[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme iaz  XML
Forum Index » Terariu si pond
Author Message
costelc
Unripe member

Joined: 21/10/2019 23:24:59
Messages: 4
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am cumparat o casa in curtea careia exista un mic iaz amenajat, ~6x3m, adancime ~70-80cm in partea centrala din cate am reusit sa masor (exista cred destul de mult namol pe fund). Iazul a fost construit pentru a folosi un mic rau ce trece prin curte. In ultimele 2 luni de seceta, acesta insa nu a mai curs, iar nivelul iazului a scazut probabil ~10cm.

Fostul proprietar nu a locuit permanent, iar dupa spusele lui a populat iazul cu cativa pesti (crapi?) si nu i-a facut absolut nimic timp de 2 ani, nici macar dat de mancare. Vegetatia si pestii pareau in regula in cele cateva vizite facute pana acum (inca nu locuim acolo), insa acum 2 zile am gasit din pacate toti pestii morti. Se pare ca pe langa cei rosii adusi la constuctia iazului, existau destul de multi veniti pe rau. Cei rosii erau de ~30cm, cei "veniti" intre 2-20cm.

In lac exista si o pompa de recirculare, nu stiu detalii tehnice, care insa n-a fost folosita prea mult - fiind casa nelocuita.

In prima faza as fi curios daca putem determina cauza evenimentului nefericit - este clar din motiv de neingrijire, oxigen? se pot face undeva teste ale calitatii apei? raul mai trece prin alte gospodarii, poate sa fie o contaminare cu ceva? alte investigatii? Iar daca se determina cauza, in faza a doua m-ar interesa ce pot face pentru a-l ingriji mai bine, pentru a repopula eventual cu ceva pesti, recomandari, etc.

Imi cer scuze anticipat pentru nestiinta pe acest subiect - planuiam sa ma documentez dupa mutare - astept cu drag orice intrebari sau sfaturi.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Folosesti termenul ,,rau" vorbind despre acel canal colector, care mai si seaca vara? Bine ca n-ai spus ca ai un fluviu in curte, in loc de un canal de scurgere. Acolo trebuie regandit totul (presupunand ca a fost vreodata gandit) si apoi, la primavara, reconfigurat si reamenajat. Pacat de crapi si de nuferi !

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2019 11:01:11

costelc
Unripe member

Joined: 21/10/2019 23:24:59
Messages: 4
Location: Sibiu
IP:
Offline

Ma miram zilele trecute de ce nu mai exista forumuri active...acum dupa ce am primit un raspuns mi-am adus aminte. Primirea unei persoane bine intentionate, careia ii pare rau de accidentul din curte, care vrea sa inteleaga problema si sa invete de la cei cunoscatori si (sper) pasionati de acest domeniu, este cu lectii de termeni geografici si cu sfaturi constructive de forma "acolo trebuie regandit totul". Acum daca exprimarea mea "MIC rau" va deranjeaza, putem sa-i spunem parau, paraias, curs de apa cu caracter nepermanent sau canal...personal nu cred ca este vitala clasificarea. Din cate am inteles este chiar un paraias ce vine de pe munte, ajunge intr-o alta gospodarie intr-un lac marisor (40x40m), apoi continua printr-un tub pana la mine in curte.
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

N-ai mentionat nimic, deci banuim ca iazul nu e impermeabilizat deloc: practic e o groapa in gradina, din care apa se infiltreaza in sol.
Cand gradina se usuca la soare, apa ramane pana la genunchiul broastei.
Cand vine si gerul, ingheata bocna nu doar apa, ci si juma' de metru din solul de dedesubt.
in aceste conditii, tu vrei sa repopulezi cu pesti.
Crede-ma ca, inainte de orice, ,,acolo trebuie regandit totul". Si de mai multe ori.
costelc
Unripe member

Joined: 21/10/2019 23:24:59
Messages: 4
Location: Sibiu
IP:
Offline

Este impermeabilizat, exista o folie pe fundul acestuia, nu stiu ce tip. Intrucat:
- aceasta groapa a fost practic parasita >2 ani si totusi vegetatia cel putin acum 2 luni inainte de seceta arata foarte bine, frunzele acelea inalte de un verde puternic, nuferi frumos infloriti
- pestii rosii si cei "salbatici" au trecut cu succes 2 ierni pana acum in iaz - deci banuiesc ca nu ingheata 100%
- am vazut si alte vietati (broaste, sarpe) prin jurul baltii
- pe tot parcursul verii secetoase nivelul a scazut cu 10cm, intre timp a crescut la loc, deci nu ajunge la genunchiul broastei
am banuit ca exista un minim mediu necesar auto-sustenabil.

Daca ce exista acum nu este suficient:
1. Care ar fi minimul necesar pentru a atinge un mediu in care pot trai pesti? Sunt binevenite si eventuale resurse de unde sa incep sa studiez
2. Daca restructurarea necesara pentru pesti este radicala, poate fi balta pastrata in forma actuala doar in scop estetic, pentru plante?

This message was edited 1 time. Last update was at 22/10/2019 22:22:32

ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Daca are folie (pt. iazuri) si e etansa, la cata vegetatie si substrat exista acolo, treaba e buna dpdv. al filtrarii bio a apei.
Dar daca folia e ne-etansa, filtrarea bio nu prea apuca sa actioneze, fiindca apa existenta se tot pierde in sol, iar apa posibil poluata, care vine pe parau, ii ia locul rapid si insesizabil.
Asta e cu iazurile alimentate natural si continuu:
e bine ca ai mereu apa proaspata si limpede, e rau ca nu poti controla ce apa vine.
Cel mai simplu ar fi de gandit o deviatie, care sa-ti completeze iazul cu apa numai cat si cand vrei tu.
in restul timpului apa sa curga pe langa iaz, ca sa nu fii tot timpul expus riscului.
costelc
Unripe member

Joined: 21/10/2019 23:24:59
Messages: 4
Location: Sibiu
IP:
Offline

Si in situatia actuala, pana la eventuale restructurari (la anul), se poate face ceva dezinfectare?
 
Forum Index » Terariu si pond
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com