| Message |
|
|
|
PUNE INTARITOARE alea pe care vrei tu sa le pui , adica cele verticale sint dejeaba. punele pe cele orizontale longitudinale +1 transversala care sa le uneasca.
|
 |
|
|
omule pune mina da banii pe o carte de acvaristica , chiar cea a D-lui Oprea e ok si se gaseste pe piata. citeste si dupa aia o sa vezi cam care e chestia cu acvaristica. in paralel baga geana pe forum.
Vinzatoarea care ti-a bagat ' iarba perlata ' e tare rau cred ca de la loboda a trecut la acvaristica, oricum sa orientat, te-a vazut pufarez si ti-a bagat-o, auzi "iarba perlata"  .
in acvaristica nu gasesti denumiri de plante asa din "popor".
Concluzie : VINO DUMINICA LA INTILNIRE SI TOATE SISTEMELE TALE DE REFERINTA DESPRE ACVARISTICA SE VOR SCHIMBA.
|
 |
|
|
interesant de stiut . da si tu codul produsului sa-l cautam pe net. 
|
 |
|
|
|
nu e recomandat ca suprafetele de asezare sa fie slefuite..
din experienta, a venit cineva la mine sa-i lipesc un acvariu diin sticla care fusese cindva geam pt vitrine( slefuit temeinic pe margini) unde era slefuit,
siliconul parca nu mai avea proprietatile care il caracterizeza. se face slefuire dar doar pe cant ca sa nu taie muchiile, si se pot face slefuiri mai "mici" sau mai "mari"( juwel).
|
 |
|
|
|
sigur e tenellus, dar eu un alt soi are frunza mult mai subtire si mai mic.
|
 |
|
|
|
depinde ce picioare pui. daca planseul este plat si nu este inclinat poti sa le faci fixe dar daca nu iti trebuie picioare reglabile solide. eu am unele care au costat ceva dar merita , sistemul de reglare e din surub-piulita de 10mm.
|
 |
|
|
|
din bunavointa lui matrix am avut - repet am avut si eu un puiut de tenelus pe care l-am pierdut, adica nu am ajuns cu el acasa. daca are cineva si poate sa-mi dea si mie un puiut va tare multumesc.
astept un pm.
|
 |
|
|
|
nu prea mare???? :o 3 cm ..... e imens . sau poate ai gresit si trebuia sa scri mm? cel mai recomandat este nisipul "bobul de orez" , adica 2-3mm. gindestete ca intr-un substarat mare se aduna mizeriile mult mai usor, neputind sa fie sifonate. schimba substratul.
|
 |
|
|
si eu sint un fan al sumatranilor. sint niste pesti super  . ii am de aproximativ un an si sint maricei bine. cam zurli  adica au o energie debordanta , alearga toata ziulica, sint niste mincaciosi si doamne fereste sa bag alti pesti mai mici ca talie in acvariu, niste mici piranhia. un var al sumatranului cu un colorit de exceptie este BRABUS CUMINGI.
din pacate se gaseste mai greu si coloritul spectaculos ii apare destul de tirziu numai la maturitate. merita asteptarea.
|
 |
|
|
cred ca exista doua chesti distincte, si anume : schimbarea partiala si schimbarea totala.
pentru schimbarea totala trebuie declorurata apa .
pentru schimbari partiale maxim 30% - apa poate fi direct de la robinet, tinind cont de temperatura. ph nu ar trebui sa sufere schimbari majore, schimbari care sa afecteze pestii.
de 2 ani procedez asa si nu am avut incidente neplacute.
poate am noroc si de o apa relativ stabila chimic  .
daca ai 200 l si schimbi 50l este destul de greu sa pui apa la declorurat in fiecare saptamina . de fapt e chestie de spatiu, la mine cel putin.
|
 |
|
|
esti cam criminal, nu stiu sa  sau sa  ? dar e bine ca doresti sa ai un acvariu OK. bafta in continuare . cu pestii cumparati din piata ( si fara carantina) e ca si cum te-ai duce la 'fete' si ai face-o fara prezervativ, nu sti ce boala iei.
in aproape toate cartile de acvaristica scrie sa-ti procuri pesti din surse sigure si chiar si asa sa ii ti in carantina.
|
 |
|
|
|
exact cum a spus si g.g. poti face un calcul estimativ:
lumina : 4x18w/h = 72w/hx14h=>1008W( 1kw)/zi X 30 zile=30 kw/luna -lumina
incalzire ???? in functie de diferenta de temp - bazin - incapere
filtrare aprox 20-25w /h X24h=>0,5kw/zi, 15 kw/zuna
deci 45 kw/ luna daca mai pui si incalzitorul....
