Author |
Message |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 10:21:11
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
petersimpf
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1960643870484027173841a.jpg)
IP:
|
buna tuturor de pe forum sunt din satu mare am 26 ani si am pesti de acvariu aproximativ de la 12-13 ani, adica sunt "acvarist" incepator.... ma pregatesc de vreo 6 luni sa postez problema mea care credeam ca se rezolva de la sine... dar problemele tot revin...
acvariu: 100 litri
pesti: 2 discusi
temperatura 28.5 Celsius
hrana:sera discus
discusii mei au depus de peste 10 ori... la inceput in alt bazin tot de 100 litri unde aveam si alti pesti... aici primul esec.... dupa care i-am mutat in al 2-lea bazin plantat unde erau doar ei doi... au depus si in 24 ore au mancat icrele.... dupa x incercari am golit acvariul si mi-am facut un acvariu steril... au depus iar .... si au mancat icreleiar ... apoi iar au deus si mi-am facut sperante ca am apucat sa vad si codite de pui de discus, dar nu mult timp ca le-au mancar si pe astea .... dupa care iar au depus iar au iesit puii si am fost si mai bucuros ca am avut pui de discus aproximativ 2 saptamani... si le-am dat pui de artemia salina.... dupa care puii (60) au disparut  si dupa un timp parintii au depus din nou .... si au halit icrele .... acum o saptamana au depus iar .... peste 280 icre dupa 24 ore s-au albit max 30... deci restul au eclozat.... la inceput totul ok ... in a doua zi spre seara parintii parca si-au parasit puii (aproape toti erau pe fundul acvariului...) dimineata fuga la acvariu sa vad cum sta treaba cu puii.... tot asa erau adica cam toti pe fundul bazinului si observ ca masculul bate femela... si in pauzele de bataie mananca puii si femela il ajuta pe mascul....  si uite asa am ramas iar fara pui....
rog cunoscatorii sa-mi dea un sfat ce sa fac sa am si eu puiutii mei de discus
va multumesc si va doresc un am nou fericit cu familie mare de discus !
|
Presupunerea este mama esecurilor... |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 14:23:05
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
In primu' rind ai rabdare, cu cit mai multa, cu atit ai sanse mai mari sa vezi pui.
Dupa ce accepta nauplii de Artemia, separa puii de parinti sa nu-i mai poate minca.
Daca parintii se bat trebuie separati, puii nu se prind de ei sa manince.
Lasa o lumina mai slaba noaptea.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 14:58:46
|
petersimpf
Member
IP:
|
multumesc pt. sfat
lumina pt. noapte am un neon de 8w cu o hartie de 80g. peste neon sa fie lumina mai slaba... ziua am 20w tot un neon...
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 19:41:40
|
Ioan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/2451041557a22145b3701b0184109cab.jpg)
IP:
|
Se presupune ca Discusii isi mananca puii daca vad ca nu se dezvolta normal, sau n-au sanse sa supravietuiasca din alte motive. Eu presupun ca Discusii se cearta daca-si banuiesc partenerul de canibalism, ceea ce-i face sa-si manance puii pentru ca n-au sanse sa supravietuiasca. Tot asa se cearta daca indepartezi conul cu icrele si pui altul fara icre in locul lui. Daca-i lasi fara con il cauta, dar nu se cearta, iar unii vin la geam si ti se plang ca le-au disparut icrele. Daca le iei puii dupa ce au stat cateva zile cu ei, unii te privesc rugator ore sau chiar zile in sir si poti vedea cum le merge din ce in ce mai rau pe zi ce trece. Altii se cearta pana trebiue sa-i desparti, ca ti-e frica sa nu se omoare. Dupa o cearta din asta una dintre femelele mele (femele de Discus!) si-a pierdut in mare parte culoarea si nu si-a mai revenit, dar depune normal, in alt bazin, cu partenerul de atunci. Dac-ai avut multi pui care nu puteau pluti, e posibil sa lipseasca anumite minerale din apa, de care au nevoie la formarea vezicii cu aer. Fenomenul apare si lipseste la diferite generatii de pui ale aceleiasi perechi, deci pare a nu fi ceva ereditar. Parintii ar trebuii sa-si cheme puii prin tremuraturi scurte si repetate daca se imprastie prin tot bazinul, dar sunt unii care nu fac asta. In unele cazuri e bine sa aperi icrele de parinti prin fixarea unei plase de plastic sau sarma cu ochiuri de ca. 0,5-1cm pe conul de depunere, asa incat sa fie la cel putin 1cm distanta de ele. Poti si scoti icrele si sa cresti puii singur, da astea-s alte basme.
|
|
 |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 20:02:06
|
petersimpf
Member
IP:
|
"In unele cazuri e bine sa aperi icrele de parinti prin fixarea unei plase de plastic sau sarma cu ochiuri de ca. 0,5-1cm pe conul de depunere, asa incat sa fie la cel putin 1cm distanta de ele."
la mine problema apare dupa eclozarea icrelor, pana icrele nu sunt eclozate totul ii ok adica parintii sunt f. grijulii.... la ultima depunere au avut grija de pui 2 zile... dupa care a urmat cearta si mancarea puilor
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 20:51:17
|
Ioan
Senior member
IP:
|
Daca mananca o zi de pe parinti cresc asa de mult incat pot inghiti nauplii. Asa ca data viitoare-i furi de la ei si-i cresti singur intr-un vas de 1L atarnat de marginea peretilor bazinului in care-s parintii, ca sa-i poata vedea, si le dai nauplii cat mai proaspeti, mici de tot.
|
|
 |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/01/2008 23:11:22
|
petersimpf
Member
IP:
|
si cum reusesc sa incalzesc + aerisesc un vas de 1 l ?  iar cu treaba cu mineralele cred ca aveti dreptate.... dupa eclozare puii la cate zile isi iau "zborul" ? multumesc pentru ajutor
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2008 09:14:28
|
Ioan
Senior member
IP:
|
Dupa eclozare puii mai stau 3 zile pe substrat, dar de multe ori ii ascund parintii de tine, sau ii muta in alt loc, ca sa le asigure un substrat mai curat. Uneori se desprind puii chiar si dupa numai o zi si jumatate, dar asta se intampla mai rar.
Trebuie sa-i tii in apa in care au eclozat, si o tii calda tinand si vasul in apa in care stau parintii, care-i la 30-31°C. Ori lasi apa din acvariul parintilor sa treaca prin vasul cu puii, folosind cea mai mica pompa de apa sau si mai bine filtru intern care exista, si pompezi apa prin furtun folosit la aerisire, cu un burete la esire ca sa atenueze jetul, dar atunci trebuie sa opresti pompa cand hranesti, ca altfel curg si nauplii prin buretele fin care inchide esirea din vas, ori iti faci un tub de plastic cu diametrul de 3-4mm, lung de cam 15-20cm, cu un burete fin la capat, prelungit cu furtun pentru aerisire, ca sa aspiri nauplii morti.Trebuie sa fi atent sa nu-i strivesti cu buretele cand cureti peretii. Eu curat peretii cu o pensula fina, si adaug apa proaspata de cateva ori pe zi inainte de hranire. Fundul vasului se curata cel mai bine apasand pensula si rotind-o ca sa formeze un cerc, ca asa nu prinzi puii sub ea. Si aspiri pe urma. Vasul trebuie fixat zdravan ca altfel se ridica daca scoti o parte din apa cand aspiri. Apa aspirata o completezi cu apa de la parinti, pe care o completezi la randul ei cu apa pregatita pentru schimburi normale. Volumul vasului trebuie sa fie marit in functie de marimea puilor, dar cand sunt mai mari trebuie sa fi atent sa asiguri aerisirea ca sunt multi in apa putina ca sa nu caute mult dupa hrana, si asta are dezavantajul ca puii consuma oxigenul din apa in cateva minute. Asa poti sa tii 30-50 de pui in 10 L pana pe la 1-1,5 cm, in functie de cat de bine poti sa le asiguri apa curata si aer suficient. Se cere multa indemanare si imaginatie. Si pasiune. Si o sotie intelegatoare. Dupa mancare respira foarte agitat! Apa nu se agita puternic la aerisire pentru ca costa energia puilor si n-o mai folosesc la crestere, Cat sunt mici, in primele 10 zile, se lasa furtunul fara piatra si se aeriseste doar atat ca sa se produca o usoara amestecare a apei in vas. Pe urma se pune si piatra. Ideal este sa manance tot timpul, dar asta-i aproape imposibil de realizat. Nauplii traiesc in apa mai mult sau mai putin timp, in functie de duritate. In apa moale, sub 4°dGH-2°dKH 1-2 ore, in apa mai dura, pana la 12°dGH cam 6-8 ore. Ce au mancat puii le ajunge cam 1-2 ore, dupa care trebuie sa manance din nou.
