Author |
Message |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/06/2014 20:46:05
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
Salutare. Am achizitionat de curand un capac cu 3 neoane T8 de 15 w pentru un acvariu de 54 de litri. Am cumparat doua 865, un Osram Fluora si doua reflectoare Juwel. Neonul Osram Fluora l-am tinut o perioada in mijloc si dupa l-am pus in spate, iar de cand am inlocuit Aquabasis-ul si Manado-ul am observant ca pe frunzele Althernaterei au aparut Green Spot Algae. Mentionez ca nu am butelie de Co2, doar o bomba cu sare de lamaie care merge din cand in cand si nu am facut teste pentru a verifica parametrii apei. As vrea sa stiu cum sa scap de aceste alge.
Au aparut din lipsa Co2-ului sau lumina e prea puternica?
Fertilizez zilnic cu 3-4 ml de Easy Carbo, doua picaturi de Ferropol 24 iar saptamanal adaug 5 ml de Ferropol.
This message was edited 1 time. Last update was at 18/06/2014 20:47:02
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/06/2014 12:38:34
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Daca e intr-adevar GSA, cauza e prea putin PO4 in raport cu valoare NO3-ului.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/06/2014 14:58:27
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
Am inteles. Sa cumpar un Easy Life Fosfo? Ideea e ca nu am teste si mi-e sa nu o dau in alceva...
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/06/2014 16:06:39
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Pune o poza sa vedem daca e GSA.
Si daca e, cam da, ar trebui sa iei niste Easy Life Fosfo.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/06/2014 16:37:14
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:Pune o poza sa vedem daca e GSA.
Si daca e, cam da, ar trebui sa iei niste Easy Life Fosfo.
|
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 14:47:10
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
Am atasat poza. E GSA?
|
|
 |
Koh-i-Noor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 17:53:05
|
Koh-i-Noor
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/6e88ec1459f337d5bea6353f8bff8026.jpeg)
IP:
|
Pare a fi GSA, dar GSA se vede mai clar pe geam, de regula. Nu ai puncte mici, verzi, pe geam?
Vezi ca e periculos sa fertilizezi fara sa faci teste. Eu m-am trezit recent cu PO4 pe la 3,5 ppm si asta doar pentru ca am dat o idee mai multa mancare pestilor ceva vreme (2 ori/zi fata de 1 data cat le dadeam inainte)
Fosfor nu-ti trebuie prea mult, poate doar in situatii speciale cand incerci sa scoti o anumita culoare dintr-o anumita planta dar nu cred ca-i cazul.
Pesti cati ai, cam cat le dai mancare/zi, de cate ori? De regula necesarul de fosfor intr-un plantat vine de la hranirea pestilor/excrementele acestora.
Dupa ce ajungi sa cunosti bazinul si consumul aproximativ de nutrienti poti fertiliza si ochiometric, dar ca sa ajungi acolo trebuie teste in prima faza.
|
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 20:34:40
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
Koh-i-Noor wrote:Pare a fi GSA, dar GSA se vede mai clar pe geam, de regula. Nu ai puncte mici, verzi, pe geam?
Vezi ca e periculos sa fertilizezi fara sa faci teste. Eu m-am trezit recent cu PO4 pe la 3,5 ppm si asta doar pentru ca am dat o idee mai multa mancare pestilor ceva vreme (2 ori/zi fata de 1 data cat le dadeam inainte)
Fosfor nu-ti trebuie prea mult, poate doar in situatii speciale cand incerci sa scoti o anumita culoare dintr-o anumita planta dar nu cred ca-i cazul.
Pesti cati ai, cam cat le dai mancare/zi, de cate ori? De regula necesarul de fosfor intr-un plantat vine de la hranirea pestilor/excrementele acestora.
Dupa ce ajungi sa cunosti bazinul si consumul aproximativ de nutrienti poti fertiliza si ochiometric, dar ca sa ajungi acolo trebuie teste in prima faza.
Ba da, apar pete si pe geam. Am 10 neoni si niste creveti iar de 2 zile am adaugat cativa microrasbora galaxy. Mancare le dau o data pe zi si cateodata chiar la doua zile. Ca si filtrare am un Eheim 2213 si un filtru mic intern pe care il folosesc pentru bomba de Co2, iar neoanele merg 7 ore pe zi. Am tot vrut sa iau niste teste dar am tot citit despre cele de la JBL ca nu sunt prea precise si am tot amanat. Se merita sa le cumpar?
This message was edited 1 time. Last update was at 20/06/2014 20:56:30
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 20:56:58
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
claudiu.marin wrote:Am tot vrut sa iau niste teste dar am tot citit despre cele de la JBL ca nu sunt prea precise si am tot amanat. Se merita sa le cumpar?
Alea la picatura cu reactiv sunt bune.
|
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 20:58:37
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
flavius2308 wrote:
claudiu.marin wrote:Am tot vrut sa iau niste teste dar am tot citit despre cele de la JBL ca nu sunt prea precise si am tot amanat. Se merita sa le cumpar?
Stiu, dar costa ceva...
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/06/2014 21:03:57
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
claudiu.marin wrote:
flavius2308 wrote:
Stiu, dar costa ceva...
Le iei pe rand.
Cele mai importante sunt Fe, PO4 si NO3.
|
|
 |
claudiu.marin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2014 11:35:15
|
claudiu.marin
Membru de baza
IP:
|
flavius2308 wrote:
claudiu.marin wrote:
flavius2308 wrote:
Stiu, dar costa ceva...
Le iei pe rand.
Cele mai importante sunt Fe, PO4 si NO3.
Ok. Astept sa iau salariul si o sa iau PO4 si NO3. Pana atunci ce pot sa fac? Fertilizez mai mult/putin, reduc sau cresc lumina? Am si niste micro si macro de pipilant pe care il tin in dulap de cateva luni. Sa bag numai macro si sa continui cu Ferropolul si Easy Carbo?
|
|
 |
Koh-i-Noor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2014 11:59:16
|
Koh-i-Noor
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/6e88ec1459f337d5bea6353f8bff8026.jpeg)
IP:
|
claudiu.marin wrote:
Mancare le dau o data pe zi si cateodata chiar la doua zile.
Ii cam tii la regim. Ar trebui hraniti 1 data pe zi, cel putin, recomandat la pestii adulti este de 2 ori pe zi (nu foarte mult, cat pot ei sa manance cam in 2 minute)
In felul asta vei avea si suficient PO4 in acvariu. Testele JBL la picatura sunt bune dar, dupa cum ai vazut nu chiar ieftine. Nu iti cumpara teste 5 in 1, indiferent de firma.
In cazul in care te apuci de fertilizare serios, iti recomand setul ala de la JBL cu toate testele importante. Vei avea de dat mai multi bani din start dar iesi mult mai ieftin decat daca le cuperi separat.
Teste
minim necesar (daca fertilizezi): NO3 si PO4 (eventual Fe dar aici se poate evita, fertilizand cu Fe conform schemei. NO3 si PO4 e important sa le ai pentru ca pe langa fertilizarea propriu-zisa in apa apare NO3 de la pesti (in urma ciclului azotului) si fosfor in urma hranirii pestilor (din hrana si respectiv excremente). Fe nu-ti vine din nicio sursa in afar de cea adaugata de tine.
recomandat, test extins: CO2, Fe, NO3, PO4 (eventual NO2 si NH4 daca ai probleme cu apa si nu stii daca acvariu este ciclat sau nu), kH, GH (pentru a afla duritatea apei-le vei folosi foarte rar, pana afli ce duritate are apa pe care o folosesti, fiind din aceeasi sursa aceasta nu se modifica sau se modifica foarte putin)
Daca am uitat ceva o sa mai completeze colegii de pe forum
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2014 13:59:15
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Eu as zice sa incepi o aditie usoara, in doza mica de PO4.
Adica eu asa as face.
Bineinteles ca testele ar fi de ajutor.
Nu baga pps ul ala, pentru ca vei creste si nitratii si nu ajungi nicaieri, tot la acelasi dezechilibru ramai. (mai ales ca pps-proul adauga cam putin fosfat pentru marea majoritatea a bazinelor)
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
adytzu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/07/2014 16:11:04
|
adytzu
Member
IP:
|
Cred ca tot la capitolul GSA ma incadrez si eu. Istoric:
- acvariu 60l, plantat
- fara aditie de CO2, doar filtrare externa si pompa de aer
- pesti: 2 scalari, un ancistrus, 2 cori, un plati si inca un sanitar...nu-i stiu numele.
- mancare de 2 ori pe zi, minimum necesar
- lumina: initial am avut un neon de 15W (cu care a venit acvariul), dupa care, am luat o lampa MH de 75W, 20.000k, ore de iluminare intre 13:00 si 22:00.
Presupun ca de la lumina se trage totul. Am folosit Algexit timp de 4 saptamani cum scrie pe prospect, am scapat de punctele de pe geam, in schimb am ramas cu ele pe plante (poze mai jos).
Acum fertilizez saptamanal cu Feropol, PO4 si inca ceva tot de la Easy Life (mi-au recomandat de la magazin), plus aditie de EasyCarbo in fiecare zi cate 1ml (asa zice pe cutie).
Totusi, nu reusesc sa scap de ele de pe plante. Daca de pe geam le-am indepartat mecanic, de pe plante nu pot ca parca sunt in structura frunzelor punctele alea. Degeaba le frec ca nu iese nimic.
Ce sa le fac? Sa scap de platele astea? Mi-ar pare rau de ele, in special de anubias-ul ala care dealtfel..ii merge de minune.
Sa nu uit, saptamanl schimb 30% din apa.
|
|
|
|
This message was edited 1 time. Last update was at 24/07/2014 16:15:04
|
|
 |
adytzu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/07/2014 09:16:58
|
adytzu
Member
IP:
|
Nu ma ajuta si pe mine cineva?
De 3 zile stau cu lumina stinsa si nu stiu daca e bine sau nu.
Legat tot de alge, si substratul s-a facut verde la suprafata si arata urat. Oricum, incepuse sa nu-mi mai placa si as cam vrea sa-l schimb.
Cat de greu e de inlocuit? Trebuie reciclat acvariul sau e suficient sa scot toate plantele si pestii in altceva, pastrand apa, sa schimb substratul si sa pun totul la loc?
|
|
 |
IwaGumiGUY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/07/2014 10:15:54
|
IwaGumiGUY
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3f504658ddff2e41061b89bdc726a160.jpg)
IP:
|
Ia da o geana prin zona asta, e de folos! Si nu te impacienta, nu e grav!
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/07/2014 13:51:09
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Pai pentru GSA s-a scris in topicul asta care e cauza...
De asemenea, eu as opri pompa aia de aer. O valurire a supragetei oxigeneaza destul.
Easycarbo poti sa pui 2 ml. Ce e cealalta chestie ce ti-au recomandat-o?
Aia verde de pe substrat s-ar putea sa fie cyanobacterie. Da-i search pe google, vezi daca seamana cu ce ai tu.
Daca schimbi substratul, tot va trebuie sa astepti o perioada pana se restabilizeaza bazinul.
Bacteriile se afla in mare parte si in substrat, nu doar in filtru.
|
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
|