Salut.
Imi poate spune cineva care ar fi dimensiunile exacte ale sticlei pentru un acvariu 100L x 40l x 50h...sticla groasa de 10mm [As vrea sa il fac home made si sa dau comanda de sticla, dar nu stiu dimensiunile...trebie sa iau in considerare grosimea sticlei+siliconul, si nu prea ma pricep]
Credeti ca ar fi nevoie de fund dublu si/sau intarituri?
Ce silicon mi'ati recomanda.
Multumesc.
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2013 14:10:47
Pai ca si dimensiuni ale geamurilor, cred ca printr-o matematica simpla avem:
Fundul: 100x40
Fete: 100x50 doua bucati
laterale: 38x50 doua bucati
Daca gresesc cu ceva, rog sa fiu corectat.....
La fund dublu/intarituri nu ma bag, deoarece nu am experimentat ceva de genu.....
Iar ca silicon, avem mai ieftine Bison, sau Den Braven, cu mentiunea ca Den bravem este mai laudat.....iar cel mai bun ar fi Dow Corning, bineinteles si mai scump..... Ca si modele de la ultima firma, avem 881, care este mai vascos decat 781, insa si mai bun (pentru acvarii mai mari)....
Link => Calculator construire acvariu(vad ca nu s-a vazut ca in spate sta un link ) Atentie insa cum a calculat dimensiunile (tipul de fund).
As schimba si dimensiunile: 100x50(sau chiar55)xH50
Incepand de la 100cm eu as recomanda fund dublu (pentru cazul tau 2x8) si intaritoare. Poti sa pui intaritoarele dupa ce faci acvariul, astepti sa se "usuce" vreo 3 saptamani si cand ii faci prima baie masori cu cat se largeste la mijloc. Cand vei vedea o sageata de minim 3-4mm (la H=50) iti vei cumpara si intaritoarele
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2013 15:02:38
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Cricky wrote:Pai ca si dimensiuni ale geamurilor, cred ca printr-o matematica simpla avem:
Fundul: 100x40
Fete: 100x50 doua bucati
laterale: 38x50 doua bucati
Daca gresesc cu ceva, rog sa fiu corectat.....
La fund dublu/intarituri nu ma bag, deoarece nu am experimentat ceva de genu.....
Iar ca silicon, avem mai ieftine Bison, sau Den Braven, cu mentiunea ca Den bravem este mai laudat.....iar cel mai bun ar fi Dow Corning, bineinteles si mai scump..... Ca si modele de la ultima firma, avem 881, care este mai vascos decat 781, insa si mai bun (pentru acvarii mai mari)....
nu e chiar asa ca mai trebuie lasat loc de lipitura
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2013 15:08:24
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
De curiozitate am accesat si linkul cu calculatorul....da exact aceleasi dimensiuni ca cele pe care le-am zis eu...:
Locul pentru lipitura din cate am vazut pe niste clipuri nu ar fi prea mare, in plus, ma gandesc ca rolul important il joaca nu siliconul dintre geamuri, ci banda care se aplica exact pe coltul acvariului.... las si un video ca referinta:
E posibil sa vorbesc prostii.....acvarii mai mari de 100 litri nu am lipit....dar daca lucrurile stau altfel decat am explicat mai sus, atunci sunt si eu dornic sa invat de la cei mai experimentati.....
This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2013 16:04:45
Din contra, rolul de sustinere il are banda de silicon dintre placile de sticla, nu cel pus pe colt in interior.
Nu stiu exact ce grosime trebuie sa aiba cordonul de silicon. Daca ma uit la al meu de 120x50x45 , ochimetric are 1 mm. Deci ia in calcul cate 1 mm intr-o parte si inca unul in cealalta parte, cand tai lateralele si vei avea 37.8 cm. Sau faci fundul de 100x40.2
LE: scotch-ul e pus ca sa tine sticlele oarecum in loc. Un tub de dow corning de 310 ml ar trebui sa ajunga. Cel care mi-a lipit mie acvariul mai sus mentionat a folosit un pic mai mult de jumatate de tub. (ce-i drept, are experienta)
LE2: Vreo 3 saptamani de uscare probabil ar fi ok.
This message was edited 2 times. Last update was at 22/02/2013 18:31:57
ca sa-ti faci o idee concreta despre cum se calculeaza cotele acvariului urmareste topicul asta http://www.youtube.com/watch?v=z82GG7VaBUo&feature=related pana unde te intereseaza pe tine. Colegii ti-au mai dat niste link-uri cu informatii foarte interesante. Din punctul meu de vedere daca il faci cu geam de 10 nu ai nevoie de intarituri si nici de fund dublu. Eu am un 100x40x40 cu geam de 6 si intarituri, fara fund dublu si se comporta foarte bine de ani de zile. E drept ca cei 10 in plus la inaltime schimba situatia, dar la geam de 10 nu ar trebui sa ai probleme
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
In cele din urma m-am hotarat asupra grosimii sticlei: fund 12mm, laterale 10 mm + intarituri in H (din sticla de 10mm)
Sper sa nu imi faca vreo problema pe viitor
This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2013 19:21:34
Va mai adresez o intrebare tot aici...asta pentru viitorul apropriat: daca as folosi aquabasis + manado + ceva nispip/cuart(3-5mm), ar fii vreo problema?
Am mai citit pe unele forumuri si am aflat ca madano nu prea tine plantele in loc...
This message was edited 2 times. Last update was at 25/02/2013 22:01:20
Nu le amesteca. Ori manado, ori cuart.
Manado e intr-adevar mai usor, insa are avantajele lui. Dupa ce fac plantele radacini, stau fara probleme si in manado. E un pic mai greu la inceput.