La Tidal 35 am gasit un singur minus prezentat pe youtube, nu are teava de in sa traga si mai din josul acvariului. Dar mi se pare wow ca un filtru cascada sa permita o cantitate decenta de material filtrant, sa aiba skimmer, debit reglabil si trick-ul ala de atentionmare ca trebuie curatat, care defapt e destul de simplu, cand se imbaxeste o ia apa pe langa si salta butonasul.
Dar mi se par filtrele perfecte pentru acvariile intre 30 si 54 de litri, fara batai de cap cu lily pipe, cu in cu out, cu furtune.
Hmmm ,nu stiu cum sa fac sa intelegi mai bine . O sa mai incerc o data dand exemplu filtru ce doresti sa il iei.
Ia un pix si o foaie ,deseneazati acvariu.
Deseneaza filtru cascada ,totul sa fie pe masuratori .
Acum cati cm iti raman de la fundul acvariului pana la ?eav? pe unde trage apa filtru?
Acesta este doar un minus.
Vrei un acvariu plantat frumos cu vie?uitoare? Regandeste filtrarea.
Vrei acvariu cu doua plante inalte si un beta poti lua filtru. Dar pe viitor cand vei dori ceva mai mult vei mai face o achizitie.
Pai stai asa, la un acvariu de 30 de litri inclusiv eheim 150 mi se pare mare, iau tidal 55 care are si teava de in extensibila, capacitatea de material filtrant foarte apropiata. Plus ca am observat altceva, MD Fish pe youtube, acvarii destul de mari setate cu filtru intern unde intra 20g de material biologic. Daca la ala merge eu de ce nu as putea sa mi tin acvariile cu un filtru cascada? Ma refer la acvariile mici, ca daca in viitor trec la acvarii mari (peste 54 litri) atunci da iau externe.
This message was edited 3 times. Last update was at 13/07/2022 17:56:20
Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1465
Location: Austria
IP:
Offline
Iei ce consider tu ca ai nevoie.
Eu am incercat sati explic ceva si nu am reusit.
Cel mai ok este experimentarea,asa ca baga cardu si dai bataie. Bafta
Daca inteleg eu bine, vorbim de un acvariu de 30 litri? Ce sa caute filtru extern in schema asta? Sub 50 litri nu cred ca exista filtru extern care sa nu faca valtoare acolo. Precum valtorile in care spalau taranii rufele acum 100 e ani. Hang-on e solutia, daca e acvariu fara capac sau filtru intern daca are capac.
Eu nu am vazut pe forum un topic (sticky) cu recomandari legate de rata de filtrare si volumul filtrului raportate la volumul acvariului. Tind sa cred ca nu exista niste valori clare orientative ptr cei doi parametri. In general acvaristii pro sunt legati de un brand care urmareste maximizarea profitului si evident ca asta se poate face cel mai usor din vanzarea de echipamente mai mari si mai scumpe. Exclud prezentarile profesioniste si corecte ale produselor asa cum se face la nevertebrate.
@draconi, parerea mea este sa intrebi la nevertebrate ce optiuni ai. Conteaza volumul acvariului (de ex. 30l), cantitatea de plante, nr si dimensiune pesti (de ex 10 microrasbora).
opincarul wrote:Ia Tidal si nu vei fi dezamagit! A trebuit sa renunt la sump si am luat un Tidal 55 de care sunt foarte multumit
Daca nu e acvariu marin, ce capacitate are acvariul?
Imi poti spune cat de eficienta este filtrarea? Eu as vrea sa-l populez cu vreo 10 microrasbora axelrodi blue (ca si kubotai, 3cm max.), neocaridine si 2 melci.
Crezi ca exista vreun risc ca lipitura sa cedeze din cauza greutati si vibratiilor (Dennerle Nano Cube 30)?
Dr Nano wrote:@draconi, parerea mea este sa intrebi la nevertebrate ce optiuni ai. Conteaza volumul acvariului (de ex. 30l), cantitatea de plante, nr si dimensiune pesti (de ex 10 microrasbora).
Am discutat asta, de aia am zis de filtru cascada, le-am zis de proiectul si de un filtru cascada, atunci le-am zis de liberty 130 ca ma intereseaza cum pun si material filtrant biologic, si mi-au spus ca filtrul e chiar mai mult decat am eu nevoie, ca mi-as putea face treaba in 30l si cu liberty 75.
Intre timp am cautat alte optiuni, ca filtrele cascada de la eheim arata asa putin lego si asa am ajuns la tidal.
Filtrele externe sunt faine, dar pt 30 de litri o sa fie multa aglomeratie (in, out, prefiltru, un sistem dragut de lily pipe)
Dr Nano wrote:@draconi, parerea mea este sa intrebi la nevertebrate ce optiuni ai. Conteaza volumul acvariului (de ex. 30l), cantitatea de plante, nr si dimensiune pesti (de ex 10 microrasbora).
Am discutat asta, de aia am zis de filtru cascada, le-am zis de proiectul si de un filtru cascada, atunci le-am zis de liberty 130 ca ma intereseaza cum pun si material filtrant biologic, si mi-au spus ca filtrul e chiar mai mult decat am eu nevoie, ca mi-as putea face treaba in 30l si cu liberty 75.
Intre timp am cautat alte optiuni, ca filtrele cascada de la eheim arata asa putin lego si asa am ajuns la tidal.
Filtrele externe sunt faine, dar pt 30 de litri o sa fie multa aglomeratie (in, out, prefiltru, un sistem dragut de lily pipe)
Cred ca iese un liberty parade cu 2 noi acvarii cu liberty
Tidal 35 are cam tot ce trebuie (inclusiv amorsare automata). Nu cred ca e nevoie de acel tub de aspiratie ptr ca distanta de la marginea acvariului pana la capatul din interior-jos al filtrului e de 12.5 cm.
Dar, cam asa arata un Liberty 75 pe un Dennerle Nano Cube 30. Nu pot sa zic ca arata rau, in clip este un model mai vechi de lampa Dennerle (cu neon) si probabil ca pare mai naturala combinatia/culoarea gri. Capacul e negru.
This message was edited 5 times. Last update was at 14/07/2022 09:47:00
Arata foarte bine, tot tidal am sa iau si eu. In mare cam am lisat completa (acvariu, filtru, amenajare, pestii exista si ei, abia astept sa creasca guppy, am eu impresia ca au o mutatie de culoare interesanta) mai astept salariul sa am si bani
Ce jungla frumoasa e acolo, arata foarte bine. Eu as mai baga foarfeca un pic sa aiba pestii mai mult spatiu, dar e dupa gusturi. Oricum, pare un mediu sanatos.
DraCoNi wrote:Arata foarte bine, tot tidal am sa iau si eu. In mare cam am lisat completa (acvariu, filtru, amenajare, pestii exista si ei, abia astept sa creasca guppy, am eu impresia ca au o mutatie de culoare interesanta) mai astept salariul sa am si bani
- acvariu
- filtru
- CO2 de la inceput sau nu (cu plante easy)
- lampa
- filtru
- incalzitor
- substrat (inert, activ) +/- nisip, pietris
- bacterii susbtrat +/- fertilizanti solizisubstrat
- hardscape (roci, crengi)
- fertilizanti
- solutie declorinare + solutie bacterii
- lipici plante
si
partea placuta
- ales plante
- ales pesti, creveti, melci
Va dura ceva dar in final dupa cautari, review-uri citite, alte informatii culese, vei aunge si la rezultatul dorit.
Eu sunt la plante (flora). Estimez ca-l voi pune in functiune prin august. Apoi voi introduce treptat fauna.
Pas cu pas.
Bayek wrote:Ce jungla frumoasa e acolo, arata foarte bine. Eu as mai baga foarfeca un pic sa aiba pestii mai mult spatiu, dar e dupa gusturi. Oricum, pare un mediu sanatos.
Are si un rac mic, amano si neocaridine.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/07/2022 14:26:57
- acvariu - dennerlke nano cube 30l
- filtru - tidal 35
- CO2 de la inceput sau nu (cu plante easy) - nu cred ca e cazul
- lampa - CHIHIROS C301 (14 W, 1500 LM)
- incalzitor - nu este cazul
- substrat (inert, activ) +/- nisip, pietris - dennerle scaper's soil
- bacterii susbtrat +/- fertilizanti solizisubstrat - ?
- hardscape (roci, crengi) - roci lava
- fertilizanti - ?
- solutie declorinare + solutie bacterii - ce gasesc pe raft
- lipici plante - am inca vreo 4 tuburi
si
partea placuta
- ales plante - rotala rotundifolia, helanthium bolivianum quadricostatus, anubias barteri var nana, ranunculus inundatus
- ales pesti, creveti, melci - la melci neritina mereu, la creveti ceva albastru pentru ca la pesti vreau sa bag in acvariu doar vreo 4-5 dintre pui de guppy blue moscow exclusiv masculi ca sa nu se inmulteasca si se vor asorta la culoare