| Message |
|
|
92fox wrote:Salut,
Iti voi raspunde la amandoua problemele semnalate de tine.
In legatura cu prima problema cu crevetele care l-ai gasit mort boala/problema poarta denumirea de "White ring of death" si da are legatura cu inabilitatea crevetelui de a naparlii. Asta poate fii cauzata de mai multi factorii. Uite aici un articol care sa te lamureasca cat de cat: https://aquariumbreeder.com/dwarf-shrimp-and-molting-problems-the-white-ring-of-death/
De asemenea poti da cautare pe google si vei vedea ca sunt destule articole/video care trateaza aceasta situatie.
In legatura cu aspiratul substratului , eu am rezolvat problema cu asa ceva: https://www.nevertebrate.ro/aspirator-acvariu-dennerle-nano-gravel-cleaner-10-40l-14763
Este nitel mai scump, insa isi face treaba cu brio. Il folosesc de aproximativ un an de zile si sunt super multumit de el, nu am aspirat nici un crevete sau pui de crevete cu el, si chiar daca din intamplare intra vre-unul in tub, opresti curgerea apei si el o sa inoate afara din tub fara probleme.
Am citit articolul si am tras urmatoarele concluzii:
O posibila cauza poate fi schimbul de apa. Eu schimb saptamanal 40% pana la 45% si adaug 10 ml seachem pristine la un volum de apa net de 14l.
Schimb atat pentru ca am plante de suprafata care desi se inmultesc in nestire, parte din ele se topesc/putrezesc si genereaza multa mizerie.
Din articol rezulta ca ar fi prea mult.?
A doua cauza ar putea fi alimentatia, le-am dat doar dennerle crusta gran. Am mai incercat sa le dau zucchini decongelat si banane dar nu s-au atins de ele.
Acum am mai cumparat hrana de la tetra, crusta menu.
Am sa fac si masuratori la apa dar nu cred sa fie ceva probleme aici.
Apropos, folosesc acelasi aspirator de substrat ca si tine, totusi cred ca ieri am tras doi pui cu el.
Ce-i drept am si salvat vreo doi pe care i-am vazut in tubul transparent al aspiratorului de substrat.
|
 |
|
|
|
Cum naiba sa aspir substratul ca nu se dau la o parte?
|
 |
|
|
Nu am mai vazut niciodata ca sunt incepator in ale crevetilor, dar poate sa fie o problema de naparlire?
Rog pe cineva care se pricepe sa vada in poza urcata mai sus daca asta e problema.
Am vazut ca exista minerale care ajuta crevetii sa naparleasca.
Oare ajuta sa cumpar asa ceva: ?
https://www.nevertebrate.ro/conditioner-creveti-dennerle-nano-crusta-fit-15-ml-10466
De asemenea, sa cumpar mancare speciala pentru puii de creveti?
I-am vazut catarati pe mancarea pentru adulti. Folosesc dennerle crusta gran si am vazut ca exista si crusta gran baby.
|
 |
|
|
|
Astazi a murit un crevete. Observ ca are o dunga alba, ca un inel. E normal?
|
 |
|
|
Deja l-am aspirat. Am vrut sa intreb aici pe forum dar cred ca a fost cazut site-ul, nu am putut sa il accesez vineri-sambata.
Daca pun burete nu prea mai trag mizeria si inca mai am frunze care putrezesc.
Si nu prea imi dau seama cum sa pun burete pe in, folosesc asa ceva:
https://www.nevertebrate.ro/aspirator-acvariu-dennerle-nano-gravel-cleaner-10-40l-14763
|
 |
|
|
|
Au aparut primii pui de creveti.
Astazi a fost zi de schimbat apa si sper ca nu am aspirat vreunul.
Sunt atat de mici ca practic nu am avut cum sa ii protejez.
|
 |
|
|
Pandy wrote:Am un acvariu care are vopsita o latura, pe post de fundal. Daca ar fi fost vopsita frumos si profesionist, poate nu ma deranja, dar e pensulat urat si inestetic.
As vrea sa sterg acea vopsea, dar nu stiu cu ce si sa nu afecteze sticla.
Idei?
Vopselele sunt de mai multe feluri, functie de rasina din compozitie.
In functie de acea rasina folosita se folosesc si solventii corespunzatori pentru decapare.
Daca stii ce vopsea s-a folosit, as putea sa iti spun exact cu ce sa o dai jos.
Pentru aderenta pe sticla se folosesc vopsele epoxidice sau acrilice care sunt vopsele speciale, costa mai mult si nu lasa dare la pensulare pentru ca includ agenti de intindere a peliculei.
Din ce spui tu, e posibil sa nu fi folosit asa ceva, caz in care ai putea incerca cu un diluant care are in compozitie acetona, care este unul din cei mai agresivi solventi.
Nu stiu daca vei gasi undeva doar acetona, de aia iti recomand un diluant (poti vedea pe eticheta proportia solventilor din compozitie).
Acetona de unghii este de concentratie mica, nu cred sa te ajute.
|
 |
|
|
Florinpopescul wrote:Al meu are un cos cu plastic, care ma gandeam deja sa il inlocuiesc cu eheim substrat ca am deja, al 2 cos are eheimbiomech si in primu eheimsubstrat pro + burete alb si ala negru
Mersi de sfaturi am sa tin cont de ele si am sa le pun in practica
Buretele ala alb e de fapt perlon, eu l-am pastrat, se aduna multa mizerie in el, ce-i drept eu nu am un prefiltru in acvariu.
Folosesc filtrul de 2 ani si nu am uns nimic la el, o sa urmez si eu sfaturile colegului Liv.
Ca sa imi fie mai usor sa il amorsez, eu dupa ce il curat si pun totul la loc il umplu cu apa.
|
 |
|
|
adrian09 wrote:cristian? nu cfed ca e problema la o lunhgime de 438 a tubului de neon pentru ca lungimea bazinului e de 600 si poate sa mearga linistut pana mla 550. problema e ca nu cred ca va incapea tubul in acea cutie de care zice el, in care are sistemul original de iluminare.
lungimea capacului ai permite, dar unde vad eu problema, este bolta, adica distanta de la capac pana la nivelul de apa.Sa nu cumva sa stea tubul , partial in apa sau prea aproape de suprafata apei
Eu am aproximat ochiometric vis a vis de poza pe care a postat-o, stiind dimensiunea lampii led.
E posibil sa incapa cumva, si sa puna droserul in exterior.
E posibil sa fie si o problema de inaltime acolo, asa cum spui tu.
Noi nu putem sa ne dam seama exact, de asta i-am si zis sa masoare.
Doar daca o face va sti ce se poate face acolo.
|
 |
|
|
Acvaristul-Incepator wrote:Din lipsa de cunostinta vin cu urmatoarea întrebare.
Cum pot pune neoane T5 sau T8 la un capac pentru un acvariu de dimensiuni 60x30x30 plantat?
Acvariul o sa fie plantat cu plante care nu au nevoie de co2.
Capacul are momentan un tub led de 13w ca si cel din imagine.
Ma intereseaza de ce am nevoie pentru a functiona in siguranta?
P.S.As vrea sa fie cat mai simplu.
Nu cred sa iti incapa tuburi T5/T8, cele mai mici au 438 mm la care se adauga soclurile, lampa ta cu led are 500 mm.
Pentru averifica ar fi bine sa masori in interiorul capacului sa vezi exact cat ai lungimea si cat e de lat (banuiesc ca te-ai gandit sa pui doua).
Iar droserul pt ele cu siguranta va trebui sa il pui in exterior.
Cel mai usor/elegant ar fi sa suplimentezi cu inca o lampa asa cum ti-a sugerat si MSI.
|
 |
|
|
Am un capac exact ca al tau si ma gandeam sa schimb t8 din el cu un t5.
Eu ma gandeam sa abordez un pic diferit situatia.
M-am gandit sa pun droserul tot in locul in care e montat acum, in acea cutie alba de care este prins neonul si pe care tu vad ca ai eliminat-o.
Apoi sa prind neonul pe acea cutie, la fel ca cel vechi cu asa ceva: https://www.nevertebrate.ro/socluri-t5-cu-protectie-la-apa-1681
Am vazut ca acea cutie unde se afla droserul e prinsa pe capac cu niste nituri de plastic si cautam o solutie cu care sa o prind la loc dupa ce o desfac.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Va rog sa imi recomandati un filtru intern pentru un acvariu de 140 litri.
Este pentru acvariul cumnatei mele si nu are spatiu/nu doreste sa puna unul extern.
As dori sa aiba sau sa pot pune si medii filtrante.
|
 |
|
|
solomonking wrote:...eu il pun dupa schimbul de apa!
Cam la 3 saptamani!
Ok,multumesc.
Probabil ca bazinul tau e mai mare.
Eu voi pune dupa fiecare schimb de apa (saptamanal) doza pentru cantitatea mea de apa.
Revin dupa vreo 3 luni sa va spun daca vad vreo imbunatatire.
|
 |
|
|
solomonking wrote:Folosesc eu...
acuma nu te astepta sa existe un produs minune care face sa dispara mizeria din substrat.
Mentenanta riguroasa, aspirarea substratului si seachem pristine fac sa dispara chestia.
Iti confirm ca produsul este activ...am dat unui coleg acvarist microbiolog...a pus pe microscop...si a confirmat prezenta bacteriilor.
Reduce mizeria...dar...repet nu o face sa dispara.
Ca alternativa unii colegi folosesc DAJANA Biofilter Tabs...
Am hotarat sa incerc si eu seachem pristine si am cumparat un recipient de 100 ml. Vad ca pt nano-ul meu de 18.75l ar trebui sa pun cam 1ml pe saptamana.
Ma gandesc ca nu are nimic daca pun mai mult sa nu mai folosesc seringa si pentru asta.
Spune-mi te rog tu cum o folosesti, o torni pur si simplu in acvariu dupa ce faci schimbul de apa sau o dizolvi inainte de schimb in apa proaspata?
|
 |
|
|
Am mai gasit o metoda care pare cea mai simpla/buna.
https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/aq-lighting/leddy-tube-retrofit
LE: Acum am observat, are doar 8 W.
Cred ca nu e la fel de eficient.
|
 |
|
|
Salut,
Cred ca a venit timpul sa schimb neonul din acvariul pe care il am de aproape 2 ani.
Si pentru ca e vorba de un acvariu eheim de 63 litri cu capac, care a venit din fabrica cu iluminare subdimensionata - 15W -, m-am gandit cu ocazia asta sa mai imbunatatesc un pic situatia.
Mi-au trecut prin cap doua variante:
1. Sa schimb soclurile T8 cu unele T5 + droser, sa iau un neon T5 de 24W + un reflector.
Daca merg pe varianta 1, as avea nevoie de recomandare pentru neon.
2. Sa incerc sa adaptez in capac o lampa cu led de genul asta: https://www.nevertebrate.ro/lampa-diversa-led-expert-color-13w-50cm-27553.
Care varianta credeti ca ar fi mai buna?
|
 |
|
|
cr1st1an wrote:Vine concediul de iarna si voi fi plecat 2 saptamani.
Ma gandesc la hranirea vietuitoarelor din nano, pentru celalalt acvariu am hranitor automat.
In nano am 3 endleri, creveti nu stiu exact - vreo 7 minim - si 2 melci spiral horn.
Ca variante am luat in calcul sera holiday, tetramin holiday si jbl holiday. Am mai vazut si alte produse dar fiindca nu am auzit de firmele respective, m-am oprit la cele enumerate mai sus.
Eu as inclina spre sera, voi ce folositi in cazuri de genul asta?
Nu e nimeni care sa fi folosit hrana de tipul asta pe perioada concediului?
|
 |
|
|
Liv wrote:
Eu am un E900 (3 litri) la care am adaogat pt. ciclare un Ecoo pro 200 (luat pt. un cub de 27litri). Vezi ca am depasit de departe orice recomandare a producatorilor - fiecare e declarat ca fiind bun pt. acvarii de 200 litri (al meu are 180 litri brut - brut inseamna tot volumul interior). Dupa 3-4 zile de la montarea celui de al 2-lea filtru am vazut imbunatatiri majore la claritatea apei.
Cu scuzele de rigoare ca ma bag peste topicul colegei, eu am un ecco pro 200 folosit cu spray bar tot de la eheim pentru un acvariu de 60 litri si neavand posibilitatea de reglaj al debitului, acesta mi se pare cam puternic pentru acvariul meu. Imi inchipui ca intr-un acvariu de 27 litri face furtuna. As vrea sa te intreb daca exista vreun regulator de debit pentru acest filtru sau ai gasit tu vreo modalitate cum sa il reduci?
|
 |
|
|
koala wrote:Salutare,
Ce s-a intamplat?
Contul nu se poate sterge, pentru ca se incurca baza de date si raman "mesajele in aer"... daca nu vrei sa mai activezi pe forum, e suficient sa nu mai intri.
Daca intr-adevar vrei "sa tai toate puntile in urma ta", eu pot sa iti blochez contul (il fac inactiv).
Merci.
Nu vreau sa il sterg, eram doar curios
|
 |
|
|