[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lumina - Juwel High Lite  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Fir3Splitter
Member

IP:

Am un acvariu Juwel Rio 180 cu sistemul de iluminare primit o data cu acvariul (High Lite 2 tuburi Day+Nature+Reflectoare). Problema este cu plantele. Mai jos am pus o poza cu acvariul.

image

Acuma vin problemele:
Am 3 Echinodorus, 2 in laterale si unu in mijloc. Dupa cum vedeti cele din stanga si mijloc cresc si fac la frunze in prostie pe cand cel din dreapta nema. Am observat cu timpul ca plantele ce le pun in spate au probleme si nu cresc, se ingalbenesc si distrug pana la urma. Cabomba de exemplu...cand era in fata era verde si voia sa creasca dar au avut grije Botile sa o ::hammer: Apoi am mutat-o in spate sa nu mai stea in cale la Botii. Acolo planta sa ingalbenit, bobocii au murit...practic...s-o stricat toata. Echinodorusu din dreapta nu creste deloc, are tot cateva frunzulite mici si cu alea tot sta de cateva luni. De ce?
O alta chestie ciudata ii ca nu pot creste Elodeea in acvariu asta. Am avut elodeea de cand ma stiu si nu am avut probleme cu ea dar in acvariul meu se rup frunzele, se innegreste si se distruge. In celalalt acvariu de 70L cu un neon simplu din piata, ii verde si frumoasa. In stanga am si niste Elodeea insa ii cam distrusa; are doar cativa boboci mici jos care momentan par ok. Anubias-ul e si el jumate verde si jumate galben. (stiu de cel care are pete ca o avut probleme cu o alga dar inca nu l-am curatat).

Mai am o planta asemanatoare cu Elodeea doar ca are frunzele mai zimturoase pe margini care o patit la fel. In spate se inegrea si murea, in fata o crescut ii plina de boboci si ramuri noi.

Cu algele momentan pot sa spun ca nu stau foarte bine dar nici rau. Sunt ceva alge pe sticla dar nimic iesit de sub control. De cele negre am scapat. Verzi nici nu am vazut vreodata.

Oare nu o fi neonu de nature bun? De curand am scos reflectorul de la cel de nature. Si parca unele plante din galbui au devenit mai verzi. Nu inteleg care ii problema. Cine stie mai multe despre tuburile astea High Lite. Nu stiu de ce, dar am impresia ca tubul ala face probleme in acvariu. Tubu de nature ii in spate si cel de day in fata...plantele se strica in spate iar in fata cresc frumos -> tubu de nature ii cu problema.

Precizez ca am si ceva CO2, dar ceva ieftin si jalnic alcatuit din butelie si reactor, iar o data (sau uneori mai bag in plus in functie de cat de repede se consuma) pe zi umplu reactoru. Ii ceva simplu si ieftin deoarece nu am posibilitatea de a cumpara o instalatie completa si performanta de CO2.

Si inca o intrebare: Botiilor le place sa muste din frunze? ii normal sa faca asa? pentru ca i-am prins o data muscand din Anubias, astfel am gasit cauza frunzelor de anubias noi gaurite.

Sorry de calitatea pozei si de eventuale greseli pe care nu le-am observat.
Multumesc anticipat.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Fir3Splitter wrote:Cine stie mai multe despre tuburile astea High Lite. Nu stiu de ce, dar am impresia ca tubul ala face probleme in acvariu.

Tuburile astea sunt relativ noi pe piata, insa au o particularitate anume. Baietii de la Juwel zic asa: "Please note: it is important to know, that you cannot install any normal T5 tube in this lamp. Only the new Juwel T5 tubes with High-Lite technology will fit in this lamp, because of the special length. The new Juwel T5 tubes have special lenghts and will therefore not fit other lamps, also if the wattage is the same e.g normal T5 tube 24 W = 549 mm, Juwel High-Lite T5 tube 24 W = 438 mm". N-am verificat personal, dar daca e de pe site-ul producatorului, o iau de buna.

Cu alte cuvinte, daca problema e de la tuburi, nu le vei putea schimba cu ceva mai bun. Mai degraba schimbi Multiluxul High-Lite cu 2 Multiluxuri normale (pe T8) si pune neoane dedicate (Osram, Philips, Sylvania - exista o sumedenie de combinatii).

N-ai zis nimic de substrat/fertilizare....

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Fir3Splitter
Member

IP:

Lofty wrote:
Fir3Splitter wrote:Cine stie mai multe despre tuburile astea High Lite. Nu stiu de ce, dar am impresia ca tubul ala face probleme in acvariu.

Tuburile astea sunt relativ noi pe piata, insa au o particularitate anume. Baietii de la Juwel zic asa: "Please note: it is important to know, that you cannot install any normal T5 tube in this lamp. Only the new Juwel T5 tubes with High-Lite technology will fit in this lamp, because of the special length. The new Juwel T5 tubes have special lenghts and will therefore not fit other lamps, also if the wattage is the same e.g normal T5 tube 24 W = 549 mm, Juwel High-Lite T5 tube 24 W = 438 mm". N-am verificat personal, dar daca e de pe site-ul producatorului, o iau de buna.

Asta stiu. Is mult mai subtiri fata de celelalte. Offtopic.

Fertilizante nu folosesc si substrat am ceva pietris fin luat de la petshop. Nu stiu nume.

Problema este legata de, tubul Nature - plante. Nu am precizat ca pe tuburi scrie ca is de 45W.
Fir3Splitter
Member

IP:

Deci sa nu fie neintelegeri.
Tubul acela, Nature, face bine la plante sau nu. Eu din cate am observat nu prea face bine deloc, iar acvariul e tot galbui de zici ca apa ii tulbure. Acuma vreau si parerea celor care stiu mai multe (nu detalii tehnice, alea le-am citit si eu cand am luat acvariul).
bogdangh
Member
[Avatar]

IP:

Fertilizante nu folosesc si substrat am ceva pietris fin luat de la petshop. Nu stiu nume.

Ai spus tot cu aceasta fraza.
Noua tehnologie T5 are un randament mai bun in ceea ce priveste emiterea de lumens. La o lumina puternica nu trebuie sa te mire ca nu merg plantele daca nu le ajuti cu fertilizare. Lumina ca si temperatura cu cat cresc maresc ritmul metabolic al plantelor, acest lucru trebuie sustinut cu aditivi. Ceea ce ai tu acolo din belsug dupa parerea mea sunt nitratii.
Pe scurt: acvariul tau se chinuie, ajuta-l daca ti la el.

Galerie Foto
[Email] [Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Fir3Splitter wrote:
Asta stiu. Is mult mai subtiri fata de celelalte. Offtopic.

Era vorba de substituibilitatea lor cu alte tuburi T5 dedicate plantelor, din punct de vedere al lungimii. Una peste alta ti-am oferit o solutie, nu stiu daca o sa-ti zica cineva ca un tub Juwel e "pe gustul" plantelor...

Offtopic (nu ma pot abtine iar de la offtopic): Oricum tu stiai toate astea si tocmai de aceea ai optat pt un Juwel cu T5 pentru acvariu plantat; si ai mai si ghicit ca scriu doar ca sa ma aflu in treaba. Ei bine da, asa-mi place mie sa scriu offtopic, de doi ani incoace sunt intr-o continua goana dupa un numar cat mai mare de posturi

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
bogdangh
Member
[Avatar]

IP:

Sunt detinator de Rio 300 de mai bine de trei ani, deci vorbesc din proprie experienta.
Gama Juwel de acvarii incanta vizual, intr-adevar au finisaje extraordinare, dar din pacate totul se termina aici. Merita sa-ti iei un Juwel daca vrei ciclide sau daca vrei sa-l upgradezi in cazul cresterii plantelor.

Avantaje: design
Dezavantaje:
1. pret
2. sistem de iluminare insuficient
3. sistem de filtrare inadecvat, pe langa acest lucru are si o eroare de proiectare,in ce sens: pompa este pusa pe un fel de soclu, care are lipita de el o garnitura de silion pentru eliminarea vibratiilor, acest silion imbatraneste in decurs de cateva luni transmitand vibratiile pompe in cabinet, este foarte neplacut zdomotul emis, singura solutie este de a schimba soclul pentru inca vreo 3-4 luni, am incercat sa pun banda de teflon dar degeaba. Situatia este chiar enervanta, mai ales daca dormi cu el in camera.

De ce scriu toate astea aici: pentru a te sfatui sa-l upgradezi, sfaturi:
-mai cumpara o lampa daca intra ca dimensiuni, daca nu manufactureaza tu, pune-ti imaginatia in functiune si vei reusi
-mai cumpara cel putin un filtru canistra, chiar de 2 ori mai mare decat recomandarea pentru volumul pe care il ai.
Dupa toate astea mai stam de vorba.

Galerie Foto
[Email] [Yahoo!]
Fir3Splitter
Member

IP:

bogdangh wrote:

Ai spus tot cu aceasta fraza.
Noua tehnologie T5 are un randament mai bun in ceea ce priveste emiterea de lumens. La o lumina puternica nu trebuie sa te mire ca nu merg plantele daca nu le ajuti cu fertilizare. Lumina ca si temperatura cu cat cresc maresc ritmul metabolic al plantelor, acest lucru trebuie sustinut cu aditivi. Ceea ce ai tu acolo din belsug dupa parerea mea sunt nitratii.
Pe scurt: acvariul tau se chinuie, ajuta-l daca ti la el.

Aha ms. De la TetraPlant am ceva PlantaMin (nu fac reclama) de care mai pun din cand in cand. Se poate numi fertilizant?
Oricum ii curios ca plantele in fata cresc si in spate ba.
Daca de aici ii problema, am sa ma uit ce fertilizanti is prin magazine pe la noi.

@Lofty: Am intrebat ceva. Tu mi-ai raspuns altceva. Nimic artificial nu ii pe gustu plantelor decat ce ii natural. 110 posts, keep up the good work Tu imi zici ce spun cei de la JUWEL pe site. Aia orice om stie sa citeasca. Am facut postul pentru cei care au/mai au tuburi dinastea, sau cel putin stiu despre ele (nu de pe site, experienta proprie). Bunu simt zice ca daca nu sti ceva nu te pui sa vorbesti.
(no offence)
Fir3Splitter
Member

IP:

bogdangh wrote:Sunt detinator de Rio 300 de mai bine de trei ani, deci vorbesc din proprie experienta.
Gama Juwel de acvarii incanta vizual, intr-adevar au finisaje extraordinare, dar din pacate totul se termina aici. Merita sa-ti iei un Juwel daca vrei ciclide sau daca vrei sa-l upgradezi in cazul cresterii plantelor.

Avantaje: design
Dezavantaje:
1. pret
2. sistem de iluminare insuficient
3. sistem de filtrare inadecvat, pe langa acest lucru are si o eroare de proiectare,in ce sens: pompa este pusa pe un fel de soclu, care are lipita de el o garnitura de silion pentru eliminarea vibratiilor, acest silion imbatraneste in decurs de cateva luni transmitand vibratiile pompe in cabinet, este foarte neplacut zdomotul emis, singura solutie este de a schimba soclul pentru inca vreo 3-4 luni, am incercat sa pun banda de teflon dar degeaba. Situatia este chiar enervanta, mai ales daca dormi cu el in camera.

De ce scriu toate astea aici: pentru a te sfatui sa-l upgradezi, sfaturi:
-mai cumpara o lampa daca intra ca dimensiuni, daca nu manufactureaza tu, pune-ti imaginatia in functiune si vei reusi
-mai cumpara cel putin un filtru canistra, chiar de 2 ori mai mare decat recomandarea pentru volumul pe care il ai.
Dupa toate astea mai stam de vorba.

Filtrul din dotare chiar ma gandeam zilele astea sa il schimb cu o canistra. De aia am intrebat mai de mult daca il pot desprinde. Sper sa apuc pana nu intru in sesiune.
Lumina 2X45W + reflectoare nu ajunge? Daca nu..o sa ma gandesc cum sa mai fac upgrade.
bogdangh
Member
[Avatar]

IP:

Lumina 2X45W + reflectoare nu ajunge? Daca nu..o sa ma gandesc cum sa mai fac upgrade.

E binisor, eu ma referea la sistemul vechi pe Tehnologie T8

Galerie Foto
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Fir3Splitter wrote:Am facut postul pentru cei care au/mai au tuburi dinastea, sau cel putin stiu despre ele (nu de pe site, experienta proprie).
Experienta proprie cu astfel de tuburi nu cred ca are cineva la noi pe forum, acvariile Juwel cu tuburi T5 au aparut destul de recent. Pe linga asta, pasionatii nostri de plante nu prea folosesc acvarii Juwel.
Juwel a reusit sa-si construiasca un renume prost printre iubitorii de plante din cauza iluminatului necorespunzator.

Acuma vad c-au imbunatatit cantitativ lumina - 2x45 W = 90 W la 180 litri (fata de 60 W in trecut), ceea ce e mult mai bine. Spui ca ai probleme cu Anubias si la un Echinodorus (spune-ne de care) - plante nepretentioase la lumina, ar trebui sa mearga bine de tot la cita lumina ai.

Problema ar putea fi din cauza calitatii luminii. Din ce spui, se pare ca tubu' din spate ar fi problema. Mi-e totusi greu sa cred ca acel tub poate fi chaia asa prost incit sa nu mearga Anubias. Din pacate nu cred ca cineva l-a folosit.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Fir3Splitter
Member

IP:

Una din plantele cu probleme Echinodorus "Red Diamond" asa scria in magazin dar dupa parerea mea arata ca Echinodorus amazonicus (Amazon Sword) Una din cele 2 nu creste, cea din dreapta care este cea mai expusa neonului galben; cea din stanga, dupa cum vedeti face o gramada de frunze. Cea din mijloc este Echinodorus osiris, careia ii merge bine.

Am Anubias barteri 'Nana' care acuma face frunze noi si sper sa se refaca dupa ce am avut probleme cu o alga neagra. Mai am un soi de anubias in stanga dar nu stiu cum se cheama; si asta tot prost o duce...ii cam galbena. (neonu galben ii peste ea)

Cabomba caroliniana am avut niste fire pe care am incercat sa le plantez. Am incercat in fata dar din cauza Botiilor care o tot scoteau din substrat am mutat-o in spate unde aflata sub neonu s-o distrus toata. Acuma incerc sa salvez ceva din ea

Myriophyllum aquaticum (cred)care din cauza jetului de apa de la filtru o duce cam prost (am de gand sa cumpar oricum o canistra si sa scap de cel actual). Are boboci noi si sanatosi care cresc deci nu cred ca are de gand sa moara asa usor.

Egeria densa (Elodeea) nu vrea deloc sa mearga in acvariu. Foarte foarte greu cresc cativa boboci sanatosi si majoritatea ramurilor s-au innegrit si frunzele parca se dezintegreaza.

Limnophila sessiliflora a fost terorizata si ea de Botia dar creste si e verde. La fel am luat niste fire si le-am plantat.

Si mai am o planta asemanator cu Elodeea dar cu frunze zimturoase. In spate s-a innegrit dar am mutat-o in fata si acuma o duce foarte bine.
Fir3Splitter
Member

IP:

Era sa uit nu de mult am plantat un bat de la o bacopa distrusa (in fata) care acuma are 2 ramuri si creste.
Fir3Splitter
Member

IP:

Am pus si in galerie poze cu acvariul meu.

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: