Wow, o gramada de bani modulele acelea. Mie mi se par un piiiic prea mari - si nici nu par ca se imbina. Nu prea stiu cum ai putea sa le combini sa vina perfect as putea sa-mi dau cu parerea daca pui in acvariu si pietrele celelalte.
Despre luat pietre din natura, nu stiu cum e, la americani am citit ca e ilegal sa iei pietre de pe calea ferata caci se considera problema de securitate nationala, sau ceva in genul asta - ca nu ai voie sa distrugi infrastructura.
Despre luat pietre din rau insa nu stiu ce sa zic cand ai spus ca te duci la vanatoare - mi-am adus aminte de americani, dar am zis ca totusi e rau, ma rog.
Bafta multa, la layout ne pricepem cu totii si putem vota.
Cand ziceam ca sunt impresionat, chiar sunt. Si eu am abilitati tehnice - mi-am facut dulapuri in casa, vioara, instalatii electronice, si cand realizez cata munca este sa fac singur ceea ce faci tu, e impresionant. Pentru ca urmatorul pas de la acvariul facut de tine nu exista, decat daca ti-l fac altii si ti-l aduc cu macaraua acasa cred.
Si super si atitudinea lui Dragos care a explicat pas cu pas elementele lipsa pentru toti. Cred ca topicul asta merita curatat si facut sticky si apoi sa incepi altul cand dai drumul la apa sa ramana referinta.
Heheeeee in sfarsit.
Cea mai faina poza este cea cu cei doi pesti albi unul langa altul, sub piatra: reefa118.jpg
Sea slug - habar n-aveam ca exista asa ceva, vreau si eu unul. Sta ascuns ?
Cum ai procedat pentru white balance pana la urma ? E clar ca sunt mult mai realiste pozele acum deci SIGUR te-ai ocupat cumva.
Si la mine apar bule la HC dupa ce o tai. O discutie despre pearling: http://www.plantedtank.net/forums/general-planted-tank-discussion/9242-pearling-question.html unde e spus ca pentru pearling corect, ai nevoie de lumina foarte multa, de foarte multe plante (care sa satureze apa de oxigen). Concluzia este ca pearling-ul dupa taiere apare pentru ca tunsoarea e insotita si de un schimb de apa, si e un proces de osmosa acolo si de reglare a presiunilor si concentratiilor (inclusiv de O2) si ca de aceea ar apare la tunsoare.
Damn, ieri si azi am fost ocupat cu o mie de chestii si postul asta mi-a scapat sa-mi fie rusine.
Felicitari man, avem ciuperci. L-am rugat mai dedemult pe Mosu sa faca o rubrica separata pentru nano-uri dar nu cred ca a avut timp.
Intrebari:
a) ai luat kit-ul marinus ? caci vine la pachet cu acel fundal albastru parca ... intreb caci nu vad biocirculatorul si ar fi venit la kit si el si aparent nici lampa nu e, asa ca probabil nu ai pornit cu acel kit. Nisipul seamana cu cel de la Dennerle din kit, dar toate nisipurile sunt la fel pana la urma.
b) despre sare, folosesc Dennerle - asta ca ziceai ca esti obsedat; eu nu prea sunt; ma enerveaza stilul de prezentare la pungi scortoase si mereu un bolovan de sare imi blocheaza coltul taiat. Si cum cu o mana tin lingurita si cu cealalta punga deci cum sa sparg bolovanul ? Ma rog.
Nu o stiu compara cu Red Sea pare un pic mai scumpa decat Instant Ocean. Insa aparent e ok, se dizolva repede. PH am 8 (sau in jur de) si Mg 1440 si Ca undeva in jur de 400 (un test imi zice 370 si altul 440 - deci nu stiu).
c) despre lumina, foarte fain cu ledurile - vreau sa vad poze cat mai multe cu instalatia.
d) cate kg de piatra vie ai ? arata foarte fain cu viata pe ea deja ... despre nisip, ai folosit live sand sau ai pornit cu inert ?
Bag de seama ca ti-a fost mila de HC l-ai tuns putin asa.
Mai exista o alternativa de tundere, am dat de ea citind un post de-al lui Tom Barr: http://www.ukaps.org/forum/viewtopic.php?p=127236&sid=108924debdb29855f846f1148dfac922#p127236 El tunde foarte agresiv HC-ul, aproape ca nu mai ramane pic de frunzulita, doar radacini peste tot. Nu stiu cat de corect este, dar eu asa fac de acum. In acvariul de 8L nu am facut asa insa. Doar injumatateam plantele in loc sa le tai foarte aproape de radacina, si dupa o saptamana de vacanta si cu pastila de mancare topita si 'cursa' peste HC - arata jalnic si maro. Probabil la radacini putrezise caci n-am tuns-o niciodata atat de mult sa aibe frunzulite verzi acolo.
Nu zic ca se intampla mereu, dar am intalnit posturi despre HC uprooting - doar ca la mine nu prea m-am mai ales cu nimic - si de aceea zic ...
Ce parere ai de filtrul Dennerle ? Am oscilat mult intre un extern (Ecco Pro 130 / 200) si Dennerle Skimfilter pentru nano-reef, si sunt curios daca sa regret sau nu ca am mers cu extern ? Vazusem un filmulet de prezentare pe youtube si parea asa 'subred' cu multe tuburi unul in altul, parca statea sa se desfaca. Si la 70 euros (aprox la fel cu externul cu 2L filtrant, 4L canistra) mi s-a parut cam mult ..
Cori sunt rezistenti, dar na... Ai putea pune si niste melci. Ai grija sa nu hranesti prea mult pentru ca sa nu ai concentratii prea mari.
De asemenea, poti sa mai pui bacterii, si vei avea nevoie de un kit de NO2 ca sa vezi cum cresc concentratiile si cum scad in perioada ciclarii.
Creste foarte greu ... cel putin in cazul meu, o am in 3 acvarii, dar s-a raspandit doar la inceput cand substratul era plin de bunataturi, dupa care stagneaza sau se raspandeste foarte greu.
In cazul tau presupun ca pleco e vinovat caci am cory / otocinclus si nu o dezradacineaza.
Pur si simplu trebuie plantata mai adanc, cel mai bine imi creste in acvariul cu substrat dennerle pentru shrimpi (1mm) - in celelalate am quart cat si pietris si se raspandeste si mai greu. Am mai intalnit opinia asta si pe net, creste in substrate mai finute. Nu stiu manado cat de fin e.
De asemenea, cand o plantezi, trebuie ca smocul sa fie foarte gros ca sa impiedici dezradacinarea. Si sa pui smocuri din astea la ceva distanta unul de altul.
Un update inainte si dupa curatenie (n-am mai facut de 3 saptamani aproape).
Inainte de curatenie - HC-ul crescuse prea mult si trebuia tuns:
In timpul curateniei (am descoperit ca foarfecele acela de acvariu - lung - mai mult ma incurca, si ma descurc mai repede cu foarfece din acela standard, cel mai ieftin, de la magazin, mic):
Dupa (apa un pic cam tulbure):
Cam atat, acum fac o pauza si o sa bibilesc la bibils aquarium ...
Aiiii man, ce fatau are lighioana... Excelenta ultima poza.
Imi place imi da impresia de acvariu in lucru (am descoperit ca-mi plac mai mult pozele cu acvariile cu tot cu echipamente, decat zoom ici colo). Super.
Nu stiam ca e faimos; in film par a fi foarte sinceri - caci si eu urasc diversele nuante de bleu, de portocaliu, sa agit chestii, masurat doar ziua la lumina cand de fapt eu masor mereu noaptea samd. A, si chestia cu cutiile care se distrug, intr-adevar, la tot ce am totul e de carton si pana termin testul cutiile sunt vai de ele.
Studiez daca sa-mi iau Hanna - mi-ar place sa stiu asa precis ce se intampla, dar pe de alta parte costul reactivilor este mare si nu am nevoie de atata precizie - schimb apa, curat filtru, si se reduc toate ...
Am gasit un film interesant pe youtube (in engleza) despre diferite teste (Red Sea, Salifert, Hanna Photometer) pentru PO4 si Alk.
Deocamdata folosesc Sera / Tetra / JBL - dar unele dureaza vreo 15 minute pana ai rezultatele, mereu trebuie sa faci pauze, samd ... si cautam alternative.
Nu toti o experimenteaza insa, dar este parte din ciclare. Oxigenare nu ai nevoie - da o cautare s-a discutat de mute ori.
Filtrul il poti lasa pe maxim si zi si noapte. Poti hrani un pic ca sa ajuti ciclarea.
Pesti nu acum insa, peste 2-3 saptamani ...
E foarte bine pentru inceput. Plantele ar trebui grupate un pic , mi se par haotice rau asa in toate felurile puse dar macar sa creasca sanatoase si fara alge. Ar trebui inghesuite cumva toate in spate, ca sa iti lasi loc in fata de ceva plante mai mici de statura. Ca sa dai un sentiment de profunzime.
Stefan are dreptate in cazul tau, nu ar fi bine sa incepi fertilizarea fiindca ai CO2 putin si de fapt te vor napadi algele daca fertilizezi cf indicatiilor de pe produse. Trebuie sa fertilizezi foarte putin, caci e mai bine incepi cu mai putin decat cu mai mult..
In rest, cam atat. Ar trebui sa te gandesti sa-ti iei instalatie de CO2 daca tot iti plac acvariile plantate - e o cheltuiala, dar dupa aceea nu mai ai limite la ce plante poti tine ma rog - adica nu te mai costrange nimic, aduci apa unde vrei cu un osmosor care e mai ieftin decat instalatia de CO2, si faci ce vrei.
WOW, HC-ul acela e demential la volumul de apa.
Cu ce ai facut editarea video, super fain ? Esti priceput, iti faci singur toate cele respect! Mi-ar place si mie sa-mi mai fac una alta singur, da' cred ca m-a luat middle age crisis si nu mai am chef sa pun mana sa fac nimic.
Nu stiu de ce, dar 'credits' de la final, cu plantele, m-a intristat; prea asemanator cu filmele care ti-au placut si genericele de la final pun pecetea frumosului care se termina.
Dar! Ai incalcat o regula la Dutch [nu ca as fi expert, ci bazandu-ma pe acest post: http://aquascape-aquarium.blogspot.com/2011/08/dutch-planted-aquarium-rules-techniques.html ] si anume nu mai mult de 1 specie de plante la 4in de acvariu. Tu ai dublu numarul lor - am numarat 22 de plante la final, si inmultit cu 4 dau 88in, iar tu ai doar 47in. Tind un pic sa dau dreptate regulii, daca ai avea de doua ori mai putine tipuri de plante, contrastul ar fi si mai puternic intre grupurile lor.
Cred ca ar trebui sa incerci diferite layout-uri, in blogul de mai sus e un interviu cu batranii din Dutch si ei schimba layout-urile des. De asemenea, o sa ne bucuram si noi sa vedem despre ce e vorba - asa ca mestereala ca mestereala e logica, rationala si riguroasa dar layout-urile ..