| Message |
|
|
|
prima pb la tine este ciclarea, ai grija sa nu moara pestii. Apa lasata la declorinat 24 de ore e suficient sa poata fi folosita, nu trebuie 2-3 zile.
|
 |
|
|
|
offtopic, fara nici o suparare si hard-feelings, dar pe voi nu va zgarie retina cand cititi asa de multe greseli gramaticale pe o singura pagina?! Si nu sunt facute din graba, ca sunt puse cratime si alte alea... Doar ca fapt divers, nu suntem copii de clasa a2a care invata gramatica...
"ca sa i-ti faci "
"si daca v-a trebui sa fac"
"daca mai poti sa editezi un mesaj fao "
in fine,
|
 |
|
|
VaiSiAmar wrote:Furtun rezistent la coroziune? nu stiu daca merita. eu am dat 4 lei pe 3m de furtun normal si nu as investi intr-un furtun special, daca ma tine 3 luni tot e convenabil -deci din partea mea, pas.
Valva antiretur JBL.Cele chinezesti fac acelasi lucru, doar ca una costa 2 lei  fa tu socotelile. Daca stii unde sa o plasezi pe instalatie, n-ai treaba cu ea nici macar daca iti sare cumva de pe furtun - ceea ce nu cred ca o sa se intample.
Ai uitat sa zici de un robinet si ceva pe post de numarator de bule.
Furtunul normal nu se foloseste la CO2 din simplul fapt ca co2-ul cauzeaza coroziune si il slabeste, si chiar daca nu vezi o sa ai surpriza ca co2-ul sa iasa prin peretii furtunului si nu prin capatul lui, e adevarat ca dupa un anumit timp, dar parca nu e asa mare diferenta incat sa stai sa tot schimbi furtune...
Cu valvele chinezesti te poti trezi ca se blocheaza si trebuie sa le sufli sa isi reia functia. Nu toate, unele.
Robinet la bomba? Uita de idee. Nu vrei sa iti sara dopul la sticla sau sa iti curga drojdia prin casa.
In loc de difuzorul ala m-as orienta mai degraba la un reactor taifun JBL, nu se infunda si isi face treaba f bine.
Grija mare la neoanele care nu sunt osram sau din domeniul acvaristicii, te pot umple de alge instant. Daca tot n-ai de ales, nu lua neoane cu lumina calda (e in spectrul de dezvoltare a plantelor, dar mult mai mult al algelor)
|
 |
|
|
|
buna!
probleme urgente:
In conditiile mentionate de tine (o zi lasat acvariul fara pesti, apoi ai pus pestii), acvariul nu este ciclat. Adauga mai multe plante, sa nu ai probleme (pe forum la sectiunea donatii gasesti destule si bune - de la acvaristi pasionati nu ca la petshop, vai de ele) + schimburi de apa 10% in fiecare zi o saptamana, apoi la 3 zile inca o saptamana. (Apa lasata 24 de ore intr-un vas descoperit, nu direct de la robinet ca are clor si mor pestii)
Ca solutie de urgenta pentru ca deja ai adaugat pestii ar fi sa pui in buretele ala de la filtru niste pastile de la Tetra (Bactozym se numesc) sau de la JBL (filterstart) sa grabesti procesul de formare a bacteriilor.
Trebuie neaparat lumina artificiala. Nici pestii si nici plantele nu pot trai fara lumina.
Carasul nu se impaca prea bine cu plantele (ori le mananca ori le scoate din radacini), nici cu pestii mici. Zebrele sunt pesti de card, se tin minim 5. Cine ti-a facut cadoul nu prea cunoaste asa bine domeniul acvaristicii.
Pestera aia merge scoasa
Pe viitor:
incalzitor pentru la iarna, acum nu mai este necesar
Ceva fundal, pentru efectul vizual
Nivelul de apa mai ridicat, cu cat mai multa apa cu atat mai bine.
|
 |
|
|
|
filtrarea e un pic ineficienta, tu ai 110 litri, esti cam la limita superioara la care poate duce filtrul. Ori mai pui un alt filtru in coltul opus, ori iei unul cu putere mai mare. Testeaza nitratii, daca nu sunt zero, inseamna ca ai o problema, ori ai deciclat acvariul ori e filtrul insuficient.
|
 |
|
|
|
plantele s-au dat.
urmatoare livrare peste 2 sapt.
|
 |
|
|
|
donatie
bacopa caroliniana 5 fire
limnophyla aromatica 1 fir
rotala rotundifolia mai multe fire (>10)
|
 |
|
|
Cand ma hotarasc si fac rost de banii necesari, pot sa contez pe tine Aberdain pentru un mic suport tehnic?
sigur, nu taxez deloc.
Eu m-am ferit de T5-uri ca emana multa caldura si vara devine o problema destul de nasoala.
|
 |
|
|
|
aerare pentru ce?
oxigenarea apei este suficienta daca se indreapta returul filtrului spre suprafata apei astfel incat sa creeze mici valuri.
|
 |
|
|
|
pune test permanent de co2 sa n-ai vreo surpriza cu bomba si ramirezii
|
 |
|
|
|
nu folosi PPS Pro, baga easy carbo 4x doza normala, eventual daca ai UV-C foloseste-l.
Schimburi dese de apa, mancare putina la pesti.
Neoane doar cu lumina rece.
Incearca sa pui reactor la bomba, cu piatra nu prea faci nimic, ai test permanent? Nivelul ph-ului e in limite normale?
|
 |
|
|
|
plantele s-au dat, va astept cu placere pentru data viitoare (duminica peste 2 sapt cel mai probabil)
|
 |
|
|
|
11 fire bacopa caroliniana
2 fire rotala rotundifolia
|
 |
|
|
|
intr-adevar dimensiunea 40cm e cam dificila pentru a bricola lumina.
poti sa incerci sa pui cele 3 neoane mentionate de tine legate de un drosser de 30 in serie. Am incercat eu la un acvariu mai mic mai demult si mi s-au apris, acum nu pot sa spun cu certitudine daca inflenteaza durata de viata a neoanelor.
|
 |
|
|
|
pe scurt din ce intrebari imi amintesc:
lumina e suficienta pentru plante cu cerinte mici (0,3w/l = lumina slaba), totusi ca lilaeopsis sa creasca ii trebuie mai multa lumina dar si co2. Tot legat de plante, e greu sa cresti gazon cu lumina slaba.
Apa daca valureste putin la suprafata e arhisuficient. Filtrul nu trebuie sa bage bule de aer in apa (in acest fel elimini si urma de co2 care exista, cresti ph-ul etc, in fine, rau ptr plante).
Poti sa faci mici schimbari in acvariu fara sa scoti toata apa, dar cu grija sa nu tulburi apa prea mult, substantele din substrat pot dauna calitatii apei si astfel pestilor. Pe scurt mai bine modifici mai putin si mai des, cu grija decat tot odata.
Neonilor le plac apa mai rece, 24 grade, restul mai calda. Daca o tii la 26 cred ca este ok si pentru plante.
Apa se evapora din cauza caldurii de la lampa... n-ai ce sa-i faci, doar sa-i pui capac la acvariu. Micile adaugiri de apa sunt inofensive atata timp cand sunt fara clor.
|
 |
|
|
|
s-au dat, topicul poate ramane deschis, jungla creste repede
|
 |
|
|
|
6 fire bacopa caroliniana
multe fire rotala rotundifolia
1 limnophila aromatica
urgent pana la ora 14-15 in zona citymall - eroii revolutiei
|
 |
|
|
eu zic sa ii dai drumul cu daylight-ul si pe urma cand il bricolezi sa pui si flora.
Scoti de tot lampa aia pe care o ai acum. Ai niste mici suruburi care tin lampa de capac. Daca le impingi cu o surubelnita dinauntru inspre inafara vei vedea ca ies foarte usor (le poti pune inapoi oricand), cumperi niste cleme de neoane pe care le prinzi pur si simplu de capac cu holsuruburi (o sa ai destul spatiu cand nu va mai fi lampa aia), iar cu niste socluri hidroizolate si un balast 2x18w pe care il montezi in afara capacului, pe marginea aceea din spate ai rezolvat problema.
Socluri, cleme si balast gasesti la MarboTrade. Gasesti deasemenea si la Mr Bricolaj pe sos. M Bravu (la statia de metrou M Bravu), se numesc Lohuis si sunt kituri complete (cleme de plastic, cabluri si balast), trebuie doar sa mai cumperi cablu de priza si stecher. Totusi aceste kituri Lohuis sunt cam slabe, atat din punctul de vedere al balastului cat si al clemelor care sunt de plastic si de la caldura neonului se coc in timp si se slabesc, apoi se rup. Recomand balast osram.
Mai jos ai un exemplu de montaj al capacului tau cu balast Lohuis (e prima modificare a capacului meu, acum am trecut pe osram, de asta iti spun si ca exista diferenta):

|
 |
|
|
+ banda izolatoare neagra 2cm sus si jos sa nu se vada suprafata apei, respectiv grosimea substratului 
|
 |
|
|
|
eu te-as sfatui, in cazul in care asta ti-e gandul sa nu incepi DOAR cu neonul osram flora, eventual sa mai existe minim unul daylight.
|
 |
|
|