[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala

... as vrea ca atat masculii, cat si femelele sa fie de aceeasi culoare [ albastru ] ... ca si la L. caeruleus, unde si masculii si femelele sunt galbeni ...

... deci vreau ca proportia sa fie "fifty-fifty", asa cum bine ai presupus ...
matrix wrote:...Pe de alta parte ma asteptam sa ne spui ca te-am convins sa faci acvariul ceva mai mare mai ales ca Titi iti daduse niste ponturi cu privire la asta...

Astazi am dat banii pentru sticla acvariului ... tu ce crezi ?

Lungime : 200 cm
Latime : 50 cm
Inaltime : 55 cm

Volum teoretic brut : 550 litri

... la inaltime am mai ciupit oleaca, conform sfatului primit ... multumit acu', domnu' Dragos ?

PS : Cum "ar da" o cromatica bi-colora ? ... genul : galben - albastru ? ...
Mai oameni buni, am fost astazi sa vad un decor facut de Matrix si Titronix ... am ramas cracanat de placere, super acvariu !!! ...

... este vorba de bazinul de 720 litri al lui Titi :
http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=471

... "ma paste" cat de curand un decor similar, pentru ca prea mi-a ramas sufletul la el ... bravo Titi, bravo Dragos !

Later edit :

... pe de alta parte, Dragos ( Matrix ) mi-a scos din cap ideea cu Iodotropheus sprengerae ... ce 'reaku fac, vreau totusi 3 culori distincte in bazin ? ... vreau numai mbuna ! ...
1. Da, se poate tine un singur exemplar intr-un bazin ...
2. Da, se poate hrani exclusiv cu hrana artificiala ...
De acord cu Val, senzorii de pe DSLR-uri fac toti banii si, daca ai sticla buna [ ma refer la obiective ], dai clasa de departe oricarui aparat "plastik-fantastik" ... in lumina proasta se vede "calitatea aparatului" deoarece utilizarea unor imagini luate la ISO mare devine inutila in cazul aparatelor "de larg consum si maaare zooom" ... in categoria acestora intra si aparatul meu, degeaba am sticla bunicica daca senzorul e cat o unghie de la degetul mic ... pe lumina buna mai e cum e, dar pe "intuneric" se schimba calismera ...

... eu am avantajul [ relativ, fata de alte sapuniere ] ca aparatul are patina de blitz extern si am putut astfel sa compensez oarecum "lipsurile" ...

@cristal : ... vezi ca la Panasonic FZ50 au schimbat calitatea "sticlelor" ... nu mai are nici o legatura cu lentilele "vestite" ale lui FZ20 ... inca de la modelul FZ30 au facut compromisurile astea :

FZ20 :
• 36 - 432 mm equiv. (12x zoom)
F2.8 (throughout zoom range) - asta e marele avantaj al aparatului !

FZ30 :
• 35 - 420 mm equiv. (12x zoom)
• F2.8 - F3.7 / F11 - sticla nu mai poate sustine F2.8 deschidere pe toata plaja "wide-tele"

FZ50 :
• 35 - 420 mm equiv. (12x zoom)
• F2.8 - F3.7 (minimum aperture F11) - idem
Salut !

Uite ce zic specificatiile tehnice de la Panasonicul meu :

... the FZ20 sports a Leica-branded DC Vario-Elmarit zoom with a whopping 12x optical range (36-432mm equiv) and a constant F2.8 aperture...

• 36 - 432 mm equiv. (12x zoom)
• F2.8 (throughout zoom range)
• LEICA DC VARIO-ELMARIT
• 13 Elements in 8 Groups
• 3 Aspherical Lenses/3 Aspherical Surfaces, 1 ED Lens

... cred ca tu folosesti un "prime" [ un obiectiv fix, de 50 mm, probabil ] ...
Kit-ul de macro este de fapt o singura lentila, "de mare putere" montata intr-un inel de fixare :

image

Sfaturi si sugestii :

- factorul maxim de marire se obtine cu aparatul in pozitia "tele" [ deci "cu zoom-ul la maxim" ].
- trebuie folosit un blitz extern pentru pozele facute indoors
- distanta la care se face focalizarea este de circa 10-12 cm.

*Focusing distance = 1 metru / diopter

- in cazul meu = 1 / 8 = 12.5 cm
[ cifra "8" reprezinta dioptri = o caracteristica specifica lentilei de marire ]

*Magnification factor = f / (1000 / diopter) ; unde f = focala maxima [ mm ]

- in cazul meu = 432 / (1000 / 8 ) = 3.45
[ cifra "432" reprezinta distanta focala maxima specifica Panasonicului meu ]

Concluzie :

... pe aparatul meu, kitul macro mareste de ~ 3,5 ori, iar "marirea maxima" este obtinuta la distanta de 12,5 cm de obiectul fotografiat ...

Referitor la deschiderea diafragmei :

- Teoretic vorbind , cu cat deschiderea diafragmei este mai mare [ deci numarul F = cat mai mic ] cu atat profunzimea de camp [ DOF-ul ] este mai mica.

Empiric, as zice ca merge aplicata regula :

1. Portrete :

F / mic -> DOF mic
-> figura este clara iar fundalul imaginii este blurr-at.

2. Peisaje :

F / mare -> DOF mare -> peisajul este clar in tot ansamblul imaginii.

- La pozele macro, datorita puterii de marire a lentilelor, profunzimea de camp scade foarte mult, astfel incat doar o mica parte a centrului imaginii este clara, restul fiind "in ceata". De aceea, pentru a putea cuprinde "in clar" o cat mai mare parte din obiectul fotografiat, folosesc cea mai mica deschidere a diafragmei [ la aparatul meu este F / 8.0 ].

Uite 2 poze de test, facute cu aceleasi setari si din aceeasi pozitie - singurul parametru modificat a fost deschiderea diafragmei [ aperture ] - se observa fundalul extrem de blurr-at al pozei facute cu F/2.8

image

image
Nu stiu daca am mai scris pe undeva ... ma rog, astea-s setarile mele :

aparat foto : Panasonic FZ20
blitz extern : Vivitar 285HV
kit macrofotografie : Raynox DCR-250

... o mica parte din galerie : http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=985

... la fiecare imagine am scris si setarile folosite ...

image
@Lofty & cristi_ionescu_79 :

Merci de sfaturi domnilor ! ... in mod cert voi folosi hrana tip "Colour Enhanced", in fond, eu vreau ca pestii sa arate cat mai bine si cat mai spectaculos ... bazinul va trebui sa fie un bazin de show, de el depinde viitorul meu ca acvarist in casa noua , asa ca tre' sa-l nimeresc din prima ... in plus, voi folosi cu siguranta niscaiva tuburi fluorescente "marsave" , tuburi ce dau pestilor un nefiresc si serafic colorit ...

@Sandu :

... of course my dear Watson ca Sefa Mama Ursuleata nu va auzi din gura mea cuvintele alea datatoare de neliniste : "lampa cu raze ultraviolete" ... ca doara n-am bolanzit in anii astia din urma, inca mai sunt capabil sa decelez pericolu' inainte ca el sa-si faca apartitia ... merci de tip-ul cu watt-ajul lampii, banuiam eu ceva de genul asta da' sunt sigur ca George oricum luase in calcul acest aspect ...

PS : Cred ca finala mare a fost castigata de Iodotropheus sprengerae.

Later edit : ... imi aduc aminte ca in anii de dupa revolutie aparusera si la noi in piata Obor niste "africani" ... veneau pe filiera Basarabia - Moldova Sovietica si stiu ca am luat la un moment dat niste Iodotropheusi de o culoare rosu-grena extrem de intensa ... pestii fusesera "colorati artificial" deoarece, dupa cateva luni de hranire "normala, s-au spalacit la culoare ...
hans wrote:
Porcu'"][quote:31ebd76e89="koala wrote:Hehe, pai nu treba geam dublu de 15 mm, draga domnule Porc ...
Evident ca nu trebe, io stiu asta, tu stii, noi stim, Sefa nu stie, tu te prefaci ca nu stii pina obtii dimensiunea ...

Ca sa nu mai vorbim de diferenta de buget de care poti sa-i cumperi un cadou doamnei :smecher:

Gand la gand cu bucurie ! ... ce credeti, o sa-i placa o lampa UV intercalata "gingash" pe circuitul de retur al canistrelor Eheim ?

PS : Domnii mei, sunt complectamente sidefat de gandurile ce va trec prin cap ! ... si eu care aveam oarece mustrari de constiinta ca, din cauza felului meu de a fi, va stric "frumusete de caracter si bunatate de educatie" ...
Relax man, nu te stresa degeaba ! ... cu totii am fost incepatori la un moment dat, nu e nici o rusine sa intrebi ceea ce nu stii ...
Melci din aia mici, de culoare maron-roscat, nu ai ? ... ca poate-s pui de melc ? ...
Porcu'"]...Evident ca nu trebe, io stiu asta, tu stii, noi stim, Sefa [b wrote:nu[/b] stie...

Porcu' est Diabolicum !!!

... sa stii ca m-am gandit si eu la ceva tertipuri absconse, prin care sa spun ca ea si sa fac dupa capul meu , da' am renuntat ... mi-e ca ma vede Dumnezeu, si-mi bate obrazu' ! ...

... da-o 'reaku ca pan' la coada am obtinut, fara niciun scandal, ceea ce am vrut inca de la inceput ... un bazin de 2 metri, [ vorba lu' Sandu - care-i bosho da' nu vrea sa recunoasca - "ce daca nu se mai scoala, uite-o ce frumos atarna !" ], nu e de ici, de colea ...

PS : Tot incerc sa ma autoconving ca solutia pe care mi-a dat-o Lofty, aia cu Aulonocara "Red Rubin", este ceea ce vreau ... nu prea-mi iese, ce sa zic !
Salut !

... hai ca incepe sa se vaza luminita de la capatu' tunelului ... cred ca o sa arate bine cam in 3-4 saptamani, bravo ! ... din punctul meu de vedere, piatra din dreapta-fata e cam in plus, da' e doar o opinie personala ...
Hehe, pai nu treba geam dublu de 15 mm, draga domnule Porc ... am vazut live [ Lofty ] bazin 200x55x55 cu geam de 12 mm si este perfect echilibrat ... fund dublu de 10 mm si ranforsari superioare => vis & poesia ! ...

... ref. demasoni, sunt convins ca, in 2 metri de grote si terase, vor gasi si masculii aia amarati un loc, sa se ascunda ... da' nu asta vreau ! ... vreau un bazin biotop, in care pestii sa se tolereze unii pe ceilalti si sa imi incante sufletul prin culoare ...

... bazinul va veni lipit de un perete, undeva in mijlocul living-ului ... de sub el, chiar fizic vorbind, "va iesi" masa la care vom sta cu totii si vom manca ... cel care sta "in capul" mesei [ guess who ? ] se uita direct la acvariu ...
INTROS wrote:... Glumeam Koala, sincer, desi poate nu ma crezi, dar chiar ma bucur sa vad ca aceasta rubrica infloreste, pentru ca eu am considerat intotdeauna ca in pofida barfelor, acest forum nu este doar unul dedicat plantelor sau acvariilor plantate, iar ce vad aici incepe sa sune de bine. Daca voi cei cativa (prezenti si viitori posesori) cu acvarii de "africani" reveniti la "vigoarea publicistica" :bpc: din timpurile bune, cred ca, vorba lui GG ( ) si aceasta rubrica se va mai revitaliza. Suntem cu ochii pe voi

Merci de gandurile bune !

... daca vrei o parere sincera, well, "vremurile alea" pe care le stim cu totii nu se vor mai intoarce ... oamenii s-au imprastiat care-ncotro si au migrat ( meritat sau nu ) in varii parti ... de multi imi pare bine ca am scapat, dar sunt si cativa pe care regret ca forumul n-a reusit sa-i pastreze ...

... eu sunt martoaga batrana si nu ma mut in alta iesle, chiar daca in alta parte fanul e mai proaspat, da' nici nu m-astept sa se faca primavara din nou asa de repede ... una peste alta, aici sunt ! ...

PS : Cerinta expresa : "Sa fie frumos, cu plante si pesti colorati !" vine din partea Sefei mele , asa ca tre' sa ma supun .
Hai ba fratele meu de Colentina, e indoobitabil ca latimea aceea de 50 cm va fi data de cota interioara a bazinului ... ce 'reaku, doar nu-s de ieri, de-alaltaieri pe meleagurile astea ... ref. hemi cu portocaliu, galben si alte culori - cred ca te referi la Hemichromis frempongi, da' eu n-am vazut inca pe viu asa ceva ...

... sincer sa fiu, nu prea as vrea sa amestec "borcanele", imi doream tare mult un bazin tip "biotop" ... si asa TREBUIE sa pun inauntru ceva plante ( Sa fie frumos, cu plante si pesti colorati ! - nu pot sa spun a cui e replica asta ) ... ma bate gandul de cateva fire de Vallisneria gigantea + niste Anubias sp. + Bolbitis heudelotii ...

Stiu ca in lacul Malawi exista ceva specii de Vallisneria, iar Anubias-ul si Bolbitis-ul sunt "africane", deci nu-s chiar tigan ... in sfarsit, o sa vad eu pana la urma ...
1. Ai PM cu adresa de e-mail ...

2. Daca tot e cazul sa fac compromisuri, atunci o sa iau direct niste Hemichromis ( bimaculatus sau lifalili ) si am terminat ... mai rosii ca aia nu e nimeni ! ...
Porcu'"][size=7:50480980b5 wrote:Ce zici de Pseudotropheus demasoni ?[/size:50480980b5]

Auzi Alteta Serrenissima, tu crezi ca io mai vaz ca la tinerete ? ... ce 'reaku e cu puricii aia ?

Pseudotropheus demasoni
... lumea se plange pe diverse forumuri ca e un peste foarte agresiv intra-specie si ca masculul dominant omoara sistematic ceilalti masculi ... nu prea am chef de lupte care se lasa cu macel ! ...

"...A small group of 5 or 6 simply will not work, as the dominant male will systematically kill off each tank mate until only he remains..."

"...Ciclid teritorial care tinde sa fie agresiv in special cu aceasi specie..."

"...Pseudotropheus demasoni is an aggressive cichlid. ...Your best chance for success is to provide a species tank and keep a lot of them. ... If possible, keep a limited number of males. ... Pseudotropheus demasoni despite it's small size, is mean and can easily dominate other tankmates. Only house this fish with other fish that are similarly disposed or you will be netting out dead fish on a regular basis!..."

... etc., etc. ... asta e cu nen'tu demasoni, altfel, ce sa zic, frumos peste ! ... var'su elongatus e tot p-acolo la culoare, dar in schimb are firea blanda si caracteru' blajin ... faptul ca se impuiaza frenetic nu o sa ma deranjeze asa de tare, o sa-i las sa se descurce "local" ...

Da' nu mi-ai zis ce parere ai de Iodotropheus sprengerae in combinatia : caeruleus + elongatus + sprengerae ? ... gasesti alt mbuna, pasnic si cuminte, "pe nuante de roscat" ?

... o combinatie superba dpdv. cromatic ar face 2-3 perechi de Hemichromis sp., da' asta nu e mbuna, are alt comportament si ca atare nu-s pe deplin satisfacut de melange-ul acesta ...
image

... aceasta "harta a compatibilitatii inter-specii" este preluata de pe site-ul : http://www.cichlidrecipe.com/cichlidchart/noflashchart.htm

... putem astfel sa "combinam" mai eficient, in acvariile noastre, diversele specii de cichlide africane ...

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: