[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Trigon 190L - Reloaded  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu exista o cantitate recomandata. Trebuie sa-ti setezi niste tinte pentru concentratiile de NO3, PO4 si Fe si faci dozarile astfel incat sa mentii acele valori. Dupa cum ti-am spus la fier mentine o valoare aproape de 0.5ppm, NO3: 5-20ppm si PO4: 0.5-2ppm. faci calculele pentru acntitatile necesare pentru a adduce concentratia de la cat ai la cat vrei. Spre exemplu:
- NO3 nu mai faci nicio aditie
- PO4: 1-0.1=0.9 => trebuie sa faci o aditie de 0.9ppm. Daca ei dau 10ml/500l noua ne trebuie 2ml/100l sa crestem cu 0.1ppm. Pentru a creste cu 0.9ppm ne trebuie 18ml. Pui aceasta cantitate odata. Dupa 2-3 zile mai faci o masuratoare si vezi cat a scazut concentratia de PO4 => este ce au mancat plantele si inlocuiesti doar acea cantitate.
- Fe: EL ProFito 25ml pentru 0.5ppm. Poti sa faci combinatie cu EL Ferro...

Parametrii recomandati:
pH : 6.0 - 7.0
KH : 3 - 6 degrees
GH : 2 - 8 degrees
NO3 : 5 - 30 ppm
PO4 : 0.2 - 2.0 ppm
Fe : 0.2 - 0.7 ppm
K : 10 - 30 ppm
In functie de plante, biotope, pesti iti fixezi tintele dorite de tine.

Succes!

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Lucian,

iti multumesc inca o data pentru sfaturile/indicatiile detaliate pe care mi le-ai oferit. Astazi am facut un scimb de apa, dupa care am adaugat ertilizantii micro (Profito si Fe). ca de obicei, apa s-a tulburat foarte tare, capatand o tenta laptoasa. Pentru a verifica acuratetea testului de FE de la JBL, am dizolvat 20 Ml de Fe in 5 L de apa, dupa care am facut testul. Asa cum era de asteptat, acesta a indicat concentratie f f mare; dupa acest test am adaugat cei 5 L de apa in acvariu. Un test facut imediat arata o concentratie de numai 0.05...Nu imi pot explica de ce aceasta este valoarea maxima pe care o am in acvariu, indiferent de cantitatea de fertilizanti folosita.

In ceea ce priveste fosfatii, conform testelor de la JBL, doza optima este pana in 0.05, de aceea eu credeam ca 0.1 este destul de mult. Maine dimineata voi face si fertilizarea macro, cu un adaos de 18 ml PO4. voi adauga de asemenea si Kalium/Potassium.

PS: si doua poze din care se poate vedea cat de tulbure este apa imediat dupa fertilizare si cat de gaurite/ingalbenite/rare sunt frunzele plantelor

image

image

Amenajare acvariu 190 L - Jurnal - http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22413.page
[Email]
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Happy family

Doi dintre scaari au format o pereche (in ciuda faptului ca fac parte din specii diferite, iar astazi s-au hotarat sa depuna, imediat dupa schimbul de apa (si cosmetizarea plantelor):

image

image

image

image

Amenajare acvariu 190 L - Jurnal - http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22413.page
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Nu ne-ai mai spus de mult despre plante. Vad ca ai inceput sa "produci" deci banuiesc ca o duc bine si cresc frumos. Cu ce iluminat mai mergi?

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Plantele prezentate in anuntul de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25716.page nu si-au gasit inca stapan, asa ca se doneaza.

O mentiune: nu este vorba de Tonina Belem, ci de Eichhornia diversifolia.

Rog un administrator sa adauge cele mentionate mai sus in anuntul initial. Edited by Lucian: Done!

Mentionez

PS1: accept in cazul in care exista posibilitatea un fir sau doua de tonine (belem sau manaus) sau Eriocaulon setaceum
PS2: @Lucian: revin cu detalii in cel mai scurt timp

This message was edited 1 time. Last update was at 21/07/2013 20:56:42

[Email]
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Salutare Lucian!

Scuze pentru ca raspund asa tarziu, dar am fost cam ocupat in ultima vreme.

Intr-adevar, acvariului ii merge binisor, in ciuda faptului ca nu am schimbat nimic din punc de vedere tehnic. Merg pe acelasi sistem de iluminare (2x28W Juwel Day & Nature si 2x24W Osram 830 Warm White & Osram 865 Day Light). Filtrarea asigurata de un intern Juwel Bioflow 3.0 si un JBL e1501GL.

De cand am schimbat linia de fertilizare se pare ca plantelor le merge mai bine, drept dovada ca zilele trecute a trebuit sa le raresc un pic . Problema ramane aceeasi si anume ca la testele efectuate nivelul de FE iese 0. Se pare ca o parte din "vina" o poarta substratul, care absoarbe imediat Fe. Insa atata timp cat plantele o duc bine, nu am nici o problema

Acum doresc sa incerc cateva plante mai "pretentioase", de aceea incerc sa gasesc un cateva fire de Tonina Belem...

Cat de curand revin cu cateva poze de dupa cosmetizare si cu parametrii apei.

Numai bine!

[Email]
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Asa cum am mai precizat, in urma cu aproximativ doua luni am decis sa trec pe fertilizare din linia Easy Life.

In urma masuratorilor regulate ale parametrilor apei, am observat urmatoarele aspecte:

-nivelul de FE este aproape de 0, indiferent cat de mult cresc dozajul. Se pare ca este absorbit de substrat, ceea ce presupun ca este Ok, deoarece plantele vor folosi exact cat vor avea nevoie.
-problema este ca nivelul nitritilor este in continuare mare - 0.08 - 1. De asemenea nivelul de NO3 este mare (30) desi in cele doua luni nu am mai adaugat absolut deloc NO3...Presupun ca aceasta este si cauza pentru care plantele au inceput sa aiba frunzele "mancate"/ingalbenite (in special Ericaulon-ul si planta din imaginea 3-nu stiu cum se numeste)
-Restul indicatorilor sunt in parametrii optimi:

PO4:0.05
GH: 8
KH: 5
PH: 6.5 - 7

Dozajul folosit este urmatorul:

MICRO - seara: - dozare din 3 in 3 zile
FE: 3mg/zi
Profito: 3mg/zi

MACRO - dimineata - dozare din 3 in 3 zile
K: 3 ml/zi
PO4: 3ml/zi

Astazi am adaugat si NO3 - 5 ml. De asemenea adaug zilnic cate 8 ml de EC

Va rog sa imi dati cateva sfaturi/pareri despre cele descrise mai sus.

Si cateva poze facute imediat dupa schimbul de apa:

image

image

image

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Invata-te ca de acum sa nu mai "gandesti" in ml de substanta ci in ppm... In felul asta toti vom avea acelasi piunct de reper care nu mai tine cont de marimea acvariului ci doar de concentratia substantei active
In cazul tau:
MICRO - seara: - dozare din 3 in 3 zile
FE: 3mg/zi
Profito: 3mg/zi

In primul rand eu recomand sa se dea Micro dimineata, cand plantele au nevoie sa proceseze fierul care altfel se descompune destul de repede. Si nu inteleg, intr-o parte spui ca pui la 3 zile iar in alta parte spui ca dozarea este zilnica???
Nu este OK sa ai fier zero. Fierul nu este absorbit de substrat. Fierul poate sa se combine cu PO4 si sa precipite, dar precipitatul este cu valoare ZERO pentru plante...
Doza ta va adauga:
Profito: 3mg/zi la 190 acvariu tu pui o doza de 0,0315 ppm Fe
Ferro: 3mg/zi la 190 acvariu tu pui o doza de 0,08 ppm Fe
In total 0,11ppm Fe. Daca il pui zilnic este OK dar daca il pui la 3 zile nu prea merge. Incearca sa pui la doua zile un total de 0.2ppm Fe. In celelalte zile pui Macro...
Si ca vorbeam de Macro:
MACRO - dimineata - dozare din 3 in 3 zile
K: 3 ml/zi
PO4: 3ml/zi

Fosfo: 3ml va aduce un aport de 0.08ppm PO4 la acvariul de 190 litri (calculele sa le faceti la valorile de apa nete nu la capacitatea brutra a acvariului. Eu aici dau niste modele...). Mie mi se pare o valoare foarte mica. Vezi ce date am dat eu la tintele recomandate. Nu stiu cu ce ai masurat valoarea de 0.05ppm PO4 si chiar daca ar fi reala pana la o valoare de 1ppm mai ai cale lunga...
NO3 mare inseamna ca dai multa mancare la pesti. De aici si valoarea mare a nitritilor: ai mereu in procesare o cantitate mare de mancare, resturi si reziduuri. Ori micsorezi numarul de pesti => cantitatea de mancare sau doar cantitatea de mancare ori maresti cantitatea de apa de la schimburi. Daca intr-adevar ai 30ppm NO3 de ce ai mai pus Nitro? Tinta ar trebui sa fie sa scazi pe la 10ppm NO3-ul
Starea plantelor poate avea o cauza si temperatura marita.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/08/2013 00:19:21

bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Lucian,
multumesc din nou pentru sfaturi. Legat de cele spuse in post-ul anterior, revin cu cateva precizari:

-singurul fertilizant adaugat zilnic este Easy Carbo - 8ml/zi
-masuratorile le fac cu teste de la JBL
-temperatura apei o tin in jurul valorii de 26C - asta si cu ajutorul unui cooler care merge pe parcursul zilei.

Incepand din aceasta saptamana voi incerca sa urmez sfaturile tale si te voi tine la curent cu evolutia.

Multumesc,
Silviu

[Email]
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Salutare!

Cateva poze noi....Se pare ca noua linie de fertilizare EC da rezultate foarte bune, plantele evoluand foarte bine...Cel putin "pogostemon erectus" pare sa prospere, dupa cum se poate vedea. Apropo de aceasta planta, am o intrebare: cum ar fi indicat sa o cosmetizez:

sa tai din varfuri - in acest caz nu ar arata foarte "estetic"
sa scot radacinile, sa le tai cu o parte din planta si apoi sa replantez - in acest caz apa din acvariu s-ar tulbuura foarte rau si ar trebui sa reamenajez toata "linia din spate"; In plus, radacinile s-au ramificat in tot substratul, asa ca daca incerc sa le scot e destul de incomod...

PS scuzati calitatea pozelor...

image

image

image

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Intr-adevar arata bine plantele
Vad ca ai mai scos din rocile alea

Ai putea sa mai pui niste tufe in fata pogostemonului, ca sa faci trecerea spre partea din fata a bazinului, sa nu fie asa brusc... "perete".

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu e nevoie sa scoti radacinile din substrat ca sa replantezi, e suficient sa tai planta de la nivelul substratului; lasi radacinile vechi in substrat ca nu se intampla nimic ba poate mai scot ceva pui si plantezi firul unde doresti

bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

In aceasta dimineata mi-am facut timp (si curaj ) si am "bricolat putin prin acvariu. Ce a iesit se poate vedea in pozele de mai jos.

PS: fertilizarea cu EC o fac o data la trei zile. In ultimele trei luni de zile am fertilizant micro si macro in aceelasi timp si se pare ca este OK. Este doar o constatare, nu un sfat sau o certitudine

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

bsilviu2000 wrote:In aceasta dimineata mi-am facut timp (si curaj ) si am "bricolat putin prin acvariu. Ce a iesit se poate vedea in pozele de mai jos.

Cred nu ai observat ca ti-au cazut pe jos pozele si nu avem ce vedea

bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Si pozele

image

image

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Arata bine. Puteai sa le tai chiar mai scurt (~10cm) asa va trebui sa le tai cam des...

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Insist si eu asupra necesitatii unor tufe in fata Pogostemonului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Va multumesc pentru sfaturi si pareri.O sa ma gandesc sa vad ce tufe s-ar potrivi, desi imi este teama sa nu incarc prea mult bazinul....

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

un rand de Staurogine daca vrei sa ramai verde

bsilviu2000
Member
[Avatar]

IP:

Dupa cum bine a intuit Lucian, trebuia sa tai plantele mai scurte...Pentru ca la numai trei saptamani distanta a trebuit sa reiau operatiunea... Pe de alta parte se pare ca plantelor le prieste de minune din moment ce cresc asa repede si armonios

Ce a iesit se poate vedea in pozele de mai jos:

image

image

image

image

[Email]

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: