| Message |
|
|
|
Eu am un reactor DYI care se compune dintr-un powerhead Aquael Fan Micro si o adapatoare de pasari. Codoiul vine dintr-un stingator G3. Inainte gazul iesea dintr-o sticla de cola (fanta, mirinda, borsec, samd). Am si valva antiretur, dar o tin in ambalajul ei original Tetra cu pretul dintr-un magazin din Belgia pe el. Niciodata nu am avut nicio scurgere din bazin. Daca ai o instalatie de co2 100% etansa, cu imbinarile facute ca la carte, indiferent ca este vorba de bomba DYI sau ultimul racnet in materie, valva antiretur este pe post de "divais" care ne arata noua insine cat de special este un acvariu. @ReBella: Cand refaci bomba nu ai nevoie de powerhead-ul in functiune, asa ca nu iti va baga nimeni apa pe furtunul destinat codoiului (evectual un oto sabotor care protesteaza din cauza lipsei de alge). Daca nu este presiune in ea sau deloc, totusi este aer (pur sau mai amestecat) care va impiedica patrunderea apei. Chiar daca ai avea vid in bomba ta, in ea ar intra doar volumul ei de apa care ar ramane acolo, niciun strop mai mult (bineinteles cu conditia sa ai un sistem etans). @alber: electrovalvei ii este indiferent ce trece prin ea. Mai mult, apa este mai usor de oprit decat co2-ul. O deranjeaza lucrurile care nimeresc pe ea, si aici valva de sens este inutila.
|
 |
|
|
|
@mihai_ghe: tu intelegi ce spui?
|
 |
|
|
|
Cred ca o valva antiretur este folositoare in cazul unei pompe de aer. La o bomba de co2 nu-i vad rostul.
|
 |
|
|
|
Pestii nu vor avea nimic, dar plantele vor creste spre lumina. Ce te impiedica sa pui lumina sus?
|
 |
|
|
Principiul fizic se cheama gravitatie. Acelasi fenomen se poate produce si in cazul in care vei folosi 100 supape antiretur si cel care va gasi de cuviinta sa sara va fi furtunul care face legatura dintre acvariu si prima supapa antiretur. Solutia: niste coliere.
|
 |
|
|
principiul vaselor comunicante.
Esti sigur? Ia, te rog, furtunul cu care schimbi apa in acvariu. Umple-l 3/4 cu apa. Pune degetul la un capat si coboara (sau urca) celalalt capat cu cati centimetri (metri) vrei tu. Iti curge apa pe undeva?
|
 |
|
|
|
Am avut si eu bomba vreo 4 luni. Bomba mea nu a avut nici robinet si nici valva de sens. In legatura cu valva de sens: cum ar putea intra apa din acvariu in bomba daca aceasta este etansa? Despre robinet: activitatea drojdiei e conditionata de vreo 3-4 factori care se schimba in timp, unii dintre ei in mai putin de 24 ore. Rezulta o presiune variabila in cele 24 ore (in interiorul bombei, inaintea robinetului). Asta inseamna mai multe reglaje pe zi pentru a avea spre exemplu 1 bula/sec. Jos palaria pentru cei care au avut o asemenea rabdare si perseverenta, mai ales tinand cont de precizia unui robinet utilizat la confectionarea unei bombe.
|
 |
|
|
|
Fertilizant Florapol sau Aquabasis de la JBL. Pietris granulatie 2-3 mm. Sursa - pet shop, balastiera, magazin de materiale de constructii, groapa de nisip a copiilor, etc. Sa-i faci testul cu otet (il scufunzi in otet). Daca face bulbuci, e calcaros si nu e bun pentru un acvariu plantat. Filtrul ales de tine e bun. Nu deschide mai multe topicuri cu aceeasi problema. Instalatia de CO2 - de la 10 lei la multe sute de euro.
