Am cautat multe variante de populare a bazinului de la momentul in care m-am decis sa merg spre Tanganyika. Dar, din diverse motive, pana la urma am abandonat toate ideile si am ramas la ce-mi doream de mai multi ani: un bazin de tropheusi. M-a ajutat faptul ca a ajuns la mine in drum spre o posibila vanzare o colonie matura de Tropheus Golden Kazumbe F1. Este o specie care are originea undeva in sudul lacului, langa coasta Zambiei iar "Kazumbe" vine de la numele scufundatorului care i-a descoperit. Mai poate fi gasit, sper sa nu ma insel , sub numele de "Tropheus Yellow Kachese". Pare a fi foarte apropiat, daca nu identic, cu "Tropheus Sumbu".
Stiam pestii, ii luasem cu un an jumatate in urma pui, de la o crescatorie din Serbia. Pana la urma n-au mai plecat de la mine, asa ca iata-ma stapanul unei colonii mature de 37 de tropheusi moorii Golden Kazumbe. Exact cu o luna in urma, in 16 decembrie 2015, ei aveau sa fie primii locatari ai noului bazin.
Cu ocazia inaugurarii n-am facut poze dar am reusit un mic filmulet.
P.S. Azi, dupa o luna de la inaugurare, am observat in bazin primii 3-4 pui. Relativ mari fata de ce stiam eu de la mbune, simpatici, agitati si dungati. Si in permanenta infometati
Acvariul arata superb, felicitarile mele! Am o singura intrebare: Pestii aia, asa se misca ei de obicei?... ala e felul lor?
N-am avut Tanganikani niciodata, asa ca nu-mi dau seama daca e normal sa umble asa, in card adunat.
Totul la superlativ"marca adiradu"! Acesti tropheusi sunt si printre speciile mele preferate, relativ mici, iuti (ca majoritatea tropheusilor de altfel), sociabili si temperamentali in aceasi masura. Sper ca acesti pesti sa prinda la cati mai multi conationali, startul fiind dat de ceva vreme de o mana de pasionati, care zic eu, au fost cuceriti de farmecul aparte a acestor mici bijuterii de apa dulce.
This message was edited 2 times. Last update was at 17/01/2016 14:37:37
Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase. Si ca sa-i raspund lui koala:
koala wrote:Pestii aia, asa se misca ei de obicei?... ala e felul lor?
Da, ala e comportamentul dar nu numai Ce-am surprins in filmuletul de mai sus au fost primele ore dupa introducerea lor in bazin. Perioada de explorare a necunoscutului in care s-au trezit dupa 2 zile de stat intr-un... butoi La inceput n-am avut stanci decat in cele 2 extremitati ale bazinului, in mijloc era un urias spatiu liber. "Traversarea" acestui spatiu se facea astfel: unul, probabil unul dintre conducatori, isi lua inima in dinti si incepea sa se indrepte spre capatul celalalt stancos, trecand prin no-mans landul din mijloc. Imediat toata gasca il urma. Si tot asa, cu curaj tot mai mare.
Dupa cateva zile au trecut la un altfel de "joc": unul dintre "sefi" lua inca 4-5 confrati, nu stiu dupa ce criterii, si-i ducea prin zona din mijloc pana in partea cealalta a bazinului unde stateau in cerc timp de cateva minute, parca discutau ceva Restul gloatei ramanea pe loc, langa bolovanul ala mare din stanga, paziti de un fel de "paznic" sa nu cumva sa se desprinda si sa mearga sa-i deranjeze pe cei 5 plecati. Apoi, unul cate unul, la interval de 10-15 secunde, cate unul din cei 4-5 revenea la grupul mare.
Acum, in zona centrala este si ea plina de bolovani si comportamentul lor s-a "complicat" si mai mult: au perioade ale zilei cand stau aliniati si rascheteaza algele de pe pietre. Seara, cand lumina este mai estompata, o parte din ei se aduna in zona de mijloc si inoata cu tot felul de figuri, parca s-ar juca. Binenteles ca exista si mici lupte, "mouth fighting", probabil pretendentii la un rang social mai inalt in ierarhiile lor incearca sa-i faca simtita prezenta. Si, binenteles ca se si imperecheaza , ca dovada stau cei cativa pui pe care i-am vazut deja prin bazin.
Legat de filmulet-se vedea pe ei ca-s putin morcoviti si erau neobisnuiti cu noua resedinta, abia astept o filmare dupa ce se obisnuiesc, sa vedem atunci comportamentul lor
Stiam de ceva vreme de tropheusii tai. Adica stiam de colonia respectiva. Nu stiam ca-i tii intr-un butoi si ca i-ai luat pe toti, dar stiam ca kazumbele vor urma la populat . Dar no...n-am vrut sa stric surpriza .
Stiu insa si de asocierile la care te-ai gandit la un moment dat...sper ca nu vei face greseala asocierii cu Petrochromisi...nu merg din "n" motive pe care nu le voi insira decat in caz de forta majora.
Nici asocierea cu pemba (bemba dupa unii autori) nu as indica-o...desi extrem de discutata sistematica genului Tropheus, se pare ca si kazumbele, asemanator lui pemba sunt din grupul moori. Desi au ochii albastri si teoretic cei din grupul brichardi sunt tropheusii cu ochi albastri. Altfel spus exista un risc de incrucisare interspecifica si kazumba si pemba fiind moori. Daca vrei sa mai adaugi o colonie, poti incerca cu un brichardi, annectens sau polii.
Desi nu-s printre preferatele mele, ca specii, pestii arata bine, sanatosi, usor stresati, lucru confirmat de prezenta dungilor. La tropheus aparitia dungilor inseamna stres.
In ansamblu, bazinul si pestii arata foarte bine. Felicitari!