[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Liv
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Message
Ia varianta cu butelie de 2kg. E cu 400lei mai ieftina. Si cauta un difuzor care are pastile care se pot schimba (si se mai si gasesc pe la noi). Pastilele de la difuzoare se colmateaza in timp si trebuie curatate la 2-6 luni cu apa oxigenata sau clor pentru 24-48 de ore. Timp in care nu ai CO2 daca nu ai difuzor de schimb. Eu am luat tot sistemul pe bucati in 2 ani si utilizam atunci bomba cu sare de lamaie .

O butelie de 2kg posibil sa tina intre 6luni si 1,5ani - cel mai probabil peste un an la 40litri.
Nu cred ca e special pt. acvarii, desi ar trebui. Aceeasi instalatie e folosita petru buteliile mari (pt. sudura, de exemplu) si pentru buteliile mici care le utilizam noi. Daca pot sa iti incarce butelia ta printre ale lor e foarte bine.

Nu cumpara nici un fel de animale inca.

Ai avut la pornire kH=13 si pH=7,5. Am folosit pt. calcule tabelul asta:
https://keski.condesan-ecoandes.org/ph-kh-chart/co2-ph-kh-table-discussion-barr-report-forum-aquarium.html

Deci intitial aveai 10-15ppm CO2 (parti pe milion CO2 sau miligrame la litru - tot aia e). E o valoare bune si pentru animale si pentru plante.

Dupa ce ai inceput sa injectezi co2 ai ajuns la kH=11 cu pH=6,5 (sau chiar 6). Asta inseamna ca ai peste 100ppm CO2. Pt. plante e foarte bine, dar nu cred ca exista pesti sau alte animale de acvariu care sa reziste la asa ceva. Cind o sa schimbi bomba o sa ai variatii foarte mari de co2 si pH. Si animalele si plantele prefera conditii cit mai stabile fara variatii.

Renunta momentan la filtru si ia instalatia de co2 - preferabil cu butelie - orice model de butelie care poti sa o incarci. Eden 501 are 380 de cm cubi de material filtrant. Cind poti iei un filtru mai mare.

Greseala care ai facut-o nu e cu filtrul sau plantele. Ai ales un acvariu prea mic. Un acvariu de 80-200litri e mult mai stabil. Datorita volumului mare o variatie a conditiilor din acvariu se propaga mult mai greu in apa, iar animalele au timp sa se adapteze. Citeste te rog si despre aclimatizare inainte sa aduci pestii. Eu am preferat aclimatizarea la picatura chiar daca dureaza intre 1-2 ore.
Sint de acord cu Bayek. Ai primit melcul o data cu unele plante. I-am pastrat multa vreme pina cind am scazut pH-ul sub 6,5.

Inainte de a avansa la o butelie de CO2 verifica cu atentie daca ai unde sa o incarci. Nu numai pe net, dar si la telefon. Intrebari de baza: incarca si butelii mici (de 0,5-2-3-5litri)? lucreaza si cu persoane fizice (cu sau fara bon)? cum se face transportul buteliei (de la tine la ei si de la ei la tine). Raspunsurile la 2 firme de linga mine din Bucuresti au fost: nu incarcam butelii sub 10 litri, doar firme in baza unui contract anual, nu asiguram transportul decit de la 5 butelii sau mai multe. Asa am ajuns la Sodastream. E de 5 ori mai scumpa, dar am 2 magazine pe linga mine care incarca butelii Sodastream. Nu as avea nimic impotriva sa incarc butelia la nea Romica, dar nu am cum sa o car pina acolo.
Raspuns foarte rapid (sint obosit si lucrez si miine): sistemul de la Dennerle merita banii, dar mai trebuie completat cu ceva - o electrovalva. Revin miine dimineata sau luni cu un raspuns mai detaliat.

Sa nu te grabesti niciodata sa cumperi ceva fara sa intrebi pe aici.

Verifica intii daca ai vreo firma care incarca butelii de CO2 mai pe linga tine. Din amintiri vagi parca era una prin Barlad care se lauda in urma cu cca. 4 ani ca trimite buteliile prin curier.
Arata bine. O sa citesc din nou topicul luni sau marti sa imi dau seama unde zici tu ca ai gresit.

As zice sa nu te grabesti cu nici un fel de animale - desi melcii sint mult mai rezistenti. De ce?

Mi se pare ca bagi prea mult CO2. Difuzorul care il ai pare ca baga prea multe bule care se dizolva repede (CO2 se dizolva in apa mult mai repede decit aerul). Ai un numarator de bule sau si mai bine un indicator de CO2?

Plantele nu reactioneaza chiar atit de repede. In mod sigur ai avut doar impresia ca arata mai bine. Sau ai folosit alta sursa de lumina care accentueaza verde. Fiziologia plantelor implica 2 faze. Daca am inteles bine ce am citit: prima faza are loc la lumina (absoarbe energia luminoasa si transforma compusii primari simpli din mediu - CO2, NH4, NO2, NO3, plus microelemente ... - in compusi mult mai complecsi, care sint stocati. In a 2-a faza (la intuneric) din compusii mai complecsi sint sintetizate (fabricate daca vrei) organite celulare care pina la urma duc la inmultirea celulelor plantei. Am simplificat foarte mult toata descrierea.

Exista si unele plante care reactioneaza rapid la schimbarile de mediu - de obicei la disparitia si aparitia apei. Cauta "trandafir de Ierihon" pe youtube unele filme sint in timp real.
1. Da. E considerata terminata cind nu mai este detectat NH4. Dureaza de cele mai multe ori 3-4 saptamini, daca nu faci ceva ce ar putea decicla acvariul (nu cred ca e cazul tau). Nu adaoga animale cit timp ciclarea nu e terminata. Pestii si crevetii sint foarte sensibili la amoniac.

2. Da. Fara probleme. Poti incepe fertilizarea din ziua in care ai plantat. Totusi plantele au nevoie de un timp de adaptare la conditiile de la tine, iar pina se adapteaza pune mai putin fertilizant - as merge la inceput pe 50% din valorile recomandate de producator. Foloseste o seringa de 5-10 cm cubi pt. dozare sau pompitele de dozare de la Masterline. Pune o poza de ansamblu cu acvariul ca sa vedem ce plante ai.

3. Nu. In timpul ciclarii e chiar recomandat sa reduci timpul.
Creste timpul cu cca. 1ora pe saptamina, dar sa nu depasesti 8-9 ore pe zi pina cind nu capeti destula experienta. Cu sau fara pauza - am vazut acvarii frumoase in ambele variante.

4. Pe mobil nu ai link-ul catre profil. Doar pe calculator apare "My Profile".
Trebuie sa lasi difuzorul 24 de ore in apa inainte de prima utilizare. Dar cred ca are nevoie de presiune mai mare. Chiar daca se umfla furtunul tot presiunea care e in sticla o ai si pe furtun. Mmmm, am trecut si eu prin cele 3 faze cu CO2 - bomba cu drojdie, bomba cu sare de lamaie si butelie. Singurul avantaj la primele e pretul. Daca am retinut bine esti de pe linga Suceava (deschide profilul tau si treci locatia) deci o sa ai probleme cu incarcatul buteliilor daca o sa vrei sa treci la butelie. Se poate utiliza si o butelie Sodastream care poate fi livrata si incarcata prin curier.

Monte Carlo are cam aceleasi cerinte ca si Walachii, deci e posibil sa nu ai succes cu el.

Mie mi se pare ca arata bine acvariul tau, dar mai asteapta parerile celor care se ocupa de aquascaping. Filmul e prea scurt si sa ai grija la pozitia in care filmezi. Mobilul il roteste automat in pozitia corecta, dar youtube il blocheaza in pozitia in care e (rotit la 90 de grade). Din motive de care nu imi dau seama nu pot sa vad filmul pe calculator, doar pe mobil. Cred ca ar trebui sa pui link-ul complet de pe youtube, nu cel scurtat.

Ai grija la timpul de iluminat. Aqualed de 15W e declarata ca avind 2200 lumeni. Ai neaparat nevoie si de o priza programabila.
Marea majoritate a plantelor consuma fara probleme NH4 - de fapt eu am ramas cu impresia ca prefera NH4 fata de NO2 si NO3. NH4 e toxic pt. animale.

Oricum recomandarea care o ai de la toata lumea este sa plantezi chiar inainte sa bagi apa in bazin - sau imediat dupa.
Masterline ca fertilizant - citeste cu atentie ce variante recomanda pt. fiecare tip de acvariu. Eu am ales micro+macro+carbo , dar le alimentez cu pompe peristaltice separate - deci le pot controla cum am chef.

Treci direct la Ecco Pro 200. 300ml in plus la material filtrant conteaza mult. E dotat si cu un prefiltru la care poti renunta mai tirziu si pune unul seoarat - ca sa maresti cantitatea de material filtrant. Merita 200lei in plus.

Daca ai pozele salvate pe calculator le poti incarca direct aici. Doar sa le faci ceva mai mici, le dai resize la 1280x1024 din orice aplicatie. Daca le ai pe telefon le dai resize din aplicatia de pe mobilul tau si te loghezi pe site de pe mobil.
https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-eheim-2213-classic-250-6413

Plus un robinet pe iesire si intrare - sint mai multe variante. Poate ca pare prea mare pt. acvariul tau, dar nu exista filtru prea mare. Volum de material filtrant mai mare insemna griji mult mai putine.

Avind in vedere pretul robinetelor bune poate te orientezi direct spre Ecco Pro:

https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-eheim-ecco-pro-130-14827

Sau chiar Ecco Pro 200.
Nu mi se pare prea sigur sa tii pornita pompa de la e402. Mai degraba scoti rotorul de la ea si ramai cu e402 ca prefiltru.

O sa apara diferente de presiune cu pompe separate si nu prea sint sigur cum vor reactiona cele 2 pompe una dupa alta - am avut probleme mari cind a trebuit sa am acelasi flux de lichid (ca volum pe ora) prin 5 pompe inseriate - la o aplicatie industriala. Au fost cuplate mecanic toate pina la urma.

Sau cumperi asta:
https://www.aliexpress.com/item/1005002297726021.html
O combinatie de O2, N2, CO2 in orice cantitati. Ca tot nu au miros.

Oricum nu are importanta. Acvariul mi se pare ca e fara capac, deci orice gaz a iesit din substrat s-a disipat rapid in aer fara sa aibe posibilitatea sa il miroase.
Nu e prea nociv. Doar blocheaza respiratia dupa care mori.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Hidrogen_sulfurat
Doar cineva care a incercat ar putea raspunde.

Teoretic apa calda are densitatea mai mica decit apa rece, deci se va ridica incet (vezi un calculator aici: https://ro.calcprofi.com/densitatea-de-calculator-apa-proaspata-si-sare.html ).
Dar vei crea o zona care va avea temperatura mai mare decit in restul acvariului. Daca imi aduc bine aminte existau discutii despre arsuri provocate la pesti din cauza incalzitorului.
Cred ca poti sa il folosesti, dar neaparat cu termostat si de cel mult 30W sau ceva mai mic.
Sint sceptic ca fermentarea anaeroba care se produce in substrat genereaza CO2. Din ce zic altii gazul de balta contine mult metan, dar nu am gasit nici o analiza a lui.

Sint foarte sceptic ca pietrisul poate sa functioneze ca un difuzor de gaz. Va genera bule foarte mari (de ordinul milimetrilor). Gazele se dizolva in lichid mai repede cu cit suprafata de contact (interfata lichid-gaz) e mai mare sau daca timpul de contact al gazului cu lichidul e mai mare. Difuzoarele sparg bulele in unele foarte mici. Suprafata de contact a gazului cu lichidul creste cu puterea a 2-a a micsorarii dimensiunii bulei. Poti sa faci un calcul estimativ. Ce suprafata are 1 metru cub si ce suprafata au 1000 de litri?
Am retinut.
Sa nu ai presiunea de iesire prea mica. Sau scapa Co2 pe la una din imbinari. Sau chiar electrovalva.

Le iei pe rind.
https://www.freepik.com/premium-photo/cichlasoma-rainbow-vieja-synspilum-cichlasoma-sensillum-is-aquarium-fish_7052929.htm
@liliac - mersi - ai avut dreptate se potrivesc filetele de la stingator la reductoarele folosite de noi.

Referinta:

https://www.evolutionfire.com/products/co2-fire-extinguisher-valve-zx-2d-06-00h/

Codul valvei e identic cu cel folosit la noi in tara. Din cite vad si stingatorul G5 foloseste acelasi tip de valva standardizata international.
Mersi. S?pt?mâna asta sint lefter. Prima data în ultimii 6 ani. ?i mi-e o leneeee s? m? plimb la 35 de grade dup? 3-4 ore de stat la soare la serviciu cum nu va pute?i închipui. Mai rezist doar cu BR RC. Doar c? ?i aia trebuie sa o cump?r la litru c? mi s-au bu?it frigiderul.

LE: scuze pt. diacritice. Mi-am trecut mobilul pe romana, da' cred ca o sa revin la engleza. A detectat magarul ca forumul E in romana ?i sa o ia naiba de autocorectie.
 
Forum Index » Profile for Liv » Messages posted by Liv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com