Salutare!
Am si eu o problema in acvariu de cateva zile. Am un acvariu Diversa 80 de 112L cu 2 neoane (nu stiu alte specificatii despre ele, probabil scrie in garantie dar nu m-am uitat) am un filtru Diversa Claro 1000 pe care l-am convertit intr-un filtru extern, nisip de la mare, cateva pietricele (necalcaroase) o creanga, cateva plante si pesti:
- 2 Guppy Femele
- 2 Labeo Bicolor
- 2 Barbus Titteya
- 2 Siamensis Algae Eater
- 2 Croy
- 2 Bumblebee Goby
- 2 Molly
si ceva melci
Acuma problema este ca de cateva zile mi-am mai cumparat niste pesti, si probabil din cauza filtrarii destul de slabe au inceput pestii rand pe rand sa faca ceva pete albe pe coada/gura/innotatoarea dorsala care se extindea in cateva ore se extindea pana in branhii sau distrugea toata innotatoarea sau pur si simplu acoperea toata coada pestelui si acesta murea. Am incercat toate rezolvarile la care am avut acces, verde de metil + sare, bai de sare, bai doar intr-o solutie Neptun Parakill Turbo (pe baza de verde de metil) contra bacteriilor, fungilor, etc.
Bun, eu am lasat apa la ciclat cam 2 saptamani si dupa am bagat primii pesti 2 Cory, 2 SAE si 6 melci, totul parea in regula asa ca dupa vreo 3-4 zile am mai bagat inca cativa pesti, insa dupa cateva zile pe un Bumblebee Goby mi-a aparut Ich(cel mai probabil din cauza temperaturii de 23 grade din acvariu), in prima faza am bagat Parakill Turbo in apa doar ca m-a speriat ca toata apa s-a facut albastra, asa ca am decis sa cresc tempereatura pana la 30 grade apoi la 31 si sa fac schimbar zilnice de apa de approx 15 L. In tot acest timp am avut doar 2 pierderi, un Molly inainte de descoperirea Ich-ului si un Cory mort a 2-a zi dupa ce am bagat acea solutie Parakill in apa (cel mai probabil s-a intoxicat) si cam atat.
Eu am avut proasta inspiratie sa nu-mi comand pompa de aer, am vazut ca baga filtrul si am zis ca ajunge, insa cand l-am convertit in extern nu am mai putut folosi acea functie, asa ca dupa cateva zile vazand ca mi-a scazut debitul foarte mult am decis sa desfac putin filtrul sa vad care e problema.....acesta era intradevar infundat si atunci am zis ca nu e bine sa tin chiar la intrare burete asa ca l-am clatit putin si l-am pus spre iesire impreuna cu un alt burete, iar prima jumatate a filtrului am umplut-o cu inele ceramice. Apoi am bagat 10 ml de EasyLife Easy Start direct in filtru si inca 10 ml in acvariu ca sa ajut la recicclarea acvariului si totul parea ok.
Cea mai neinspirata decizie insa a fost ca la un moment dat am fost prin Cluj si intrand intr-un Pet Shop pt a cumpara niste plante, am mai cumparat vreo 8 pesti. Si de aici a inceput un mic iad la mine in acvariu din cauza echilibrului si asa fragil datorat faptului ca deja de 5 zile aveam 30 grade fara aerare am mai combinat si cu suprapopulare si cu filtrare proasta si au inceput pestii mei sa faca aceste pete albe care avansau foarte repede si apoi in maxim 24 de ore ii omora, am incercat sa fac ce pot insa ori prea tarziu ori fara efect. La un moment dat am observat ca apa mirosea asa ca am zis ca e amoniac si am mai bagat bacterii Easy Life ca sa ajute la filtrare (desi banuiesc ca mai rau am facut), am mai bagat o data acea solutie Parakill in acvariu disperat fiind ca imi mor toti pestii si mi-au murit in continuare
Asa ca am decis sa ma calmez si sa las si apa/pestii sa se calmeze, acum mi-am comandat un filtru extern JBL Cristal Profi e901 si o pompa de aer JBL a50 care maine trebuie sa-mi ajunga, o sa mai fac un schimb de apa si o sa las lucrurile sa se regleze de la filtru.
Deci niste sugestii constructive ar fi binevenite in cazul meu ca sa ajut acvariul sa-si revina in parametrii normali.