[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Fiat lux!  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Saptamana trecuta am pierdut o planta tare draga mie, o Ludwigia brevipes de care facusem rost cu totul accidental in urma cu o jumatate de an. Cand am gasit-o era destul de prapadita si cel de la care am luat-o mi-a dat-o pe o suma cu totul simbolica, ca sa nu zic ca practic mi-a facut-o cadou.
Convins ca a fost tinuta la lumina slaba, am pus planta la mine in acvariu, considerand ca cele doua neoane de 18W cu reflectoare vor fi suficiente pentru recuperarea ei. Si asa a si fost, primele doua-trei luni planta a dat semne ca isi revine. A crescut, si-a recapatat tenta rosiatica si totul parea ca merge spre bine. Totusi, nu arata ca o planta fericita.

E planta la care "se uita" scalarul adult din stanga -----> image


Ca sa fiu sigur ca are lumina destula, intr-o zi am mutat-o exact la mijlocul bazinului, incalcand toate principiile de estetica acvaristica. Totusi, planta a inceput sa stagneze iar acum o luna s-a pornit dezastrul: tulpina a pornit sa i se topeasca vazand cu ochii si frunzele i-au cazut in totalitate. Sfarsitul i-a venit saptamana trecuta, cand n-am mai avut altceva de facut decat sa-i strang ramasitele jalnice din bazin si sa le arunc la gunoi.
Pierderea frumoasei plantute m-a infuriat. "Sa se faca lumina!" mi-am zis si am pornit prin magazine sa strang componente ca sa adaug inca doua neoane pe capacul acvariului. In fine, ieri la pranz am pus mana pe surubelnita si pe pistolul de lipit, iar azi-noapte tarziu imi admiram deja "opera".

In momentul de fata situatia se prezinta asa: acvariu 84 de litri (net vreo 70), 4 becuri de neon (2 x TLD830 si 2 x Power-Glo), 4 reflectoare. Fiecare bec e montat separat la priza lui programabila, iar orarul de lumina e urmatorul:

  • I-ul bec (Power-Glo) intre 7:00-23:00;
    al II-lea bec (Power-Glo) intre 8:00-22:00;
    al III-lea bec (TLD830) intre 9:00-21:00;
    al IV-lea bec (TLD830) intre 10:00-20:00.
  • Prin aprinderea si stingerea treptata a becurilor, la intervale de o ora, am cautat sa imit iluminarea naturala. De asemenea, aceasta metoda nu provoaca un soc in acvariu, ca atunci cand se aprind simultan toate becurile.
    Am programat ca primele sa se aprinda cele doua Power-Glo, care sunt becuri cu lumina albastra de 18.000 K. Abia catre pranz, cand de obicei soarele ajunge la verticala apelor, se aprind si TLD-urile cu lumina calda.
    Vreau sa mai semnalez ca iluminarea maxima a acvariului nu dureaza decat 10 ore, asa cum se recomanda peste tot.
    CO2-ul l-am scos pe la sfarsitul lui septembrie din cauza de explozie de plante (vezi acvariul cu Anubiasul netuns). Pun fertilizant (Plantamin sau Florena) cam de doua ori pe saptamana (cand schimb apa), in concentratie calculata sa nu depaseasca necesarul plantelor.

    Am infiintat acest topic ca sa primesc sfaturi si sugestii pentru cazul in care mi-a scapat ceva.

    P.S. - are cineva niste Ludwigia brevipes "de imprumutat"? Ca vreau sa mai incerc o data.

    [url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
    >((º>
    )/[/url]
    hans
    Senior member
    [Avatar]

    Joined: 09/10/2002 16:30:47
    Messages: 612
    Location: BUCURESTI
    IP:
    Offline

    Eu am o ludwigie care seamana foarte mult cu a ta. Dar eu o stiam de arcuata. Din pacate acum nu pot uploada poza ei...daca este aceeasi, ai de la mine cateva fire. Daca nu, sorry.
    Allen_g30
    Member
    [Avatar]

    Joined: 29/02/2004 12:53:06
    Messages: 197
    Location: Bucuresti / Damaroaia
    IP:
    Offline

    tot ce pot sa-ti spun este ca la Unirea , langa barul Acapulco, e un petshop unde am vazut ceva asemenator cu ceea ce ai pierdut tu. poti sa incerci si acolo.
    [Email]
    Dalles
    Membru banat
    [Avatar]

    Joined: 29/07/2003 02:16:30
    Messages: 2569
    Location: Bucuresti-Dr.Taberei
    IP:
    Offline

    @hans: arcuata mi se pare ca e complet purpurie. Asta a mea era mai curand caramizie. Cu verde. Ca brevipes, de altfel. Iar frunzele nu erau mai lungi decat ale unei Egeria, insa de doua ori mai inguste.

    @Allen_g30: merci de info. O sa trec saptamana asta.

    [url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
    >((º>
    )/[/url]
    razvan
    Membru banat

    Joined: 21/11/2001 02:00:00
    Messages: 2878
    IP:
    Offline

    mailu si pm-ul de la mine le-ai primit?
    hans
    Senior member
    [Avatar]

    Joined: 09/10/2002 16:30:47
    Messages: 612
    Location: BUCURESTI
    IP:
    Offline

    Dalles wrote:@hans: arcuata mi se pare ca e complet purpurie. Asta a mea era mai curand caramizie. Cu verde. Ca brevipes, de altfel. Iar frunzele nu erau mai lungi decat ale unei Egeria, insa de doua ori mai inguste.


    Nu-i chiar asa. Depinde de cata si de care lumina ii dai. Culoarea poate ajunge la un purpuriu dar poate fii si de un verde crud. Cat despre marimea frunzelor iara depinde de lumina. Stii, pe vechiul forum era o discutie intre mine si Ytron, despre aceeasi planta. Era o planta provenita din aceeasi sursa ... si la el arata muuult diferit fata de ceea ce aveam eu.
    Daca vrei, iti dau cateva fire sa vedem diferenta.
    merlin
    Junior member

    Joined: 20/07/2004 23:06:04
    Messages: 39
    Location: Mannheim/Germany
    IP:
    Offline

    Sorry, mi-a scapat ca folosesti Plantaminul si Florena. Dar chiar daca ai multe plante, ai nevoie de co2. Acvariul care l-ai postat nu prea-i supraaglomerat cu plante.
     
    Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
    Go to:   
    Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com