[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: BogdanC
Forum Index » Profile for BogdanC » Messages posted by BogdanC
Am 3 pesti, mostenire de la fostul proprietar al crevetilor...Specie necunoscuta mie, probabil ceva Danio Se invart mai mult in etajul superior al apei, n-au treaba cu crevetii decat uneori curiozitate catre cei mici (pui de RCS) care flutura haotic prin apa cand se sperie Atunci cred ca par mai apetisanti pentru pesti, cand zburda prin apa. Nu stiu ce sa-ti spun, dar e clar ca se impune prudenta. Eu daca as fi peste as manca toti crevetii ) Legat de asta, mai toti prietenii mei cand aud ca am creveti in acvariu ma indeamna sa-i inmultesc...ca sa-i putem manca
Da, de acolo. Cand i-am luat erau si multi RCS mari, inclusiv femele adulte pline de oua ;) Aveau si CRS (micuti), si pinocchio shrimp (mici).

Nota: micuti > mici

@dimonty: si eu am luat nu demult 2 creveti de bambus, si cred ca isi apreciaza reciproc compania E drept ca uneori se mai impung daca se ciocnesc cand dau buzna la mancare, in rest sunt camarazi buni si adesea impart buretele Cred ca stau bine cu chemo-olfactia, ca si ceilalti creveti vin pe substrat in zona de hranire la scurt timp dupa ce cade hrana, si matura pietrisul cu evantaiele iar daca prind cu ele ceva pelete speciale Hikari e bataie la gura lor! Imi dau seama ca nu prea e bine, fiind filtratori de plancton, dar...

Treaba cu picurat hrana in suspensie e amuzanta dar cam laborioasa si ma intreb cine are posibilitatea sa hraneasca regulat crevetii astfel? Conform celor de mai sus, cred ca shrimpii acestia nu asteapta sa le picuram noi hrana, umbla si o cauta activ, mai ales daca ii atrage olfactiv (dupa ce consuma ce e de consumat pe substrat isi reiau locul in curentul de apa si reincep filtrarea). Intr-un acvariu cu apa limpede incarcatura organica in suspensie -fie ea vie/decedata/nevie - este limitata, desi oricum ceva alge microscopice si diferite microorganisme tot sunt.

E clar ca-s innebuniti dupa curentul de apa, si le place sa stea agatati ferm de ceva. Din ce am mai citit pe net, cineva chiar scrie ca le-a asigurat substrat pentru ancorare si curent bun, iar crevetii fericiti nu se miscau din curent o perioada lunga, astfel incat le cresteau alge pe carapace! De aici se deduce si ca agitatia lor dupa hrana de pe substrat e provocata de o foame zdravana... Tot pe acolo am citit si despre relatia dintre intensitatea culorii lor si starea lor "psihica": cand se decoloreaza sunt stresati, iar cand au culori intense (maro, roscat, dunga alba dorsala pronuntata...) se simt bine. Ai mei sunt destul de colorati, deci sper ca foamea nu e chiar asa mare!

@ovisan: 12 RON pentru un biet crevete tropical de talie mare capturat din salbaticie nu mi se pare mult. Au calatorit jumatate de lume ca sa ajunga la noi, dupa ce niste amarati prin Asia i-au pescuit in capcane speciale ca sa aiba ce pune pe masa familiei. Nu comentez daca asta e bine sau nu - si pentru cine este. Totusi un RCS e cca 4 lei, si acestia se inmultesc relativ usor in captivitate!

