Scopul principal al unui DSB este de a creea un strat, cu o cantitate de oxigen foarte scazuta, denumita hipoxica unde bacteriile pot functiona anaerob.
Pericolul potentiale e in creearea unui strat complet lipsit de oxigen caz in care bacteriile de reducere pot transforma sulfatul in hidrogen sulfurat, mai ales in DSB-uri foarte vechi si foarte groase. aceste toxine se pot acumule si devin periculoase, mai ales eliberate deodate in cazul agitarii bruste a nisipului.
in general se mentine functionarea corecta cu melci nasarius, ,cerith, sau brittle stars, organisme care agita incet nisipul eliberand treptat si din timp cantitati mici de toxine.
.
I slice'n'dice live animals and glue them to rocks!
De clar imi e clar cum functioneaza, desi treaba cu emiterea de hidrogen sulfurat in cantitati cat sa fie toxice nu o cred
INSA, omu zice asa: am avut un sandbed, avea bacterii and shit, anaerobe si alte cele, a bagat un goby care i-a rascolit stratul de nisip si brusc s-a trezit cu gaurile respective.
In urma acestui fapt, in loc sa amestece prin nisip, eventual sa-l schimbe cu altul, sa adauge, sa ceva... omul nostru a ales sa refaca tot acvariul, de ce ?
L-a desfacut pentru ca daca dezechilibrezi dsb-ul nu mai face denitrificarea, nu mai preia nitrati din apa si incepe eliberarea hidrogenului sulfurat produs de bacteriile anoxice care incep sa moara datorita lipsei nitratului care le hranea.
I slice'n'dice live animals and glue them to rocks!
Acum eu, ca incepator, ce sa inteleg? Ca un gobi sau mai multi in acvariu = dezastru? Sau e periculos doar in cazul in care il adaugi la un bazin "batran", care n-a mai avut parte de gobi?
Ala avea un bazin vechi, cu un strat de nisip generos...
- acel nisip, in timp, a dezvoltat o flora bacteriana anaeroba (care halea nitratii).
- in momentul in care a bagat "guvidul", ala a inceput sa faca ce stie el... adica, sa sape ca un bezmetic. - asadar si prin urmare, DSB-ul lu' papuc s-a dus pa paula (ca sa fiu elegant).
Eu sunt de parere ca DSB-ul, ca baza pentru denitrificare, e "depasit" dpdv moral...
Bun, acum lamuriti-ma si pe mine, in cuvinte simple, ca pe prosti. Daca in display o sa am un strat de nisip de ~4cm, e ok sa tin 2-3 goby? Nu de alta, dar au niste mutre extrem de simpatice
dan.pavelescu wrote:Bun, acum lamuriti-ma si pe mine, in cuvinte simple, ca pe prosti. Daca in display o sa am un strat de nisip de ~4cm, e ok sa tin 2-3 goby? Nu de alta, dar au niste mutre extrem de simpatice
Yeap, e in regula!...
- 4-5 cm de nisip = un strat prea subtire pentru a putea dezvolta bacterii anaerobe...
- DSB-ul devine functional abia de pe la 12-15 cm adancime.
Daca vreti musai DSB, luati un vas de plastic (galetusa, etc) si-l umpleti cu nisip...
- il puneti in sump si lasati apa sa treaca pe deasupra lui.
- vasul sa fie putin mai scund decat nivelul apei in sump.
- la fiecare 1.5-2 ani, inlocuiti 75% din nisip.