Salutari si bine v-am gasit!
Ma numesc Cristi, am 40 ani si sunt din Bucuresti.
Imi plac foarte mult acvariile, am citit si vazut multe, dar nu am detinut pana acum nici unul. Pana acum o luna nu am avut nici o idee despre ce inseamna un acvariu cu apa sarata, decat din emisiunile Tanked de pe Animal Planet. Imi doresc de mult timp un acvariu dar, din cauza timpului (serviciu, copii, calatorii, etc.) nu s-a intamplat. Acum am decis sa incep, mai ales din cauza fiicei mele mai mare, pt. ca nici acum nu am foarte mult timp liber.
In ultima luna am citit multe articole si topicuri si am urmarit multe clipuri pe youtube. Am citit mai ales topicurile pt. incepatori si cele care urmaresc proiectul de la inceput. Am discutat si cu cateva persoane.
In cele din urma am decis sa fac primul meu acvariu. Marin. Nano. Stiu, lucrul acesta a amuzat deja pe cei mai multi dintre voi.
Dar, am decis asta din cateva considerente. Eu cred ca:
- La un bazin mai mare lucrurile de care trebuie sa ai grija si sa le urmaresti este mai mare: numarul, puterea si capacitatea echipamentelor, cantitatea mai mare de apa, spatiu mai mare, greutate mai mare, pesti mai multi, fauna mai multa, lumina mai multa, caldura si racire mai puternica, samd.
- Stiu ca fiind un ecosistem de dimensiuni mici, este foare greu de tinut echilibrul necesar, dar daca setup-ul acvariului NANO este corect, echipamentele sunt de calitate, esti o persoana disciplinata, cat de cat harnica si atenta, cred ca timpul necesar intretinerii este mai mic.
- Costurile de implementare si intretinere sunt totusi mai mici: incepand cu capacitatea osmozorului pana la consumul de curent. Stiu ca atunci cand dai zeci de mii de lei, nu iti mai pasa de cheltuielile de intretinere, dar cred ca, conteaza totusi si acest lucru.
- In cazul unui esec (care este probabil la un incepator) ai mai putine pagube: “victime” mai putine si mai “ieftin” de inlocuit (daca putem spune asa), apa scursa in cazul unui defect, echipamente mai usor de inlocuit.
- Este mai usor de construit si sunt mai multe sanse sa gasesti un second hand decat unul mai mare. Cred ca sunt mai multi care vor sa inlocuiasca un bazin mai mic.
De ce acvariu cu apa sarata? Pt. mine si mai ales pt. copii, este mult mai interesant decat cel cu apa dulce pe care as putea sa il fac eu.
Sunt o persoana tehnica si am parte zilnic de proiecte diverse simple sau complicate.
Voi incepe un topic in care va voi cere sfaturi, ajutor si pareri pt. proiectul meu.
PS: Am posibiliatea de decupare la CNC, am acces la diverse materiale (plexiglas, komatex, aluminiu, policarbonat...), posibiliatea de indoire la cald si lipire profesionala a materialelor plasticelor (am o firma care face standuri expozitionale, mobilier comercial, display-uri, etc.).
Imi place comunitatea acvariu.ro si pot ajuta si eu, macar cu asa ceva.
O seara faina si sper ca nu v-am plictisit deja.
|