in urma cu aproximativ o luna jumate cand am setat acvariul mic,cel de 25 de litri,am folosit pietris margaritar,turba de la florarie care de fapt contine turba+argila amestecata cu nisip,pe ambalaj scrie tot ce contine si nici urma de ingrasamant chimic,si am mai cumparat o punga de argila granule.N-am pus multa turba,vreo 2-3 pumni cat sa acopere suprafata fundului,deci nici macar un cm+ cateva granule de argila puse in zonele in care am plantat,peste care am pus un strat de 4cm pietris.Am in acvariu urmatoarele plante:anubias,egeria densa,cabomba,valisneria,Hydrocotyle sibthorpioides.Plantele plantele arata bine,mai ales de la jumatatea superioara in sus,deoarece acolo primesc o lumina corespunzatoare,anubiasul mi-a facut niste radacini frumoase,Hydrocotyle care este o planta pretentiasa la lumina la fel merge super.
Concluzia mea este ca am facut un amestec poate prea slabut(mi-a fost frica sa pun mai multa turba si argila)si pe langa asta am o lumina f.slaba-un neon mic de vreo 30 de cm,l-am primit de la cineva.Daca voi face un amestec de 1/3 turba,1/3 argila,1/3 pietris cu o lumina buna in acvariul mare,ar trebui sa mearga ceva mai bine,asta teoretic,dar stiti cum e cu teoria

.In orice caz,pot sa spun din proprie experienta ca o lumina adecvata face minuni,fara aceasta poti sa ai ce substrat vrei,ca nu face treaba