IP:
Am decis sa astept inca 2-3 saptamani si abia sa iau o decizie. Este imposibil sa nu mearga doar la mine . Probabil si o skimmare mai puternica va avea un plus.
IP:
Ce vesti bune!
Azi a fost ziua de teste iar dupa o saptamana in care lipseste reactorul de Matrix nitratii sunt cu 10ppm mai putin. Hufff, abia astept sa mai treaca o saptamana si sa testez ... Oare sa am si eu noroc?
Apropo:
IP:
merci Cristi. Am uitat sa specific faptul ca am aprox. 2 litri de Denitrate intr-un mega Hang-on atarnat in spatele bazinului. Denitrate-ul este flidizat cu aprox 800l/h ...sper sa nu am probleme
Am observat si eu acelasi fenomen.
Necuratat de detritus reactorul cu matrix devine o sursa de nitrati.
De lene eu il tin la un debit mic astfel incat intervalul dintre curatari sa fie cat mai mare.
IP:
Probabil, solutia cea mai buna este sa il pui intr-un reactor fluidizat (ceva de genul reactoarelor de zeoliti sau in unul dedicat - gen nitrate reactor) varianta asta de canal nu merge
Iti trebuie un ierbivor sa te scape de macroalga aia .
In alta ordine de idei , la recomandarea colegilor de pe forum , mi-am luat un magnet blader(un magnet normal cu o lama in fata) . Ti-l recomand cu caldura sa cureti algele de la baza geamurilor .
Intrebare : cum te descurci cu nisipul ala cu granulatie mare ? Nu-ti aduna mizerie ?
IP:
Multumesc de sfaturi, un ierbivor este chiar o necesitate - doar stii asta insa acum nu am bani sa-l cumpar.
Cat despre magnet ... ai vazut ceva bun pe undeva?
Cu substratul e simplu, trec cu o tija de plastic cu el inainte de schimburile de apa si tot jegul se duce in sump apoi il aspir
This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2013 08:54:41
IP:
Am vesti bune, altele:
Dupa atata vreme se pare ca am ajung si eu la ratia ideala de biopelete/vodka/bacterii
Dupa o saptamana de la ultimul schimb testul meu indica NO3 - nedetectabil (chiar daca or fi nistrati atata vreme cat sunt nedetectabili in teste sunt multumit, chiar multumit)
Am masurat:
- NO3 = nedetectabil (Sera)
- PO4 = nedetectabil (JBL)
- KH = 8.4dKH (Salifert)
- Ca = 430 (Salifert)
Ramane acum sa mentin aceste rezultate si sa ma astept intr-o imbunatatire a culorilor ... ma bate gandul fac niste aditii care sa ajute putin coloritul, ce recomadati?
Eu am adaugat 6ml/saptamana din fiecare, cantitate pe care am impartit-o in doua doze de cate 3ml [asa cum am vazut ca a recomandat producatorul pe un forum] adugate
luni si joi.
In ultima luna am adaugat doar 4ml / saptamana intr-o singura doza si nu am observat scaderea coloritului in schimb [ca un efect secundar bun] am cu mult mai putina alga
maro ce se formeaza pe substrat.
IP:
Primele efecte care le vad dupa ce NO3 a inceput sa scada sunt:
Algele verzui paroase s-au maronizat (cred ca se duc)
Seriatopora Hyxtrix ce a avut pana de curand o culoare maro-movuliu a inceput sa se albeasca (nu pierde tesut, se hidrateaza)
Montipora plate red, ce avea o culoare bordo-grena este acum roz - se asemenea, este hidrata