Asta inseamna ca este posibil sa-i hranesti si sa le schimbi scutecele inainte si dupa servici.
|
|
 |
harry-ab
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2008 09:31:17
|
harry-ab
Member
IP:
|
Eu zic sa incerci la urmatoarea depunere sa indepartezi femela dupa ce eclozeaza puiutii. Masculul se descurca foarte bine si singur. am patit si eu ceva asemanator si asa am rezolvat problema. Se pare ca icrele "doamnei " se maturizau foarte repede si "ceasul biologic" o indemna sa papa puii sa depuna alta serie.... Am scos-o, cu alt mascul si a doua zi aveau icre impreuna....
|
|
 |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2008 10:10:46
|
petersimpf
Member
IP:
|
in primul rand va multumesc pt. ajutorul oferit, in special domnului Carja Ioan (in ajutorul dumneavoastra speram cel mai mult de pe forum)
treaba sta in felul urmator... icrele au eclozat in 30 dec. adica duminica... luni parntii erau foarte grijulii cu cei ~250 pui pana in seara de revelion dupa care nu am putut sa-i "supraveghez"... iar marti (02.01.2007) dimineata cand am ajuns acasa am observat ca parintii se bat si puii sunt imprastiati pe fundul bazinului. de atunci ma tot gandesc ce s-a intamplat cu pestii de s-au apucat sa se bata si sa manance puii
"Dac-ai avut multi pui care nu puteau pluti, e posibil sa lipseasca anumite minerale din apa, de care au nevoie la formarea vezicii cu aer." ma intreb: oare trebuiau puii mei de 2 zile sa plutesca deja ? sau parintii sunt nerabdatori ?
poate este de la lipsa de minerale .... poate s-au speriat de la artificii desi acvariul nu este langa geam.... iar treaba cu femela care vrea sa depuna din nou nu cred ca este valabil ca pana ieri seara nici macar nu s-au apucat sa curete conul sau alt obiect din bazin :-??
m-am gandit sa scot unul din parinti si in cele mai multe cazuri am "vazut" ca trebuie scoasa femela. Sincer nu stiu ce sa fac .... as incerca sa ii las inca o tura impreuna (poate problema a fost de la lipsa de minerale, azi vreau sa rezolv problema asta cu mineralele) dar imi este frica sa-i ii vad din nou halindu-si puii din alte motive
o zi cat mai frumoasa va doresc !
|
|
 |
Ioan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/01/2008 13:26:23
|
Ioan
Senior member
IP:
|
petersimpf wrote: in primul rand va multumesc pentru. ajutorul oferit, in special domnului Carja Ioan (in ajutorul dumneavoastra speram cel mai mult de pe forum)
Oooofff, ce batran sunt! Dac-ar lipsi "Domnul" si "Domniavoastra" m-as simti si eu...mai putin batran.
Totusi nu-i exclus sa fi jucat si lumina artificiilor un rol negativ.
petersimpf wrote: oare trebuiau puii mei de 2 zile sa plutesca deja ?
Putin probabil.
petersimpf wrote: as incerca sa ii las inca o tura impreuna
Asa as face si eu.
petersimpf wrote: azi vreau sa rezolv problema asta cu mineralele) dar imi este frica sa-i ii vad din nou halindu-si puii din alte motive
Cu minerale pentru acvarii? Atentie la cantitate, dozare si dizolvare, sa nu devina apa prea dura. Pot aparea salturi rapide de PH! Pregatesate apa in vas separat si amestec-o bine de tot inainte de a o pune in acvariu. Ar fi bine sa stea cateva ore si s-o agiti din cand in cand. Ar trebuii sa poti masura PH si duritatile. PH<7 >5,5; dKH~2°; dGH~3-5°; T~27°C.
|
|
 |
petersimpf
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/01/2008 18:06:04
|
petersimpf
Member
IP:
|
dupa cum am scris si pe topicul "hikari discus" discusii mei au depus iar in 20.01. ... iar in a doua zi adica luni am separat perechea ca se bateau, am lasat masculul cu icrele, care pana azi dupamasa adost foarte grijului dar in cele din urma a curatat conul de icre  acum astept pana la urmatoarea depunere daca nu se cearta ii las impreuna iar daca se iau din nou la cearta am sa scot femela... sim am sa incerc toate solutiile pana dau de una buna.
am si o intrebare, avand in vedere ca lucrez pe o masina laser mi-as putea face un "separator" din sticla sau material plastic care pot sa-l bag in acvariu si sa-l despart in 2 ca si in imagine. oare are rost asa ceva ?
foto
|
|
 |
|