Au mai trecut cateva saptamani peste acest setup si pot spune ca treaba merge destul de bine.
Sa vorbim un pic despre plantele din acest setup si despre schimbarile facute in ultima vreme.
Elatine triandra, o planta cu care pot sa spun ca m-am obisnuit, i-am vazut obiceiurile si o controlez.
Intr-adevar nu-i place sa fie ingradita, vrea spatiu, deci in zona cu pietre din stanga fata pare sa fie ceva mai greu de controlat, sa n-o ia pe inaltime.
Dar cum reactioneaza foarte bine la tunsoare, ii dam inainte.
Micranthemum sp. 'Monte Carlo', o planta care a ajuns sa mi se para foarte usoara si cu care vreau sa fac ceva experimente pe viitor (si in alte acvarii, nu numai sub forma de gazon).
Pe masura ce acvariul a devenit mai stabil, a crescut si viteza ei de propagare. Pare sa creasca ok si in zonele un pic umbrite.
Tunsori cat mai dese, pe unde este nevoie, in cazul de fata mai ales de-a lungul "potecii".
Fern-urile clar nu se impaca cu lumina multa, deci a trebuit sa apelez la plantele de suprafata in zonele unde sunt puse ele. Cateva Phyllanthus fluitans isi fac datoria.
Microsorum-ul are cate o frunza arsa pe ici pe colo, lumina, bate-o vina.
Java moss-ul din copacelul din dreapta s-a dezvoltat frumos, l-am mai tuns cand mi s-a parut ca se intinde prea mult peste celelalte.
Anubias petite se dezvolta si el frumos, dar nici nu am asteptam la altceva, pentru ca nu e pretentios deloc.
Am adaugat cateva smocuri de Flame moss, sa vad cum il integrez in peisaj mai departe.
Pogostemon erectus si Myriophyllum mattogrossense cresc parca de la o zi la alta, datorita luminii multe si a coloanei realtiv mici.
Cryptocoryne parva are o crestere relativ mica-medie, tipica. Atat timp cat alegele stau departe de frunze, nu ma deranjeaza.
Eleocharis sp. mini, a treia planta folosita ca "gazon", incepe si ea timid sa se dezvolte in zona din spate, prin padurea ce s-a format.
Oricum acolo nu vreau sa fie ceva aglomerat, vreau sa dea impresia unei iesiri din padure, printre copaci.
Ludwigia sp. 'Super Red' a fost inlocuita cu cateva varfuri de Ludwigia sp. Rubin, provizoriu. Ludwigia sp. 'Super Red' este ceva mai fitoasa pentru a fi tinuta in jungla actuala.
In acvariul mare creste fara probleme, dar are spatiul ei, nu o deranjeaza nimeni.
Sa vorbim un pic si despre iluminare si fertilizare.
Lumina merge in continuare 7 ore pe zi si cum plantele par sa mearga destul de bine, nu are rost sa maresc perioada.
La
fertilizare am umblat un pic, acum mergand cu fertilizare zilnica VIMI all in one (jumatate din doza recomandata) si Dennerle V30, E15 si PG7 in doza recomandata.
Alaturi de ele aditia de VIMI accelerator, in doza recomandata.
La partea de
hardscape, am umblat/"zgarmat" un pic si am modificat compozitia "cararii", acum fiind facuta cu nisip (autohton, sa zicem). Culoarea si compozitia lui (cateva pietricele pe ici pe colo), par sa dea un aer mai "natural" decat nisipul alb folosit initial.
Si am ajuns la final si era sa omitem partea de
fotografiere. In asteptarea unui obiectiv mai bun, m-am mai jucat un pic cu cel pe care il am.
Aparatul este un Canon 450D.
Pentru iluminare la sedinta foto am folosit o lampa de 2x39w (doar lumina rece) deasupra acvariului si o lampa mica in spate, cu lumina calda.