Salut , mi-au ramas vreo 2-3 litri de substrat pro de la un acvariu care l-am desfiintat , poate o sa-l folosesc pestre un an , cu ce sau cum as putea sa-l curat in detrimentul ca nu o sa-l folosesc oricum minim jumatate de an
Materialele de filtrare biologica se colmateaza cu materiale organice. Orice baie chimica care inlatura acest material organic este bun cu conditia sa poata fi spalat si/sau neutralizat pentru a redeveni safe... De aceea in filmuletul prezentat clorul (impropriu numit "clor" - substanta activa la inalbitori este hipoclorit de sodiu ) dupa ce descompune materia organica este neutralizat intr-o solutie destul de concentrata de solutie de preparare a apei (contine tiosulfat de sodiu - fixatorul din laboratorul foto clasic), care la randul lui este neutralizat in solutia de stabilizare... si spalare multa.
Eu pentru materialele din sticla sau materiale ceramice sinterizate sau alte combinatii de genul asta (gen inelele syporax si substrat pro) le-am "curatat" prin coacere in cuptor (dat la maxim si tinut vreo 3 ore). Dupa aia le-am suflat cu aer comprimat si le-am lasat in apa o saptamana, schimband foarte des apa si agitandu-le (le pusesem intr-un PEt de 2 litri).
Cred totusi ca la curatarea chimica se curata si canalele cele mai fine... Eu in clor nu am incredere ca descompune materia organica asa de bine. Cea mai tare ar fi soda caustica... (cunoscuta si ca lesie sau pentru cunoscatori Hidroxidul de sodiu). Soda nu este chiar asa de speriat pe cat pare la prima vedere (este utilizata si in industria alimentara ca si E524 ). Despre hidroxidul de sodiu vorbea si Benu in postul despre KH si bicarbonatul de sodiu (si indemna pe marinari sa puna o picatura in sump ca sa vada ce se intampla ). Soda se gaseste sub firma de fulgi, granule sau se pot utiliza plicurile de desfundat chiuvete (contin intre 10-50% soda caustica)... Un plic la 1-2 litri de apa si se lasa materialul filtrant 24 de ore in aceasta solutie. ATENTIE cum manipulati solutia deoarece ca si reactie degaja foarte multa caldura si este foarte caustica si arde imediat pielea...
Soda caustica este o baza puternica, deci se poate neutraliza cu un acid, iar cel mai sanatos acid pe care il cunosc este sarea de lamaie=acidul citric (in afara de acidul acetil salicilic = aspirina care este mult mai sanatoasa ) Deci cateva pliculete de sare de lamaie dizolvate in apa si lasate bilele o zi in acest acid va neutraliza orice urma de soda...
Pentru a vedea daca a dat rezultat neutralizarea lasi bilele in apa cateva ore si masori pH-ul - daca difera de cat avea la inceput nu au fost spalate bine si anume daca apa este mai bazica soda nu s-a neutralizat, daca este mai acida acidul nu a fost spalat bine...
Metoda asta aveam de gand sa o utilizez pentru regenerarea materialului filtrant din canistre cand voi trece pe sump in noul acvariu.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Vai cata chimie am invatat in ultimul post, Lucian. Serios vorbesc. Nu am facut chimie decat in clasa XI si a XII, iar in a XII am fost la prima si la ultima ora din cele 2 semestre. Da, stiu, semestru=tanar...am fost prima generatie care a mancat semestrele pe paine...
This message was edited 1 time. Last update was at 05/01/2016 21:11:50
Jur ca era sa raman la chimie in liceu si am urat chimia o viata intreaga dar la terminarea facultatii m-au repartizat la Combinatul Chimic Giurgiu la sectia clorosodice (hidroliza => clor => hipoclorit, soda caustica, etc.) Eu sunt bata la chimie, ce s-a lipit de mine este doar chimia practica
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Incearca cu un furtun de acvariu sau cu un burete pe care s-a depus materie organica. Daca apa oxigenata actioneaza in sensul in care sa descompuna materia organica inseamna ca este OK si pentru materialul filtrant. Dara fara actiune mecanica, doar scufundat - in canalele materialului filtrant nu influenteaza miscarile mecanice din exterior.
orice raspuns pozitiv/negativ este un plus pentru comunitate - aplicam sau cautam o solutie alternativa
Doream sa fac ceva simplu , va zic cum am facut pana acum si ce doresc sa fac in continuare .
Am tinut materialul in solutie ACE amestecat cu apa (fara parfum/arome) , adica "clor" , timp de 24 de ore , materialul s-a albit bine , din cand in cand mai amestecam in el .
Urmeaza sa fierb materialul intr-o oala cu apa dupa care sa-l tin in apa cu biotopol sau alta substanta de declorinare si sa schimb apa de 2-3 ori
Apa oxigenata folosita nediluata in mod sigur(zic eu) daca pe mine m-a lasat fara amprente cu pielea de pe buricele degetelor subtiata de a trebuit cam o saptamana sa se refaca-cu ocazia curatirii unui bazin vechi de depunerile calcaroase si o dezinfectare totodata(frecat cu buretele imbibat in H2O3 nediluat), atunci cred ca ataca si depunerile organice
ocean wrote: Apa oxigenata folosita nediluata in mod sigur(zic eu) daca pe mine m-a lasat fara amprente cu pielea de pe buricele degetelor subtiata de a trebuit cam o saptamana sa se refaca-cu ocazia curatirii unui bazin vechi de depunerile calcaroase si o dezinfectare totodata(frecat cu buretele imbibat in H2O3 nediluat), atunci cred ca ataca si depunerile organice
Apa oxigenata arde numai daca e in concentratie 3%. Cea din comertul pentru persoanele fizice are concentratie 0,3%.
Puteti obtine apa oxigenata concentrata de la stomatologi, daca aveti prieteni in domeniu. Ei o folosesc la detartraj/albirea dintilor.
In chimie la clorosodice baietii aveau o vorba: hipocloritul ("clorul") albeste si un rahat dar tot rahat ramane
Totul este sa curete materia organica care infunga canalele. Poate te uiti cu niste lupe mai mari sa poti sa faci o comparatie. Un alt test este sa spargi o bila sa vezi cum arata pe sectiune (tot cu o lupa).
Raman in continuare la parerea ca apa oxigenata nu are efect, dar sa asteptam pe cineva care sa faca un test...
- am pus materialul in apa cu clor ptr aprox 48 de ore , cam 1/10 raport clor/apa
- am scos materialul din pa cu clor si l-am fiert de 2 ori a cate 30 de minute in apa de la robinet
- am lasat materialul aprox 24 de ore in apa cu Biotopol ptr a elimina potentialul de materiale/metale "toxice"
Am pus 3 poze , o poza cu cel folosit aprox 8-9 luni , una cu materialul substrat pro nou (adica nefolosit) si o poza cu materialul sa zis asa tratat , adica cel "spalat" cu clor , fiert si pus in apa cu biotopol
Pozele sunt facute cu magnificare 200 , este greu sa faci focus la 200 x deoarece nu este o suprafata plana c iuna foarte poroasa . Materialul arata sticlos sa zic asa
Eu personal nu vad nici o diferenta sau l-am spalat eu bine prin aceasta metoda
Concluziile le trage fiecare
Download-ati pozele si se vede pe denumire care este nou , spalat si folosit
This message was edited 1 time. Last update was at 13/01/2016 19:43:46
Eu am aplicat metoda cu soda caustica. Am pus "din ochi" cam 4 linguri de soda caustica fulgi la 1L de apa. Am introdus pe urma substratul pro si l-am tot amestecat asa din ora in ora timp de 5-6 ore. Pot spune ca a iesit foarte multa mizerie din substrat. Seara am aruncat apa cu mizeria din ea si am repetat figura cu soda caustica. Am lasat toata noaptea sa actioneze. A doua zi am clatit de fffffffoarte multe ori substratul. Sincer nu am vrut sa bag sonda sa testez ph-ul. In schimb am pus in apa "curata" 10 pastile de aspirina ca sa neutralizez soda. Am repetat procedura cu amestecul din ora in ora. Mai pe la pranz( dupa cca 5-6 ore) am spalat substratul ca sa sa duca si aspirina din el. Am constatat "la mana" ca soda nu a fost anihilata, asa ca am repetat procedura cu inca 10 aspirine. Continuarea e clasica: amestecat din ora in ora si lasat peste noapte. A doua zi dupa clatiri indelungi am facut o masuratoare de ph si am constatat ca era 6,8. Ce am uitat sa spun e ca pentru masuratoare am folosit apa dintrun acvariu cu creveti unde ph era 6,08. Asa mi-am dat seama ca nici ultimele 10 aspirine nu au anihilat total soda caustica si am apelat la sarea de lamaie. Am folosit 4 pliculete la 1l de apa. Am amestecat bine si am introdus din nou substratul. Am tot amestecat din ora in ora si dupa cateva ore am decis sa vad cum stau cu ph-ul. Am clatit bine substratul si l-am masurat: ph3,8. Deci sarea de lamaie a actionat extrem de puternic asupra sodei caustice. Acum a ramas sa curat substratul de sarea de lamaie ca sa il pot folosi. Pot sa spun ca aceasta "eliminare" a sarii de lamaie a durat enorm de mult timp si am consumat ffffoarte multa apa. In cele din urma facand comparatie cu apa folosita la test cu ph 6,08, am reusit sa ridic ph-ul la substrat la 5,9 moment in care m-am oprit din clatit(deja ma plictisisem de cate teste cu masuratoare am facut). Am introdus substratul in canistra alaturi de inca 2 sertare cu alt material filtrant(pe care doar l-am spalat clasic la chiuveta), si i-am dat drumul sa functioneze. Am o zi de cand functioneaza si toata lumea (pestilor-plantelor) e multumita. Acum ramane sa se cicleze canistra si totul e ok. Am inceput aceasta procedura pentruca foloseam acest material filtrant de cel putin 4-5 ani, nu stiu cat l-a folosit inainte vechiul proprietar ca am luat canistra de la el cu material filtrant cu tot si dupa apa care a inceput sa se tulbure in acvariu mi-am dat seama ca acesta nu mai face fata. O sa va tin la curent cum merge filtrarea la mine in acvariu. Oricum sa vede diferenta majora intre substratul curatat si cel necuratat. Nu stiu cum este la interior dar la exterior arata foarte bine(ca nou)
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
acum la 2 zile de cand am "restartat" materialul filtrant eheim pro apa s-a limpezit si se vede clar o diferenta intre filtrarea canistrei inainte de curatare si acum. Desi am folosit soda caustica la filtrare toate vietuitoare din acvariu sunt ok si niciuna nu se resimte. Voi aplica aceeasi procedura in timp si pe celelalte materiale filtrante, cate un sertar pe rand
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram