Nu ai nevoie de pompa de aer, apa se oxigeneaza suficient daca spraybarul care se vede pe peretele din spate
valureste suficient apa. O pompa de aer iti va scoate CO2-ul din apa si nu vrei asta. Ai prea putine plante dupa
parerea mea.
Nu, plante cat mai multe ca sa concureze algele. Trebuie sa te concentrezi pe cresterea plantelor,
nu pe eradicarea algelor, acestea vor disparea singure daca ai suficiente plante. Poti sa adaugi si
Easy Carbo, un supliment de carbon pe langa CO2 gazos.
O seara placuta,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 23/03/2014 23:02:01
Astazi am observat ca algele mele perleaza, Macar se simt in largul lor.
E posibil ca parametrii NO3 sa fi scazut atat de mult pentru ca am mai completat cu apa de pe 10 pana astazi ~5l in 2 transe?
Valoare NH4 - 0mg/l
Valoare NO2 - 0,01mg/l
valoare NO3 - ~50mg/l
Valoarea NO3-ului este dificil de citit... In instructiuni spune ca ar trebui citite in 5 min, daca citesc in 5 min am ~40-50mg/l, daca il citesc in 6min am ~75mg/l. Care valoare-i corecta?
Si mai am o intrebare, cum ar trebui sa schimb apa? Iau doar din acvariu, din ambele sau nu conteaza?
Buretii si perlonul ar trebui curatati in apa scoasa? Ar trebui sa clatesc si matrix-ul (am citit pe undeva ca trebuie clatit pentru a nu...ceva), restul mediilor de filtrare trebuiesc clatite?
This message was edited 1 time. Last update was at 25/03/2014 14:33:35
Salut,
Am o intrebare careia nu-i gasesc raspunsul pe goole si poate ma poate ajuta cineva de aici.
Dupa ciclarea acvariului NH3 se va schimba în continuare în NH4 care va fi consumat de NO2 care va fi consumat de NO3 sau va fi un NH3 va fi direct consumat de NO3? Am citit undeva ca NH3 se va schimba în NH4 în continuare. Ciclarea, prin numele procesului, îmi induce faptul ca în continuare în acvariu vor exista atata NH3 cat va fi produs de excrementele pestilor, resturile de mancare si buc?tile de plante si pestii morti nescosi din acvariu care se vor transforma în NH4 care va fi în continuare servi ca hrana pentru NO2 care vor fi consumati de NO3. Fapt ce se va întâmpla în mod permanent într-un acvariu ciclat, adica asta înseamna pentru mine un ciclu. Ceea ce vreau sa subliniez este cum de în acvariu nu vom gasi NH3? exista posibilitatea sa avem valoare 0? Atât timp cât exista NH3 va exista si un pic de NH4 si un pic de NO2. Nu? Adica o sa existe atât de putin încât nu vor aparea pe teste?
Acum sa trecem la alte la alte probleme pe care le-am observat: Majoritatea frunzelor tinere de Rotala alternanthera reineckii au gauri parerea mea de „specialist” e ca sunt datorate valorilor ridicate de NO3 pe care le am de ceva timp.
A doua problema e ca pe frunzele de plantelor se observa ca o depunere de calciu, eu având si un GH de 14 si Kh de 9-10 ma face sa ma gândesc ca e posibil sa se fi depus piatra pe plante, la fel cum se depune si pe pet-urile în care sta apa la declorifiat. Este posibil asa ceva?
Între timp am scazut si ratia de fertilizanti de la 2 ml (cât mi-erau recomandati pentru un acvariu de 80l) la 1ml. am mai pus câteva plante si cam atât.
Valorile pentru NH3/NH4 sunt 0 mg/l, NO2 am valoare cuprinsa 0,05 ?i 0 mg/l, cred ca e situata undeva la 0,02-0,01, iar valoare NO3 în citita în 5 min, asa cum recomanda testul este pe la 40-50mg/l iar a în 6 min ajunde la 75mg/l.
This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2014 17:20:25
Oau. Asta da documentare, ai putea sa-ti dai tema de doctorat cu lucrarea asta. Mai intai de toate felicitari, sincere felicitari. Apreciez munca depusa si iti multmesc ca mi-ai recomandat-o.
Din ce am citit in studiul tau am observat cateva chestii care imi pot explica lipsa de NO3 din acvariul meu. In primul rand lipsa unei instalatii de oxigen, coolerele merg cu o ora mai mult decat neoanele, adica 7 ore acum, iar apa care intra în acvariu afinge aerul si datorita presiunii uneori baga bule mici de aer in apa, ceea ce m-a facut sa cred ca e destul de oxigenata. A doua posibilitate ar fi mediile de filtrare folosite: 3l de spartura de lava, 2l de siporax si 1l de matrix. Datorita lipsei instalatie de oxigen si capacitatii siporax-ului si matrix-ului de denitrificare, asa cum si producatorii le lauda, e posibila aceasta scadere a NO3, mai ales ca am crescut în ultima saptamana debitul de apa pe care poma il impinge.
Te rog sa-mi explici cum pot afla debitul de apa pe care-l impinge poma in acvariu. Eu am incercat prin masurarea timpului în care se goleste apa din camera pompei, adica ~5,2l efectivi, dar aceasta metoda nu stiu daca este corecta pentru ca pana se umple teava cu apa si pana ajunge in acvariu merge intr-un fel, iar cand apa incepe sa curga din teava in acvariu, curge mult mai usor, si asta se observa la coloana de apa din camera pompei, care dupa ce teava se umple cu apa, coloana scade mult mai repede.
Scuze pentru explicatiile greoaie nu pot explica mai logic.
O alta posibilitate cred ca ar fi sa pun un furtun in teava care duce apa în acvariu, la nivelul spraybarului, paralel cu luciul apei si sa pun o leica mare, sa torn continu apa în sump si cronometrez în cat timp impinge 10l de apa, dupa ce tevile sunt pline cu apa, apa ar trebui ca de la acel nivel sa se verse intr-un alt recipient. Dar ma cred ca si faptul ca spreybar-ul nu o lasa sa curga asa cum ar curge din furtun influienteaza rezultatul.
...
Multumesc incaodata pentru recomandarea lucrarii si te felicit pentru tot acest studiul.
Lipsa de NO3 din acvariul tau eu u as pune-o pe o denitrificare partiala, pentru asta ai nevoie de debite
mici si foarte mici de apa prin mediile de filtrare. Eu cred ca acvariul tau inca nu este ciclat corespunzator.
Ftul ca ti-au aparut ceva alge se poate datora si acestui lucru, algele, ca de altfel si plantele se "hranesc"
si cu amoniac.
Ca sa afli debitul real cred ca a doua varianta este ok. Dupa ce afli debitul real prin mediile de filtrare poti
sa afli timpul de retentie hidraulica a apei in mediile de filtrare, gasesti formula in articol iar daca nu te descurci
intrebi aici. Un timp de retentie decent ar trebui sa fie in jur de 1 minut.
O seara placuta,
Dragos
P.S. nu prea am cum sa-mi dau niciun doctorat in domeniul asta, nu am nicio legatura cu biologia sau chimia
decat ca nu mi-au placut in liceu
Salut,
Am o mare problema, ieri am mai completat cu ~2l de apa pentru ca se evaporase... etc.
Astazi am facut testele si nu mai inteleg nimic...
NH3/NH4 - 0mg/l
NO2 - 0,000001mg/l apa are doar o tenta foarte, foarte fina, sincer cred ca e data de culoarea picaturilor si foarte decolorata
NO3 - ~ 0,7mg/l
Ce se intampla?
Testele de la aquili nu se folosesc asa cum scrie in instructiunile in lima romana, si acestea chiar difera de instructiunile originale...
Pe 28 am facut testele corecte, NH3/NH4 - 0, NO2 - 0 (inainte avea o tenta de culoare, acum a ramas incolora); NO3 - ~60mg/l.
Am facut primul schimb de apa si am pus cativa locatari. Ciclarea am facut-o cu un Botia si 2 pui de guppy în acvariu, care au fost pusi dupa ~o saptamana dupa ce i-am dat drumu, nu ma judecati, nici acvariul din care i-am luat nu era ciclat.
Am pus acum 3 zile si 4 red cherry pentru ca doar atat mai aveam, iar ieri am fost la piata si am cumparat inca 10, iar vanzatorul mi-a dat ~20 (Bonus)cu tot cu pui [am doua femele de ~3,5cm, n-am vazut in viata mea red cherry atat de mari si de rosii, pe unde m-am uitat acestia cresc intre 1,5-2cm].
Si treptat am pus si guppy, momentan am 11 guppy printre care 2 sunt foarte mici si 4 femele care inca nu sunt mature (masculii nici nu le baga în seama) si restul sunt maturi.
Deci am în acvariu 11 guppy, un botia de ~6cm si ~25 creveti. Mie sincer mi se pare foarte aglomerat, dar e posibil si pentru ca in ultima luna l-am vazut doar gol.
Credeti ca-i prea multa aglomeratie acolo?
Intre timp, cred ca datorita fluctuatiilor de PH/CO2, mi-au aparut si BBA, asta n-o aveam in colectie, dar celelalte alge bat in retragere, cele verzi care erau pe tevi au disparut, cele brune abia se mai observa, au mai ramas firele subtiri si verzi de pe plante cateva frunze de anubias, si cele brune pe frunzele plantelor si mai ales pe frunzele mai batrane de Cuba.
Acum cred ca o saptamana am scos anubias-ul din acvariu si l-am curatat mecanic cu penseta si de atunci am observat o retragere a algelor.
Intre timp mi-am cumparat o butelie de CO2 de 7,5l, trebuie sa-mi ajunga maine.
Mai am niste intrebari legate de sistemul CO2:
Am citit pe un forum patania unui acvarist caruia i-a sarit valva de siguranta a buteliei si n-as vrea sa am vreo surpriza neplacuta. Eu mi-am cumparat o butelie de 7,5kg, si as vrea sa nu decoleze; ar trebui dupa ce o umplu sa ii mai dau drumu la CO2 sau sa-i spun sa o umple mai putin? Va rog dati-mi niste informatii pe care ar trebui sa le stiu pentru a nu avea surprize, din ce ati intalniv voi sau niste link-uri cu informatii despre folosirea acestor sisteme.
Reductorul il montez eu sau trebuie sa ma duc la cineva autorizat pentru asa ceva?
sagaeu wrote:... Majoritatea frunzelor tinere de Rotala alternanthera reineckii au gauri parerea mea de „specialist” e ca sunt datorate valorilor ridicate de NO3 pe care le am de ceva timp.
A doua problema e ca pe frunzele de plantelor se observa ca o depunere de calciu, eu având si un GH de 14 si Kh de 9-10 ma face sa ma gândesc ca e posibil sa se fi depus piatra pe plante, la fel cum se depune si pe pet-urile în care sta apa la declorifiat. Este posibil asa ceva?
Între timp am scazut si ratia de fertilizanti de la 2 ml (cât mi-erau recomandati pentru un acvariu de 80l) la 1ml. am mai pus câteva plante si cam atât.
Gaurile din frunze este de la lipsa Potasiului. Cumpara Easy Life Kalium - Potassium si fa aditii de ~10ppm/saptamana in 3 ratii.
Pe frunze pot sa aparat doar depuneri de diatomee la acvarii noi ("piatra" apare doar prin evaporarea apei pe o suprafata, ceea ce nu cred ca se aplica frunzelor tale )
Daca nu sti ce contin fertilizantii si in ce concentratie, recomandarile sunt superfluu (Spre exemplu daca mie imi este de ajuns un BigMac unuia de 200Kg care sparge piatra toata ziua s-ar putea sa moara de foame daca ii dai zilnic doar atat )
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
sagaeu wrote:Eu mi-am cumparat o butelie de 7,5kg, si as vrea sa nu decoleze; ar trebui dupa ce o umplu sa ii mai dau drumu la CO2 sau sa-i spun sa o umple mai putin? Va rog dati-mi niste informatii pe care ar trebui sa le stiu pentru a nu avea surprize
Poti merge cu regulatoru' de presiune sa-l monteze ei dupa ce o umple. Butelia va fi rece si presiunea din ea va fi in jur de 30-40 bari la inceput. Pe masura ce ajunga la temperatura camerei va creste si presiunea spre 50-60 bari. Daca ajunge spre 100 bari inseamna c-au bagat din greseala prea mult CO2 si trebuie s-o mai golesti repede.
Ce-am scris mai sus e doar teoretic, treaba cu "prea mult CO2" se intimpla la butelii mici, de 0,5 sau 1 kg din cauza impreciziei cintarului industrial. La o butelie de 7,5 kg nu cred ca-i posibil sa greseasca. Oricum, din ce stiu eu, buteliile se incarca la 75% din capacitate tocmai pentru a evita astfel de greseli de cintar.
