| Message |
|
|
O sa ne facem ca nu observam copyrightu'  ...
|
 |
|
|
Din pacate, pestele pe care l-am adus de la Constanta (Pomacanthus semicirculatus) nu a supravietuit transportului...
- galeata cu ~ 1 litru apa
- oxigen praf, dozat corespunzator (asa am adus si flavescensul, de la Cluj),
Asta e, nu am avut noroc de el
===========================
Voi incerca sa fac niste poze, sa va arat bazinul si pestii...
- Zebrasoma veliferum a fost bine primit, nu are dispute nici cu xanthurumul si nici cu flavescensul,
- Domnisoarele ( Chrysiptera parasema) s-au integrat imediat in grup... fara probleme, fara scandal,
- Exemplarul de Centropyge bicolor sta inca printre pietre... nu prea iese in fata, desi nu il fugareste nimeni... poate asta e comportamentul lui, nu stiu.
|
 |
|
|
|
Am sa mut acest topic la Sectiunea "Acvaristica marina" - bazine mici...
@cristianriw22:
- in functie de buget, poti pleca la drum cu un acvariu si un filtru HOB (hang-on-back),
- piatra, nisip, sare si apa de osmoza
- 2-3 melci, 2-3 pesti, 2-3 ciupercute...
... daca vrei sa bagi bani in el, te poti orienta si la "specialitati"
Cauta si citeste pe rubrica speciala, si o sa vezi bazine de 30 litri facute in fel si chip. Ai de unde sa te inspiri, iar tot ce nu intelegi, poti intreba.
|
 |
|
|
|
Nu am dat cu nimic peste ultimul strat de ciment...
|
 |
|
|
Revin dupa 2 saptamani, cu update la problema "aiptasia":
- solutia functioneaza, asta e cert...
- aiptasiile mature, cele pe care le-am omorat deja, sunt de domeniul trecutului... nu au mai aparut, nu mai exista!
- au aparut, in alte locuri, cateva (3-4) tulpini noi... sunt din categoria "tineret-sperante"
- nu stiu daca noile aiptasia erau acolo si inainte, dar nu le vedeam eu (fiind prea mici inca).
- nu stiu nici daca aparitia noilor "pui" de aiptasia este legata de "matrasirea" brutala a celor vechi.
- le-am "tratat" si pe astea mici, iar acum sunt in perioada de observatie.
|
 |
|
|
Acum am vazut postul acesta, asa ca poate e deja tardiv... nu cred ca salinitatea e problema ta, in fond ai Marea Rosie cu un nivel mare de salinitate (datorat evaporarii)
The Red Sea is one of the most saline bodies of water in the world, due to high evaporation. Salinity ranges from between ~36 ‰ in the southern part due to the effect of the Gulf of Aden water and reaches 41 ‰ in the northern part, due mainly to the Gulf of Suez water and the high evaporation. The average salinity is 40 ‰. (Average salinity for the world's seawater is ~35 ‰ on the Practical Salinity Scale, or PPS; that translates to 3.5 % actual dissolved salts.)
In terms of salinity, the Red Sea is greater than the world average, approximately 4 percent. This is due to several factors:
High rate of evaporation and very little precipitation.
Lack of significant rivers or streams draining into the sea.
Limited connection with the Indian Ocean, which has lower water salinity.
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Sea
|
 |
|
|
- polistirenul se ciopleste "grosier", cu un cutit de bucatarie... nu te chinui sa ii dai cine stie ce "relief", pentru ca oricum se va acoperi de ciment si vei pierde detaliile fine.
- se dau, pe deasupra, minim 3 straturi de "lapte de ciment"...
- pune in apa cu care faci primul amestec de ciment niste sapun de copii "Baby Johnson", sau o firma similara... asta ajuta ca amestecul sa fie mai aderent la polistiren si sa nu crape asa usor... nu da un strat gros!
- urmatoarele straturi se pot face cu apa si ciment, simplu si usor... le intinzi cu o pensula mai groasa.
- lasa 10-12 ore intre aplicarile succesive de ciment... intre timp, mai stropeste cu apa decorul... asta, ca sa nu crape cimentul. Nu il aseza la soare/calorifer/sursa de caldura!
- poti sa pui, in ultimul strat aplicat, niste pigment de vopsea (ca sa colorezi cimentul - negru, maron, verde - dupa gust)... in mod normal, dupa cateva luni, decorul se va uniformiza la culoare din cauza algelor... deci, nu te chinui prea tare cu vopsitul in culori!
- dupa ce se usuca tot decorul, il poti lipi cu silicon de peretele bazinului... lipeste-l ca lumea, pe toata suprafata! Polistirenul e al naibii de "plutitor" si nu vrei sa te trezesti ca "sare" de la locul lui.
- in mod normal, trebuie sa umpli bazinul cu apa si sa lasi decorul "la spalat"... cateva zile. Schimbi apa si il lasi iarasi. Repeti asta de 2-3 ori.
Cam asta e toata manevra... nu e complicat si nici greu de facut. E "manopera" si "murdarie", dar o poti face daca vrei si daca iti place.
Uite decorul din bazinul meu:
Anul 2007
Dupa 5 ani, iunie 2012
|
 |
|
|
Bah, ce-ti mai place si tie complicatia!  ... tu te pregatesti (in secret) de vreun bazin mare si nu stim noi, asta e sigur  ... ca altfel, toate experimentele alea imi par bani aruncati pe geam.
Suna-l pe mosu, ca sa-ti explice manevra cu reactorul de sulf... el a folosit asa ceva si a fost multumit.
|
 |
|
|
- O sa vedem si film, lasa-ma numa' sa vad ca pestii se acomodeaza si ca sunt in regula... sunt la al 3-lea C. bicolor, poate asta o fi cu noroc  .
- Incet-incet am umplut bazinul cu pesti, "domnisoarele" pot face tot ce vor... au 2 metri de acvariu in care sa creasca si sa faca "prostii".
- Vad cu bucurie ca Z. veliferum a fost primit cu prietenie de catre ceilalti chirurgi ( xanthurum si flavescens)... marturisesc ca mi-a fost teama, mai ales ca veliferumul este mic in comparatie cu ceilalti doi.
- Imi este foarte clar ca ma indrept, incet-incet, catre ceea ce am vrut de la bun inceput... un bazin cu pesti!
- Nu am reusit sa ma conving ca "vreau" corali in bazinul mare, pur si simplu nu e de mine...
|
 |
|
|
Am luat inca 7 pesti:
- 1 Zebrasoma veliferum
- 1 Centropyge bicolor
- 5 Chrysiptera parasema
Maine primesc (via Constanta) un exemplar (7-8 cm) de Pomacanthus semicirculatus (Koran Angel).
Vor urma si poze, acum pestii sunt pusi "la picatura"...
Stoc viu:
- 2 Amphiprion clarkii
- 1 Zebrasoma xanthurum
- 1 Zebrasoma flavescens
- 1 Zebrasoma veliferum
- 1 Pseudochromis fridmani
- 6 Chrysiptera parasema
- 9 Chrysiptera hemicyanea
- 1 Pseudocheilinus hexataenia
- 1 Centropyge bicolor
- 1 Salarias fasciatus
- 3 anemone (anemonia viridis)
- 3 paguri
- 3 melci
- 1 scoica Modiolus martorelli
- 2 creveti Lysmata amboinensis
- 8-10 creveti Palaemon elegans
- 1 "iepure de mare" (Aplysia dactylomela)
- ceva Palythoa, GSP, Xenia, Gorgonia, Ricordea, Discosoma, Sarcophyton...
|
 |
|
|
Miercuri, toata ziua:
- flavescensul a fost fugarit si batut de xanthurum, ca la "Vadu' Lat"
- il urmarea peste tot si il obliga sa stea ascuns... nu-l lasa sa iasa "la inot" si il teroriza.
Am fost plecat din Bucuresti peste weekend (joi-duminica):
- am lasat acvariul cu lumina stinsa (doar moonlight, 2 ore noaptea: 23.00-01.00 si 2 ore dimineata: 06.00-08.00),
- am ajuns acasa azi-noapte, pe la 02.00... cu inima stransa, m-am apucat sa caut "urmele masacrului"
- acvariul parea in regula, pestii dormeau ascunsi printre pietre.
- de dimineata, am avut bucuria sa vad ambele Zebrasome venind la mancare,
- se pare ca flavescensul si-a adjudecat locul "de adjunct" si ca este acceptat de catre xanthurum.
- deseara voi urmari cu atentie tot ce se intampla in bazin.
PS: Cine credeti ca e pestele cel mai interesat de oglinda? Cine se repede in imaginea reflectata, ca un dement?  ... ei bine, da, e vorba de wrassele sixline ( Pseudocheilinus hexataenia). Dupa cat de rau pare, eu nu cred ca mai pot baga, vreodata, vreun wrasse in acvariu.
|
 |
|
|
|
O iau eu...
|
 |
|
|
|
Pseudocheilinus hexataenia, un peste foarte cuminte si frumos colorat...
- am si eu unul, sunt multumit de cum se comporta,
- mananca de toate, e vioi si inoata in permanenta printre pietre,
- am citit ca e agresiv cu alti pesti "wrasse"...
|
 |
|
|
"Regele a murit, traisca regele!"
In seara asta am primit un Zebrasoma flavescens, de la Levi (Cluj)... pestele e sanatos si vioi, a ajuns cu bine si a si apucat sa haleasca 3-4 guri de artemia...
- zic "a apucat" deoarece l-a si luat in primire exemplarul de Z. xanthurum,
- il fugareste prin tot acvariul, sta pur si simplu "de capul lui",
- deocamdata nu vad violenta fizica, ci doar un fel de "teroare psihologica",
- xanthurumul inoata alaturi de flavescens, il urmareste si il "inghesuie" cu laterala corpului... se "da mare", cum ar veni.
- sper sa se obisnuiasca unul cu celalalt, au la dispozitie 2 metri de stancaraie pe care sa o imparta.
- am citit ca o oglinda lipita de acvariu ajuta, in sensul ca ii mai "deruteaza" un pic. Ei bine, asta e fals! Pe xanthurum il doare-n cur de oglinda lu' soacra-mea, el vrea doar sa-l foota pe flavescens!
PS: Next week primesc in gazda un "Inger arab", de vreo 6-7 cm ( Pomacanthus semicirculatus). Si da, stiu, nu e reef safe!
|
 |
|
|
|
Ar putea fi si un Kole Tang (Ctenochaetus strigosus), sunt din aceeasi familie.
Later edit: Ce "pomacant" e ala cu dungi?...
|
 |
|
|
Vai plt!
Nu era mai lejer sa te fi tinut de zoasi & others, nepretentiosi si fotosintetici? Zic si eu...
"Mana" ti-ai facut-o... lasa-l pe asta mic asa, fara treburi hi-tech, si fa un bazin mare in care sa te joci cu "ce vrea" muschii tai...
O sa ajungi si la ala mare, e inevitabil
|
 |
|
|
|
Exemplarul de Centropyge bicolor a murit astazi...
- se obisnuise cu ceilalti pesti si iesea "in fata",
- nu il mai alerga niciunul dintre "veterani",
- nu a mancat nimic, de cand l-am adus... NU venea la mancare... l-am mai vazut "cu botul in pietre", dar atat!
- arata rau, abdomenul supt si capul slab...
|
 |
|
|
Abia acum am mai trecut pe la aceasta rubrica, si abia acum am vazut ce s-a intamplat... imi pare tare rau de patanie  ... nu te descuraja, mergi inainte! 
|
 |
|
|
|
Un acvariu deosebit de frumos, felicitari!
|
 |
|
|
Slytherin wrote:Ceva dimensiuni,volum?
Citeste titlul postului
"Vand acvariu Eheim 60x30x30"
- adica: L=60 cm, l=30 cm, h=30 cm
- volum: L x l x h = 60x30x30 = 54 litri (brut)
|
 |
|
|
|
|