A propos de trimisul din Asia, la petshop-ul de unde i-am luat eu era si o mare frunza de Catappa (migdal indian) in acvariul cu creveti de bambus. Un baiat de acolo mi-a spus ca a primit frunza impreuna cu acesti creveti, si a lasat-o gandindu-se ca e buna, cresc microorganisme pe ea. Ceea ce chiar se intampla, plus ca frunzele de Catappa imbunatatesc calitatea apei...Eu am de la Dennerle asemenea frunze (de fapt decupaje din frunze naturale), dar sunt scumpe si am decis sa cumpar de pe net, special pentru bazinul meu cu creveti.
Petice mai mici sau mai mari (dar nu exagerat de mari), preferabil de la cineva din Bucuresti, pentru a evita transportul. Multumesc anticipat!
Cu intentia de a depasi domeniul teoretic, am trecut cu entuziasm la practica Si am facut rost de un bazin de 20 litri (Tetra AquaArt), gata ciclat si cu animalute+plante in el, recunosc Se incadreaza perfect in spatiul disponibil. Ca plante am un mare Microsorum pteropus 'Windelov' (Java fern var. W.) fixat pe o piatra poroasa vulcanica si vreo 3-4 Cryptocorine mici. Feriga are ceva alge verzi pe la varfurile frunzelor mai batrane, alge care-s constant pascute/periate de catre puii de RCS. Sursa de lumina e tubul fluorescent (dublu) de 11 W cu care vine AquaArt-ul echipat.

Populatia animala e reprezentata prin cateva zeci (!) de pui de creveti Red Cherry de diferite marimi, plus niste melci de substrat care tot lasa santuri prin pietrisul marunt (ceea ce mi s-a parut un lucru bun). Dupa un raid in petshopul de la Tricodava am mai adaugat 2 femele Red Cherry, 2 creveti de bambus filtratori de plancton (Atyopsis moluccensis) mai micutzi (adica 4-5 cm ) si 2 pui de creveti pinocchio (Caridina gracillirostris) care au fost prinsi de plasa nemiloasa si am zis sa ramana asa. Stiu ca e mic acvariul pentru o atare populatie dar incerc sa-l mentin stabil si propice crevetilor prin schimburi de apa periodice, hrana in cantitate redusa, plus tratamente de la JBL (Biotopol in apa la schimb, cu parcimonie fertilizatori gen Ferropol - sub dozele recomandate ca mi-e teama de toxicitatea cuprului...) si Dennerle (CrustaFit etc.) si aditie de frunze de Catappa (de la Dennerle, dar cred ca mai cumpar de pe eBay, la preturi mult mai mici). Folosesc si EasyCarbo, tot cu economie si sub dozele recomandate - oricum bazinul nu este prea "plantat". Sunt constient de supraaglomerare, asa ca o (mare) parte dintre RCS vor trebui sa plece, pe masura ce cresc mai maricei. I-as da de acum dar mi se par foarte fragili...

Am un filtru intern Eheim (in canistra de plastic) dar ma gandesc sa mai pun un mic filtru-burete, ca rezerva activa biologic si care sa fie accesibil crevetilor (le place sa "pasca" pe un asemenea burete). As inlocui Eheim-ul cu un filtru extern mic, ca sa castig spatiu interior, sau poate raman doar la filtru-burete neinclus in incinta de plastic. Mai studiez problema.

Am citit ca la crevetii de bambus (A. moluccensis) perierea substratului e semn de frustrare alimentara (curentul de apa nu le aduce destul detritus/plancton pt.hrana). Ai mei vad ca stau cu evantaiele deschise mai mereu, probabil strecoara ei ceva din apa

Voi adauga si ceva imagini cand reusesc. Orice parere/opinie va fi apreciata, inclusiv recomandarile din partea celor care cresc si creveti in bazinele lor
Multumesc pentru primire si urari!