In concluzie, daca cel care iti incarca butelia nu-i complet retardat (greu de crezut, are o munca de raspundere), poti sta linistit.
Am inteles exact din exemplul tau @Lucian. Te rog ajuta-ma sa inteleg care-i treaba cu ppm, mi-a dat si @ioanis un link in care mi-am prins urechile, sau da-mi un link ceva în romana unde sa ma documentez. Sau rog pe cineva care are rabdare sa scrie.
Eu am un acvariu de 58l si sump 22l asta e cantitatea de apa care incape in el. In sump am ~3l de burete JBL fin, ~1l de Perlon, 3l de spartura de lava, 2l de Siporax si 1l de Matrix, pompa impinge ~380l/h, acum pun zilnic 2ml de micro si 2 de macro [FERTILIZANTI(PIPIPLANT)
Pretul pentru fertilizantul micro (indiferent de reteta: TMP la baza sau Plantex CSM+B la baza)X
Dozarea este identica pentru ambii fertilizanti:
- se pune zilnic cate 1 mililitru din fiecare fertilizant pt fiecare 40 litri de apa ai acvariului. De exemplu, la un acvariu de 100 litri se pune zilnic 2,5 ml fertilizant macro si 2.5 ml fertilizant micro (de aici rezulta ca 1 litru de fertilizant din fiecare ajunge aproape un an: 365 zile * 2,5 ml fertilizant = 912,5 ml fertilizant )
Fertilizantii ofertiti sunt urmatorii:
1. Macro fertilizant pentru plante (sau PIPIPLANT, cum este alintat PPS-Pro-ul de catre fanii fertilizantilor DIY)
2. Micro fertilizant pentru plante (sau PIPIPLANT, cum este alintat TMP-ul de catre fanii fertilizantilor DIY) CEEA CE ARE VANZATORUL DESCRIEREA PRODUSULUI]
Lumina Juwel High Lite Day T5 24w k9000 si Juwel High Lite Nature T5 24w k4100 o tin 6 ore ?i 20 min acum si cresc cate 10-15 min pana voi ajunge la 8 ore pe zi este foarte aproape de luciul apei nu am cum sa o ridic sau sa cobor luciul apei.
Plante am 2 Anubias, 7 pui de Rotala alternanthera reineckii, 2 pui de Cryptocoryne x Willisii ‘Lucens', 4 pui de Cryptocoryne Pontederiifolia, si HC Cuba care s-a imprastiat bine prin acvariu.
Sau rog pe cineva s? m? ajute cu un pic de rabdare ce inseamna PPM cum se calculeaza si ce ar trebui sa mai stiu.
Vis-a-vis de presiunea din butelia în principiu ar trebui sa nu treaca de 100 bari si daca a trecut s-o scot pe geam si sa-i dau drumu pana ce presiunea ajunge la 100bari, cred ca presiunea la care rezista o butelie difera de la caz la caz nu? ar trebui sa scrie pe ea sau sa gasesc undeva aceste detalii? Cred ca mai bine ar fi sa o tin pana la maxim 90-95bari.
Exista posibilitatea ca presiunea sa creasca dupa ce butelia a ajuns la temperatura camerei?(ma refer sa creasca dupa o saptamana).
Banui ca lipsa co2-ului cat timp butelia este la incaracat ar trebui sa nu dureze mult pentru a nu creste ph în acvariu nu?
Deci eu ar trebui sa merg cu butelie-regulator-electrovalva cand o incarc iar acasa doar sa conectez furtunul?
Multumesc tuturor pentru explicatii.
Daca sti concentratia solutiei in mg/l si sti concentratia la care vrei sa ajunga acvariul tau calculezi cata substanta, respectiv solutie, trebuie sa adaugi. Vezi ca am facut cu un coleg de-al vostru aceste calcule de-a fir a par (mai cauta nu astepta totul de-a gata) Uite un calculator care face niste calcule daca sti ce sa-i ceri http://calc.petalphile.com/
This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2014 17:17:17
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Ca sa inveti cel mai bine sa incepi cu solutii separate Easy Life. Tot bagand retete gandite de altii nu inveti nimic (scuze, ba da - retete de a scapa de carente si alge)...
Ai aici cam tot ce iti trebuie. Stiu ca este mult, multe nu le vei intelege la inceput dar... citeste-le, fa cate o miscare in acvariu, reciteste, urmareste ce se intampla... si nu ezita sa intrebi - la obiect
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”