[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mellbo
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Message
sunt absolut convins ca cel original e mai eficient dat fiind faptul ca probabil acolo este un schimbator de caldura unde agentul refrigerant circula pe o parte Iar pe cealalta apa din acvariu..

La mine transferul de temperatura se face printr-un alt circuit de apa...Adica un radiator din sticla, o serpentina, scufundata in apa racita de un alt radiator prin care circula freon.. Pierderi la greu dar mna..

Dar eu am optat pentru mai ieftin.. practic m-a costat 400RON..si ma ajuta in ceea ce am eu nevoie.. Sa cobor temperatura cu 1-2 grade daca creste peste 27 in camera fiind 26-27C nu mai mult.

Nu am gasit un schimbator din titan sau inox fara insertie de cupru intre elementi..

Ma rog, evident ca original este mai bun.. dar nu mi-am permis..sau pur si simplu nu m-a lasat inima sa dau 3500RON

Oricum, daca voi schimba bazinul am in plan o racire cu apa menajera. La mine vara apa la robinet are 9°C.
ee.. intrebam si eu mi se parea mult 600W pe ora.. dar mna.
dracovenia mea de chiller diy imi consuma 150W deci m-ai mai linistit cu consumul..

evident ca la cei ~60L face fata dar mai mult nu stiu. ca idee merge cam 40 minute sa coboare 1.2grade la mine.. de la 27 la 26 de exemplu..
nu stiu daca am fost inteles, eu nu racesc suprafata apei (am chiler diy) doar ventilez mobilierul. si se pare ca ajuta.
furtun sa bag pe 2.5mm? pe bune unde gasesc eu asa furtun? nu mai zic ca si daca as avea cum dreac sa-l bagi.. adica eu sigur nu as reusi. imi cunosc limitele..

solutia cea mai simpla ar fi un furtun mai gros in carne cu 1mm fata de original, iar urmatorea varianta simpla e adaos in spatele furtunului cu conditia sa nu se plimbe in lagar. caut furtun de 4.5mm exterior si 1.5-2mm interior ..dar nu gasesc. toate furtunele sa apeleze la mine. din silicon.

tub shrink, no way. l-a aruncat la prima invartire. oricum eu nu mai am sistemul cu ax pe role ci este angrenaj.nu mai patineaza, maxim se opreste motorul..

nu am auzit de adezivul Tangit niciodata.. dar vreau sa incerc cu el.



Intre timp am si o electrovalva in teste. Si se pare ca ceva blocheaza putin dupa cateva ore. Presupun ca la 24ore e mai rau. In teste am Macro ca asta pare cel mai nasol cu cristalizatul..
intreb si eu.. nu te rupe chilerul ala?
cam cati kw adauga in plus la factura?
Am bagat un ventilator de 120 slilentios intr-o laterala si in partea opusa grila de admisie si vad ca nu se mai ridica temperatura mai mult decat in camera asa..

ventilator porneste daca temperatura din acvariu e mai mare cu 0.2 fata de camera.

pana la urma temperatura era preluata prin blat mobilier .. nu in rotor cum credeam eu..
stiu, am vazut ca au reglaje alea smechere. unele chiar automate altele pe clicket altele cu surub.

ma refer doar la furtunul din interiorul pompei. alte furtune exterioare eu folosesc de perfuzie, oricum nu conteaza alea. am reductii la ele bune din policarbonat..

ma refer strict la furtunul ala din silicon sau latex ce o fi el din interiorul pompei.

spunea cineva (EverSad) sa pun adaos ceva intre rola si perete. o idee buna, dar nu prea stiu cum va sta acolo.. eventual lipit cumva. as putea printa ceva gen cuzineti de 1mm dar nu stiu daca pot lipi ABS de nylonul ala

oricum, in lipsa unui furtun cu diametru mai mic pe interior ar fi bine acel adaos.
da frate, numa la mine sunt asa.
de asta am ajuns eu sa re-fac gaura la macaroana si sa re-montez cozile la cireasa. pentru ca iaca de ce.

ufff.. pana una alta.. poate imi spune cineva de unde sa gasesc furtune d-astea.. pentru ca daca ar avea interiorul mai subtire ar inchide cumva complet
cand spun camasa ma refer la lagarul de rulare a rolei unde calca pe furtun.

excentric in sensul denivelari. am observat insa ca e vorba de o elasticitate a carcasei nedorita.

una peste alta este cu 3 role dar scapa, indiferent ca a fost vorba de pompele jebao sau altele ceva mai superioare.

Scapa: adica lichidul on 24 de ore se retrage pe furtun nu ramane blocat. Si nu tot timpul, depinde cum raman rolele.

Cat despre cele cu ax metalic direct pe rola.. va dati seama cat de precise trebuie sa fie plasticurile alea sa nu patineze? si nu sunt.

Sau asa trebuie ele sa mearga asa functioneaza ele foarte bine ca in video asta ?
https://www.youtube.com/shorts/bQYuO9fLml0

5 probate toate fac asa. Cele care le am acum au angrenaj nu se invart in gol dar tot scapa lichidul prin lipsa presiunii suficiente.
De unde sa iau furtunele pe dimensiuni ?..
Pai d-astea am avut Jebao.
Am motoarele cu tot cu capuri in plasa.. daca le vrea cineva pana nu le arunc sa spuna. Furtunasele alea le pastrez pentru un proiect.

Cele cu motor stepper sunt pentru un control mai perfect si repetitiv. dar ma multumeste precizia pe timp, nu e bai. problema cred eu, este ca rolele apasa cam anemic la toate variantele ce am vazut eu. Sau camasa rolei este excentrica sau nu stiu exact ce dar uneori random, se intoarce lichidul in rezervor si problema mare. nu mai fertilizeaza zile intregi pana ajunge inapoi. daca mai ajunge..

Poate un furtun cu diametru interior mai mic ar merge dar nu am gasit ceva de 4.5mm/1.5-2mm . originalul e de 4.5/2.5mm

Oricum cred ca le adaug valve electromagnetice si salut popor stau linistit.

Speram la ceva model de valve unisens care s-ar preta la aplicatie..

Am gasit ceva cu arc GMO A4 dar e bataie de joc 65RON/bucata. Si nici nu sunt convins ca va avea reziovare avand in vedere ca nu stiu ce presiune au nevoie sa deschida
Nu stiu cum sunteti voi, dar eu nu fac fata cu fertilizarea facuta manual. Asadar nevoia de fertilizare automata apare..

Am cumparat prima data o statie cu 4 canale dedicata dar s-a dovedit a fi o varza. 3 role de nylon ce sunt angrenate de un ax metalic lucios e bataie de joc. Ori aluneca, ori scapa lichidul depinzand de pozitia rezervoarelor ori picura continuu in bazin ori se dezamorseaza si nu mai ajunge veci in bazin.

Am schimbat pompele cu totul si am pastrat doar cutia de plastic cu ceva mai ingenios. In sensul ca rolele presoare au dinti si angrenaj.

Mai bine ca nu invarte in gol. Dar problema cu scapatul lichidului nu s-a rezolvat. Tocmai am venit din concediu si nici o solutie nu a intrat in acvariu din ziua 2.

Ce putem face sa compensam sau evitam dezamorsarea? Si aici e si motivul topicului meu.

Valva antiretur dar care? Va fi o problema ca fie nu deschide la fel de fiecare data daca e cu arc, daca nu e cu arc va scapa garantat.

At mai fi o solutie cu electrovalva NC.

Voi cum procedati, ce ati facut? Pentru ca sunt sigur ca este o problema generala asta...
eu tot stau si ma gandesc. cine dreacu le-a dat astora licenta pe bombele astea cu ceas. bagi curent in apa...nu mai zic de firme gen resun care au cabluri infecte.

ce era daca le faceau cu alimentare la 24-36VAC si eventual aveai o linie de putere comuna in comert..
da, ai fi avut curent vreo 7A la incalzitor de 250W si cabluri mai groase dar totusi nu moare nimeni

porcarie..sincer. le-as retrage tuturor licentele..

mai zic ceva la ce m-am gandit acum si gata.

se poate pune pe fiecare borna a secundarului spre impanantare cate un neon(martor neon ) si daca se aprinde s-a detectat ca faza din retea se scurge in secundar. daca schimbam cu optocuplor pe neon nu led, putem comanda un releu prin tranzistor care decupleaza si gata inca o protectie in plus.

cu led, ma gandesc ca tocmai aduci curent spre pamant desi vreo 5mA nu stiu daca e grav, dar mai bine neon.
Al meu sta in 40 grade in full load..
Da, trebuie sa fie nou, sau verificat macar...
Cred ca nu depaseste 450RON investitia cu tot cu cutie, priza si stecher montate..
Ceva de specificat ar fi ca daca exista inainte de traf GFCI nu va avea utilitate, pentru ca va fi izolat si el.
Trebuie ales cel putin dublu fata de puterea calculata instalata.
Filtre, incalzitor, lampi ce mai e acolo in wati x 2.

Florin, ai mai sus si aici link-ul cu transformator de 300VA pe care l-am folosit eu. Poti gasi acolo pret, dimensiuni si orice se poate sti despre el. Dar poate fi altul evident...dupa necesitati.
Da. Un pic scump dar mna. Am dat noi bani pe altele mai multi.
La mine arata cam asa.
Transformatorul este asta.
Pentru mine e arhisuficient ce aparatura am eu acolo.
Nu mai insist. Fiecare cum crede, si bine face.
Am si eu in casa siguranta de potential de 10mA parca, dar la o adica stau mai linistit asa prin separator cu mana prin acvariu.
Cel mai adesea opresc tensiunea dar mai sunt si cazuri in care nu, si poate ca nu sunt singurul cu penseta in mana prin acvariu sau chiar cu mana..
siguranta de potential este ok, nu mai necesita alta izolare suplimentara. dar uneori mai da rateuri si ea. sa spunem ca nu.

daca apare scurt intre primar si secundar, mori. (te scutura) la fel ca in cazul oricarei surse in comutatie chiar si izolata sau transformator. de exemplu incarcatorul de la laptop/telefon.. dar cate cazuri de strapungere intre primar si secundar s-a auzit?

punctul 3 va avea o probabilitate mare de-a se intampla asa:

nimic. omul nu simte nimic. pestii doar care sunt intre fire sau in apropierea firelor. intre firele rupte apa fierbe. dupa o perioada de fierbere intre fire, electroliza isi spune repede cuvantul. capetele expuse de cupru se vor topi si totul se termina. fierberea are loc doar la un gh mai maricel, altfel.. nimic.

la fel si cu ambele fire in apa.

asta pentru ca noi, mana noastra nu face legatura cu vreo borna a transformatorului prin pamant. da, prin aer, umezeala.. dar nesemnificativ.
asa este nu autotransformator.am gresit.
este traf 1:1, sau transformator de separatie.

de preferat sa fie verificat tensiunea pe "secundar" inainte de folosire. in general este ok dar uneori apare mai mult de 20V peste. ceea ce se traduce la peste limita admisa de fabricant. recomand transformator toroidal. undeva la 300 ron costa plus o cutie ceva, o priza aplicata si un stecher fara impamantare. oricum nimic din acvaristica nu am vazut cu impamantare.

nu, nu vor fi doua faze in sensul ca nu va fi potential fata de pamant. va fi exact izolat galvanic. pentru electrocutare va fi nevoie de ambele fire PE MANA, si in general unul din fire ajunge prin apa la mana, apoi spre pamant.

faze pe osciloscop nu ne intereseaza aici. frecventa si forma undei va fi pastrata.

pesti nu vor fi curentati nici fara traf de separatie, pentru ca ei nu fac contact cu pamantul. dar cand bagam mana posibil sa simta si ei ceva.

in orice caz, eu fac referire la viata omului nu a neonului si guppy. nu ca a lor nu ar conta..

si nu, nu exista nici un motiv de a spune ca nu e bine treaba asta. este perfect normal si imperativ. eu folosesc la masa de lucru in electronica. salveaza viata, punct
. practic poti pune mana pe orice fir separat dupa traf doar nu deodata pe ambele. prin apa, tensiunea va prefera rezistenta apei decat spre mana apoi spre celalalt fir.

NOTA: orice intra in acvariu trebuie alimentat din acest transformator.

sunt in concediu dar cand revin o sa postez un link si o schita pentru cei interesati.
A ajuns butelia, un stres mai putin.

Am observat insa ceva ce as vrea sa stiu daca doar la mine e asa.

Actual in casa sunt 23.6C si in acvariu am deja 26.7C. Stand-ul care tine acvariu are blat de 42mm, sub el merg doua filtre in dulap dar seara/noaptea doar unu, pentru reducerea pierderii de CO2 si somn linistit la pesti. Asta in cazul in care concentratia de O2 ramane ok.

Practic, de 4 ore merge doar filtrul asta Eheim EXperience 150 ce poate ridica temperatura.

La voi cum e situatia?

PS: am capac la acvariu.
In foto se poate vedea zona de incalzire si transfer caldura din filtru.

Inviere la topic doar pentru a adauga o informatie de interes general. Daca doriti evitarea mortii prin electrocutare se va instala un autotransformator sau transformator 230AC-230AC de 300W sau (putere incalzitor+filtre) *1.4

Astfel, faza va fi izolata si nu veti mai fi curentat. O imbunatatire si pentru sonda pH va fi.

Nelamuriri? Suna-ma la 0786607466.
7.2pH am si eu de vreo 4 luni.
Poate ca totusi nu are nimic, daca stau sa ma gandesc chiar si oscilatii mai mari de ar fi sunt relativ lente.

Totusi pentru linistea mea mi-am luat inca o butelie. mi stiu pe cei din oras.. ardeleni..
 
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com