[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Alt ... incepator batran !  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

sonic11 wrote:... mestereste un sump la nivel cu acvariu...

N-ai citit cu atentie. Omul zice: "acvariul - 775 x 298 x 407 (mm), din calculele mele vreo 70 litri de apa net (am vrut sa-l fac mai mare, dar n-am avut unde, decat intr-un loc liber in biblioteca,asa ca l-am incastrat acolo." Sump la nivel ar insemna sa micsoreze bazinul, care si asa e mic.
@Bigman Exista si filtre externe mai ieftine, nu e musai sa iei Eheim.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
bigman
Junior member

IP:

Nuuu omule, departe de mine gandul sa va cred pe toti tampiti si pe mine singurul destept. Sunt convins ca este mult adevar in tot ce spuneti, spuneam doar ca mi se pare ca este si destula exagerare. Sa sti totusi ca eu pe vremea aia trecuta, aveam foarte rar pierderi in acvariu, de fapt doar atunci cand aveam suprapopulare. Cand reuseam sa-i raresc, nu mai aveam nici o problema iar dansii erau tare activi si fericiti. Cat despre apa verde, eu n-am avut niciodata si-mi pun onoarea la bataie pentru asta. Mai aveam din cand in cand, cand nu umblam foarte mult timp la el, alge pe geam si prin nisip si atunci sifonam putin nisipul, geamurile le curatam cu o ragleta, apoi faceam schimb masiv de apa si inca cateva zile schimburi mai mici si gata, apa era cristal pentru inca mult timp. Din nou, onoarea la bataie si pentru asta, de fapt, pentru tot ce spun ! Aveam oua de la scalari pe toate geamurile si pe toate frunzele mai late. Chiar aveam perioade cand nici nu le mai dadeam mancare pentru ca toti locatarii mancau ... oua de scalari. Despre filtrul extern, n-am spus ca este o prostie, din contra, daca mai citesti odata ai sa vezi ca, chiar am spus ca este o chestie bine gandita si foarte practica si utila. Am spus in schimb, ca sunt nejustificat de scumpe si aici n-ai cum sa ma contrazici, pentru o galeata de plastic, un motoras si doi robineti, sunt foarte exagerat de scumpe. E drept si ca nu toata lumea are posibilitatea sau priceperea de a le face singuri, sau ca altii au bani de prisos si nu le pasa pe cine imbogateste nejustificat, dar cu toate astea nu poti sa fi de acord cu mine in sensul asta. Comparatiile tale cu masina si telefonul, sunt putin cam nepotrivite, nu putem totusi compara niste produse compuse din mii si zeci de mii de piese si care mai sunt si necesitati, cu o galeata de plastic, hai fi si tu putin mai realist. Nu contest ca si alea sunt mai scumpe decat ar fi corect, dar totusi. Oricum, afirmatiile mele cu privire la preturi nejustificate, se refereau doar la cateva domenii, cum ar fi farmacia, medicina, funeralele, mai nou acvaristica si cam tot ce tine de petshop si probabil inca cateva care nu-mi vin acum in minte, in nici un caz nu spun acum sa punem de-o revolutie economica si sa nu mai cumparam nimic, sa ne retragem din societate. ... In fine. Tot despre filtru, in nici un caz nu vreau un sump, pentru ca n-am unde sa-l pun si sincer nici nu-mi place (si cu ocazia asta i-am raspuns si colegului sonic11, merci de sfat colegu'), o sa fac un capsulat, dar o sa vezi la baiatu' ce scula de filtru fac. Nu se va pune probleme la servisare, pentru ca o sa-l fac modular, cu partea de filtrare mecanica separata de cea biologica, cu robineti peste tot, cu multe dichisuri. Ma bate gandul sa fac si un modul UV si daca ma hotaresc sa plantez natural, ma gandesc sa fac si un modul denitrificator. Oho, mi-a plecat mintea departe in avans deja. Dupa calculele mele, un astfel de set complet, m-ar duce la final undeva pe la vreo 350-400 lei, facut profi, dar cu banii astia fac tot ce e necesar, nu doar filtru. Asa ceva cumparat de la ei, ar fi usor undeva pe la 1000 lei in sus. Ma abtin de la mai multe comentarii, dar o sa-ti arate "marele om" (apropo, nu ma dau mare, chiar sunt, am 130 kg ), despre ce vorbesc si ce se poate face. Nu stiu daca mi-a scapat ceva, dar oricum imi face placere discutia cu tine, cu voi, asa ca ... mai vorbim. Merci pentru conversatie si numai bine !
[Email]
bigman
Junior member

IP:

Acum am vazut observatia lui Faye, foarte coret omule, merci !
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

bigman wrote: Nu se va pune probleme la servisare, pentru ca o sa-l fac modular, cu partea de filtrare mecanica separata de cea biologica, cu robineti peste tot, cu multe dichisuri. Ma bate gandul sa fac si un modul UV si daca ma hotaresc sa plantez natural, ma gandesc sa fac si un modul denitrificator. Oho, mi-a plecat mintea departe in avans deja. Dupa calculele mele, un astfel de set complet, m-ar duce la final undeva pe la vreo 350-400 lei, facut profi, dar cu banii astia fac tot ce e necesar, nu doar filtru.

Pariu ca te duce mai mult decat un filtru "de-a gata" care deja face tot ce ai enumerat tu acolo? Filtrarea mecanica/biologica(nitrificare/denitrificare) tine mai mult de mediile filtrante pe care le folosesti, decat de aparatul in sine. Daca pierd, imi rad mustata!

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

bigman wrote:Ma bucur ca nu sunt singura "fosila" de pe aici si m-as bucura si mai mult daca sunt babaciuni care au avut pasiunea asta si in tinerete.

Sintem destui care avem fara intrerupere acvarii din anii '80, unii chiar mai de demult si-om avea pina n-om mai putea .

bigman wrote:Eu unul, sunt extrem de contrariat si bulversat. Dupa parerea mea, cred ca cel putin 50% din tot ce citesc, este abureala. Ma refer la conditii/pretentii/medii/etc. Pai acum 35 de ani, poate dracu masura atatia parametrii chimici ai apei, ca noi sigur nu. Nici nu existau aparate sau teste pentru asa ceva. In cel mai bun caz, se mai vorbea de un Ph si o duritate, dar cam atat. Sau poate intre timp au devenit pestii atat de sensibili incat a fost nevoie sa se caute solutii si astfel s-a ajuns la asemenea complexitate. Sincer, totusi parca e prea mult.

Au aparut specii de pesti si de plante la care nici nu visam pe vremuri, unele foarte-foarte pretentioase. NU poti creste o planta ca Tonina cu resursele pe care le aveai la dispozitie in anii '80. Orice i-ai face nu vrea, ai nevoie de resursele de azi. Mai aminteste-ti ca nu prea existau discusi in tara noastra iar reproducerea lor era un eveniment aproape inexistent, exceptiile fiind rarisime. Azi e plin atit de discusi cit si de crescatori.
Chiar daca pare greu de crezut au aparut si varietati de Guppy greu de crescut, e vorba de linii stabile si extrem de frumoase dar care au devenit sensibili din cauza selectiei, eu am incercat si diferenta exista. E valabil la orice specie, selectia care favorizeaza frumusetea are ca efect secundar cresterea sensibilitatii.

E bine ca avem posibilitatea sa practicam acvaristica si fara prea multa tehnologie, speciile de pesti de pe vremuri exista, cine vrea poate s-o faca. Este loc pentru toata lumea. Daca vrei sa cresti niste discusi salbatici sau niste corali trebuie sa tii apa in niste parametri foarte stricti, nu poti negocia cu ei. Pentru asta trebuie sa apelezi la noutati.

bigman wrote:aici mai intervine si problema producatorilor, care sunt convins ca n-au stat degeaba si au batut apa-n piua pana a ajuns toata lumea sa creada. Chestie valabila in toate domeniile, de altfel. Pai acum 30 de ani, cand ramaneam fara purici si uitam sa trec prin piata sa iau, le aruncam o bucata de mamaliga pe care o ciuguleau ca disperatii si n-aveau nici pe dracu.

Sint convins ca si azi ar functiona la fel cu aceeasi pesti. Da' ce te faci daca vrei specii la care nu merge?

bigman wrote:De exemplu, eu nici daca m-ar da banii afara din casa n-as da 400/700/1000 lei pe un filtru extern. Poate m-as mai gandi doar daca mi-ar face cafeaua dimineata, mi-ar procura tigarile si din cand in cand ar mai da si cate un sprit de vischi. Intradevar, din ce am vazut, sunt bine gandite si foarte practice si utile, dar pana la urma, e un nenorocit de plastic de rahat, o nenorocita de bobina si un nenorocit de magnet (all made in china)

Partial ai dreptate, produsele acvaristice sint mai scumpe decit ni se pare noua ca ar trebui din cauza ca acvaristica e un domeniu foarte ingust, extrem de putini oameni au acvarii. Compara numaru' celor care au acvarii cu cel al posesorilor de frigidere sau televizoare. Aici e explicatia diferentei mari de pret dintre un frigider si a unui chiller, pina la urma fac acelasi lucru, bazat pe acelasi principiu ....... da' pina la urma legile economiei stabilesc pretu'.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Shaba
Member

IP:

Porcu wrote: ....... da' pina la urma legile economiei stabilesc pretu'.

Exact, mai bine nici nu putea fi scris.

@bigman: Asa cum spuneai si tu, meseriasii usor usor dispar din varii motive care nu merita discutate aici, insa datorita acestei lipse de oameni tehnici, care ar putea sa isi construiasca singuri acvarii si sisteme de filtrare, impreuna cu comoditatea de a lua ceva de-a gata, fac ca producatorii sa isi seteze singuri preturi astfel incat sa le iasa calculele de profitabilitate.
Nimeni nu spune ca nu iti poti face singur astfel de sisteme, doar ca trebuie sa stii ce faci. Eu spre exemplu cunosc un domn (tatal unui prieten) care si-a construit singur acvariu de 640 litrii plin de corali vii si pesti exotici. Si aici nu ma refer la faptul ca a liput 5 geamuri, ci sistem de filtrare, pompe, hranitoare automate s.a.m.d., singurul lucru pe care l-a cumparat a fost racitorul pentru ca l-a luat de la un amic pe bani de nimic si nu merita efortul sa si-l faca singur.
Iar legat de strictete, are bibliorafturi pline cu foi zilnice in care si-a notat zilnic parametrii apei (sare, nitriti, ph, etc.), cata mancare a dat pestilor, ce si in ce cantitate a folosit substante, etc.

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
bigman
Junior member

IP:

Mamaaa frateee ! Eu credeam ca ma joc prin curtea scolii si cand colo, am cazut in groapa cu lei ! Norocul meu ca leii, fiind mai batraiori asa, nu mai au coltii aia renumiti, sunt mai tociti asa un pic !
Hai ca incet incet o dam la pace, mai zic si eu bine, mai lasati si voi, c-asa-i frumos in societate. Oricum, unul din principiile de baza spune ca ... adevarul e intotdeauna undeva la mijloc !
Faye, mai lasa-ma putin sa pun tot proiectul pe hartie, dupa care sa fac calculele cum trebuie si apoi ... vorbim. Adevarul e ca mi-ar placea o mustata ca trofeu pe perete !
Shaba, cu scuzele de rigoare, ce zici tu acolo, nu mai e hoby sau pasiune tata, aia e obsesie. In sensul pozitiv dar obsesie. Dar ma rog, fiecare cu ... ale lui.
In rest, toate bune ...
[Email]
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

1. denitrificare nu ai nevoie la un acvariu de apa dulce decat in conditii speciale pe care nu le enumar aici - ideea e ca NO3ul e bun, e fertilizant pentru plante, daca vrei asa ceva (e drept ca trebuie tinut intr-o anumita limita).

2. esti pe punctul sa faci (poate) o chestie misto dar dimensionata pentru un acvariu mic, ceea ce ar fi pacat.
Pe de alta parte, daca filtrul tau va fi mai mare automat vei avea nevoie de o pompa mai mare pentru a impinge apa/a o scoate prin mediile de filtrare => debit foarte mare la iesire si intr-un acvariu asa mic va fi uragan in acvariu
asa ca gandeste-te bine inainte sa dai drumu'. Eu as zice o instalatie mai mare si un acvariu mai mare (e mai usor de intretinut si chimia apei are o inertie mai mica decat intr-un volum mic de apa)

3. ai sa ai surpriza sa vezi ca un singur robinet mai bun (de plastic) e pe la 40 lei. Pui un robinet mai ieftin, mai putin bun, o sa curga pe la garnituri.

4. sa stii ca nici noi nu suntem cu vaca la capitolul atelier si ne place sa mesterim (DIY draga Lola, cum se spune azi), sunt multi care fac asta aici pe forum, uite coltisorul in care-i inghesuim : http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/23.page
Spun asta nu pentru ca ne-ai fi acuzat de asa ceva ci ca sa stii ca nu suntem chiar aceste victime ale alora din departamentele de marketing ale corporatiilor si ne facem si singuri dar unde trebuie cumparat trebuie cumparat.

Spor la treaba

This message was edited 1 time. Last update was at 30/04/2015 17:12:10

bigman
Junior member

IP:

Pai in principiu, nu prea vreau sa-l plantez natural si atunci n-are cine sa pape nitratu' , dar si daca-l plantez, am inteles ca nici asa, plantele nu papa tot nitratu', caz in care, ce ramane trebuie rezolvat prin schimb de apa, nu asa e povestea !? Iar in planul meu tocmai asta era ideea, sa nu umblu deloc la el, doar completare de apa si asta tot intr-un mod automat.
Problema uraganului din sticla se rezolva usor cu o pompa cu debit reglabil, nu crezi !? Bineanteles ca m-am gandit la o sticla mai mare, dar din pacate, pentru asta ar trebui sa renovez de-a dreptul casa, ma rog, sufrageria.
Oricum, n-am cum sa mai dau inapoi acum, il fac in patru pe scaraoschi si-l fac, ca acum m-am ambitionat si-i vreau mustata lui Faye !
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

bigman wrote:
Oricum, n-am cum sa mai dau inapoi acum, il fac in patru pe scaraoschi si-l fac, ca acum m-am ambitionat si-i vreau mustata lui Faye !

Eram sigura!

La subiect: Daca faci doar completare, o sa-ti creasca mult duritatea apei.

bigman
Junior member

IP:

... sigura ???

este o greseala, sau chiar esti din partea sexului frumos ?
[Email]
bigman
Junior member

IP:

Filtrul din capul meu are vreo 6 sertare pt medii, nu pot pune ceva intr-unul care sa-mi tina duritatea in parametrii ?
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Eram de partea sexului fara mustata cand am intrat pe acest forum. Intre timp m-au ridicat baietii astia la rang de nene.
In ceea ce priveste duritatea, gandeste-te ca se evapora doar apa, toate mineralele ramanand in acvariu. Daca vrei sa mentii duritatea in parametri, normal ar fi sa completezi cu apa de osmoza.
Tu vrei sa construiesti un filtru care sa faca: nitrificare, denitrificare, dedurizare(nu stiu cu ce se mananca asta, poate sunt colegi care te pot sfatui) si asta sub costul unuia din magazin. Cred ca o sa stea mustata ta pe peretele meu!

bigman
Junior member

IP:

AAAAAAAA, pai acum ca stiu ca esti "de peste drum", mai rau m-am ambitionat, ca tre' sa tin standardul sus pentru baieti, sa nu-i fac de ras ! Dar avem o problema, daca-mi iese, ce mustata-mi dai ? Eu ti-o dau pe a mea, ca oricum o dau in fiecare zi, dar tu !?
Despre partea tehnica, cred c-am fost gresit inteles. Eu n-am zis ca fac un filtru minune cu 2 lei, am zis ca fac unul cu 350-400 lei, dar care va face ce face unul de vreo 1000 lei de-al lor. De fapt, cred ca unul care sa faca tot ce vreau sa faca, nici nu exista factorymade.
[Email]
bigman
Junior member

IP:

Iar daca duritatea nu se poate scade cu nimic, acum cred ca n-oi muri daca fac si eu vreo 5 schimburi de apa pe an.
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

bigman wrote:Eu ti-o dau pe a mea, ca oricum o dau in fiecare zi, dar tu !?

Cu alte cuvinte eu n-am ce pierde.
bigman wrote:De fapt, cred ca unul care sa faca tot ce vreau sa faca, nici nu exista factorymade.

Ai dreptate! Tie iti trebuie unul care sa filtreze, sa aspire, sa schimbe apa, sa aduca la pat cafeluta de dimineata si sa faca si cartofi prajiti. Sugera un coleg in alt topic, ca un asemenea filtru se numeste "soacra iubitoare".
bigman wrote:...cred ca n-oi muri daca fac si eu vreo 5 schimburi de apa pe an.

O sa-ti schimbi tu parerile in timp. Echilibrul intr-un acvariu mic este destul de greu de pastrat.

bigman
Junior member

IP:

Adevarat, cand dai cuiva ceva, nu inseamna neaparat ... ca pierzi, poate chiar sa-ti faca placere !

Ma', soacra nu mai am, ca n-am fost multumit de ea si am dat-o retur, dar un filtru care sa faca exact ce face unul din comert dar ceva mai bine, iti garantez acvaristule fara mustata c-o sa fac si asta la cel mult jumate de pret, iar atunci, ... va trebui sa-mi dai ceva, ceva de care o sa fiu multumit si placut impresionat ca l-am castigat !

Despre schimbatul pareri nu ma indoiesc, am spus si mai sus, adevarul este intotdeauna undeva la mijloc !

... multumesc de conversatie !
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Nea om mare, nu te-ai mai intors cu filtrul ala revolutionar. Pare-sa ca-mi pastrez mustata.

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

inca lucreaza la el,nu vrea sa se faca de ras,vrea sa ti-o smulga direct cu banda scotch de-a lata

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
bigman
Junior member

IP:

HELLOOOOOO lume , fete si baieti !!!!!

hr hr, hm hm, ha ha, hi hi (daca nu v-ati prins, imi dreg vocea).
........................................
Faye, spune-mi te rog cum si unde vrei sa-ti trimit ... mustata ? Ti-o trimit prin curier sau o vrei personal !?
[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: