[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Privitor la filtrarea in acvariile plantate  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Dragii mei, am nevoie de un sfat, am o nelamurire.

Am un acvariu de 200l brut (180l apa probabil) si un filtru Eheim Eco Pro 300 cu volum al mediilor de filtrare de 3l. I-am optimizat un pic filtrarea bio punand in primul sertar de jos (initial vine cu cilindrii aia de plastic) ~ 0.5l de Matrix. Pe sorb are prefiltru in care am indesat perlon, sa previn colmatarea.

Total 43 pesti, de ~2cm acum, probabil vor fi la 3cm pe viitor.

In apa sunt suspensii. Scurt. Stiu, volumul materialului filtrant este foarte mic.

Colegii nostri experimentati, din tara (si care scriu si pe forumuri) stiu de ceva vreme ca pentru o apa foarte curata nu e nevoie de tone de perlon sau filtre interne care sa ajute filtrele externe samd, ci e vorba de filtrare bio masiva.

Colegul nostru banat, daniel12, mi-a trimis pe private la un moment dat un link de pe un site din sua in care se discuta asta. Ce inseamna filtrare adecvata, cum face Amano de are apa aia cristal in acvariile sale samd.

Am gasit si la noi aceeasi concluzie (colegul nostru din Cluj Claudiu Truta - respects), "batranii" de aici, de pe acvariu.ro, stiu ca filtrare eficienta inseamna un volum al masei filtrante din filtru de 5-10% din volumul acvariului. La mine 10% ar insemna 18 litri. (Filtrul meu chipurile e pentru acvarii pana in 300l)

Stim, specificatiile producatorilor sunt anapoda si induc in eroare.

Asa ca, vreau sa-mi mai iau un filtru si vreau sa-l umplu cu Matrix. NU stiu inca ce filtru imi voi lua dar as vreau sa pot pune undeva la 6l de Matrix in el.

Acum, intrebarea si nelamurirea mea: Avand in vedere ca acum apa din acvariu este in parametri normali (nu am test de amoniac, e drept, aici doar presupun, dar daca as avea amoniac sigur mi-ar semnala pestii), daca mai bun inca 6 litri de Matrix (producatorul afirmand ca 500g sunt suficienti pentru tratarea a 200l de apa), cu ce se vor hrani potentialele nistrosomonas si nitrobacter din filtrul nou, daca deja asta vechi proceseaza, pare-se, ca tot amoniacul produs? Asta e nelamurirea mea. La o cantitate fixa de amoniac produsa acum in acvariul meu, cum ma va ajuta aceasta filtrare extra?

Mai mentionez ca la acvariul meu de 1m lungime, fluxul de apa de la Eco 300 (pompa de 720l/h specificati de producator), deja am curenti cam mari.

Un filtru cu volum mai mare are automat si o pompa mai puternica, adaugand un astfel de filtru n-o sa fie dezastru in acvariu din cauza curentilor?

Cel mai ieftin as iesi cumparand un alt Eco 300 (de care sunt foarte multumit, spre deosebire de dl. ezatemi ) dar as mai adauga "doar" 3l extra de baza de filtrare. Evident ca atunci cand cei cu experienta vorbesc de volum de ~10% al mediilor filtrante nu pomenesc si de calitatea acestor medii. Una e sa ai Matrix sau BioRio si alta-i sa ai spartura de lava - foarte buna si aia dar cu suprafata de colonizare mult mai mica

P.S. Deocamdata n-as vrea sa iau purigenul in calcul, pentru apa aia cristal pe care mi-o doresc in acvariu.

Toate cele bune

This message was edited 1 time. Last update was at 03/09/2013 22:48:04

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Koh-i-Noor wrote:Colegii nostri experimentati, din tara (si care scriu si pe forumuri) stiu de ceva vreme ca pentru o apa foarte curata nu e nevoie de tone de perlon sau filtre interne care sa ajute filtrele externe samd, ci e vorba de filtrare bio masiva


eu nu inteleg de ce filtrarea "bio masiva" ajuta la indepartarea suspensiilor din apa. filtrare bio inseamna ca filtrul proceseaza tot amoniacul si NO2 si-l transforma in NO3.
ce legatura are asta cu suspensiile din apa?

mie mi se pare ca suspensiile din apa sunt indepartate prin filtrare mecanica, nu biologica. sigur, mai intai ar fi folositor de aflat care este natura suspensiilor, ce sunt ele. daca de exemplu este vorba de particule de substrat, poti sa pui si 100 litri de matrix, nu vad cum ar disparea fara filtrare mecanica.

uite eu de exemplu, saptamana trecuta am scos niste plante din substrat si au aparut suspensii.

le-am rezolvat cu un filtru intern plin cu perlon pe care l-am lasat in acvariu vreo 3 zile (acvariu 300 brut, filtru aquael din ala mediu, dar isi face treaba)

nu zic ca filtrarea ta biologica este suficienta acum, chiar nu am idee, dar cred ca marirea filtrarii biologice nu va rezolva problema suspensiilor decat colateral, prin simplul fapt ca daca mai adaugi un filtru va creste si filtrarea mecanica.

deci eu zic, inainte sa te arunci la cumparat filtre externe, sa imprumuti de la cineva un filtru intern pe care sa-l umpli cu perlon si sa-l lasi in acvariu vreo cateva zle.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/09/2013 10:12:29




Avansatul
Senior member
[Avatar]

Joined: 08/08/2013 22:37:09
Messages: 567
Location: Suceava
IP:
Offline

Deci daca vrei un filtru extern sunt 2 variante
1. Daca ai indemnare poti sa iti faci tu unul homemade
2. Depinde cat te tine bugetul deoarece filtre bune sunt o gramada.
Si inca ceva poti incerca cu carbune activ nu tin minte in momentul de fata ce face carbunele ( lapsus )

Ce fac cand ma plictisesc?

10% caut ceva de facut

90% ma plang ca nu am ce face

Ape limpezi cititorule
KATANA
Junior member
[Avatar]

Joined: 28/08/2013 17:34:46
Messages: 41
Location: TIMISOARA
IP:
Offline

In legatura cu folosirea carbunelui activ in acvaristica.
Acest material filtrant seamana cu un burete, avand cavitati microscopice si care prin procesul numit absorbtie are rol de filtrare chimica a apei, retinand elemente ca iond, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. nu elimina amoniacul, azotitii si azotatii.
Este bine de stiut ca viata carbunelui activ este limitata functie de cantitatea folosita si volumul acvariului. Dupa aceasta perioada rolul lui devine nul (mai putin ca suport pentru bacteriile utile denitrificatoare) chiar periculos deoarece are obiceiul de a intoarce in apa acvariului substantele stranse pana atunci, putand duce la dezechilibre grave. Mai este bine de stiut ca pe langa elementele nocive, acesta filtreaza si elementele vitale pentru viata plantelor si vietatilor acvatice, ca minerale, fertilizanti, elemente organice si vitamine.
Carbunele activ se va folosi (o lingura cu varf pentru 20l apa si jumatate din aceasta cantitate pentru acvariile marine cu corali ) numai pentru eliminarea substantelor toxice ajunse accidental in apa cat si dupa tratamente in cazul imbolnavirii pestilor. Este contraindicata folosirea lui pe perioada tratamentelor cat si in cazul folosirii substantelor nutritive pentru plante deoarece elimina efectele dorite ale acestora.
In incheiere mai amintesc ca, carbunele activ se poate regenera prin incalzire la o temperatura de 480C dar este de preferat totusi achizitionarea unuia nou din magazin deoarece pretul lui nu este mare.

0730 697 654
[Yahoo!]
Avansatul
Senior member
[Avatar]

Joined: 08/08/2013 22:37:09
Messages: 567
Location: Suceava
IP:
Offline

Ok, multumesc de corectare totusi te rog frumos sa faci o vizita la ..despre noi" sa te prezinti sa nu ai probleme cu administratorii

Ce fac cand ma plictisesc?

10% caut ceva de facut

90% ma plang ca nu am ce face

Ape limpezi cititorule
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 08/10/2012 17:51:31
Messages: 420
Location: Suceava
IP:
Offline

Humbert wrote: eu nu inteleg de ce filtrarea "bio masiva" ajuta la indepartarea suspensiilor din apa. filtrare bio inseamna ca filtrul proceseaza tot amoniacul si NO2 si-l transforma in NO3.
ce legatura are asta cu suspensiile din apa?


Asa m-am gandit si eu, dar se pare ca are. Lasand la o parte suspensiile grosiere (resturi de plante mari, dejectii samd) restul aspectului de apa cu suspensii este dat de, pare-se ca, foarte mici particule organice care trec si de perlon si de bureti si de toate. Sunt foarte fine dar fiind in numar mare dau aspectul de apa nu tocmai clara, transparenta. Practic asta se lauda ca face Purigenul, prinde in porii lui aceste particule organice.