exista un tabel de calcul si anume
fiecare bazin are un coeficient de cedare al caldurii mediului ambiant in functie de volumul acvariului (k). pentru un acv de app. 200l k=8,5
puterea consumata pentru ridicarea temp in acvariu e data de formula
Pw=K(Ta-Tc) unde
Pw puterea consumata
K coeficientul de cedare al caldurii
Ta- temperatura dorita in acvariu
Tc- temperatura in camera
deci pt 4grade dif => Pw=8,5x4=33.6w/h.... 24kw/luna
concluzie:
vara 45kW/luna
iarna 70kw/luna
la un bazin de prox 200l
kw chiar nu stiu cit e .
|
 |
|
|
uitati aici cum a iesit cu spuma poliuretanica.
|
 |
|
|
|
daca vrei sa le bagi in acvariu trebuie sa le speli cu o solutie de permanganat de potasiu. se gaseste la farmacie. permanganatul de potasiu este un desinfectant f puternic si este sub forma de granule mici albastre-violacee. pune in apa citeva granule pina cind apa devine roz, dupa care tine plantele in soluite citeva minute. radacinile plantelor ( daca au ) o sa se faca maronii. cu permanganatul de potasiu scapi de f multe bacterii care se gasesc in apa "salbatica". dupa ce le-ai tinut in solutie clatestele in apa curata de la robinet si poti sa le bagi in acvariu.
|
 |
|
|
|
chestia asta am observat-o si eu. subscriu la idee.
|
 |
|
|
|
eu unul am toata stima pt jebao, de resun nu pot spune daca nu am avut. am un jebao si isi face treaba superbine.
inceraca cu 2 jebao de 1000l/h si cred ca o sa fi multumit. daca nu ai bani sa dai pe doua .... altceva decit chinezarii.
|
 |
|
|
eu cred ca te duce pe la 12-13 milioane, si adica :
mobilier ~ 2500.000 poza: suport acvariu matrix
acvariu 130x60x60 ~470 L ~ 5000.000
lumina ( corpuri +neoane 6 bunati de 36W) 2000.000
altele ( folie oglinda pt interiorul capacului, un tub de silcon pt etanseizarea capacului facut tot din PAL) 400.000
filtru extern de la 1500.000 la 5000.000
cred ca astea sint cheltuielile
fata de un juwel, ai cheltuieli mai mici ai si mobilier si satisfactia ca l-ai facut cu manuta ta. daca iei hotarirea sa ti-l faci singur te pot ajuta cu un sfat pt mobilier oricind pe pm.
|
 |
|
|
|
M.A. ai mare dreptate cu siliconul. dar sti: f multi oameni sint stilul Toma Necredinciosul pina nu incearca ei sa se lamureasca nu se lasa.
sint lucruri care merita incercate : o minca inovatie ...etc
sint lucruri verificate care clar nu merita sa-ti mai bati capul cu ele pt ca asa trebuuie sa fie
si sint lucruri care sint inventii clare care nu au mai fost facute si e normal sa fie incercate.
chestia cu siliconul e din categoria asa trebuie si nu altfel, cum e si cu grosimea sticlei .
|
 |
|
|
|
cred ca e vorba de aceasi persoana ( firma) am inteles ca totusi au mai multe modele eu am vazut doar un model, cel de care v-am povestit. parca au si niste resun la 700l/h.
|
 |
|
|
|
baieti am avut sansa( sau nesansa celui care l-a cumparat ) sa ma chinui sa repar un filtru d'ala de care vb voi. la prima utilizare s-a rupt o bucata care tinea un oring la pompa de amorsare. asta a facut ca toata apa scoasa din bazin sa o bage in casa nu la loc in acv. dupa ce ne-am chinuit sa astupam gaura care s-a format cu un surub si niste garnituri. dupa chestia asta am vazut ca este destul de greu sa il amorsam. acuma merge filtrul dar...exista un dar: eu am un jebao dar nu m-as risca sa-mi cumpar filtrul ala de care vb. nu vreau sa fiu gresit inteles ca asi avea ceva de genul antireclama, chiar eu am facut lobby pt filtrele jebao luate dinniro , aveam chiar nr de tel. al celei care avea standul si care le comercializa. nu-mi inspira incredere aceste filtre.
|
 |
|
|