa,gazon - Marsilea Hirsuta (eu il am in partea din fata a acvariului unde nu am Aquabasis doar pietris - a iesit prima frunza noua dupa 2 saptamani, trebuie sa ai rabdare cu ea), Valisneria pe fundal sau laterale, eu am pus chiar si Didiplis Diandra in zona fara substrat fertil.
Acum trebuie sa intelegi ca plantele in general depind de un triunghi: Co2-Lumina-Fertilizare. La tine din cate am inteles ai 38W pe 200L ceea ce e o iluminare slaba. Nu te chinui prea tare cu bomba de Co2 pentru ca oricum nu or sa poata folosi tot carbonul pe care tu il trimiti in acvariu. Apropo difuzia cum o faci?
Mie mi-ar placea un acvariu mare ca al tau: l-as ilumina mai bine, l-as imbogati cu plante easy si medium(folosind la radacina 7 balls - din moment ce nu ai substrat fertil decat pe alocuri), si as folosi o fertilizare cu PPS-Pro si Micro facute de baietii care se pricep - ieftine si bune.
In general pentru iluminarea acvariilor se folosesc neoane cu spectrul util pentru plante, daca zici ca cel pe care il ai tu nu se incadreaza in cele speciale, o sa iti lumineze mai bine plantele si pestii dar nu prea o sa conteze pentru plante - sau nu atat de mult pe cat ti-ai dori. Incearca sa iti iei unul 865 daylight, e ieftin si bun.
Am incercat sa iti raspund din propriile cunostinte, ramane sa mai citesti tu despre plante, fiecare de ce conditii are nevoie, co2-ul e ok la 1bula/sec depinde foarte mult si de difuzie.Daca mai ai intrebari o sa incerc sa te ajut pe cat pot.
Oricine ma poate contrazice fara suparare , nu sunt vreun batran in ale acvaristicii, dar am invatat mult in ultima luna
De regula ramirezii sapa gropi pentru depunere. Daca daca o curata si pazesc pe rand inseamna ca te pregatesti sa devii bunic
Am si eu o pereche si sunt absolut fascinat de ei: au o personalitate remarcabila: acum baiatul e pedepsit si sta sub filtru, n-a iesit de acolo toata ziua; a avut doua tentative dar a venit fata si l-a impins la loc imediat am observat inca de la inceput ca ea e sefa, el merge in spate si e mai timid, ea alunga melcii si corydorasii de pe pietrele lor
Sa stii ca multe dintre plantele easy nu prea au nevoie de substrat fertil, asa ca ai putea sa incerci chiar si unde nu ai decat pietris.
Inca o chestie pe care am invatat-o de cand mi-am amenajat acvariul este ca nu trebuie sa fie simetric, e cam plicticos daca arata la fel in ambele jumatati. incearca sa il faci cat mai inedit. Renunta si la pietrisul albastru ca ii strici tot chi-ul.
Imi plac mult buturugile, sunt sigur ca le poti aranja mai cu stil, dar daca tie iti plac asa, nu le modifica; important e sa te incante pe tine ca stai cu el in casa
sunt convins ca poti sa faci un colt de natura superb din acvariul asta de 200L, pune-ti imaginatia la incercare si nu te teme de plante: incepi si pune-le de acum pe cele cu nevoi mici de lumina/fertilizare/co2.



PS: nu stiu daca e de la calitatea pozei sau de la "calitatea" ochiului meu, dar pare cam laptoasa apa - semn de nefinalizarea ciclarii.


Mult succes, te urmaresc cu interes
La aproximativ 18 zile de la ciclare, acvariul a suferit modificari drastice:
-incalzitorul extirpat ( se pastreaza temperatura apei de 25-26 constant fara el)
-repozitionat filtru
-bomba CO2+difuzor ceramic
-recent - fertilizare PPS-Pro + Micro - marca utilizatorul acela vestit
-3 guppy de sacrificiu care au ajutat la ciclare + 2 pomaceea
-buturuga din celalalt topic al meu + niste pietre pimpuite
-neonul Fluora 10 ore/zi cu priza programabila
Asa arata in prezent:
image

Mai urmeaza pestii de cursa lunga (neoni si o pereche de Blue Ram) si un fundal negru.
Apoi culeg roadele
Bine ai venit! Microbul acvaristicii se prinde greu si de obicei nu prea mai scapi de el spune-ne te rog ce scrie pe filtru si incalzitor sa vedem daca se potrivesc cu bazinul.
In plus ne-ar ajuta si poze, dar ti-am zis si la celalalt topic deschis de tine.
Ape Limpezi!
 
Forum Index » Profile for VaiSiAmar » Messages posted by VaiSiAmar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com