[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Nu am gasit specificat pe nicaieri, insa cred ca ai luat in calcul aspectul "ranforsarilor" de pe laturile lungi... uite ce scriam acum 3 ani, cand am construit bazinul actual:

Nu pun deloc intarituri transversale ... doar longitudinale ... am pus cate doua fasii de sticla de grosime 10 mm, late de 40 mm fiecare, suprapuse si lipite intre ele pe toata suprafata ... deci, un streif rigid de sticla de 20 mm grosime ... acesta este lipit la buza superioara a acvariului si are rol de "rama", adica tine geamul drept ... cel putin asa sper

Acum, dupa 3 ani, imi dau seama ca solutia aleasa a fost buna... bazinul nu "face burta" (am aceeasi "inaltime" ca si la bazinul tau, tot 55 cm).

Spor la treaba si asteptam alte detalii!
image

image

Merci de poze, le atasez aici... intr-adevar, vremurile noastre "de aur" au inclus intreaga varietate (disponibila atunci) a cichlidaelor africane, sud-americane si centr-americane... imi aduc aminte cu placere de:

- nigro
- biocellatumn
- cyanoguttatum
- meeki
- severum
- acarele (varietatile albastru si maron)
- hemichromis
- kribensis
- tilapia
- herotilapia
- astronotus

- africanii care-s la mare moda acum (malawienii si tanganikanii) au aparut relativ tarziu si cred ca primul bazin "corect setat" cu asa ceva, pe care l-am vazut eu, a fost cel al lui Liviu Serbanescu.

... si, evident, nu putem uita discusii (de care ne-am apucat cu totii si pe care Oprescu i-a infiat pe viata )... in '96, am avut norocul de a fi primul care a scos pui de la o pereche de pidgeon-blood, si treaba asta m-a ajutat sa-mi cumpar primul meu computer ... imi aduc aminte ca, impreuna cu Oprescu, caram apa dedurizata cu bidoanele de la spitalul Sf. Ioan - sectia dializa ... strangeam iarna zapada si o topeam in cada , spre disperarea parintilor... adunam apa de ploaie prin butoaie, pe la bunici... Ciceronianul O tempora, o mores! e mai de actualitate decat oricand ... acum exista aparate de osmoza iar calitatea apei din bazinele noastre nu mai depinde decat de constiinciozitatea fiecarui acvarist...

Ref. nedumerirea ta vis-a-vis de "paralelismul" ciudat chocolate versus emerald, o sa fac cercetari si o sa studiez fenomenul... asa, la o prima vedere, as opina ca versiunea "initiala" a fost Emerald cichlid si ca aceasta denumire reflecta foarte bine coloritul de baza al pestelui... ulterior, prin selectii si incrucisari, au aparut varietati cu mult mai colorate, asa ca denumirea de Chocolate s-a impus ca linie cu profitabilitate mai mare dpdv al interesului manifestat de acvaristi. Repet, e doar o opinie personala... am sa revin cu date concrete.
Pune 2 perechi de black molly, niste nisip, o creanga de vita-de-vie si 2-3 plante de suprafata...
The Angels have gone in the Lofty's WonderLand

- Sambata dimineata, "ziua de curatenie" ... furtune si galeti, prosoape si tambalau in casa
- L-am chemat pe Lofty pe la mine si i-am pus in brate cei 7 scalari... plus "rezerva strategica" de mancare (mixuri diverse)
- 3 perechi + 1 mascul...
- toate cele 3 perechi au depus la mine, asa ca lui Lofty ii va fi relativ usor sa "aleaga" castigatorii ...
- avem cativa colegi de forum care si-au exprimat dorinta de a prelua "susplusul" de scalari, asa ca vom onora cererile in ordinea solicitarilor (ender67, am notat cererea ta )
- cei 5 temporalis umbla "nauci" prin tot acvariul, parca nevenindu-le sa creada ca au la dispozitie, doar pentru ei, 2 metri de acvariu ...
- deseara incerc sa fac niste poze, acum e prea multa lumina in casa si geamul reflecta aiurea...
Nu e nici o problema, se mai intampla, probabil s-au ciondanit intre ei... o sa se "lipeasca" la loc, nu-ti face griji.
Uite ceea ce vroiam sa spun in postul anterior, cam asa ar trebui sa arate un bazin bine "garnisit":

Decorul este foarte misto si, daca iti poti permite cheltuiala, parerea mea este ca un asemenea background chiar isi merita banii... ce as face eu in continuare?

- as lua si "pietrele" tot de la ei (www.ekert.pl)... sunt cateva modele si le poti aranja usor in diverse pozitii.
- arata a fi "din acelasi film" cu backgroundul si se potrivesc de minune (atat coloristic, cat si ca "textura").
- sunt usoare si fara muchii taioase.
- as lipi "pietre" din alea, atat pe fundul bazinului, cat si pe lateralele lui.
In Marea si Adanca sa Intelepciune, probabil ca asta e Golgota ce mi-o vrea data, spre anevoiasa urcare ...

- o sa dau mintenas scalarii, ca sa terminam odata balciul si fugareala jucausa pe dupa crengi... l-am chemat pe amicul Lofty, ca sa-si aleaga o pereche, doua ... restul? O sa ajunga la amatorii de scalari clasici, sa dea si ei o bere si o acatista la biserica.
- o sa scot priza programabila de la becul "de noapte", asa ca urmatoarea depunere va beneficia non-stop de lumina de veghe... sa-i vad eu atunci pe ancistrusi
Nici o minune nu tine mai mult de 3 zile

- icrele au disparut, pestii au revenit la comportamentul obisnuit.
- se pregateste de depunere una dintre perechile de scalari
Felicitari pentru pesti, foarte frumosi!
Londra, vant puternic, coafura rezista!

- azi dimineata, la ora 07.00, icrele erau inca la locul lor, pazite cu seriozitate de catre femela... singurele momente in care femela pleaca de langa icre sunt acelea in care se hraneste.
- s-au albit cateva icre, sa zic un procent de 3-5% din total.
- masculul a inceput sa sape o groapa in nisip, langa buturuga... ia nisipul cu gura si il scuipa mai departe.
- ancistrusii (am 4 bucati) incearca sa atenteze la icre, miscandu-se viclean de-a lungul buturugii... aceasta strategie a lor a dat intotdeauna roade in ceea ce priveste icrele scalarilor... acum, cu parintii de temporalis nu le mai iese manevra ...
Hmm, nu stiu daca tre' sa rad , sau sa plang ... hmm, mai bem o gura din cafeaua "de dimineata" si mai scriem o data:

@Andrei Panainte: ... trebuie doar sa citesti cu atentie primele randuri ale acestui topic, scrie acolo ca am dat 3 (trei) straturi de lac "de barci" (de la Policolor).

@best_trophy: ... acvariul este prezentat aici, cu detalii cu tot: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5503.page

Pe scurt:

- lungime : 200 cm
- latime : 50 cm
- inaltime : 55 cm ... sticla de 12 mm, ranforsari si fund dublu
- Volum teoretic brut : 550 litri
Ohhh, daaaa!... super misto pozele!
Capacul de la acvariul lui koala: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15233.page ... spor la treaba!
Stiu ca e tarziu acum, insa uite solutia adoptata de mine: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15233.page
Cum putem realiza un capac pentru acvariu, in conditiile unui bazin de decor (bazin asezat pe stativ metalic "imbracat" in mobila):

Eu am ales ca materialul folosit pentru capac sa fie identic cu materialul (PAL) care imbraca stativul metalic.

- Avantaj dpdv estetic: ansamblul stativ-capac formeaza "un tot unitar".
- Avantaj dpdv constructiv: lucrarea este relativ simplu de realizat, presupune placi de PAL taiate drept si cantuite cu ABS.
- Avantaj dpdv al utilizarii curente: placile de deasupra sunt "independente" si se pot scoate usor.

- Am construit o rama, de jur imprejurul acvariului... prinderea placilor de PAL e facuta cu holzsuruburi, pe interior.
- Rama este dubla, fiind construita din 2 straturi / 2 placi de PAL.
- Rama interioara este mai ingusta, si ajuta la sprijinul intregului ansamblu pe acvariu... dar si la sprijinirea placilor-capac de deasupra (cele care sustin tuburile "de lumina").
- Rama interioara este lipita prin actiunea propriei greutati, pe tot perimetrul acvariului, cu un cordon de silicon.
- Rama exterioara este mai mare... ea "coboara" si acopera astfel nivelul apei... partea de sus, este mai inalta decat rama interioara, astfel ca placile-capac "se ingroapa" perfect.
- Intregul ansamblu este dat, pe partea interioara, cu 3 straturi de lac Policolor (lac "de lemn", pentru barci).
- Partea de deasupra - "acoperisul" - este alcatuita din 2 placi separate care se "aseaza" pe rama interioara, si care pot fi scoase foarte usor in cazul operatiunilor de "curatenie in bazin".
- Placa mica, din fata... se ridica la 90 grade si sta sprijinita pe cea din spate... utilizata pentru hranire si pentru operatii curente.
- Placa mare, din spate... pe ea este fixata instalatia de iluminat... se poate rabata, pana la pozitia verticala (se sprijina de perete) in cazul operatiunilor "de anvergura" din acvariu.
- Intotdeauna am grija sa las un spatiu de 0,5-1 cm intre cele 2 placi de deasupra... astfel, am evitat cu succes condensul si "umflarea" PAL-ului.
- Partea din spate a ramei are decupaturi pentru tevile in-out ale celor 2 canistre Eheim.
- Acvariul are 3 ani de cand e in functiune si nu am observat deteriorari ale lemnului.

PS: Sandu mi-a atras atentia ca nu am pomenit nimic de felul in care sunt fixate tuburile de lumina... este vorba de 2 lampi Juwel Multilux T5 ( 2x45 Watt, fiecare), prinse de placa mare din spate cu ajutorul unor holzsuruburi.

image

image

image

image

image

image

image
Enjoy!

image
image
image
image
image
image
Mai e si dupa sufletul omului...

Perechea de "ciocolati" a depus!

- pe "spatele" buturugii, teritoriu ferit si usor de aparat (nu sunt deloc prosti, au ales cel mai bun loc, dpdv "strategic" ).
- femela ventileaza icrele, iar masculul patruleaza tantos si mandru.
- icrele, destul de multe la numar, au o culoare roscat-chihlimbarie.
- prevad ca scalarii vor avea viata grea, una dintre perechi avea si ea teritoriu in aceeasi "zona" a bazinului... trebuie "maritati"!
- ceilalti 3 H. temporalis s-au retras, cuminti, in partea dreapta a bazinului.

Nu sunt inca lupte in bazin!

Tineti aproape, urmeaza poze!
O realizare de exceptie, bravo!

Eu personal am ales alta solutie tehnica, insa materialul folosit este acelasi si la mine... PAL-ul care acopera si stativul.
Multumim pentru poze, urmarim cu mare atentie topicul si tinem aproape!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: