Am cumparat o casa in curtea careia exista un mic iaz amenajat, ~6x3m, adancime ~70-80cm in partea centrala din cate am reusit sa masor (exista cred destul de mult namol pe fund). Iazul a fost construit pentru a folosi un mic rau ce trece prin curte. In ultimele 2 luni de seceta, acesta insa nu a mai curs, iar nivelul iazului a scazut probabil ~10cm.
Fostul proprietar nu a locuit permanent, iar dupa spusele lui a populat iazul cu cativa pesti (crapi?) si nu i-a facut absolut nimic timp de 2 ani, nici macar dat de mancare. Vegetatia si pestii pareau in regula in cele cateva vizite facute pana acum (inca nu locuim acolo), insa acum 2 zile am gasit din pacate toti pestii morti. Se pare ca pe langa cei rosii adusi la constuctia iazului, existau destul de multi veniti pe rau. Cei rosii erau de ~30cm, cei "veniti" intre 2-20cm.
In lac exista si o pompa de recirculare, nu stiu detalii tehnice, care insa n-a fost folosita prea mult - fiind casa nelocuita.
In prima faza as fi curios daca putem determina cauza evenimentului nefericit - este clar din motiv de neingrijire, oxigen? se pot face undeva teste ale calitatii apei? raul mai trece prin alte gospodarii, poate sa fie o contaminare cu ceva? alte investigatii? Iar daca se determina cauza, in faza a doua m-ar interesa ce pot face pentru a-l ingriji mai bine, pentru a repopula eventual cu ceva pesti, recomandari, etc.
Imi cer scuze anticipat pentru nestiinta pe acest subiect - planuiam sa ma documentez dupa mutare - astept cu drag orice intrebari sau sfaturi.