Ok, am priceput. Filtrul existent e cam mare, dar e pe gustul meu, supradimensionat (am sustinut intotdeauna ca nu exista prea multa filtrare).
Sustin si pastrearea acvariului cu cat mai putine echipamente la vedere.
Eu zic asa.
Cumpara un filtru de burete, actionat de pompa de aer. Lasa-l sa functioneze in bazin macar o saptamana.
Intr-un vas separat (undeva la 20 litri sa spunem), galeata, bidon de apa mare cu gura taiata, etc - pui crevetii si filtrul burete (fara sa-l speli, storci, etc).
Eventual doua maini din pietrisul existent, ca sa nu patineze crevetii pe fundul vasului
Pestii tot asa, separat intr-un alt vas, in care pui sa functioneze fara intrerupere si filtrul extern.
Golesti bazinul, pui noul sol (indiferent la care te hotarasti), pui apa proaspata (daca te face sa te simti mai bine, pune si din apa veche, dar nu mai mult de 50%), plantezi din belsug, adaugi bacteriile. Ai zis ca utilizezi prodibio biodigest - buna alegere.
Dupa 24 de ore, aclimatizezi pestii si pui filtrul la locul lui. Crevetii mai lasa-i o saptamana si abia apoi ii muti.
Sa iti explic si de ce am gandit-o asa.
Pestii sunt mai rezistenti decat crevetii. Gandeste-te la ei ca si cum abia i-ai cumparat de la 2 petshop-uri diferite, unde au trait in apa cu parametri total diferiti de ce ai tu in bazin. Ii aclimatizezi si sunt ok.
Pe de alta parte, daca pierzi toti pestii ai o gaura in buget de maxim 130 lei.
Crevetii sunt mai sensibilosi, dar pot trai bine mersi cu acel filtru de burete (crescatorii asa tin crevetii, acvarii simple si filtrare prin burete, un pic de moss sau o bila de cladophora).
La o saptamana fa niste teste, vezi cum se prezinta apa si daca e ok, muti inapoi crevetii. La 35 de bucati pierderea e cel putin dubla fata de pesti (chiar tripla, ca am zarit pe acolo si un CRS, probabil sunt mai multi)
Si intotdeauna in acvaristica asteapta-te la pierderi. Vietatile nu sunt nemuritoare, iar daca te impaci cu gandul asta eviti dezamagirile.
edit: nu sunt de acord ca schimbarea substratului = restart. Maxim o scurta deciclare, care se remediaza repede atat timp cat ai la dispozitie un filtru ciclat.