O filtrare bio superioara ar ajuta la descompunerea acestor particule, cel putin asa inteleg eu, acum, fenomenul.

Intrebarea e, daca apa neclara e data de particulele astea, cum de ele nu produc un efect, fiind "neprocesate" (cel putin nu-l produc aparent, in sensul ca in acvariu nu este amoniac, nu este NO2 si NO3 e in limite acceptabile.

Un filtru intern e posibil sa am de unde imprumuta, am sa vad, desi cred ca un al 2lea filtru extern oricum imi voi lua, chiar si daca nu-l voi folosi decat pe post de filtru mecanic (nu-mi place acumularea de tot felul de echipamente in interiorul acvariului)

Sunt acvaristi care vorbesc de o apa cristal, in care pestii zici ca stau suspendati in aer. Se pare ca asa ceva se obtine cu #1 filtrare bio masiva, #2Purigen. Dar intrebarea ramane. Multumesc pentru raspunsurile de pana acum.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/09/2013 10:56:31

narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Offline

Salut. Din punctul meu de vedere, poti sa bagi cate canistre vrei tu, vei reusi sa ai o apa extra din pct de vedere biologic, insa filtrele externe sunt doar pentru filtrarea bio, pentru mecanica folosesti filtru intern si curatenia "spital".

Vata aceea care tu ai indesat-o acolo la prefiltru, nu va face altceva decat sa nu lase sa intre in canistra mizerii mari, insa cred ca mult mai bun era un burete grosier pentru a evita micsorarea debitului pe in, risti sa omori filtrul.
Incerca sa folosesti un filtru intern in paralel cu cel existent, pentru a putea vedea diferenta. Dupa aceea vei vedea daca ai nevoie de purigen pentru a inlatura particulele acelea care deranjeaza(daca vor mai exista)
[ICQ]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

da, e posibil sa existe compusi organici care sa dea suspensii in apa, de altfel colegul bitanu a zis la reactorul cu purigen i-a mai limpezit apa (un update recent nu am)

as incerca si eu niste purigen, dar fara reactor, ci direct in filtru ca nu mai am nici loc si nici nervi sa mai fac inca un reactor dupa ala de CO2...

pana una alta, eu zic totusi sa incerci cu fltrul ala intern, cine stie... chiar sunt curios



stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Avansatul wrote:Deci daca vrei un filtru extern sunt 2 variante
1. Daca ai indemnare poti sa iti faci tu unul homemade
2. Depinde cat te tine bugetul deoarece filtre bune sunt o gramada.
Si inca ceva poti incerca cu carbune activ nu tin minte in momentul de fata ce face carbunele ( lapsus )


Fara suparare, dar esti un pic pe langa subiect


Impartasesc aceeasi parere cu colegul Koh-i-Noor (si alti colegi) ca filtrarea biologica masiva contribuie capital la limpezimea apei. Suspensiile respective, dupa capul meu nu sunt altceva decat materii fecale, mancare ramasa nemancata, resturi de plante...toate astea fiind compusi biologici, ce au un ciclu si pot fi consumati si descompusi pana la elementele din care sunt formate, respectiv azot, carbon, fosfat si altele (nu prea le am cu chimia ), elemente ce nu pot fi vazute cu ochiul liber. Descompunerea asta o fac bacteriile, care se dezvolta in materialul filtrant biologic.

Bine, daca e cazul descris de colegul Humbert, atunci da, resturi de nisip, pietris, n-au treaba si pot fi scoase doar cu o filtrare mecanica. Dar spre exemplu, un acvariu proaspat startat, cu un substrat spalat ca dementu' (cum fac io ), are apa limpede ca lacrima (chiar daca dai cu mana prin substrat)...deci e clar ca nu mai raman resturi de nisip, praf. Si totusi in timp, apa nu mai ramane chiar la fel de clara ca in prima zi...de ce? Substratul e acelasi, doar incarcatura biologica se modifica.

Pe de alta parte, nici nu prea ne permitem filtre cu volum de zeci de litri si nici materialul filtrant aferent. Astfel incat folosim filtrarea mecanica cu perlon, filtrare ce clar face o diferenta, asta nu poate fi contrazis. Si cu ceva atentie la curatenie, schimb de apa, facem si noi un compromis

Doar colegul Claudiu Truta parca avea un filtru DIY in care bagase 40 de litri de material filtrant biologic (fara material filtrant mecanic ! ) si apa era intr-adevar super clara (si este inca). Si asta fara bureti. Mi se pare o dovada destul de buna.


