[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
60 cm  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

MC creste bine iar dupa aprox 2 saptamani iarasi face frunze transparente

Stauro creste foarte incet .

Am ajuns la 0.1 cu Fe dar tot am BBA , iar in coltul din dreapta , langa input-ul filtrului extern unde apa circula foarte incet am si o mica portiune de cyano , cam 2 cm patrati

Am pus o poza cum dozez macro din 2 in 2 zile de 3 ori pe saptamana . Adica duminica , marti si joi . Vineri si sambata pauza , duminica schimb 50 % apa

Dozez 3 ppm PO4 (daca dozez mai putin dau de GSA )si 16 ppm NO3 tot la 2 zile , oare ce fac gresit ? De asemenea si Mg 5 ppm tot la 2 zile . Restul plantelor cresc bine , rotala sp. green , microsorum trident , anubias , bucephalandra si pinnatifida , am urme de BBA pe bucephalandra , anubias si lemn .

2 ml easy carbo zilnic . Am citit undeva de dozare de 3-4 ori doza recomandata de easy carbo impotriva BBA dar nu stiu cat de "safe" este . Stiu ca se poate trata local dar am in multe locuri BBA

Sa cresc doza de NO3 ?

Sau este altceva ?

[Thumb - NO3+PO4.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 29/01/2016 14:41:37

stefanp
Moderator

IP:

Eu as mai creste doza de fier.
Presupun ca la capitolul co2 stai in regula.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Am Fe 0.1 -0.2 dar nu apare in schema de dozare , ce ma seaca acum este BBA si frunzele transparente care cresc vreo 2-3 saptamani ok iar dupa aia incep sa se faca transparente
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Din experienta voastra , frunzele transparente si dupa aceea putrezirea lor este ce fel de deficienta ?

Fe (am Fe aprox 0.2 ppm) sau CO2 sau altceva ?
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Pana acum stiu clar ca daca dozez 3 ppm PO4 GSA dispare , asta inseamna ca trebuie sa dozez NO3 echivalent cu 3 (ppm PO4) x 14 , adica 42 ppm NO3?

Vorbind ,conform redfield ratio 14:1

This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2016 14:52:35

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

skija wrote:Pana acum stiu clar ca daca dozez 3 ppm PO4 GSA dispare , asta inseamna ca trebuie sa dozez NO3 echivalent cu 3 (ppm PO4) x 14 , adica 42 ppm NO3?
Vorbind ,conform redfield ratio 14:1

Redfield ratio - se refera la cat ar trebui sa fie in timp media raportului acestor componente. Asta nu inseamna ca nu pot face aditii diferite de componente Daca am un bazin in care plantele mananca mult NO3 si nu am pesti => lipsa dejectii si mancare din care sa apara nitrati se poate pune 10...14+ NO3 : 1 PO4 si invers daca am plante care mananca multi fosfati, se mai combina cu fierul si am si multi pesti deci rezulta nitrati natural pot face aditii de 1...5 NO3 : 1 PO4

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Problema e ca la mine se consuma mult PO4 , cum ziceam trebuie sa dozez 3 ppm tot la 2 zile altfel dau de GSA , si ma gandeam ca daca dozez aprox 15 ppm NO3 este cam putin in raport cu PO4 si poate ar trebui sa cresc doza NO3

Sau poate gresesc eu ?

Nici acum nu am dat de capat la problema cu plantele cu frunze transparente si problema BBA

This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2016 23:05:43

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

dozezi NO3 atat cat sa ai cat vrei tu in bazin...
Daca aceste consum se face in timp se aplica media aritmetica: daca azi ai 0.1ppm de PO4 si bagi 3ppm de PO4 iar peste 2 zile ai iar 0.1 ppm, media este 1.5ppm PO4 Asta daca tot atat ai - 1.5ppm - dupa 24 de ore in bazin. Daca iti scade brusc inseamna ca ceva il face sa dispara (reactie chimica, ceva din filtrare...) si nu mai merge asta cu media. As doza zilnic la cateva ore de la dozarea fierului sau schimba solutia de fier cu alta marca (spre exemplu Aquavitro sau Seachem care au fier gluconate Fe3+).

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

poi NO3 si PO4 dozez odata la 2 zile si intre zile Micro , folosesc chelated trace ca si micro

adica :

duminica schimb apa si dozez macro

luni micro

marti marco

miercuri micro s.a.m.d.
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

este OK. Trebuie vazut cand/in cat timp "dispar" fosfatii... Daca sunt consumati in timp este OK, daca "dispar" brusc este ceva chimic...
Ceea ce spuneam eu mai sus era ca nu trebuie sa dozezi corespunzator Redfield ratio ci in bazin, in medie, trebuie sa se pastreze acest raport...

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Lucian am senzatia ca intr o viata anterioara ai fost profesor de chimie .
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Gabi C wrote:Lucian am senzatia ca intr o viata anterioara ai fost profesor de chimie .

Am urat materia/stiinta asta si toata viata m-a urmarit peste tot pe unde am fost, chiar si in hobbyuri (foto, acvaristica, modelism)

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

La cum te raportezi la ea si la cite detalii strict chimie dai, as zice ca a fost materia ta favorita ...
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Mai am o intrebare si va rog sa raspundeti din proprie experienta .

Cum se comporta plantele daca ai prea multa lumina ? adica 1w/L sau 1.5 w/l si insuficient CO2 ?

Mai exact : se decoloreaza , putrezesc , se ingalbenesc ...etc etc chestii de genul acesta

Merci
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

In general nu exista prea multa lumina sau prea putin CO2 sau altceva ci exista un dezechilibru intre x si y. Sigur ca o cantitate mare de lumina poate "arde" frunzele si asta pentru ca sistemul ei de "aparare" nu poate face fata... In general astfel de cazuri frunzele de sus (deci frunze tinere) incep sa se rasuceasca si sa se ingalbeneasca... Este doar din ce tin minte ca am citit - nu am experimentat... Mai jos ai si o imagine sugestiva cu dezechilibrele si simptomele lor
[Thumb - plant-deficiency-labeled2.jpg]

skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Chestia ce inca ma "framanta" pe mine este tot aceiasi , frunzele de la MC si Stauro devin transparente si putrezesc .

De exemplu , acum 2 sapt am tuns MC , plantele au crescut si acum iar incep sa aiba frunze transparente .

Oare nu dozez eu cat trebuie ? oare am CO2 prea putin ? O sa incerc pe rand sa le ridic dozajul si la CO2 si la fertilizanti . Mai adaug si easy carbo 2-3 ml pe zi

Nu stiu daca este o toxicitate aceasta chestie cu frunzele transparente , adica nu sunt 100% convins .

Bineinteles am si BBA pe lemn , dar asta este alta poveste , poate ca si asta apare de la prea putin CO2 ?

Folosesc NO3 si PO4 dizolvat in 500 ml de apa ca si macro iar ca micro folosesc chelated trace tot asa dizolvat in 500 ml apa . Nu prea cred ca aceste substante ar reactiona "urat" intre ele , foarte multi folosesc aceasta combinatie , mai ales ca sunt de la acelasi producator . Fe am 0.1 -0.2 ppm

Lucian ziceai ca poate se consuma PO4 brusc prin reactii chimice sau altceva .Citeam undeva ca microsorum si anubias consuma mult PO4 , ei eu chiar am plantele acestea si destul de multe )

PO4 nu se consuma brusc , dozez azi sa zic 3 ppm si a treia zi tot mai am 0.3-0.4

skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Lucian wrote:Cu PO4 stai linistit ca eu l-am urcat si la 3ppm si nu s-a intamplat nimic . Totul este sa fie echilibrat cu NO3 si retul parametrilor altfel algele pandesc la colt

Lucian , ziceai ce scrie mai sus la inceputul jurnalului , ca ai urcat PO4 la 3ppm, aici te referi in sensul ca dozai 3 ppm sau atat aveai in acvariu tot timpul ? (adica dozai mult mai mult PO4 ca sa-ti ramana 3 ppm )

Sper ca se intelege intrebarea

Merci
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

aia era valoarea medie
Uite si un citat: "I dose about 40ppm NO3, 15 ppm PO4 and maybe 1.5 ppm of Fe to this tank per week.
Target: 15ppm NO3, 5ppm PO4, 0.4ppm Fe
" Tom Barr: http://www.barrreport.com/showthread.php/9553-120-gallon-Dutch-Planted-something-or-another/page34

skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Merci ptr info Lucian

Prin target se refera ca acea valoare adica 15ppm NO3 si 5 ppm PO4 sa fie constant in bazin ? eu asta inteleg
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Exact - sunt niste valori medii pe care el tinde sa le pastreze

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: