2timpi wrote:Drogurile,in afara de ciuperci si marijuana, nu sunt bune. Orice substanta care creaza dependenta iti pacaleste mintea si iti fura o parte din viata.
Ai scris un motto demn de posteritate.
Desi suna fain, nu sunt de acord cu ce ai afirmat:
- drogurile sunt utile uneori
- de ce sunt ciupercile si marijuana bune?
2timpi wrote:Eu cred ca un midas face cat un card de antiasi.Nu are nevoie de un acvariu mare ca nu e bun inotator pentru ca nu are vezica si inoata ca un tipar consumand multa energie care necesita hranire adecvata.Mai e un goby in genul la midas doar ca e jumate albastru jumate galben ,parca,si ala e frumos.
Nu cred ca ai inteles de ce vreau anthiasi cu un midas:
Further mimicry is said to exist between E. midas and the anthiine Anthias squamipinnis. This is, however, loosely based on the fact that E. midas is noted to hover in dense schools of A. squamipinnis. This situation could simply be safety in numbers, rather than mimicry (Springer, 1971).
Goby-ul in genul lui midas jumatate albastru, jumatate galben este un blenny: Ecsenius bicolor, coloratia de imperechere.
Pana la urma am luat un Starry Blenny (Salarias ramosus), are cam 2-3 cm, deci foarte mic.
Mi-a fost oferit pentru 19 lire, care chiar cred ca este un pret decent pentru acest peste.
A fost observat, dar nu s-a luat nimeni de el.
Iar Ecsenius stigmatura pare sa se fi potolit.
Silviu Man wrote:Toxoplasmoza este o afectiune parazitara. Infestarea se face prin ingestia chistilor iar sursa de contaminare nu este numai pisica (in acest caz este vorba de contactul cu fecalele pisicii) ci si carnea de niel, de porc, mai cu seama de vinat. Majoritatea purtatorilor afectiunii, in stare latenta, nu stiu ca au aceasta afectiune. Numai in cazul copiilor, care au un sistem imunitar imatur, si a persoanelor cu imunodeficienta, simptomele sunt evidente si clare. In esenta, toxoplasmoza este o zoonoza si trebuie tratata ca atare.
koala wrote:Plm, barbosu' nu da cu paru'... el sta acolo, sus de tot, si se uita la voi, cum radeti de necazu' altuia.
True, big boss. Imi faceam mea culpa. Sper sa ia si altii aminte.
2timpi wrote:Nu baga exenius bicolor ca scapi de dracu si dai peste tac-su. Pastreaza doar blenny- ul ala mic.Nu mai zic ca blenny astia nu sunt nici reef safe. Pentru pescuit pesti din acvariu recoman carligele mustad rosii,sunt foarte subtiri.Daca nu stii sa le faci nod ,ii pui pe baietii de la magazin sa- ti lege 2 carlige.Vezi ca fac astia la mustad niste carlige asa de mici,cu care cred ca ai putea sa prinzi si ace de mare. E mai bine sa.folosesti un carlig mai mare ca sa.poti sa- l scoti usor .Si sa nu lasi carligul cu momeala nesupravegheat ca e posibil sa- l inghita pestele si sa i se agate in stomac,caz in care nu cred ca mai supravietuieste dupaia. Sunt si carlige de apa sarata da sunt mai groase si eu tot mustad rosii as alege.Le speli cu apa dulce dupa ce pescuiesti cu ele.
2timpi wrote:Exenius midas mai bine in locu la bicolor blenny,daca ai ocazia sa- l gasesti de cumparat.Midas blenny asta inoata ca un tipar tot timpul si sta la vedere in partea de sus a acvariului.(iti trebuie si plasa pentru el).Si ar mai fi frumos signal gulf blenny da nu se gaseste prin magazinele din europa,in schimb poti gasi tot un signal blenny oarecum asemanator( nu stiu cat de reef safe ar fi ,totusi ,dar sunt spectaculosi).
Multumesc pentru sfatul cu carligele, nu cred ca am vazut un magazin de pescuit in UK, dar sunt sigur ca gasesc ceva online.
Stiu ca trebuie sa supraveghez carligul, dar stiind pestele, cred ca va musca in maxim 2-3 secunde din momentul in care introduc carligul (momentan il invat sa manance din mana).
Toti Ecsenius traiesc in recif si sunt ierbivori. Stiu ca iti pot ciuguli mantalele la scoici (vezi experienta mea de acum trei ani cu Tridacna derasa si Ecsenius lineatus) si diversi polipi, dar cred ca fac asta doar cand simt ca le-ai invadat teritoriul, nu si daca ii introduci intr-un acvariu gata plantat cu corali. Ecsenius stigmatura din acest acvariu nu imi lasa in pace Sarcophytonul de langa vizuina lui, dar nu s-a atins de celalalt. Ce nu stie el e ca tesutul ramas pe piatra va creste probabil mai multi Sarcophytoni in acelasi loc (deja se vad polipii pe piatra). Ecsenius midas e superb, dar as vrea unul intr-un acvariu mai mare, cu Anthias, ca sa obtin efectul de card. Ecsenius bicolor pe de alta parte, va ocupa aceeasi nisa si fiind un peste mai mare, cred ca il va linisti pe Ecsenius stigmatura. Alta varianta ar fi sa mai adaug Ecsenius stigmatura, in speranta ca voi obtine o pereche. Gasesc usor orice peste, ajunge sa il cer si mi-l aduce la magazin in maxim doua saptamani (se duc la TMC la doua saptamani), de obicei mai multe exemplare. De ce nu fac asta mai des: ma oblig oarecum sa cumpar pestele, ori mie imi place sa il observ pentru o perioada inainte sa-l cumpar.
Stiu ca exista un curent mic dar puternic homofob indreptat impotriva unui user marsupial, si as vrea sa dau un avertisment.
Il voi numi The Koala Curse. Ii afecteaza pe cei care vor sa formeze perechi de pesti si au facut misto in trecut de o anumita pereche de ciclide americane.
Acum voi admite ca sunt prima victima: la o zi dupa ce am facut filmuletul cu noua mea pereche de Amblyeleotris latifasciata cu Alpheus bellulus https://www.youtube.com/watch?v=ooPVVypqxXY , exemplarul mai mare de Amblyeleotris a mancat unul din crevetii alpheus. Apoi, exemplarul mai mic a fost tinut doar pe sub pietre. Am interpretat aceasta drept comportament normal de imperechere, cu un mascul mare si dominant care isi tine femela in cuib.
Dupa doua saptamani, trag concluzia ca exemplarul mai mare si-a dat seama ca cel mic nu e femela (probabil ca nu a stat) si ca atare acum am fugareli prin acvariu.
De ce nu au facut asta in perioada de carantina e peste capacitatea mea de intelegere, dar ce e cert e ca am sfarsit cu doi masculi. Amandoi raman sanatosi si exemplarul fugarit pare sa apuce sa manance bine si are aripile intacte si arata foarte bine.
Acum ca am facut marturisirea, ramane dilema: cum naiba prind pe unul din ei sa-l scot din acvariu?!? Si pe care? Si cum imi realizez in final perechea?
Pare-se ca trebuie sa vizitez un magazin de pescuit, sa gasesc un carlig suficient de mic si sa il pescuiesc pe cel mare afara din acvariu.
Apoi il mut inapoi in acvariul de carantina pana cand gasesc o femela la magazin. Odata identificata femela, o aduc in acvariul de carantina, iar daca este acceptata - adica este femela, o mut in acvariul mare, iar masculul i-l dau lui Pavelescu, ca are acvariu suficient de mare sa tina ditamai buhaiul de goby, plus ca si el a facut misto de userul marsupial si perechea sa de ciclide.
In rest, cei patru royal gramma par sa se inteleaga foarte bine (femelele se mai fugaresc, ca femelele), iar cei doi blenny par sa ignore cvartetul, desi cred ca E. stigmatura a reusit sa-i aplice o muscatura lui E. pictus. Ma gandesc ca as putea sa-l scot pe E. stigmatura pentru ca e beligerant sau sa adaug un Ecsenius bicolor sa-l mai linisteasca.
2timpi, eu cred ca nu ai dreptate cu Toxoplasmoza.
Si nevasta-mea avea pisica inainte sa o avem pe Noemi, si la teste nu avea nici IgM (anticorpi acuti), nici IgA (anticorpi care indica infectie in trecut) pentru Toxoplasma gondii.
Eu o cunosc intamplator pe Dr. Lidia Lazar foarte bine, mi-a fost coordonator la lucrarea de diploma. Cred ca ea e cel mai mare expert in toxoplasmoza de la noi, are si clinica de toxoplasmoza pentru femeile gravide care au fost suficient de ghinioniste sa faca boala in timpul sarcinii. Si mai tin minte cate ceva din ce-am invatat la parazitologie intrucat m-a pasionat la un nivel personal.
Legat de nivelul mare de anticorpi, la persoanele cu predispozitie genetica la boli autoimune nu e neaparat o binecuvantare. Ajunge sa confuzezi sistemul imun pana acolo unde incepe sa atace structurile proprii si nu mai iesi din acest cerc vicios fara medicamente cu efecte averse importante, precum imunosupresoarele. Parerea mea e sa nu mai generalizati fara sa stiti ce spuneti, ca ajungem ca babele de la tara.
Dane, mancatul de pe jos era ok pana cand faceai antrax sau inghiteai alt germen care producea obligatoriu boala.
um02122 wrote:Am auzit de curand o idee noua: cea de acvariu imun.
In ce consta:
- introduci doar pesti bolnavi, dupa ce i-ai tratat in prealabil
- acvariul trebuie sa aiba ich, velvet etc. ca sa mentina imunitatea dobandita
- se foloseste hrana de calitate, adica vie, preferabil inclusiv continutul sistemului digestiv (adica bacterii, virusuri, paraziti).
Cat despre ich,se poate si un acvariu fara ich dar trebuie sa ai 2 acvarii de carantina nu unu.Un acvariu pentru pesti si un acvariu pentru corali,ca degeaba tii pestii in QT tank daca bagi dupaia o piatra vie sau un coral care provine dintr-un acvariu strain care mai mult ca sigur are ich.
Ideea era ca pestii sunt mai sanatosi daca sunt expusi la agenti patogeni si capata imunitate, in loc sa ii tii intr-un mediu steril si sa nu aiba imunitate dobandita.
Am auzit de curand o idee noua: cea de acvariu imun.
In ce consta:
- introduci doar pesti bolnavi, dupa ce i-ai tratat in prealabil
- acvariul trebuie sa aiba ich, velvet etc. ca sa mentina imunitatea dobandita
- se foloseste hrana de calitate, adica vie, preferabil inclusiv continutul sistemului digestiv (adica bacterii, virusuri, paraziti).
Proprietarul mai foloseste si un reverse under gravel filter ca sa descurajeze formarea zonelor anaerobe. Substratul recomandat e pietris de coral.
Acvariul sau are "doar" 47 de ani.
De asemenea, autorul avertizeaza ca aceasta e doar parerea lui si ca metoda nu e nici pentru noobi, nici pentru experti.
Acvariul arata asa:
dan.pavelescu wrote:Incredibil cat seamana cu dottyback.. si n-au nimic in comun.
Sa nu ma inviti pe la tine, ca-ti ciordesc sarcophytonu, Ardiles scrie pe mine
Mie imi par mai faini, atat comportamental, cat si ca look. Imi pare rau de cei sapte pe care i-am pierdut in ianuarie in carantina. Pe astia trei i-am pus direct in acvariu, dupa ce i-am tinut sub observatie la LFS pentru doua saptamani. M-am limitat la trei pentru ca am vrut sa le dau o sansa mai buna de supravietuire. Cred ca pot adauga mai tarziu la grup, cand schimb acvariul.
Eu m-am tot rugat de tine cu Sarcophytonul. Am avut doi bebe care au crescut din resturi de pe piatra (adica ii stiu de cand erau doi polipi jumate). I-am extras din cub si i-am pus in RSM130. S-au atasat amandoi de piatra, din pacate, cel mic era prea apoape de una din gaurile lui Ecsenius stigmatura, motiv pentru care era muscat (smulgea vafurile de la polipi, apoi le scuipa). Acum cel mic a fost mutat in Fluval Edge, sper sa il indrageasca perechea de clowni de acolo.
Sper sa-mi lase coralii pe care ii voi adauga in viiitor in pace, altfel il exilez in Noemi's reef pe blenny, sa ocupe nisa eliberata de Royal Gramma.
georgemonda wrote:Plm, azi dimineata mi-am rupt ochii sa-l vad pe al patrulea .
Pana la urma am zis ca nu sunt trezit bine era ora 4.
Pun si poza cu patru atunci cand/daca se decide si al patrulea sa iasa din ascunzis (iti dai seama ca nu a fost usor sa-l conving sa ma lase sa-l prind).
Deocamdata e balamuc, cu toti pestii la display, nedumeriti de ce se intampla in acvariu.