Revenind la primul post...din punctul meu de vedere poti lua orice filtru, de orice denit (il pot micsora din clapeta). Ia-ti cu un volum cat mai mare, cat iti permite bugetul. Dupa care poti pune materialul in timp, nu trebuie tot de la inceput. Dar mai degraba mai astepti un pic si iei un filtru cu volum mai mare, decat sa iei unul mai mic plus material, din prima.
Ca producatori, Eheim sau JBL. Poti sa-ti iei si JBL ul e1501
Ca material pe langa matrix, am citit de ada bio rio (asta avea Claudiu), dar nu stiu daca se mai gaseste de cumparat. Si Substrat pro-ul de la Eheim e bun.

Referitor la intrebarea cu ce se vor mai hrani bacteriile. Pai probabil vor reusi sa descompuna si restul suspensiilor pana la amoniac si il vor consuma. Nu stiu ce sa zic, e o varianta

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2615
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

pai intrebarea "cu ce se vor mai hrani bacteriile" nu prea are rost, pentru ca populatia de bacterii variaza cu cantitatea de "mancare" pt bacterii
adica pur si simplu noul filtru nu va fi plin de bacterii la capacitatea maxima
daca nu este papa suficient, o parte din bacterii mor. daca este, se inmultesc. problema exista doar cand ar fi amoniac de procesat, dar bacteriile nu mai au spatiu fizic sa se inmulteasca



stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Just.
Dar pot hali restul de suspensii de la care am pornit discutia.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Offline

Am vazut opinia ta stefan, dar cred ca omiti ceva. Descompunerea de care tu vorbesti se realizeaza in interiorul filtrului extern, de catre bacteriile care fac acest lucru. Insa nu toate impuritatile intra in filtru, ma refer aici la suspensiile care nu trec de acea bariera creata (vata de perlon pe sorb) pentru a fi descompuse in interiorul canistrei. Frunzele moarte sau resturile de vegetatie se decompun mai greu, iar un filtru intern ar strange cu incredere.
[ICQ]
Black
Member
[Avatar]

Joined: 06/04/2012 19:21:45
Messages: 276
Location: Salaj,Romania
IP:
Offline

Nu pot spune ca am experienta la nivel stiintific sau macar experimental mai aprofundat dar vin si eu cu o parere la ceea ce am constatat in acvariul personal.
Am un filtru extern home-made cu spatiu pentru medii de 1 l,volum acvariu 50 litri teoretic,practic undeva la 40.Inainte sa pun un material de calitate in filtru aveam mult biofilm care era spart de jetul de la filtru si astfel mereu erau particule in suspensie,chiar si cand am mai adaugat un filtru intern pentru filtrare mecanica.Dupa ce am pus 1 l de material filtrant de calitate special pentru bio situatia a devenit mai clara la fel ca apa Biofilmul este aproape inexistent (apare mai mult dupa schimbul de apa,pun vina pe apa de la retea) iar astfel apa filtrata este destul de curata.Ma gandesc ca in apa se produc si alge micro care dau "culoare" apei si astfel pare murdara,posibil cu un filtru bio bun sa dispara din apa hrana acelor alge si prin urmare si ele rezultand o apa mai curata.
In prezent ma gandesc sa-mi fac un filtru extern care sa-mi permita sa pun macar 5 l de material bio de calitate,astfel cred ca voi avea numai de castigat.
Nu cred ca daca pe ambalajul materialului filtrant scrie ca 1 l este bun pentru 200l apa situatia sta tocmai asa.Dimpotriva,acele calcule sunt pentru cazuri ideale,ori in acvariu treaba e cu totul altfel la fel si in filtru,cred ca depinde de mizeria data de vietuitoare,de fluxul mai rapid sau mai lent al filtrului,de sertarele filtrului,si anume de contactul apei cu materialul filtrant,timpul contactului,etc.
Ape lipezi !

http://www.youtube.com/watch?v=3pfTFevnEMU
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24485.page
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

O discutie avansata la Coltul incepatorului

Eu am 4 acvarii si lucrurile stau asa:
a) 10L -> Filtru Dennerle capacitate 2L (dar cred ca doar 0.5L sunt pentru bilele acelea poroase, restul e un burete urias)
b) 16L -> Filtru Eheim Ecco Pro 130 - capacitate 3L total, 1.2L Eheim Substrat Pro
c) 30L -> acelasi lucru ca la b)
d) 30L marin -> Eheim Ecco Pro 200 - canistra de 4L total, 2L de Eheim Substrat Pro

Am plecat mereu de la premiza ca la un acvariu mic, trebuie sa am o suficienta capacitate de filtrare incat daca torn 1 gram in plus de mancare (sa zicem) sa nu stau cu frica de schimbat apa caci a sarit NH4 in sus. Sau daca adaug un peste in plus, sa stiu ca exista "loc" sa creasca noi bacterii sa faca fata. Fara probleme deocamdata - apa clara peste tot.