|
 |
|
|
|
Bun sfatul cu schimburi mici si dese de apa (in jur de 3-4 litri la 2 zile). Concomitent aspira bine substratul. Hraneste pestii cu mare zgarcenie (eu le-as da de mancare o data la 2-3 zile cat sa incapa pe 1 cm patrat). Atentie sa nu ajunga mancare pe substrat. Identifica plantele si spune-ne si noua ce ai. Daca vrei acvariu plantat si ai numai substrat steril gandeste-te sa pui acum un substrat fertilizant. Ce lumina ai?
|
 |
|
|
|
Citeste despre speciile de pesti. Zebrele sunt pesti de card (de la 6 in sus), viviparii se tin 1 mascul - 2,3 femele si risti in scurt timp o suprapopulare. Ideal ar fi sa duci pestii de unde i-ai luat, sa faci ciclarea ca la carte iar intre timp sa te hotarasti ce pesti vrei.
|
 |
|
|
|
Cat de mare e bazinul tau?
|
 |
|
|
|
Nu cred ca exista filtru care sa nu scoata absolut nicio vibratie sau zgomot, pestii nu ar trebui sa fie stresati din cauza filtrului. Ce ar putea sa-i streseze este calitatea apei. Pestii tai nu sunt pentru acvariu de 40 litri, fac multa mizerie si filtrul s-ar putea sa nu faca fata.
|
 |
|
|
|
Ce pesti ai in 40 litri?
|
 |
|
|
O varianta de a scadea kH-ul este folosirea apei de osmoza inversa.
apa de alimentare are duritate 1 ,(analiza este data de cei cu statia de dedurizare)
1 ce si care duritate?
Testele de tip 5 in 1 ni au o precizie grozava.
Ca sa ne fie mai usor, treci te rog pe la rubrica "despre noi", da-ne cat mai multe detalii despre bazin si completeaza-ti locatia la profile.
|
 |
|
|
Duritatea carbonica (kH) nu poate fi mai mare decat duritatea totala (gH). Probabil nu sunt buna testele.
din ce stiu eu ,un KH mai mare arata o "stabilitate" a apei , deci ok
Cu cat e mai mare kH, cu atat mai mult CO2 de poate dizolva fara sa scazi pH-ul. Pentru un acvariu plantat e bine sa ai o apa cu un kH de 3-5 grade germane. Un kH de 14 nu le convine plantelor.
|
 |
|
|
Ia-ti acvariu si dupa aia mai povestim daca poti sa-ti mai iei si alti pesti. Daca nu ai 2 maini stangi ai putea lua in calcul si un acvariu DIY. Nu e complicat, costurile sunt incomparabile, satisfactia este greu de descris  . Pe langa bazinul in sine vei mai avea nevoie de alte lucruri foarte importante, dar esential este sa te hotarasti la un bazin (inainte de a-l cumpara sau face ne anunti si pe noi).
|
 |
|
|
|
Sper ca primesti banii in urmatoarele cateva zile. Plante: ceratopteris thalictroides (cea mai usoara planta pe care am avut-o), vallisneria, pistia (planta de suprafata, nu se planteaza in substrat). Nu orice pietris e bun. Betta se tine singur.
|
 |
|
|
|
Fa-i un acvariu mai mare (20-25 litri). Cumpara neaparat un filtru. Pietrisul verde nu e bun: cu timpul poate polua apa si in natura nu prea exista nisip verde. De planta de plastic nu ai nevoie. Iti trebuie un incalzitor, acesti pesti prefera o temperatura de 24-30 grade. Hraneste pestele cu o mare zgarcenie (mai ales la inceput). Citeste cat poti mai mult. Spor la treaba!
|
 |
|
|
|
Daca nu vrei sa urmezi sfatul Faraonului, ai putea sa incerci sa ai o discutie foarte serioasa, intre 4 ochi cu labeo tau,in care sa-i explici principiile convietuirii pasnice intr-un acvariu si faptul ca nu ar trebui sa se mai ia de alti pesti.
|
 |
|
|
|
Nu sunt deloc clare pozele tale, ar putea fi vorba de fin rot sau de o infectie bacteriana.
|
 |
|
|