[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: floriancj
Forum Index » Profile for floriancj » Messages posted by floriancj
Message
Daca vrei taiere si cantuire profesionala du-te cu incredere la Salice, pe calea Baciului. Au scule de top si oameni care stiu sa lucreze pe ele. Partea proasta e ca se sta mult la coada; eu am facut o comanda la inceput septembrie si am avut PAL-ul debitat si cantuit cu abs la jumatatea lui octombrie, se asteapta 5-6 saptamani la coada (au comenzi multe si mari de la cei care fac mobila). Poate ai noroc, si daca nu ai multe bucati de taiat se rezolva mai repede.

La magazinele de bricolaj, Leroy Merlin, Practiker isi bat joc de tine, taiaturi strambe, cant pus aiurea.

Mai sunt si altii care taie si pun cant (Arabesque, Palmob, Woodexpert, Woodentechnic), dar nu am vazut si nu stiu cum lucreaza.

Succes!
Poti scrie site-ul aici?
3. Nu mi se pare ca reactioneaza la tratamentul local cu EasyCarbo.

4. 5. Nu vreau sa experimentez si alte tratamente posibile. Cel putin nu acum. Un acvariu Eheim VivaLine LED de 180 L "asteapta" cuminte langa perete sa ia loc pe un stand de PAL de 25 mm care se face in cateva zile (cel putin acum foaia de PAL isi asteapta randul la taiere si cantuire). Cand scalarii vor fi mutati in casa noua, o sa incerc ceva tratament mai agresiv doar cu plantele. Pana atunci o sa mai am putina rabdare, si tare ma mananca degetele sa umblu putin la "redfield ratio", nivelul de fosfor fiind foarte mic in comparatie cu nitratii (NO3=20, PO4=0.3). In weekend am facut putina "ordine" in acvariu; printre altele am scos un echinodorus mare care ocupa aproape un sfert din acvariu, am modificat locul la cativa pui de echinodorus "green chameleon", am rupt frunzele de anubias foarte afectate de alge. Cand am repozitionat puii de echinodorus, am vazut ca radacinile lor erau aproape la fel ca atunci cand i-am plantat, nu au crescut deloc dar frunzele sunt ok, fara pic de alge pe ele. Din ce am citit pe net, nedezvoltarea radacinilor la echinodorus indica lipsa de fosfor, de aceea vreau sa cresc putin nivelul de PO4.

Banuiala ta relativ la testele de apa e eronata. Toate testele de apa pe care le folosesc sunt de tip "picatura" de la JBL.

Last Edit:

Nisipul ala alb e gros de 5 cm; nu exista substrat fertil sub el. Nu am instalatie de CO2 si nici nu am vazut ca schema Dennerle sa fie folosita doar intr-un acvariu cu CO2 gazos. Echinodorusul care l-am scos avea radacinile deosebit de bine dezvoltate; si radacinile de Crypto sunt bine dezvoltate.
O sa raspund la ultima intrebare prima data: moale-gelatinoasa nu este, dar nici nu mi se pare a fi aspra. Ce pot sa spun cu siguranta e faptul ca nu am reusit sa indepartez mecanic alga de pe frunze.

Ca si modificari facute in acvariu in ultima vreme:

- cam de pe la mijlocul lui august am trecut de la fertilizarea cu Profito la schema de fertilizare Dennerle (E15 + V30 + S7), conform indicatii producator
- si tot cam din aceeasi perioada hranesc pestii mai des cu mancare congelata (larve rosii de tantari) - 5-6 zile pe saptamana, decat cu granule (Tetra Discus) - 1-2 zile pe saptamana; inainte ii hraneam dimineata cu granule si seara cu mancare congelata
- cu vreo 3 saptamani in urma, am avut o pana de curent de 4 ore, timp in care nu au functionat filtrele; cand a revenit curentul NO2 era 0.1; am facut instant un schimb de apa si a doua zi NO2 s-a facut 0

Ce ma enerveaza cel mai tare e faptul ca nu stiu exact cand a aparut alga...
Din februarie, deci 7-8 luni.
Aveam acasa si test de PO4, dar imi lipseau reactivii, pe care i-am cumparat intre timp.

PO4=0.3

Asta inseamna un dezechilibru major intre NO3O4 (red field ratio). O sa incerc sa ridic nivelul de PO4 si o sa ma informez despre algele maro. Am inceput si aplicarea locala de EasyCarbo.
Salutare,

Am un acvariu pornit in februarie, si de ceva vreme am observat alge pe frunzele de anubias si echinodorus. Unele frunze sunt acoperite aproape complet de alge, altele mai putin. Va rog sa ma ajutati sa le identific, si sa imi dati cateva sfaturi pt. a scapa de ele.

Cateva detalii despre acvariu:

Capacitate: brut 120L, aprox. 100L apa net
Iluminare: T5 2x24 W, 8 ore/zi (2 reprize de 4 ore, cu pauza de 4 ore intre reprize)
Filtrare: JBL e701 (plin cu Siporax) + Eheim P4+ 350 (Biomech, SubstratPro, Matrix)
Plante: Echinodorus, Cryptocoryne, Anubias, Egeria, Rotala
Fertilizare: zilnic Easy Carbo 4ml, saptamanal Dennerle Perfect Plant System Set dupa schema Dennerle
Schimb de apa: 30% saptamanal
Pesti: 6 scalari, 4 cory hraniti de 2 ori pe zi

Apa:
PH = 6.8 - 6.6
GH = 2
KH = 2
NH4 = 0
NO2 = 0
NO3 = 20
Salut,

Vreau sa pornesc un nou acvariu de 180L, iar ca substrat ma atrage Burma de la Dennerle, granulatie 2-4 mm. Am vazut ca e calcaros, dar nu am gasit nicaieri cat de mult e influentat KH/GH.

Mai este cineva care foloseste acest substrat si care imi poate spune la ce modificari de KH/GH sa ma astept?

Cateva detalii despre situatie: locuiesc in Cluj, apa de la retea are PH=7, GH=2, KH=2; acvariu Eheim Vivaline Led 180 va fi plantat, populat cu scalari; iluminare Eheim classicLED 17W; filtrare Eheim Professionel 4+ 350 (1L Eheim BioMech, 1L Matrix, 1L Eheim SubstratPro, 0.5L prefiltru burete + perlon).

Multumesc de ajutor.
Substratul de nisip e prea mic (are 3-4 cm)? Referitor la Manado, asa am fost sfatuit la petshop... Ca nu e fertil am inteles, dar e vreo problema ca l-am pus? (conform producatorului: ajuta filtrul cu suprafata mare de colonizare pt bacterii, structura speciala care ajuta la dezvoltarea radacinilor, previne dezvoltarea de alge prin absorbtia de fertilizator in exces) Programul de iluminat e asa datorita faptului ca vreau sa fie lumina pornita cand hranesc pestii (cam asa scrie pe toate cutiile cu hrana pt. discus - lumina pornita cand primesc hrana). As putea sa mai lungesc timpul de iluminare seara cu 1-2 ore, dar mi-e sa nu se inmulteasca algele mai tare.

Carenta de K se poate rezolva cu Ferropol sau trebe musai ceva bile la radacina? Care ar trebui sa fie raportul no3-po4?

Filtrul este intern, cel din dotarea acvariului, Bioflow 3.0; pe langa buretii cu care este dotat am mai pus o cutie de Cirax (mediu bio facut de Juwel) si 1 litru de Siporax mini.
Salutare,

In urma cu 6-7 saptamani am introdus in acvariu 3 fire de Echinodorus Parviflorus. De cateva zile am observat cam pe 20-30% dintre frunze ceva pete. La o examinare mai atenta am vazut ca in zonele respective, frunzele devin "transparente", dar nu sunt inca gaurite. Poate sa imi spuna cineva care ar fi problema si cum pot sa o remediez?

Datele complete ar fi urmatoarele:

Acvariu: Juwel Lido, 60x40x58 cm, 120 L net, pornit la sfarsitul lui februarie 2014; aerare suplimentara cu piatra aer
Iluminare: T5 2 x 24 W, 6 ore pe zi (1h dimineata, 1 h la amiaza, 4h seara)
Substrat: JBL Manado aprox. 4 litri cu aprox. 7 kg JBL Sansibar (0.1 - 0.4 mm) deasupra
Temperatura: 28
Schimb de apa: 30 litri la 3 zile
NO2: 0.05 mg/l
NO3: 20 mg/l
pH: 7
GH: 3 (teste de apa: picaturi JBL)

De 3 saptamani am incept sa adaug si JBL Ferropol, conform recomandarilor producatorului. Acvariul este slab plantat, adica nu mai exista alte plante, doar un lemn de Mopani. Pe geamurile acvariului exista mici semne de alge verzi, punctiforme (banuiesc ca e vorba de GSA); pe frunze exista si ceva alge filementoase. Lemnul este mentinut curat de 2 ancistrusi, ceilalti locatari fiind 3 corydoras si 8 discusi tineri de 8-10 cm.
Lucian wrote:Salifert pentru NO3, JBL pentru PO4 (in niciun caz Salifert) iar fier, pH si KH de unde vrei si gasesti mai ieftine


Si la categoria NO2 care ar fi castigatorul?
kirucd wrote:@floriancj mai precise decat testele la picatura sint minicolorimetrele, dar sint destul de scumpe,
in medie 40-50 de euro fara reactivi. Eu folosesc minicolorimetre pentru reef, alcalinitate, calciu si
fosfor. Pentru NO3 folosesc tot un test la picatura de la Salifert, se pare ca e cel mai bun test cu
picaturi din piata.

Vezi ca initial ai scris ca testul de NO2 iti arata 0,5 mg/l si acum ai scris ca iti arata 0,05 mg/l,
diferenta este de 10 ori. Cred ca 0,05 mg/l se incadreaza in marja de eroare a testului, care nu cred
ca poate sa masoare valori foarte mici.

O zi buna,
Dragos


Ce ochi bun ai! :-) Intr-adevar e vorba de 0.05 mg/l. Din pacate nu mai pot face edit la post-urile anterioare...

O zi buna!
Acum m-am uitat si eu pe buletinul de analiza. Mie atat imi arata testele (picaturi JBL) NO2 = 0.05, GH = 3, pH = 7. Se vede ca exista o diferenta intre ce imi arata testele si buletinul official (NO2 < 0.008, GH = 2,19, pH = 7.45), de aici concluzia de nici picaturile nu sunt foarte exacte...

Dragos, stii cumva alte teste cu picatura mai exacte decat cele de la JBL? (nu-mi spune de spectrofotometru care e pe lista ta de cumparaturi :-) )
Atat timp cat ph-ul e stabil, NO2 = 0 si NO3 < 50 e beton. Pentru confirmare, fa un efort si cumpara niste teste cu picaturi, si incerca sa testezi apa inainte de schimb, la 4 ore dupa ce ai hranit pestii.
Dragos, la NO2 am facut referire, nu a fost o gresala. In zona Ardealului, mai exact Cluj, eu stiu ca apa e mai buna ca in zona Bucurestiului si NO2 = 0.5 in apa de la robinet, testata cu picaturi JBL. Testele cu banda (indifferent de producator) sunt bani aruncati la gunoi, m-am convins singur de asta.

Sa vedem daca s-a intamplat si schimbul de apa, altfel oscilatia NO3 100 - 25 - 50 e direct proportionala cu temperature de afara
Ce teste de apa ai? Ma indoiesc ca NO2 = 0 in apa de la robinet... Sub 0.1, undeva in zona 0.05 ar fi mai credibil.
Relativ la plante, una cred ca e Elodeea densa, si alta Bacopa. Parca mai sint vreo 2, dar pe alea nu el cunosc.
Presupunand ca folosesti 5 cm pt un test, rezulta 100 teste.

Cu aproximativ 35 ron poti lua test + refill jbl cu picatura, in intervalul 3-10. Tot pt 100 teste. Daca merita, decizi singur.
Problema e ca am discusi in acvariu si nu am unde sa-i mut... Asta lasand la o parte faptul ca sunt foarte sensibili la nivelul NO2/NO3.

Ce inseamna schimb mic de apa la un acvariu de 120 litri, e prea mult 20 litri?

Denitrolul contine bacterii. Am nevoie de ceva bacterii, "speciale" pentru filtru?
Salut,

Banuiesc ca mai sunt persoane pe aici care detin acvarii Juwel, sau cu filtru intern... As fi interesat sa imi spuneti cum realizati schimbul de apa?

Intreb asta deaorece am pornit cu stangul, cu acvariu deciclat pe care incerc sa-l ciclez din mers. In conditiile in care schimb zilnic 20 litri intr-un Lido de 120 litru, cu adaos de JBL Biotopol, Sera Toxivec si JBL Denitrol valorile nitritilor si nitratilor sunt NO2 = 0.1 g/l, NO3 = 20 mg/l.

Cum fac eu schimbul de apa: opresc pompa de apa si incalzitorul pe timpul operatiunii, scot apa, dupa care cei 20 litri noi ii torn in acvariu prin filtru (pentru a preveni tulburarea apei si deranjarea substratului). Ar trebui sa nu mai introduc apa prin filtru si sa nu umblu la filtru deloc?!?
 
Forum Index » Profile for floriancj » Messages posted by floriancj
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com