De asemenea, Eheim Ecco Pro 300 in care se discuta la inceput are doar 2.8L capacitate medii de filtrare (5L canistra) - si cred ca incap doar vreo 2L de Substrat Pro / Matrix fiindca bilele nu sunt atat de mici incat sa umple compact spatiul.

Nu folosesc perlon pe sorb. Poate doar un burete din acela grosier - care e asemanator cu buretele de pre-filtrare de la Eheim. Perlonul e pus doar pe iesire - asa cum recomanda ei.

Importanta unul filtru dimensionat nu volumului de apa ci incarcaturii biologice din acvariu este important, deoarece altfel apar bacterii in apa in sine / suprafete, si micro suspensii care impiedica acea claritate a apei.

Am facut o introducere lunga despre filtre, totusi consider ca apa e cu atat mai curata cu cat sunt mai multe plante care au CO2. Nu am vazut niciun acvariu fara CO2 unde apa sa fie impecabil de curata (doar acvariile marine poate, 0 alge). Teoria mea e legata de microalge ... am sentimentul ca la un volum mare de apa / putine plante, chiar daca nu sunt alge vizibile pe geam / alge ... totusi acele suspensii, micro alge si bacterii si ce mai plutesc prin apa au sanse mai mari sa reziste daca nu sunt niste plante sanatoase care sa le consume nutrientii.

Am vazut asta foarte clar cand la primul acvariu (dupa vreo jumatate de an de pus in functiune, cam supra populat si cam foarte sub filtrat ) cand am adaugat o bomba CO2. A fost incredibil cum s-a curatat apa intr-o saptamana. Si fiind la inceput si dornic sa fac ceea ce trebuie, schimbam meticulos 15L / saptamana, nu aveam alge vizibile, sau daca pe o frunza de Anubias apareau alge mai multe o rupeam, curatam geamurile, aveam 2 filtre interne cu burete si le curatam alternativ la 2 saptm, eeeetc. Nimic din rutina dinainte nu m-a pregatit de cat de clara a devenit apa dupa ce am adaugat CO2 si au luat-o din loc plantele. Pentru prima data mi se parea ca pestii parca plutesc in aer.

NH4 / NO2 nu cred ca au legatura cu claritatea decat indirect, prezenta lor poate intretine multe microalge care iau din claritatea apei. Un filtru supradimensionat rezolva problema cu surprlusul. Iar un CO2 si multe plante sanatoase rezolva problema cu microalgele ...

Eu cel putin asa cred

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

narcis wrote:Am vazut opinia ta stefan, dar cred ca omiti ceva. Descompunerea de care tu vorbesti se realizeaza in interiorul filtrului extern, de catre bacteriile care fac acest lucru. Insa nu toate impuritatile intra in filtru, ma refer aici la suspensiile care nu trec de acea bariera creata (vata de perlon pe sorb) pentru a fi descompuse in interiorul canistrei. Frunzele moarte sau resturile de vegetatie se decompun mai greu, iar un filtru intern ar strange cu incredere.


Pai discutam de suspensiile din apa, acelea mici mici. Nici eu nu sunt de acord cu perlon in pre-filtru si asta deoarece sugrumi debitul inaintea motorului si acesta e fortat. In principiu ideea pre-filtrului e tocmai ca sa intre mai putine resturi in canistra si sa previna colmatarea (prefiltrul fiind spalat mult mai des decat canistra). Si filtrul intern poate fi vazut ca un "pre-filtru" , doar ca nu e aliniat pe circuitul canistrei, dar face cam aceeasi treaba.

Iar resturile foarte mari se curata oricum manual sau la curatenia saptamanala. Iar bacteriile le populeaza indiferent daca acestea nu sunt in filtru. Substratul e plin si el de bacterii, decorul...orice suprafata mai rugoasa e populata de bacterii, inclusiv detritusul

@Iulian: E interesanta si teoria cu microalgele. Si atunci da, niste plante sanatoase (nu atat co2-ul in sine) ar ajuta la acest aspect.


Si repet, nu sunt impotriva filtrarii mecanice, care are clar un rol important si e mai la indemana, dar cred in filtrarea bio

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com