[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dan_i
Forum Index » Profile for dan_i » Messages posted by dan_i
Message
geo13 wrote:Nu se incarca dupa presiune ci dupa greutate. Este simplu. Daca nu ai incredere in cei de la centrul de incarcare o cantaresti personal. Daca este incarcata prea mult mai eliberezi ceva CO2.


Cool, n-am stiut.
mihai_ghe wrote:Daca butelia este incarcata corect la greutatea poansonata pe corpul buteliei nu este nici o problema de siguranta,numai ca nu o sa stii cand se termina.


De acord. Dar am citit pe forum ca cineva s-a dus cu butelia la un centru si cei de acolo i-au incarcat-o mai mult decit trebuie. Si a venit cu ea acasa si a facut buff...Acum eu nu stiu cum verifica cei de la centru care este presiunea interna a buteliei fara acel manometru, au ei aparatura care le precizeaza asta?
geo13 wrote:Eu am luat un reductor cu un singur manometru pentru ca celalalt cu doua manometre era prea mare si nu imi incapea in dulap. Folosesc o butelie de stingator de incendiu de aprox 10 luni , un G3 si am grija sa nu il incarc mai mult de 2.5kg. Daca ai sa mai citesti pe aici ai sa vezi ca trebuie sa iti faci griji numai daca supraincarci butelia sau o expui la temp. mari ( o lasi la soare).


Grija mea este legata de cei care imi vor incarca butelia pt ca practic ma las pe mana lor. Chiar daca eu le spun sa o incarce la jumatate din capacitate de ex. eu nu am cum sa verific asta pt ca nu se afiseaza presiunea din butelie. Din experienta, cum sint oamenii de la centrele de incarcare, stiu ce fac ?

geo13 wrote:Mai am o butelie de vanzare, vezi anuntul meu.

Inca nu m-am hotarit ce sa iau si nici cu banii nu stau stralucit. Pentru moment incerc sa aflu care e treaba cu buteliile astea. Cred ca luna viitoare o sa fac miscarea, mai vedem atunci daca anuntul tau e inca valabil. Mersi oricum.

geo13 wrote:Acum, nu stiu cum te tine butelia de 500g, 5 luni. Poate ai un acvariu foarte mic.

Acvariu e de 125L, dozez in functie de indicatorul vizual, cam 1-2 bule pe secunda timp de 10 ore pe zi cu priza programabila. E drept ca abia dupa citeva ore trece de la insuficient la normal si apoi suficient dar cred ca e normal asta. Cum am calculat, cu regula de 3 simpla. Daca 85g ma tin aproape 1 luna atunci sa zicem ca estimez la 100g/luna. Deci 500g ar trebui sa tina 5 luni. Am omis ceva ?
Salut
Ma gindesc sa imbunatatesc sistemul meu de CO2 de tip Professional Kit de la Aquatic Nature cu o butelie de 2-3-4L de la Stingo pt ca acea microbutelie de 85g nu ma tine mai mult de o luna si are si un pret piperat.
Am vazut ca se poate achizitiona un adaptor pt butelii externe insa am urmatoarea problema, reductorul de presiune nu indica decit presiunea de lucru. Prin urmare nu o sa stiu ce presiune e in butelie.
Imi puteti spune ce probleme pot fi aici ? Pt mine e important sa stiu cit gaz mai e in butelie sau eventual cind sa fug daca e pe cale sa explodeze , presiunea de lucru nu stiu la ce ma poate ajuta.
Am citit ca acvaristii experimentati renunta intre timp la manometrele reductorului de presiune al buteliei si as vrea sa stiu cam care ar fi ghidul de folosire al unei butelii fara indicator de presiune din butelie.

Ca a 2-a varianta, ma gindeam ca ar fi o solutie acceptabila sa folosesc o butelie de 500g de la JBL tot de unica folosinta. M-ar tine cam 5 luni si pretul e cam acelasi. Intrebarea e daca se poate folosi, sint standard buteliile astea de unica folosinta ori ba?

Multumesc
Dan
Am zis ca revin, asa ca, azi in capitala 32-34 grade, in apartament 30, in acvariu, 27 dimineata, 27 seara. Asta imi da speranta ca o sa trec vara cu bine cu cele 2x2 ventilatoare Jebo
Eu mi-am luat ieri de la Reef 2 ventilatoarea d'astea Multi Fan Cooling System cu 200 RON pt un acvariu de 125L.

Exista si 1x1 cu ~60 ron sau 1x4 ventilatoare la ~160 ron parca, eu am vrut 2x2 pt ca le pot pune fata in fata...

Ca rezultate, doar cu 1 dintre ele pornit am tinut temperatura la 27 grade cind in casa erau 29. In mod normal aveam in apa cit in casa deci a redus cu 2 grade. Acum functioneaza ambele, diseara o sa vad rezultatul...revin cu un update.

Dan
Buturugile astea arata bine si dau un aspect aparte, e adevarat, dar nimic un e fara cusururi. La mine buturuga e mare si niste crengi se sprijineau in geam ca la tine. Eh,acolo nu poti sa cureti cu un buret magnetic si mereu se punea o alga maron in jur. Asa ca a trebuit sa iau clestele si sa mai tai 2-3 cm din buturuga sa am loc de manevra...s-ar putea sa ai acceeasi problema.
alber wrote:
Mai poti scotoci si tu pe net si in functie de ce gasesti, vii si ne ceri parerea. Oricum, nu cumperi pana nu aprobam


Imi convine
Alex.B wrote:Pune mana si ia o instalatie de Co2, altfel o sa te lupti serios cu algele. De ce zic asta? E simplu, datorita fertilizarii de calitate o sa ai extrem de multi nutrienti, insa absortia lor este limitata de 2 factori prezenti la tine: Co2 si lumina. Atata timp cat astea 2 sunt limitate, si absortia de nutrienti scade rezultand nutrienti in exces. Atunci algele vor profita de ocazie si vor prolifera.


Cred ca ai mare dreptate. Nu vreau sa irosesc avantajul fertilizari din lipsa de dotari. Incep sa ma uit dupa o instalatie cu butelie, ceva recomandari ?
LUPmic wrote:Ai si felicitarile mele!
Pentru niste plante de p-acolo ar cam trebui CO2
Pana te apuci de pus ventilatoare(chiler ) incearca sa tii "usita" de la capac ridicata, vezi ce se intampla.


Daca las usa deschisa e mai stabil. Ma mir ca nemtii astia de la Juwel n-au abordat cumva si problema asta...

LUPmic wrote:
Ai avut mare noroc ca nu te-a tavalit @alber ca tii Pogostemonul fara CO2


N-am vrut sa-i fac rau dar nu era trecut ca planta sensibila . La Blyxa de ex. se spune asta (Tropica.com) si din cauza asta nu am luat-o desii imi placea.
alber wrote:E, asta vroiam sa aud. Tuburile sunt ok, dar tebuie bricolat si introdus cel putin inca un tub.


inteles. o sa trec si asta pe lista
alber wrote:High-Lite Light Unit 100 cm este lampa propriu zisa. Pe noi ne intereseaza ce scrie pe tuburi.


Pe unu Day si pe celalalt Nature, asta? Altceva nu mai scrie.

alber wrote:
In privinta CO2-ului, pana iti procuri o instalatie sanatoasa, poti incerca cu o bomba. Ai mai putea incerca si niste Easy Carbo.


O sa vad, poate incerc o bomba. Easy Carbo suna bine ca pret.

sece4u20 wrote:inceputul este frumos. ca sa grabesti ciclarea poti sa mai bagi o mana de plante ultra-easy pe care apoi sa le inlocuiesti.
problema cu temperatura poate fi rezolvata usor. intr-adevar datorita caldurii degajate de neoane se incalzeste aerul si implicit apa. acum nus tiu daca ai chef de bricolat insa poti monta 1 sau 2 coolere in capac ( coolere de unitate de calculator ) sau poti cumpara ventilatoare pentru acvarii, am vazut undeva dar nu mai stiu unde o sa incerc sa caut link-ul.


trebuie sa fac ceva pentru ca vara sint multe grade in interior si o sa fie o problema. o sa caut si eu despre cooler, mersi.
alber wrote:
Problemele cu plantele ar putea fi de la lumina. In primul rand e cam putina pentru acvariul ala. Si nu stim nici ce tuburi ai.

Tuburile sint cele care au venit cu acvariu, High-Lite Light Unit 100 cm, 2 x 45 W de la Juwel. Nu stiu cit de bune sint.

alber wrote:
CO2-ul va trebui sa apara de urgenta. Este principalul fel de mancare pentru plante. E ca painea pentru noi. Nu putem manca untul fara paine.
Felicitari pentru alegerea facuta si pentru inceputul curajos.


Stiu ca trebuie sa bag CO2 dar o instalatie ok costa ceva, o sa vina cit de curind. Si un filtru extern...In rest, nu mai pot sa dau inapoi, mersi de incurajari
Salut
Dupa cum ziceam in primul post, revin aici cu mai multe detalii legate de primul meu acvariu. Dorinta a existat mai de mult, s-a concretizat insa prin noiembrie cind am decis sa trec la fapte. Prin urmare am ales un acvariu dupa doua criterii foarte importante, sa se asorteze cu mobila si sa incapa intr-un loc ramas gol pe holul de la intrare . Asa ca am ales Juwel RIO 125 cu dotarile standard:

capacitate: 125 L
dimensiuni: 81 x 36 x 50
incalzitor: 100 W
filtru: intern cu pompa de 600 l/h
lumina: tuburi fluorescente T5 - 2 x 28 W / 590mm

Standul l-am facut pe comanda la o firma de mobila si e o poveste intreaga legata de cum l-am cerut eu, cum l-au facut ei si cum l-am consolitat dupa aceea.

Dupa acvariu a urmat partea de documentare. Nu banuiam ca problema e...complexa. Au fost momente cind ma pierdeam in atitea detalii dar nu m-am lasat si am inceput sa sintetizez.

Substratul

Citind forumurile din Romania am auzit in principal de: nisip de rau, Tetra, Dupla, Darlene si ceva nou...ADA. Recunosc ca m-am indreptat catre ADA pentru ca se spunea ca e cel mai bun, si relativ la pret.
Fiind incepator ma interesa o cale sigura, asa ca am citit si citit si tot citind pina cind am fost convins ca ADA o sa-mi faca viata usoara.

M-am documentat despre ADA si am aflat de diversele combinatii. Am decis sa fac dupa manual, deci Power Sand + Amazonia II. Amazonia pentru ca toata lumea, inclusiv producatorul, spunea ca e cel mai bun si avea si pretul identic cu celelalte, Malaya si Africana. Ciudat am zis, dar dupa ceva timp m-am lamurit. Amazonia este cel mai bun, pentru plante! Totusi acvariu are si pesti. In fine, am ales Amazonia dar pentru ca in ultimul transport de la Reef nu a venit am optat pentru Malaya. Cred ca ar fi bine ca diferentele dintre produsele astea sa fie mai clar prezentate, Malaya se spune ca tine mai bine pe termen lung si ca scade cel mai mult PHul. Pentru plante in schimb se zice ca e mai putin capabil de minuni (nu contine azot deloc). Totusi vedeta ramane Amazonia, nu stiu daca pe drept (am auzit ca ar tulbura apa , la mine cu Malaya apa e cristal) .

Au urmat calculele, ~5 cm in fata, ~12 in spate deci in medie 8 inmultit cu suprafata acvariului rezulta volumul, in cm3, google..., conversie la litri...rezultau parca 22L. Am cautat pe net, pe forumuri, peste tot o informatie exacta despre cit Aquasoil si cit Power Sand sint necesari pentru 80x35, nu am gasit. Raspunsul este ca 2x9L Malaya si 2x2L Power Sand sint la fix. Calculul meu initial a fost confirmat si de catalogul ADA unde se dau cantitatile pentru diverse acvarii, foarte util.

Am pus subtratul in acvariu, intai Power Sand Special, lasand 2-3 cm distanta fata de margine


image

si apoi Aquasoil, mai putin in fata, mai mult in spate. Totusi, la mine se poate vizualiza acvariu si prin laterala stanga. In dreapta am filtru intern cu fante de absorbtie la 2-3 cm jos si nu am vrut sa le astup cu substrat. Asa ca a trebuit sa aranjez substratul in forma de trunchi de con, astfel ca in loc de o singura panta am 3, stanga, fata si dreapta.

Cumparasem Bacter pentru activarea substratului, asa zice ADA. Dar aveam si Power Sand Special. Am impresia ca pe site-ul in engleza de la ADA nu scrie ca PS Special contine Bacter si Clear Super. Oricum, imi scapase, insa, in manualul ADA tradus in romana si postat pe www.aquajournal.ro mi-a sarit in ochii ca Power Sand Special contine Bacter si Clear Super asa ca nu l-am mai folosit.

Aquascaping

Aquascapingul iti stimuleaza putin ambitia. Nu mi-am propus mult, doar sa creeze un nivel de impresie peste ce iti da un acvarui obisnuit. Asa ca am cumparat un Moor Root de la Reef odata cu ADA

[url=http://lh5.ggpht.com/_60KLBlhdEyA/S8nlLZQ2XyI/AAAAAAAAGmI/-FtR8bbqulQ/IMG_1300_800x600.jpg]
image[/url]


Am primit Willow Moss din partea casei, multumesc inca o data. L-am legat cu guta, cam timid si in doua locuri flutura ca un steag in vint. O sa incerc sa-l mai leg in acvariu, daca o sa mai pot. Ca layout am ales tufa in mijloc (mounded composition) din care sa iasa bratele radacinii, cu Moss pe ele...Tufa este predominata de verde deschis iar in mijloc are o 'flacara' rosie. In jur plante de mijloc. In fata gazon si ceva iarba. Cam atit, nu am cine stie ce talent artistic.

image

Plantele

La capitolul plante am citit ceva mai putin. Am retinut totusi ca unele plante cer CO2 pe care nu il am. Asa ca am evitat plante mai sensibile. Pentru gazon am optat pentru Glossostigma pe care nu am plantat-o fir cu fir ci in mici grupuri de 2-3 fire. Cred ca e mai bine asa, acolo unde au fost fire putine s-au desprins si s-au ridicat la suprafata. Restul plantelor sint luate pe criterii mai mult estetice.

-Cabomba carolina, zisa si Mararul. Initial mi-a placut, am luat cam multa, am plantat-o si apoi am redus din ea.
-Eleocharis Vivipara, zisa si Iarba, am plantat-o in mici smocuri la 2-3 cm distanta unul de celalalt
-Heteranthera zosterifolia, mi-a placut coloarea ei verde deschis
-Alternanthera rosaefolia pentru contrast la Heteranthera
-Pogostemon Helferi pentru mijloc.

Astea sint pentru prima faza, urmeaza sa mai adaug, mai ales prin mijloc.


Ciclarea

Fac schimb de apa la 2 zile, 20%. Fertilizare lichida cu Step 1 si Bright K. Apa e de la robinet si-i adaug Chlor Off. Lumina, initial lasam 10 ore, am marit la 12. Dupa 10 zile aveam urmatorii parametrii


PH=6.4, KH/TAC=3, GH/TH=6, NO2=1, NO3=50


Inca nu-i inteleg foarte bine, dar pareau normali, doar NO3 cam maxim recomandat. Trebuie sa mai studiez.


Problemele

Cea mai ciudata e temperatura apei. Initial am pus incalzitorul pe 26. A urcat la 27-28. Am vrut sa cobor la 25 si nu cobora. Am crezut ca e termostatul defect, am sunat la magazin ca-l duc inapoi. Si l-am scos din priza.
Supriza e ca apa nu a coborit deloc, ba chiar a stat la 28 grade 2-3 zile. In casa sint vreo 25. Am facut un schimb de apa cu apa rece, a coborit dimineata la 25. Dupa ce au pornit neoanele si pina seara era la loc la 27 fara incalzitor.
Am descoperit ca daca las capacul deschis peste noapte scade la 25, daca nu, nu. Deci cred ca neoanele incalzesc aerul dintre apa si capac si implicit apa. Inca nu stiu cum s-o rezolv, deocamdata merge dar cind vor venii pestii o sa fie problema. Poate imi da cineva o idee cum sa fac.

Cred ca din cauza temperaturii, Pogostemon Helferii, care in primele zile era ok, s-a dizolvat pur si simplu. Acum trebuie sa-l inlocuiesc.
Alternantherei i s-au topit niste frunze dar rezista.
Heterantherei i s-au inegrit initial frunzele si statea indoita. Vad ca totusi a inceput sa prinda culoare si sa se si ridice.
Willow Moss dupa 2-3 zile se maronise tot. Insa si-a revenit frumos, a luat culoarea verde inchis, natural, si pare ca a trecut de socul initial cu bine.
Glossostigma si Eleocharis stagneaza. Nici nu dau semne de crestere nici ca sufera.
Cabomba e singura care o duce bine. I-au dat muguri noi din primele zile si a crescut deja 3-4 cm. Problema cu ea e ca nu creste verticat ci oblic, spre centrul acvariului. Nu stiu de ce si nu prea o vad cu ochii buni

Am avut o problema cu radacina care, cind acvariu s-a umplut aproape tot, a vrut sa decoleze. M-a luat pe nepregatite si in disperare de cauza am fixat-o cu o sirma pe care am pus-o intre transversala de protectie a acvariului si baza radacinii, pe verticala. Sirma fiind otelita si gri nu prea se vede si sper ca plantele o vor masca. N-am testat sa vad daca radacina s-a imbibat cu apa si nu mai pluteste, ar fi o chestie.

Ultima si poate nu chiar o problema. Mi-au aparut primele vietati in acvariu, niste melci cam cit un bob de mazare cu o cochilie care pare a contine culori de curcubeu. Ii vad ca se plimba, se mai urca pe plante, poate le mai si consuma. Am inteles ca pot fi utili, mancind frunzele moarte. Deocamdata nu le-am decis soarta, nu ma deranjeaza. Daca e sa-i extermin, prefer solutia cu pestii consumatori de melci, poate fi un spectacol interesant

Cam atit. Pestii sint pe hirtie, stiu doar ca vreau neoni. Am citit si despre crabii lui Amano, am inteles ca au rol in echilibrul ecologic, papand din alge, deci intra si ei in plan. Discus nu, cel putin pina cind trece o vreme si ma pricep mai bine. Oricum am acvariu mic pentru ei. Alte specii..,mai citim, mai vedem...

Salutari
Dan
blu3yes wrote:Cabomba e foarte buna pentru ciclare, eu in locul tau nu as arunca-o pana nu am bazinul matur.

Nu ne-ai zis ceva pana acum... Lumina ?


n-am aruncat-o complet, au mai ramas citeva fire. postez separat toate detaliile
bilti wrote:bun inceput dane doar ca e pacat sa strici ada-ul cu mararul ala. acolo ar merge ceva plante mai pretentioase!


salut.daca te referi la cabomba atunci sa stii ca deja m-am saturat de ea si am cam matrasit-o chiar daca era cea mai vioaie planta din acvariu
Alex.B wrote:Bine ai venit! Felicitari! Inceputul e ok, orice ar fi nu te descuraja cu rabdare si cu un pic de studiu o sa ajungi la rezultate foarte bune.
Apropo, cred ca ne am intalnit la Reef, am vorbit noi despre ADA si te am ajutat cu achizitionarea produselor. Sper sa nu gresec.


Multumesc. E posibil, am fost de mai multe ori la Reef sa fac 'cumparaturi', stau in zona si mi-e la indemana.
Salut
Numele meu este Dan, sint din Bucuresti, sectorul 3 si sint la primul acvariu, un Juwel RIO 125 http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=4 care actualmente este in a 13 zi de ciclare (sper sa nu fie cu ghinion ) cu reteta ADA (Malaya, Power Sand Special, Step1, Bright k, Chlor Off). O sa revin cu detalii intr-un post separat pt ca asa am inteles ca se procedeaza. Atasez totusi o poza in care se poate vedea, contrat celor auzite pina acum, ca ADA nu tulbura apa, la mine esta curata ca lacrima. Insa am citeva alte mici probleme . Revin cu un post separat si mai multe detalii.

Dan

 
Forum Index » Profile for dan_i » Messages posted by dan_i
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com