Author |
Message |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 19:07:23
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Sa continui cu alte intrebari care ma nelinistesc.
In primul rand, am umplut acvariul (100x40x50) cu apa cam de o saptamana. Problema e ca nu am pus nimic in el in afara de substrat si niste buturugi (mangrove). Filtrul si incalzitorul merg in continuu de la inceput.
Ieri am facut niste teste de apa. Nu stiu cat de relevante sunt dat fiind ca acvariul nu e populat nici macar cu plante, dar iata rezultatele:
pH: undeva intre 6.5 si 7
gH: 8
kH: intre 1 si 2
NO2: 0
Vreau sa incep cu plantarea, sa iau plante (destule, dar nu excesiv) si cu niste ancistrus pentru inceput.
Acum, ce ma nelinisteste e valoarea kH. Din cate am vazut pe aici pe forum, valoarea trebuie sa fie undeva intre 5 si 10 (?). Credeti ca o sa am probleme cand o sa vin cu primii locatari sa-l populez? Ar trebui sa iau un kH plus sa tratez apa? Se schimba situatia dupa ce il plantez si il populez? O sa am variatii ale pH-ului?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 19:23:20
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Ancistrusii sunt ok si super rezistenti. Eu am ciclat acvariul cu sanitari (ancistrus + corydoras) si n-au nici o problema. Au rezistat si la un ammonia spike de 5mg/L (fatal pentru mai toti pestii).
Pentru a ridica KH, poti folosi bicarbonat de sodiu (gasesti la alimentara), cauta pe forum. E un dozaj cat pui si ti-l duci catre 4.. unde e mult mai safe.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 22:21:00
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
M-am documentat pe net despre relatia dintre pH, kH si CO2-ul din apa si totul este foarte clar.
Am cautat pe forum aici si am gasit si pe web referinte la adaugarea de bicarbonat de sodiu. Acum, am gasit un post care spune ca bicarbonatul de sodiu nu mareste concentratia de carbonati de Ca si / sau Mg ci de carbnati de Na, ceea ce e foarte logic.  Dar pe de alta parte, mie nu-mi trebuie in apa carbonati de Ca si Mg? Si tinand cont de relatia dintre acesti parametri, odata cu adaugarea de bicarbonat nu va creste si pH-ul? Din ce am citit, spune ca efectul asupra pH-ului e intr-adevar mic la folosirea bicarbonatului.
Si totusi... la mine e deja ~7 pH-ul si nu prea as vrea sa ma duc in zona bazica.
Tinand cont de toate acestea nu e mai bine sa folosesc niste roduse specializate de genul Sera kH plus? Sau aceste produse au un impact mai puternic asupra variatiei pH-ului odata cu cresterea kH-ului?
Am mai gasit ceva interesant: niste teste facute de... unii din care rezulta ca prin folosirea bicarbonatului, efectul e urmatorul: la o crestere a kH-ului cu 1 grad, pH-ul va creste cu 0.1 (cu aproximatie, bineinteles). Dupa formula asta, daca la mine e deja ~7 si trebuie sa duc kH pana pe la 4-5, inseamna o crestere a pH-ului pana pe la 7.5...
O ultima intrebare: odata cu popularea acvariului cu plante si pesti va ajunge la o stabilitate toti parametrii acestia? Adica prin microsistemul care (sper!) se va crea se va stabiliza kH la o anumita valoare fara nevoia de aditivi in apa? Bineinteles, cu scimbari regulate de apa si intretinere buna...
Scuze daca am detaliat prea mult problema, dar vreau sa fac totul cat se poate de bine.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 22:35:21
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Hehe  e bine ca te documentezi.
Din pacate toate astea sunt generalitati - iti dai seama ca intr-un microsistem totul este intr-un semiechilibru.. Nu poti mentine nimic perfect constant acolo (oricum, nu doar cu cativa zeci de lei pe solutii). Poti doar sa dai o directie asa.. cam pe unde ai vrea.
Ca sa masori precis PH-ul trebuie sa dai ~500ron pe un PH metru si pe solutiile de calibrare.
Ca sa observi ca oscileaza (nu la unitatile mari, ci dupa virgula) si ca nu e perfect stabil.
Daca bagi aerare ceva mai multa, se mai duce CO2 din apa, pac se vede la PH.
Daca baci un mopan, pac scade pH.
Si dupa ce bagi pestii, si plantele - echilibrul va ajunge, dar greu. Trebuie multa rabdare.. O sa dai de alge (un lucru bun, cumva, daca te gandesti ca acvariul tau produce viata totusi  - macar o alga tot vrea acolo).
Sfatul meu este ca e bine sa citesti - dar mai sfant decat toate e sa nu supra populezi, sa nu dai mancare mai multa decat mananca pestii in 2 minute si sa schimbi apa cel putin saptamanal. Si cu echilibrul, mai ajustezi din mers..
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 22:44:13
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Ok. Am inteles.
Dar acuma sa merg pe bicarbonat sau pe ceva de genul kH plus?
Presupun ca aceste produse speciale sunt... macar mai usor de controlat decat bicarbonatul, nu? Sau macar au efecte mai clare.
Multumesc pentru promptitudine!
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 22:53:31
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Si la mine kH-ul (in mod normal) este la 1-2.
Initial am adaugat bicarbonat, dar ala tot trebuie adaugat.
Cautand despre cum sa ridic duritatea apei (am melcuti), am aflat de cuttlebone. Pus in acvariu, ridica si kH si cum se 'topeste' foarte greu, e perfect.
La mine kH sta la 4 acum, si odata la o luna, mai adaug niste os din ala.
Se vinde tot la petshop, dar pentru papagali and stuff, e osul acela alb (foarte dur) pe care il ciugulesc ei ca sa isi mai ajusteze ciocul. E ieftin. Am luat din acela fara suportul metalic (pus ca sa il agati usor in colivie) si il sparg in bucati asa cam de 2cm x 2cm si il zvarl in acvariu.
Poti pune si solutie daca vrei si gasesti usor, dar mie mi-e lene sa umblu cu solutii cand pot remedia mai usor cu ceva mai putin solicitant
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/02/2008 23:08:10
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Ok, multumesc mult!
Sper sa fie bine si sa pot sa am un oarecare echilibru in acvariu pentru ca vreau sa ajung sa cresc niste discusi. Stiu ca nu e deloc recomandat pentru un incepator, dar altceva pur si simplu nu ma mai incanta sa am in acvariu. Sunt cei mai frumosi pesti pe care i-am vazut. Numai oscarii pe care i-am avut demult, in "tinerete", m-au mai stimulat atat de tare.
Sper sa nu se supere nimeni daca o iau putin off-topic, nu as vrea sa deschid alt thread pentru cateva intrebari rapide
1. Ce termometru sa folosesc? Un model mai exact. Intreb pentru ca la ~170 de litri cat am in acvariu si cu un Tetratec HT150, termometrul de la tetra (nu stiu cum se cheama - de-ala lipit pe geamul acvariului) imi indica 26 de grade cu termostatul dat la 31.5. Temperatura din camera este ~20 de grade. Deci ori nu indica bine ori... punctul 2.
2. La volumul acesta si la diferenta aceasta de temperatura fara de camera oare am nevoie de un incalzitor mai puternic? Asta tinandcont de viitorii discusi, bineinteles. Ca de altfel, 26 de grade ar fi suficient.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2008 08:42:57
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote:odata cu adaugarea de bicarbonat nu va creste si pH-ul? Din ce am citit, spune ca efectul asupra pH-ului e intr-adevar mic la folosirea bicarbonatului.
Iti spun din experienta ca la o apa cu KH mic efectu' bicarbonatului de Na asupra pH-ului e mare de tot.
gengiskhan wrote:Am mai gasit ceva interesant: niste teste facute de... unii din care rezulta ca prin folosirea bicarbonatului, efectul e urmatorul: la o crestere a kH-ului cu 1 grad, pH-ul va creste cu 0.1 (cu aproximatie, bineinteles).
Nu cred ca e chiar asa, depinde de KH.
Daca apa e moale, efectu' bicarbonatului asupra pH-ului e mare, intr-o apa dura e mai mic.
Iti sugerez sa folosesti KH plus. Pentru ca vrei discusi ar fi bine sa ridici KH pina la 3. E suficient  .
Ia un termometru intern, chestia aia care se lipeste pe geam nu-i buna, e influentata de temperatura din camera.
26 C nu-i suficient. Daca iei discusii de mici (5-7 cm), e bine sa-i tii pentru inceput la 32 C. Dupa ce se adapteaza (vreo 2 saptamini) reduci lent temperatura la 30 C. Apoi poti risca s-o cobori la 28.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2008 09:37:26
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Multumesc mult pentru lamurire in legatura cu kH-ul.
Porcu wrote:
26 C nu-i suficient. Daca iei discusii de mici (5-7 cm), e bine sa-i tii pentru inceput la 32 C. Dupa ce se adapteaza (vreo 2 saptamini) reduci lent temperatura la 30 C. Apoi poti risca s-o cobori la 28.
Stiu ca 26 nu e suficient pentru discusi. De-aia am zis ca in cazul in care NU vroiam discusi, era de-ajuns. Iar in legatura cu termometrul, inseamna ca pot sa ma astept ca eu totusi sa am 31 - 32 de grade in acvariu si termometrul sa-mi arate numai 26. Pe incalzitorul respectiv scrie ca merge pana la volume de 250 de litri, deci ar trebui sa ma incadrez. Acuma, conteaza si temperatura din camera.
In fine, o sa iau un termometru calumea si sa masor temperatura bine si o sa stiu. Daca nu e bun, o sa-mi iau alt incalzitor mai puternic
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2008 10:09:40
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
gengiskhan wrote:Stiu ca 26 nu e suficient pentru discusi. De-aia am zis ca in cazul in care NU vroiam discusi, era de-ajuns.
Am citit acuma mai atent si-am inteles, eram in goana calului cind am postat, scuze  .
gengiskhan wrote:Iar in legatura cu termometrul, inseamna ca pot sa ma astept ca eu totusi sa am 31 - 32 de grade in acvariu si termometrul sa-mi arate numai 26. Pe incalzitorul respectiv scrie ca merge pana la volume de 250 de litri, deci ar trebui sa ma incadrez. Acuma, conteaza si temperatura din camera.
E foarte posibil sa ai 31-32 in acvariu. Da' nu te lua dupa gradatiile termostatului, sint doar orientative si multe (chiar majoritatea) incalzitoarelor sint decalibrate. Unele termostate nici n-au scrise cifre, doar niste gradatii. Temperatura o reglezi dupa termometru  .
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2008 11:06:56
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Da, problema e ca termostatul meu e dat la maxim si termometrul ala (oricat de influentat e de temperatura din camera) imi arata 26 de grade. Chiar daca apa are 31 - 32, mie cred ca totusi imi trebuie unul mai puternic, nu? Care sa duca mai usor temperatura asta.
Mai ales ca o sa vina iar iarna si poate o sa fie putin mai racoare in camera, deci diferenta de temperatura mai mare si mai ales ca vreau discusi care se pot pricopsi cu diferite probleme care necesita ridicarea temperaturii. Si atunci chiar o sa am nevoie.
Bine, pana nu masor exact temperatura din apa, nu o sa stiu ce si cum.
|
|
 |
RaresLuc
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/02/2008 15:16:28
|
RaresLuc
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/152046927643b85715ecab6.gif)
IP:
|
Eu cumpar incalzitoare dupa regula 1W/litru si daca nu gasesc exact cat volumul acvariului le cumpar mai mari. Adica la un acvariu de 30 de litrii spre exemplu, nu cumpar un incalzitor de 25 de W ci unul de 50 de W, pentru ca pot sa am diferente mari de temperatura intre mediul in care tin acvariul si temperatura apei din acvariu, asa ca prefer sa am de unde sa compensez. E bine sa ai un incalzitor puternic pentru ca poti sa il reglezi la orice temperatura si sa duca fara probleme. Daca ai unul mai slab apar problemele ca posibila problema pe care o ai tu acum, adica nu mentin apa la temperatura la care sunt setate chiar date la maxim. Pentru un acvariu de 170 de litrii ca al tau eu as cumpara un incalzitor de cel putin 200 de Watti.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2008 08:48:45
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
RaresLuc wrote:Eu cumpar incalzitoare dupa regula 1W/litru si daca nu gasesc exact cat volumul acvariului le cumpar mai mari.
Corect  ....... cu precizarea ca incalzitoru' trebuie sa fie de calitate. Uneori (de obicei dupa citiva ani de folosire) se blocheaza bimetalu' cuplat si incalzeste continuu ....... daca e prea puternic se lasa cu decese  .
Daca exista riscu' sa scada temperatura camerei atit de mult incit sa nu faca fata un incalzitor e bine de folosit doua incalzitoare de putere mica ( nu se pot bloca ambele deodata) in loc de un incalzitor de putere mare.
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/02/2008 10:21:09
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Multumesc pentru clarificari.
Da... deci nu incalzitorul e problema ci termometrul.
Mi-am luat un termometru intern de la Sera si... erau exact atatea grade in acvariu cat scria pe incalziror: 31.5. Si termometrul ala lipit pe geamul acvariului imi arata 25.5
Am scazut temperatura pe la 25.5 - 26 ca am pus niste plante, dar ideea e ca totul e ok, incalzitorul pare sa-si faca treaba mai bine decat ma asteptam.
|
|
 |
|