| Message |
|
|
|
Si o poza cu plante:
|
 |
|
|
|
Porcusorii la masa. I-am speriat cu lumina.
Scuze de calitatea pozelor, dar incerc sa scot tot ce pot dintr-un mobil de calitate medie.
|
 |
|
|
|
Hai ca il ametim complet. Ca sa rezum:
Deci: ai nevoie de volum cit mai mare al filtrului in care bagi cit mai mult material filtrant biologic si 2-3 bureti sau un prefiltru. Totul depinde de banii de care dispui. Ca de obicei.
Daca ne spui citi bani esti dispus/poti sa cheltuiesti putem face si sugestii de cumparare. Tine cont ca iti mai trebuie si altele pe linga filtru.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:
kirucd wrote:
Pai da, ca eu si acuma il mai recitesc. Trebuie luat "la puricat" ca e multa informatie acolo.
Da ce ce crezi ca esti singurul care il reciteste? Nici nu mai stiu a cit-a oara. Plus articolul lui Lucian despre iluminat cu LED. Si tot mai gasesc cite ceva interesant.
|
 |
|
|
|
Ai PM.
|
 |
|
|
|
@opaliu - pe aici plm insemna "pre legea mea"
Pai pt. sfaturi aiurea poate sa intre intr-un petshop din mall. Unii de pintr-un mall mi-au spus ca pot tine 3-4 Oscari in 180 de litri. Tot acolo au de 6 luni aceeasi 5 oscari in cca. 90 litri. Abia daca au crescut vreo 2cm (de la 5 cm cam la 7-8 cm). Mi-e mila de ei, dar nu am nici o sansa sa-i cresc cit de cit adecvat.
|
 |
|
|
|
Salve.
Un filtru cu volum cit mai mare pe care sa il umpli cu material filtrant biologic: Siporax, Eheim Substrate Pro, Seachem Matrix sau ADA Bio RIO (eficienta si pretul sint in ordine crescatoare). Pastrezi buretii de la partea de prefiltrare (pe unde intra apa) si un burete inaintea pompei. Sau iei un prefiltru separat si lasi doar un burete inaintea pompei.
Filtrele Eheim sint considerate, mai bune decit JBL, Dar au si preturi mai mari - depinde de citi bani dispui.
LE: 3 raspunsuri si acelasi sfat
|
 |
|
|
|
Iei un furtun la care iti place culoarea, il tai la ce lungime ai nevoie , ii infigi ambele capete intr-un dop de lemn. Eventual poti sa lacuiesti dopul.
|
 |
|
|
|
Uita-te pe la background-urile pt. ciclide.
Unii au reusit sa le coloreze frumos.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Cit mai mare cu putinta - nu se poate face un calcul exact. Filtrarea biologica nu e niciodata prea multa. La fel cum filtrul nu e niciodata prea mare ca volum.
Sera zice (sau zicea) ca 1l de Siporax e de ajuns pt. 200litri. Am 2litri Siporax (la 180 litri acvariul) si mi se pare cam putin. O sa bag cit incape in filtru.
|
 |
|
|
|
Scuze de off topic.
Ce aparat foto si ce obiectiv ai la el? Al meu s-a busit definitv de vreo 6-7 luni si tot caut o varianta acceptabila.
Poza macro a iesit bine, dar ai comprimat-o (si eu fac la fel), iar unele date au fost sterse la comprimare.
|
 |
|
|
|
Miez. Am furat o bucata de mamaliga (cu miere cica) de la gura somnilor chinezesti din lacul de peste drum (ca tot nu mai exista alti pesti pe acolo). Cica dadea la crap, adica incerca sa caute un crap.
Efectul a fost cam la fel ca la banane - le place.
Bine - avind in vedere cantitatea de carbohidrati care le contine piinea si mamaliga o sa le serveasca rar - dar ramin la parerea ca hrana (ca si a noastra) ar trebui sa fie cit mai variata.
|
 |
|
|
|
Ce gluma buna. Tu ne intrebi pe noi? Parca am citit niste posturi ale tale de prin 2010 sau 2011.
Manado e inert, asta nu e - din descriere pare un sol complet.
Nu am gasit un singur lucru - cit timp rezista?
|
 |
|
|
Ca variatie:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/39457.page#p359104
@Silviu: Ce obiectiv ai?
Asa arata la mine RCS la 5-10 minute dupa ce le dau o felie de banana:
|
 |
|
|
Cred ca e bine sa o iei mai incet cu investitiile. Arata bine, dar pina nu o sa reusesti sa cresti plante bine crede-ma ca e destul de greu sa faci chiar si moss-ul sa creasca asa cum vrei.
Incearca intii pe citeva crengi. Apoi leaga-l cu plasa/burete/nylon/ata pe ceva si vezi cum creste.
Ceea ce vezi in pozele din concursuri reprezinta ani buni de incercari ratate si reluate in conditii putin diferite ca sa obtii ceea ce vrei.
Edit: Chestiile astea biologice sint uneori foarte greu de imblinzit. Daca unei plante nu ii place lumina/apa/fertilizare/Co2 ... nu o sa creasca niciodata cum vrei. Trebuie sa determini conditiile care ii plac schimbindu-le una cite una. Cu multa rabdare. Asa de curiozitate uita-te in cit timp capata forma un bonsai.
|
 |
|
|
|
Au crescut putin:
|
 |
|
|
|
Florin te rog intreaba inainte de a cumpara ceva. Chiar daca obtii un raspuns in citeva zile.
Seriile Scapers... se refera in general la acvarii de concurs dupa cite vad eu. Sint in general concepute pt. o evolutie rapida, poze trimise la concurs si reset in citeva luni. Valabil si la Scapers Light... cred.
Parca JBL E401 are un litru in plus pt. material filtrant (depinde si de pestii care o sa ii vrei). Si e ceva mai ieftin.
Daca o sa vrei mai tirziu un acvariu mai mare cel mai bine ar fi sa iei acum macar un JBL E901 sau echivalent (e ceva mai scump decit Dennerle Scapers Flow.
ADA e un substrat cu schepsis si din cite am citit sint unii acvaristi foarte experimentati care au dat gres cu el. Nu e recoamandat incepatorilor. Daca vrei ADA iti trebuie toata linia lor de fertilizare. Cred ca daca vrei plantat Dennerle Deponit Mix Profesional 9in1 e numai bun pt. tine. Acoperit cu cuart de 2-4 mm cu fertilizare si CO2 e posibil sa fie folosit timp de 2-3 ani (am zis cuart, nu pietre vopsite in toate culorile curcubeului).
Un acvariu fara capac (asta inseman lampa suspendata) presupune ca vei renunta la pesti care au obiceiul sa sara (gupi, endler, beta, eu am servit-o de la platy si xifo).
|
 |
|
|
|
Am trecut de la EasyLife la Masterline(1+2+3). Cu rezultate foarte multumitoare pt. Masterline. Nu am tinut neaparat sa schimb linia de fertilizare, doar ca am cautat vreo 2 saptamini fara sa gasesc decit Masterline si Vimi.
Furtunele dupa ce se va stabiliza acvariul (citeva luni) pot fi curatate mult mai rar - cind vezi ca scade debitul. Si faptul ca am prefiltru cred ca are un efect asupra depunerilor de pe furtune. Mi se pare mai simplu sa curat furtunele decit sa le inlocuiesc, doar ca eu nu am loc prea mult in spatele acvariului. Nu am mai curatat furtunele de cca. 3 luni si nici nu pare ca e nevoie. Prefiltrul il curat la 2 saptamini mai mult ca sa adun crevetii din el. Filtrul l-am curatat ieri - prima data din august pina acum si nu ar fi fost nevoie - dar am vrut sa mai adaog niste Siporax.
RCS-ii sint rezistenti (daca sint aclimatizati incet), iar daca au unde sa se ascunda (printre plante), nici Xifo nu cred ca va reusi sa ii prinda. Desi am vazut si bazine cu Xifo si creveti. Platy si xifo o sa mai prinda cite un pui, dar cred ca se vor inmulti fara probleme. Nu se inmultesc necontrolat (cum se intimpla la vivipari), iar numarul lor se va stabiliza functie de marimea bazinului si cantitatea de hrana care o au la dispozitie. De mincat maninca tot ce pot gasi.
Daca vrei sa iei varietati mai frumoase (chiar si Sakura) verifica inainte sa ii cumperi daca poti sa le asiguri conditiile.
|
 |
|
|
|
Puii de ancistrus maninca pina nu mai pot - si cresc continuu. Parca sint citiva care au ajuns la 15 mm lungime.
Le-am dat aseara din toate tipurile de mincare care le am (3 de la tetra, 2 de la Sera, 2 de la JBL, 1 bucata de castravete si o bucata de dovlecel). Am pus un scaun aproape si am sta tcit mai linistit. Ciugulesc cam din toate, dar o preferinta majora pt. castravete si dovlecel (ca si parintii). Azi dimineata din dovlecel mai ramases doar coaja. Le-am mai dat o jumatate de felie si s-au repezit imediat la ea.
Am curatat si filtrul. Doar ca nu prea am avut ce sa curat - dupa 9 luni. Buretii erau curati, asa ca doar am clatit putin Siporax-ul. Am mai scos 2 bureti si am reusit sa inghesui inca o jumatate de litru de Siporax. Daca o sa pierd ceva timp sa il aranjez cred ca o sa intre cei 3 litri care ii am. Ca de obicei au fost ceva probleme la aranjatul sertarelor. Si in prefiltru (Sunsun) buretii erau destul de curati.
|
 |
|
|