Val wrote:Am si eu o nelamurire cu acvariile astea "de expozitie". Cum fac oamenii astia sa le arate bazinele asa. Ma refer strict la plante acum. Super plantate. Arata ca o jungla, doar ca ordonata... superb. Dar marea mea intrebare e... acvariile alea, asa au devenit ele, sau setup-ul e temporar si dureaza o saptamana-doua, sau cat o tine expozitia? De ce ma intreb?
Marturisesc ca pana in clipa de azi nu am vazut topicul tau si chiar daca voalat sau nu eram vizat spre a-ti raspunde asta-i motivul pentru care nu am facut-o.
Banuiesc ca nici pe tine nu te-a ros prea tare ca altfel imi dadeai un pm
Val wrote:Pai hai sa luam un exemplu. Sper ca nu e nimic cu copiraitu. Poza e din articolul lui Sandu legat de codoi. Sper ca nu se supara
Nu se supara dar ca deprincipiu cand mai ai intentii d`astea intreaba inainte. Eu asa am facut cand am pus poza care nu este iesita din aparatu` meu si am cerut voie sa o pot atasa la articolul meu doar pentru ca stiam de la sursa ca hiba in acest acvariu a fost CO2-ul. De cand s-a dat cu CO2 totul mergea...propietarul indicandu-mi in mod expres faptul ca nu vrea ca poza sa ajunga in materialul publicitar al altui "facator" de acvarii.
Ca pricipiu la noi nu sunt probleme atata timp cat nu te dai in barci ca e lucrarea ta si de fapt s-o fi facut altul, dar aia p`afara fac urat...in fond tocmai d`aia am pus copiraitu`

, tocmai ca poza sa nu apara fara acceptul meu...da marog dat fiind contextul repet ...nu-i bai
Val wrote:Care o fi smecheria?
Plantelor alora nici cu cei tz-shpe watts/litru nu le ajunge lumina in partea inferioara. Uitati-va la orice acvariu din asta care iti ia ochii de apare prin poze.
.
Nici una.
Nu va mai amagiti cu false secrete ale lu x si y.
Secretu` acvariilor lui cutare sau secretul substantelor si solurilor lui Vasilica

....
Nu exista secrete mari la ora actuala care sa te faca si pe tine sa ai un acvariu identic.
Categoria secretelor a fost inventata de semidoctii pamantului, carora le placea sa se formeze o aura in jurul produselor lor pe care ulterior le vand la pret mai mare sau mai mic.
Secretomanii sunt de obicei pietarii sau fostii pietari care nu ti-ar spune in veci cum apare macar o tija la un banal Echinodorus, explicandu-ti ca planta lui a facut tija aia doar pentru ca are la baza rahatu` lui de sol pe care la luat de pe un tapsan si la facut la vrac si apoi a mai adaugat din substanta lui miraculoasa cateva picaturi...
In diverse perioade ale forumului au existat mituri d`astea si la noi pe p`aici...timpul le-a cernut si chiar daca nu cred ca e frunu` oricat dddaaa destept s-ar da, incat sa zica cum ca pentru el lumea plantelor nu mai are mistere...macar sun destui din cei care au pornit de la nivelul de cumparat o planta de balta care-i crapa in cateva zile in acvariu la cel de a "implanta artistic" un Anubias pe o bucata de lemn.
Deci revin...nu exista secrete.
Exista doar parametrii fizico-chimici, spatiu, timp, bani si pasiune si experienta...restul e vrajala.
Ca sa iti dau un exemplu: vrei un acvariu bine plantat si zici ,cum vad ca bine ati inceput insfarsit sa invatati, ca ai vrea sa ai un acvariu olandez (bine plantat) si ca ai convingerea ca oricat CO2, lumina si substante nutritive ai baga nu o sa iti iasa la fel ca in poza aia.
Nimic mai fals!!!
Poza aia e facuta in Romania, de niste oameni care au lucrari remarcabile chiar si pe forumul nostru, care au tot doua maini, doua picioare si un cap ca si tine, dar care de-a lungul vremii au acumulat mai multa experienta, nu au lucrat in sistem de carpaceala si au o activitate dedicata 12 ore din 24 acestui scop: sa scoata acvarii la care lumea sa caste ochii cu admiratie.
Crezi ca nu poti sa faci si tu?!?...ba da poti, doar ca tu cauti un panaceu universal.
Fiecare planta are specificul ei.
Acvarii olandeze mai faci si dupa cum e specificul local si dupa cat vrei sa bagi in plante.
Uite pe principiul bancului cu logica si politzaiul homosexual o sa-ti fac o analogie

:
Deci tu esti din Constanta, inseamna ca daca esti de acolo ai apa mai dura, mai dura fiind apa probabil ca ai incercat mai multe plante care in ciuda faptului ca le faceai aditie de CO2 nu miscau neam.
Pe de alta parte dadeai si fro` zeama si canci...pai ma fratilor ce sa faceti voi acolo? Constanta e un paradis...da nu la plante de acvariu cu alea merge mai greu.
Voi ar trebui sa fiti taticii ciclidelor africane!
Voi ar trebui sa umpleti Bucurestiul de malawi si de tanganici

doar ca aveti apa aia si nisipul si pietrele si artemia...TOATE la botu calului` si ....nimic.
Vrei plante...se poate si la Constanta fii linistit!
Fa apa cum trebuie, adauga pe langa de pe acum clasicul CO2, o substanta nutritiva de calitate si nu recomandata de fru`n gigel, da-i lumina de firma, investeste intr-
o instalatie care sa iti permita schimb de apa la picatura cu apa de duritate si de pH corespunzator plantelor pe care vrei sa le cresti, prepara un substrat corespunzator si mai ales alaturi de costurile care implica toate aceste investitii aloca timp...muuult timp pentru ca tot ce am scris sa se intample constant si fara sincope, in timp indelungat si nu in cateva saptamani.
Firesc fiecare planta dupa cum iti spuneam prefera o anumita coloana de apa, un anumit spectru de lumina, prefera numite zone in acvariu, o anumita grosime de substrat, cu Ph si duritatea specifica si mai presus de toate are perioade bune si perioade rele...ca in natura, mai ales la cele sezoniere.
Totul insa se rezolva...zici de Alternanthera. Nu-i o catastrofa de planta. Se poate lucra. Poate nu ai spectrul potrivit sau ai coloana prea inalta. Poate nu schimbi apa constant si ai prea multi pesti, poate nu are te miri ce bilute la radacina...dar e o planta pe care trebuie si poti sa o faci.
Firesc o tunzi periodic si asta implica si timp, firesc nu-i place coloana mare care nu-i permite accesul la lumina, nu o sa accepte in veci apa murdara si dura dar nu e un capat de lume, repet o sa iti scrie toata lumea ca planta asta nu mai este un secret de mult pentru cei de pe forum.
Dar tu nu vrei sa te limitezi banuiesc la o amarata de Alternanthera

vrei acvariu plantat si vrei sa arate ca`n poze.
Uite o poza cu un acvariu plantat, cel al meu de acasa...iti garantez ca acum arata si mai bine:
...ai si plante mai simple si plante mai complicate...totul se traduce in aparatura si timp si restul de care iti mai scriam.
Crezi ca poza asta e trucata?
Nu, e 100% reala si e la mine in casa

!
Dar poza asta nu poate sa spuna ca am un Microsorum pteropus Windelov care a crescut si are forma aia dupa un an de zile de pigulit , ca mi-au trebuit 8 luni sa ridic un Echinodorus "Red Flame" de care am tras doar pentru ca stiam ca provine de la Tropica si stiam ca doar acolo gasesc culoare buna, ca Eusteralisii aia de la Dennerle sunt scapati dintr-un fir dupa ce am prapadit alte doua, ca Devilul` ala am reusit abia dupa 9 luni sa am doi pui din el dupa ce m-am casnit si i-am schimbat trei locatii pana sa-i dau de cap iar acum v-a trebuii sa-l marit probabil din lipsa de spatiu

...ei bine cam asa se scrie istoria.
Cum s-ar zice toate aceste clipe minunate numai cu Nikon (parca asta avea lucian-barbosu` cel ce mi-a pozat acvariul). Si l-am ales pe el nu pentru ca are probabil cel mai performant aparat de pe forum ci pentru ca Lucian imi cunoste bine acvariul. Il stie de la inceputuri, stie cam prin cate momente a trecut si mai bune si mai putin bune si putea astfel sa judece mai bine cum sa faca pozele...dar poza acestui acvariu e realitatea acelui moment.
Asta trebuie sa retii la toate pozele aratate pe net sau in concursuri.
A doua zi totul e altfel...si plantele au dispozitii.
Azi am o gradina maine nu...obisnuieste-te cu asta.
Aici lucrezi zilnic. Doar daca nu esti frun` tip cu bani si pui pe altii sa-ti faca munca,
dar ochiul stapanului ingrasa vita...
Poti sa adopti calea de a mentine aceleasi plante pe parcursul timpului si sa le ingrijesti.
Eu nu am foarte mult spatiu, nu am o casa mare si atunci am preferat sa am alta schema: aduc plante noi si le rotesc... asa nu ma voi plictisii niciodata de acvariul meu care va fi vesnic in evolutie, voi putea oricand sa am plante noi, rare si pe care nu le gasesti decat afara, exista o competitie cu tine care te face sa iti fie justificata pasiunea pentru ceva nou, necunoscut.
Mai trist este ca de-alungul anilor rezulta si plante de care te plictisesti... pentru moment vrei sa le dai la altul ca sa mai ai de unde sa le iei cand o sa ai iarasi spatiu si chef si constati ca le-ai pierdut

.
Drama e deci ca nu multi vor sa joace jocul asta