Plantele alese fac parte din categoria celor care nu au pretentii deosebite fata de substrat,lumina si CO2 si bineinteles se gasesc prin magazinele de profil.De cele mai multe ori incepatorii fac erori de aritectura peisagera submerse di cauza necunoasterii caracteristicilor plantelor,fiind nevoiti apoi sa modifice locul plantelor,ranind astfel radacinile,frunzele si incetinindu le cresterea.
Acvariul poate fi impartit in cateva zone principale de plantare, talia plantelor influenteaza amplasamentul si plantarea.
1. Cryptocorine wendtii 2. Crinum 3. Vallisneria gigantea 4. Anubias
5. Hygrophilia polysperma 6. Cryptocorine 7. Vallisneria spiralis
Plante de fundal
Acestea sunt plante inalte ale caror frunze pot depasi uneori luciul apei iar un scop al lor este acela de a masca latura din spate a acvariului
VALLISNERIA GIGANTEA
Este o planta la indemana incepatorilor fiind usor de crescut(este de multe ori greu de scapat de ea )Fara lumina multa planta nu creste spectaculos dar supravietuieste destul de bine.In afara folosirii ei ca décor este o planta care absoarbe rapid nitratii facand astfel concurenta mare dezvoltarii algelor.Se inmulteste prin staloni ,emitand muguri la fieca re1 cm de la planta mama.Se recomanda tunderea ei la 1cm sub luciul apei.
CRINUM
Este o varianta de fundal care poate inlocui vallisneria.Are tija lunga si subtire avand la baza un bulb asemanator cu cel de lalea.Partea mai dificila e aceea ca lumina trebuie sa patrunda la bulb ca sa poata emite noi tije,altfel in lipsa luminii bulbul se necrozeaza si moareAre o culoare de un verde’sanatos’,intens.
PLANTE DE ‘FATA’
Vallisneria Spiralis
Avantajul acestei plante este acela ca la un nivel de lumina redus,in cateva luni ai o adevarata padure de 5-10 cm inaltime ceea ce pentru un acvariu de talie mica poate fi un inconvenient,de aceea se recomanda a se planta in bazine cu h>40cm.
Deasemeni pentru aceasta parte a acvariului se mai pot folosi varietati de Cryptocoryne ce nu depasesc 4-5 cm inaltime.
Una din cele mai frumoase plante de fata este Echinodorus tenellus,crescuta ca un covor de gazon(atentie necesita enorm de multa lumina).In lipsa luminii se ingalbeneste si moare in catreva saptamani.Nu se recomanda la incepatori.
PLANTE DE MIJLOC
Echinodorus bleheri
Este o planta care se planteaza solidar are nevoie de spatiu si e cam pretentioasa la carenta de Fe si lumina.Raspunde bine la fertilizari saptamanale cu microelemente(B,Mn,Zn) sub forma chelatata,adica cu eliberarea ionilor in timp mai lung.Cresterea este destul de lenta din acest motiv fiind si destul de constanta in aranjament.Ideala pentru Scalari.
Hydrophila
O planta asiatica foarte usor de intretinut,cu crestere rapida.Formeaza repede buchete,sunt necesare doar 4-5 fire si cateva saptamani –gata padurea.Dezavantajul ei
esta ca ,creste rapid spre suprefata umbrind celelalte specii.Se obtine o forma deosebita ciupund varful plantei,accelerand astfel pornirea mugurilor portanti de la axila frunzelor.
Cryptocoryne
Esta o planta usor de intretinut neavand nevoie de cine stie ce lumina si nici de CO2.Se poate folosi ca planta de mijloc dar si de fata (depinde de dimensiunea acvariului).Mie personal aceasta planta imi da impresia de vegetatie preistorica.
Anubias
Una din cele mai folosite plante de acvariu.Este o planta care creste dintr un rizom ce se mareste si emite frunza dupa frunza.Sunt varietati diverse de la cele cu frunze de 1 cm pina la cele care ating 2m.Sunt plante ce cresc greu sin u au nevoie de lumina multa si au avantajul ca nu prea sunt dorite in meniu de ierbivorii din acvariu (si pomacea stramba din nas cand da de ea).Este planta care nu moare aproape niciodata.Se ‘planteaza’doar legate de un décor(piatra sau radacina etc),deoarece bagata in substrat radacina putrezeste si moare.Unii acvaristi o mai numesc si planta de ceara.
Ceratophilum demersum
Este o planta fara o radacina adeverata,putand fi des intalnita plutind la suprafata apei,deci cam greu de facut un aranjament cu ea.Dezavantajul e ca umbreste foarte mult .Cresterea e iesita din comun cam 4 cm pe zi.Este capabila sa absoarba cantitati enorme de nitrtati,ceea ce inseamna ca este ideala la ciclarea unui acvariu nou.Se pare ca secreta o substanta toxica pentru alge,amanunt deloc de neglijat
Cam atat deocamdata dar promit sa continui daca aceasta prezentare e de folos cuiva
![image]()
![image]()