M-a atras mult modelul Aquapro 60 de la Eheim, dar in singurul spatiu unde l-as putea tine am o tona de carti si pana mai iau 2 corpuri de biblioteca va trebui sa ma multumesc cu ceva si mai mic Adica o sa ma "joc" pana atunci cu un acvariu de 20 litri cu creveti (mai ales red cherry, normal) si cateva plante mai nepretentioase...Sigur ca oricand pot da foc cartilor ( ) si sa aduc un acvariu acolo, dar de fapt nu cred ca sunt inca pregatit pentru a avea grija de 6 (sau 8) galeti de apa cu animale si plante aflate la ~1 m de podea... Sper sa imi mearga bine cu acvariul acesta mic si sa prind curaj Stiu ca un acvariu mic este mai dificil ca unul (mai) mare d.p.d.v. al mentinerii echilibrului, dar spatiul chiar e o problema momentan Din ce am vazut aici pe forum am remarcat ca si un nano-acvariu poate fi foarte frumos, merita sa incerc, nu?

P.S. Probabil v-ati prins ca de fapt nu ma "lasa" prietena sa aduc un acvariu mai mare acum, si incerc sa caut scuze
Nu sunt sigur ca exact planta asta este in acel acvariu dar pot sa-ti spun ca Ceratophyllum demersum (Rigid Hornwort), numit la noi cosor, se gaseste in imensa majoritate a baltilor de campie, inclusiv in canale laterale ale Dunarii etc. Este destul de invaziva si adesea incurca pescuitul industrial sau sportiv. Prefera apele statatoare, cu fund mîlos si incarcatura importanta de nutrienti; deseori nu e fixata de fund ci pluteste in masa apei, fiind fragila se rupe usor. O bucata de planta e destul, umple rapid un acvariu bine luminat. Acum ceva ani aveam cosor intr-un acvariu cu guppy si alte specii vivipare, planta fiind provenita direct din balta...Normal am pus-o in acvariu dupa spalare si dezinfectare etc.
Multumesc pentru informatii! Mi-ar placea mult un acvariu mare dar din pacate spatiul limitat chiar nu imi permite, desi acela ar fi mai tolerant cu greselile, printre altele. Am o oarecare experienta din trecut cu mini-acvarii (pana in 15 litri cred), dotate cu filtre interne din burete crestat si iluminare cu bec cu incandescenta, unde in afara de alge (avea lumina directa de la soare) n-am intalnit alte probleme notabile, asta in conditiile mentenantei regulate (sifonat dejectiile, curatat geamuri, schimbat partial apa etc.). Nu cred ca aveam idee pe atunci de activitatea biologica a buretelui aluia, dar stiu ca nu-l spalam decat foarte rar, mereu era verde inchis si apa era limpede :-)
...si La multi ani!

Ma numesc Bogdan, locuiesc actualmente in Bucuresti dar m-am nascut in nordul Dobrogei. Am avut acvarii de prin '90, cand devoram cartile lui Zoltan Kaszoni si altele de acvaristica de pe la noi (mama mi-a si rupt una, poate pt. ca ma preocupa prea mult - deh, traumele copilariei! ), dar in facultate am renuntat complet. Am facut facultatea de Biologie, specializarea Biochimie, dar am un alt domeniu de munca in prezent.

Mai recent, dupa vreo 7 ani de la ultimul meu mini-acvariu, mi-am redescoperit pasiunea pentru acvaristica si am constatat uimit cate s-au schimbat fata de vremea cand aveam eu acvariu cu schelet din fier cornier si chit pe baza de miniu de plumb (vreun an am tot intoxicat pesti in acvariul ala, mai tarziu am inteles ce si cum ). Acum sunt in faza de informare, intentionez sa-mi iau un acvariu de cca 50-60 L mai mult pentru plante acvatice, pestii fiind oarecum secundari pentru mine - desi imi plac. A, si am descoperit crevetii de apa dulce, imi plac foarte mult! Citisem despre ei dar aseara cred ca i-am vazut pentru prima data "live" intr-un magazin de aici, de unde am luat un mopan plin de gauri special pentru asmenea viitori locatari ai unui viitor acvariu

Toate cele bune, si sper sa avem o interactiune cat mai constructiva! :-)

Forum Index » Profile for BogdanC » Messages posted by BogdanC
Go to: