[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
M-am gandit si eu la asta. Dar presupun ca daca am fost in stare, la un moment dat al vietii mele sa lucrez fotografie color manual, si sa elimin dominante de culoare tot scotand si bagand filtre la un aparat manual, din ala rusesc, (the elders know) cred ca ar trebui sa vad destul de binisor nuantele...

Am incercat-o si pe femeie. :sic: Nu tine.
Stai ca bag acu si poze, ca e clar. N-aveti test sera.

B.R.B.
Val.
Bine ar fi si asa. Dar nici macar. E clar. Sunt un neinteles... in felu meu...
Maine bag niste poze cu hartia aia nenorocita. Nu m-am gandit pana acum, dar poate e veche si decolorata a mea.
Serios acum, tu ce test folosesti? Ca nu imi vine sa cred ca ai senzori electronici in toate cele tz-shpe acvarii... Si sunt sigur ca faci teste de pH, din moment ce bagi co2, si ai duritatea aia de poti sa o vinzi ca apa distilata.

10x.
Val.
Ma, io cred ca baietii astia de la Sera mi-au supraestimat rau de tot acuratetea vizuala.

Mi-am luat mai demult un test de CO2 de la ei. Din ala permanent, ultra-cunoscut de acum. Ok. L-am bagat, era albastru, bineinteles. A mai stat el ce a mai stat, si-a modificat culoarea, dar in nici un caz nu e verdele de pe hartia martor. Este UN VERDE. Dar nu ala.
Intrebarea 1: Asa tre' sa fie? Nu chiar ACEL verde ci doar UN verde?

Mi-am zis, "np. luam un test de kH, si unul de pH si vedem exact"
Bun, ala de kH e clar. Nu am nimic cu el.
Revin la ala de pH. Culorile de pe hartie, intre 7 si 9, sunt doua cate doua, FOARTE, FOARTE apropiate. Si pana la urma nici asta nu m-ar deranja prea tare... Ca e pH-ul 7 sau 7,5 pentru mine e ok. La fel si pentru plante si pestii mei. Dar pentru determinarea CO2-ului diferenta este cam maricica. De exemplu, caz concret... Nu imi dau seama precis daca pH-ul este 7 sau 7,5. Duritatea temporara e 15. Rezulta
pH=7. KH=15 - CO2=45ppm
pH=7,5. KH=15 - CO2=14,23ppm

Cei care au test SERA stiu despre ce vorbesc. Pentru cei care nu au, daca nu ma cred, pot sa trag o poza si sa vedeti.
In fine. Nu prea am solutii in cazul asta, decat alt test de pH, dar nu mi-as lua unul la fel de confuz... asadar...
Intrebarea 2: Cine si ce teste mai foloseste? Tetra are careva? Ca de asta am mai vazut de vanzare si pe la noi. Altele?
(Nu veniti cu idei electronice si alte balarii ca nu mi-a venit mostenirea de la unkiu din America, inca... )

Multumesc.
Val.
Tratamentul cu metronidazol cel mai clar prezentat mi s-a parut urmatorul. Mentionez ca l-am folosit si eu in vreo 2 randuri cu succes de 100%

Asadar, de la unu' "batran si obosit" citire...

koala wrote:... tratamentul cu Metronidazol dureaza minim o saptamana, dar e mai sanatos sa-l repeti de 2 ori ... dozele se pun alternativ, ca in bancu' ala cu sarpele zburator care o zi zboara, o zi nu zboara ... acu' ce sa zic, eu pun o pastila de 250 mg la 40 litri apa ... doza mai mare nu strica, dar nici nu are efect ... deci la un bazin de 80 litri ar veni 2 pastile [ exemplu ] ... presupunem ca incepem tratamentul in ziua de luni :
LUNI : 2 pastile ...
MARTI : ... nu se pune medicament ...
MIERCURI : ... schimb de 40-60 % din apa ... 2 pastile ...
JOI : ... nu se pune medicament ...
VINERI : ... schimb de 40-60 % din apa ... 2 pastile ...
SAMBATA : ... nu se pune medicament ...
DUMINICA : ... schimb de 40-60 % din apa ... 2 pastile ...
LUNI : pauza
MARTI : ... schimb de apa cat se poate de serios [ cat de multa apa ai posibilitatea sa schimbi, chiar 100 % ] ... curatat bine de tot substratul [ e preferabil sa fie bine spalat ] ...

Tratamentul se face obligatoriu in acvariul comun, pentru ca de obicei si ceilalti pesti sunt purtatori, chiar daca nu se vede.
Cu doua precizari:
1. Te sfatuiesc si eu sa il repeti la o saptamana distanta.
2. Nu am schimbat 100% din apa,(nici n-as schimba) dar am facut schimburi mai mici si zilnice in perioada dintre cele doua tratamente. Un 15-20% pe zi, in saptamana de pauza a fost ok. Poti sa bagi si carbunele activ, daca iti permite hardware-ul, tot in saptamana de pauza, evident.

In plus Metronidazolul omoara numai miscocii anaerobi, deci nu iti decicleaza acvariul.

Val.
Uraaaa!!! Si-a facut cineva mila de mine.
Crezi ca ajung pana in CT in viatza? In fine, ma indoiesc ca faci asta prima data asa ca probabil esti meserias SI la ambalat.

Trecem pe PM pentru detalii si ca sa nu devenim prea off-topic?

Multumesc mult, mult, mult...
Val.
Nu puteti ajuta in nici un fel un biet crestin, amarat si disperat?
Ca nu vreau multe. O plantutza, doua, acolo...

Val.
Nici nu stii ce m-ai dezamagit. Pai cum fac aia prin acvariile carora vad Acicularis sub forma de covor. O fi alta varietate...?
In plus, chiar acum am vorbit cu "providerul" meu de plante. Nici vorba sa imi poata aduce altceva, chiar si din Bucuresti, in afara de Acicularis...

Glossostogma, Marsilea, Micrantemum, Sagittaria subulata, pauza. Nimic. Nada. Zip. Zero.

Chiar asa de raritati sunt in Ro?
Si io ce fac acuma?

Dezamagit.
Val.
Bine, bine... da' pot sa o tund, sa o aduc sa zicem la 5-8 cm fara sa constat a doua zi ca am ramas fara ea?
Stie careva?
Sau, ma mai gandeam, oare era asa de inalt ca nu avea destula lumina acolo, poate, si urca si el spre bec... facand tot ce poate pentru cativa luxi in plus?

10x.
Val.
Araldq wrote:glossostigma are neveoie de multa lumina si aditie obligatorie de Co2

CO2 este. Am uitat sa zic. De ceva timp am mai bagat 2 neoane de 18W, si capacul, din sticla cu folie alimentara de aluminiu este acum o oglinda.
Deci la cei 110 litri ai mei am acum:
2 x Aquarelle 18W
1 x TLD 830
1 x TLD 840
1 x TLD 965
TOTAL = 90W la 6700K, i.e. cam 0,82W/l
reflector pe toata suprafatza capacului - Oglinda.

Marsilea... Eu intampin mari greutati sa fac rost de Eleocharis Acicularis si de Sagittaria Subulata, care sa zicem ca sunt mai putin "ciudate". De unde Marsilea in Constanta, ca o mananc...
De mult tot caut prin Constanta niste plante care sa formeze covor. Intre timp am pregatit acvariul sa fie propice pentru ele. In fine m-am hotarat la 4 plante:
-Glossostigma Elantinoides
-Sagittaria Subulata
-Hemianthus (Micranthemum) Micranthemoides
-Eleocharis Acicularis

Pareri? Sfaturi? Din experienta voastra, adica, in afara de ce am putut citi pe net.

In plus o intrebare. Am gasit intr-un magazin Eleocharis Acicularis. In documentatie scrie inaltime maxima 10-15cm. Eu pe asta din magazin l-am vazut la cel putin 25cm. Ce se intampla? Minte vanzatorul si planta aia e de fapt altceva? Sau cine il are in acvariu sub forma de covor il tunde pur si simplu la inaltimea pe care o vrea? Si daca da, asta nu afecteaza planta? Se poate tunde ca gazonul, asa... ??? Ma gandesc ca chiar si 10cm e cam inalt pentru un covor? Deci?

De restul mi-a promis un prieten de la un pet-shop ca incearca sa mi le aduca... Era destul de sceptic. Astept cu nerabdare sa fac rost de plantute. La fel si raspunsurile voastre.

Multumesc.
Val.
Stai ca acu vazui ca mai era un post de la Faraon. Nu mi-l ingalbenise ... nu stiu de ce. In fine.
MARELE ALB wrote:Nu trebuia sa spui asta pe forum . Pentru ca sacul meu e pe terminate si nu o mai gasesc de anu' trecut . Ai toate sansele sa te terorizez pina imi trimiti prin posta un sac .......

Nici o problema. Poshta sa fie ca la cati acvaristi sunt in C-ta :-( nu e nici un pericol aici.

MARELE ALB wrote:P.S. 1 Atentie sa fie turba nu pamint fertil. Turba Potgrond e intr-un sac galben portocaliu, pamintul fertil Potgrond e intr-un sac albastru (cel putin asa am vazut eu). Poate ca si pamintul fertil ar fi bun, da' parca nu-mi vine sa bag pamint fertil in acvariu.

Acu' ce sa mai zic. Cum mi-o fi norocu'...

MARELE ALB wrote:P.S. 2 Multumit de ora la care postez ? ........

Hai ca incepi sa-ti revii...
Scuze de offtopic. Hai ca termin ca parca vad ca iau cartonas de la moderatorii astia...

Val.
Hai sa postez tot aici, ca are oarecum legatura. Mi-a zis un prieten, priceput si el, "Ia vezi, mosule, nu cumva ai apa acida?". Suna plauzibil, asa ca am zis ia sa vad...

Folosesc un test de pH luat de cine stie pe unde drq acum cam multisori ani. Asa ca m-am gandit ca poate o da in balarii testu' meu, intrucat imi arata cam tot timpul 7-7,5.

Ok. Luat test SERA, facut testul... si...
...Trec peste faptul ca nu stiu cum sa compar culorile alea martor care sunt pe hartie... (revin cu asta.) pH-ul meu este undeva pe la 7,5-8.
Mie personal mi se pare cam mare, avand in vedere ca bag CO2 ca disperatu' si testul sera de co2 imi zice ca e ok...

Cum e posibil asa ceva? Trebuie neaparat sa imi iau si un test de kH sa nu mor prost. Tare sunt curios. Stiu eu ca la noi e apa foarte dura, dar chiar asa...? Oare cat trebuie sa fie acum kH-ul meu, astfel incat cantitatea de CO2 sa fie ok, dar pH-ul sa fie 7,5-8??? Conform tabelului ar fi cam greu...

Acum referitor la testul Sera de pH. Poate imi explica si mie careva din experienta cu se compara culorile alea ca sa inteleg si eu. Mentionez ca am prospectul si l-am citit in ambele limbi pe care le stiu. Am urmat instructiunile. Mie tot mi se pare prea greu sa compar o culoare TRANSPARENTA a likidului din eprubeta aia, cu o culoare OPACA de pe hartie. Poate e vreo smekerie... Nu stiu. Mie mi se pare mult prea asemenator incepand de la 6,5 si pana la 9. Avand in vedere ca scara pH este logaritmica.
Poate trebuie citita intr-un anumit fel. Poate tre' sa ma dau de 3 ori peste cap, sa beau un pahar cu apa tinuta 3 zile intr-un borcan portocaliu, sa privesc la soare, si dupa aia sa compar culorile... Glumesc. Dar, pe bune. Ma lamureste si pe mine careva cum se face? Deci am sticlutza intr-o mana si hartia in cealalta... ...si???
planta mama este intr-un pahar (o poti vedea la mine la galerie), la marginea paharului a aparut un puisor cu 2 frunze de 3 cm. nu stiu daca are rizom sau nu, pentru ca nu am dezgropat-o, dar sigur nu are, pentru ca e aparuta pe o tije a plantei mama.
o sa mai astept 1 sapt-2 si o sa o separ de masa.
sper ca e bine ce fac

M-am uitat acum. Ce frumoase si dragalase sunt asa mici :sic: . In fine...
A mea nu a dat niciodata pui din planta mama. Intotdeauna doar din rizom. Asa ca nu stiu ce sa zic.
Nu din experienta, dar ca regula generala, daca are 4-5 frunzulite poti sa il separi.
Daca vrei mai asteapta si parerea unuia dintre meseriasii de pe aici... Avand in vedere ca oricum tre' sa mai astepti pana creste.

Val.
Am folosit turba olandeza Potgrond

Ok. Potgrond sa fie, atunci. Am vazut si de-asta. Tot la Selgros.

Thanks, man.
Cantitatea de nutrienti care era suficienta la 28 C, nu a mai satisfacut-o la 31 C.

Ma gandeam "lasa frate ca ma descurc io si singur.". Pana la urma am zis totusi sa intreb. Si bine am facut, ca uite al asta nu m-as fi gandit. S-ar putea sa ai dreptate.

Cind s-a intimplat? La cit timp de cind l-ai bagat? Stiam despre Ancistrus ca are boala pa™ Althernantera.

L-am urmarit. Ori asteapta sa plec eu din fata acvariului.... Ori chiar nu
are nici o treaba cu ea. Citisem si eu de ancistrus. De aia mi-am luat Plecostomushorul asta mic... Nu cred sa fie el vinovatul. Iar raspunsul... Cam cu vreo 10 zile inainte.

Ce fel da™ turba? E important

Ooops!! Nu m-am gandit. Turba... pentru flori. De la Selgros. Nu stiu Firma.
De ce o fi asa de important, din moment ce tot ingrasamant e. Adica sigur nu e din aia pentru filtru. In fine, daca raspunsul necesita explicatii lungi, in momentul asta nu e important. Mai important e... atunci de care trebuie? Daca e pe firme, baga mai multe ca la noi oferta e destul de limitata.

10x.

Val.

P.S.
Posted: Wed Jun 01, 2005 6:23 am

Te-ai trezit cam tarziu azi...
Alternanthera mea, cu care ma tot laud prin orice post indiferent despre ce ar fi vorba in el... cred ca ma paraseste.
Dupa ce dimineata era ok, seara cam 40% din frunze aratau de parca statusera intr-un poligon de tir. Pline de gauri. Nu e vorba de un singur fir. Sunt vreo 4-5 in total. In final frunza afectata se distruge de tot. Nu stiu ce sa mai fac, si nici care e cauza, exact.
Schimbari intervenite si posibile cauze:
- Apa a atins la un moment dat, intr-o zi 31 de grade celsius. Am scos capacul, si am racit-o incet incet cu apa de la robinet. M-am uitat in documentatie, temperatura ei optima e in jur de 28 de grade. Presupun ca 31 nu ar trebui sa constituie un soc termic. Presupun prost?
- Am schimbat pozitia reactorului de co2 si este oarecum in bataia jetului de "sifon" acum.
- Schimburile saptamanale de 30%, s-au transformat acum in zilnice de 10%.
- Mi-am luat un Pleco, in disperare de cauza... si tre sa zic ca algele sunt terminate rau... Mi-au si spus: "Mai ia-l dom-le p-asta de pe capu nostru ca nici nu avem timp sa rasarim ca dimineata ne si trezim in stomacu' lui...". Sa se fi saturat el de alge si sa atenteze la "loboda" mea?

Pehashu' e constant, ca intotdeauna, adica 7. Apa dura, deh...
Altceva nu imi vine in cap, acum. Daca nu imi dati nici o solutie, o sa mut un fir in alta pozitie in acvariu, lasandu-l in substrat, si un altul o sa il pun intr-un paharel cu turba si nisip desupra... (poate, poate...)... si, cam atat ca nu stiu daca azi cand ma duc acasa gasesc mai mult de 2 fire viabile...

Pls, help, care stiti ce si cum. Alte posibilitati? E nevoie de poze? Asta in cazul in care o sa mai am vreun subiect de pozat azi... :-(
Si, ce e de facut? Daca mai e ceva...

Conditii:
-bazin: 144l brut. 110l net
-substrat: pietris
-iluminare: tuburi fluorescente. (1xTLD830 18W, 1xTLD965 18W, 1xAquarelle 18W, 1Aqua-Glo 15W)Total 69W, 10-11 ore pe zi.
-filtrare: Aquael Fan3
-incalzire: 150W termostat.
-Plante: Lymnophilla, Cryptocorine, Alternanthera, Echinodorus, Bacopa, Anubia
-Fertilizanti: CO2 (drojdie), Sera Florena si Sera Florenette alternativ
-Pesti: 15 neoni, 2 betta, 1 Kuhli, 2 scalari
-Schimburi de apa: De obicei la 5 zile, max. o saptamana cate 25-30%. Acum cate 10% zilnic din motive de temperatura.

10x.
Val.
Are rizomul sau nu il are? Chestia aia ca un "cartof"? :-)
Daca il are atunci nu il separa deocamdata. Lasa-l acolo. In conditii bune, ba chiar si numai rezonabile o sa ajunga un monstru. Sper ca acvariul unde vrei sa o bagi e unul MARE.

Daca totusi tii neaparat sa il separi, lasa-l sa dea macar 4-5 "frunzulitze" ca sa fii sigur.

Planta face niste frunze cam cat alea de salata verde ca marime. Si fiind si rosie, cam face umbra. Uite-te si pe Tropica.

Take care.

Val.
Am si eu o nelamurire cu acvariile astea "de expozitie". Cum fac oamenii astia sa le arate bazinele asa. Ma refer strict la plante acum. Super plantate. Arata ca o jungla, doar ca ordonata... superb. Dar marea mea intrebare e... acvariile alea, asa au devenit ele, sau setup-ul e temporar si dureaza o saptamana-doua, sau cat o tine expozitia? De ce ma intreb? Pai hai sa luam un exemplu. Dar la majoritatea am observat acelasi lucru. Nu stiu daca am voie. Sper ca nu e nimic cu copiraitu. Poza e din articolul lui Sandu legat de codoi. Sper ca nu se supara:

image

Plantelor alora nici cu cei tz-shpe watts/litru nu le ajunge lumina in partea inferioara. Uitati-va la orice acvariu din asta care iti ia ochii de apare prin poze. Pai eu daca las asa in umbra ...alternanthera sa zicem, in cateva zile ramane numai un batz din ea. Pica frunzele de nu ma vad cu tot co2-ul, fertilizantii furnizati constant si cei 0,7W/l ai mei... Stiu ca Alternanthera e mai pretentioasa, poate plantele care apar in pozele astea nu sunt (desi ma indoiesc), dar e valabil pentru oricare, mai putin alea pe care le entuziasmeaza umbra...
Got my point? Care o fi smecheria?

Val.
Dolly wrote:Poate nu sunt o pereche. Poate sunt 2 femele. Mai ales daca zici ca sunt inca mici, cum ti-ai dat seama care e el si care e ea? Un scalar devine matur sexual dupa 7-10 luni.

g.g wrote: e posibil sa fie doua femele tinere (7 luni).

Ce e asta? "Verificati-va cunostintele"??
Pai ii recunosc dupa papila genitala. La el e evident conica. La ea... nu mai conteaza ca ea e aia care depune icre. E drept ca n-am inteles niciodata asta cu papila genitala cat am citit despre ea, dar odata ce o vezi e evident. Deci e un mascul si o femela. Pereche. S-au ales singuri.

alina_g wrote:Mda...Impresionant si rar ! De la mine ai doua bile albe: una pentru implicare si pasiune, a doua pentru ca, intr-un fel, l-ai salvat tinandu-l la piept.

Nu-mi dau seama daca faci misto de mine, sau e pe bune. Ideea era ca ii faceam un tratament separat si in casa era destul de frig. Asa am reusit sa mentin temperatura ok pe timpul cat l-am tinut in brate...

Val.
Vreau si eu o planta care formeaza covor. Cu cat mai putin pretentioasa cu atat mai bine. Dar nu fac figuri. Buna oricare.

Nu asta e problema, ca sunt sigur ca are careva de vanzare asa ceva. Dar eu sunt in Constanta. Nu prea am vazut pe aici.
Ma poate ajuta cineva?

Multumesc.

Val.

Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to: